duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: palate

3 articole
Eveniment

Palatele cu turnulețe, abandonate de romi

Palatele cu turnulețe, abandonate de romi. "Paradisul de la Zanea" (sat din comuna ieșeană Ciurea), faimos pentru palatele sale cu turnulețe, își schimbă treptat peisajul arhitectural. Palatele cu turnulețe, abandonate de romi Acolo, în urmă cu peste 25 de ani, răsăreau în locuri neașteptate case extravagante, cu acoperișuri elaborate, turnulețe impunătoare, verande spațioase și accesorii strălucitoare, care atrăgeau privirile trecătorilor. Citește și: Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete: impozit venit – 20%, impozit dividende – 10%, majorarea TVA și impozit progresiv în discuții Astăzi, odată cu plecarea sătenilor de etnie romă la muncă în străinătate, vechile construcții se pierd din vedere, fiind înlocuite de locuințe moderne, fără turnuri, dar cu balcoane generoase la ultimul etaj. Acoperișurile colorate în nuanțe de verde, roșu, maro sau gri închis au devenit o tendință dominantă, eclipsând designul exuberant al trecutului. Pereții caselor sunt zugrăviți în tonuri pastelate sau alb, completate de garduri pe care cresc plante agățătoare, reflectând un stil mai simplu și modern. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Palatele cu turnulețe, abandonate de romi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Fiscul vine ieftin două "palate" moderne (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Fiscul vine ieftin două "palate" moderne

Fiscul vine ieftin două "palate" moderne. Doi ieșeni din Lunca Cetățuii au scăpat cu bine după ce au "țepuit" bugetul statului cu 1,32 milioane lei. Fiscul vine ieftin două "palate" moderne Curtea Constituțională le-a redus termenele de prescripție a răspunderii penale, așa că nu vor ajunge după gratii. Citește și: Toate semnele care arată că Firea e disperată. De ce țipă după o „dezbatere” cu Nicușor Dan Se mai judecă doar cu Fiscul, care încearcă să găsească și altceva de vândut decât două case, de 100, respectiv de 372 mp, fără acte, pentru a recupera prejudiciul. Ionel și Ionuț Stănescu au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală la începutul lui 2022. Unul dintre ei avea doar patru clase, celălalt nu avea studii deloc, dar au îndeplinit pe rând funcția de administrator al firmei Leonard Metal SRL, specializată în comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Judecătorie fără judecător, dar are alți 13 angajați Foto: Expres de Banat
Eveniment

Judecătorie fără judecător, dar are alți 13 angajați

Cum risipește Justiția bugetul: o judecătorie, din Moldova Nouă, a rămas fără nici un judecător, dar are alți 13 angajați, acum inutili. Ieri, președintele acestei instanțe, Aurică Guga, s-a pensionat. Din 2015 se discută despre desființarea acestei judecătorii, dar din motive necunoscute nu s-a luat această măsură. Citește și: Salariul uriaș al judecătoarei care nu a motivat sau nu a închis sute de cauze, lăsând părțile să aștepte în zadar. CSM încearcă pentru a doua oară să o dea afară din magistratură În prezent, la judecătoria din Moldova nouă sunt 13 angajați, în afară de unicul judecător, care se retrage la pensia specială: instituția plătește un șofer, doi muncitori, șase grefieri - care vor primi pensie specială, arhivar, aprod, îngrijitor și agent procedural. Șeful instanței, Gugă Aurică, avea un salariu de circa 16.000 de lei pe lună, dar era posesorul a trei „case de locuit”, care erau mai degrabă niște palate: una de 2877 mp, una de 1137 mp și una de 1079 mp, toate în localitatea Grădinari din Caraș Severin. Soția sa este cadru didactic și avea circa 4.500 de lei pe lună. Judecătorie fără judecător, dar are alți 13 angajați „Avem la acest moment şapte judecătorii cu un singur judecător, dintre care una rămâne cu zero judecători, pentru că acel unu, ultimul mohican, s-a pensionat. Noi încercăm să găsim soluţii, sper că vom reuşi. Încerc să fiu şi realist, nu se vor umple instanţele peste noapte, eu sper ca măcar să fie în următorii unu-doi ani, maxim trei, dar nu mai mult de trei ani, pentru că există o vorbă chinezească care spune că dacă trăieşti cu un dezastru timp de 3 ani, acesta devine o binecuvântare”, spunea, la 31 octombrie, judecătorul Alin Ene, membru al CSM. Citește și: Potop de sinecuri la companii de stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu, cu studii de „limbi străine” la o universitate privată. CV-ul conține cinci slujbe de „consilier personal” În 2015, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, explica de ce judecătoria Moldova Nouă trebuie desființată. „La Moldova Nouă vom merge pe desfințarea instanței datorită numărului mic de cauze. O instanță nu poate funcționa cu un om sau cu doi. Ar fi necesar minim 5 judecători pentru o bună funcționare. Instanțele nu sunt ca spitalele, să trebuiască a fi aproape de oameni, dar o instanță trebuie să fie predictibilă și cu specialiști. Inițial proiectul de lege propunea desfințarea a 30 de instanțe, noi încercăm să renegociem pentru 15, dar Moldova Nouă nu este printre cele salvate”, a explicat Cazanciuc, la 13 februarie 2015.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră