sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: păgubiți

5 articole
Eveniment

Scandalul Nordis, lux pe banii păgubiților

Scandalul Nordis, lux pe banii păgubiților. Procurorii DIICOT susțin că Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au cheltuit milioane de euro pe zboruri private, vacanțe de lux și autoturisme exclusiviste, folosind fondurile companiei Nordis, bani proveniți de la clienții păgubiți. Ancheta scoate la iveală un mecanism complex de delapidare, prin care banii destinați construcțiilor imobiliare erau redirecționați către cheltuieli personale extravagante. Scandalul Nordis, lux pe banii păgubiților Conform referatului trimis în instanță, Nordis Management achiziționa servicii de la Nordis Travel, iar aceasta, la rândul ei, închiria avioane private de la diverse companii aeriene. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol a scos peste opt milioane de lei din firmele grupului Nordis, pe persoană fizică. O parte, ca „avans” și „salarii”, deși nu era angajata acestor firme, restul – ca împrumuturi Zborurile nu aveau nicio legătură cu activitatea economică a grupului Nordis, fiind destinate exclusiv vacanțelor și evenimentelor private ale celor doi. Printre destinațiile preferate se numără Nisa, Mykonos, Madrid, Paris și Delta Dunării. Potrivit facturilor analizate de procurori, sumele achitate pentru aceste zboruri sunt exorbitante. Câteva exemple relevante: București – Mykonos – București (iunie 2021): 19.500 euro București – Nisa – București (august 2022): 31.500 euro București – Nisa – Paris – Nisa – București (mai 2022): 42.700 euro București – Madrid – București (mai 2022): 34.900 euro București – Timișoara – Madrid – Timișoara – București (martie 2022): 38.700 euro București – Londra – București – Nisa – București (mai 2021): 52.900 euro București – Delta Dunării – București (aprilie 2021): 55.294 lei În total, 1.511.208 euro și 805.984 lei au fost cheltuiți doar pe zboruri comerciale și private, dintre care 857.796 euro și 691.948 lei exclusiv pentru avioane și elicoptere private. Ferrari, Bentley și Rolls Royce Pe lângă vacanțele extravagante, Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au investit 19.336.134 lei și 965.391 euro în autoturisme de lux. Lista achizițiilor include Ferrari, Bentley și Rolls Royce, unele dintre cele mai exclusiviste mărci de pe piață. După finalizarea contractelor de leasing, o parte din aceste mașini au fost vândute, recuperându-se doar 6.022.440 lei, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de euro au fost cheltuiți fără justificare economică. Procurorii: „Un dispreț total față de clienți” Anchetatorii subliniază că, în timp ce fondurile companiei erau folosite pentru lux personal, gruparea invoca dificultăți financiare în fața clienților, justificând întârzierile în livrarea unităților locative prin scumpirea materialelor de construcții. "Membrii grupării, în mod cinic și în dispreț față de clienți, invocau probleme financiare, în timp ce se lansau în cheltuieli de lux și plăcere, fără nicio legătură cu activitatea economică a companiei," se arată în referatul DIICOT.

Scandalul Nordis, lux pe banii păgubiților (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă Foto: Instagram
Politică

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă „pentru investigarea mafiei imobiliare” și arată cum instituțiile statului au tolerat acest jaf. Câteva sute de păgubiți ai afacerii Nordis, controlată familia ex-deputatei PSD Laura Vicol, au trimis o petiție către președinții celor două camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, în care explică cum s-a făcut statul român că nu vede cum se derulează afacerea Nordis. Citește și: Pe șest și în mare grabă, guvernul Ciolacu vrea să majoreze cu 50% salariile unor funcționari din ministerele de Finanțe și SGG O astfel de comisie de anchetă a fost înființată la finalul legislaturii parlamentare 2020-2024, dar ea a fost desființată în mod automat la constituirea noului Legislativ. Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă Păgubiții cer ca această comisie să investigheze, printre altele, „inacțiunea autorităților naționale cu competențe în domeniu, de exemplu A.N.A.F., A.N.C.P.I., I.S.C., A.N.P.C.,autorități locale, dar fără a se limita la acestea”. Ce arată păgubiții: mai întâi, în 2019, Nordis a potopit presa cu publicitate la proiectele pe care le are Ulterior, „sute de familii au încheiat, în fața notarilor publici, promisiuni de vânzare-cumpărare pentru achiziția de unități loca:ve în ansamblurile dezvoltate de Grupul NORDIS, achitând sume importante de bani, dar cu toate acestea respectivele unitățile locative ce fuseseră promise, fie au fost vândute altor persoane decât celora a căror promisiune era în vigoare, fie nu au mai fost vreodată edificate” „O primă instituție care a fost sesizată de foarte multe persoane care au încheiat contracte cu Grupul NORDIS este reprezentată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului care din păcate nu a luat nicio măsură reală pentru a stopa încheierea de contracte care conțineau clauze abuzive, în defavoarea persoanelor fizice de bună-credință”. ANPC este condusă de pesedistul Horia Constantinescu. Deși și instituții precum A.N.A.F., A.N.C.P.I., I.S.C. Primăria Năvodari, Instituția Prefectului Constanța aveau competențe clare în verificarea activității Grupului NORDIS acestea nu au înțeles să efectueze în mod real controale DIICOT nu a dat nici o soluție la sesizări, deși au trecut ani de la formularea lor Păgubiții Nordis arată că cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă întrucât au primit răspunsuri nesatisfăcătoare la sesizările către Guvernul României, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului, Inspectoratul de Stat pentru Construcții si Agenției Naționale de Cadastru si Publicitate Imobiliară.

Păgubiți Nordis i-au scris lui Ciolacu, acesta i-a expediat Foto: Aktual 24
Eveniment

Păgubiți Nordis i-au scris lui Ciolacu, acesta i-a expediat

Sute de păgubiți Nordis i-au scris lui Marcel Ciolacu, la cabinetul de la Guvern, iar acesta i-a expediat la comisia de anchetă din Parlament, care se va desființa odată cu instalarea unui nou Legislativ. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat, pe parcursul anului 2022, de mai multe ori, cu avioane charter închiriate de firme din grupul Nordis. El a promis că va aduce documente care să ateste că el și-ar fi plătit deplasarea. Unul din zboruri a fost la Nisa, unde președintele PSD s-a dus cu băiatul său, la Monaco, la o cursă de Formula 1, iar altul la Madrid, cu Sorina Docuz. Păgubiți Nordis i-au scris lui Ciolacu, acesta i-a expediat Potrivit unui document obținut de DeFapt.ro, Serviciul de Comunicare cu Instituții Publice, Autorități și Organizații, din cadrul Secretariatului General al Guvernului a transmis păgubiților Nordis c petiția lor a fost transmisă și la Inspectoratul de Stat în Construcții și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Ce a răspuns SGG păgubiților Nordis: „Având în vedere conținutul petiției dumneavoastră, semnată de 239 de persoane păgubite de grupul de firme Nordis, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului (...), la Cabinetul primului-ministru (...) și la Cancelaria primului-ministru (...) vă informăm că aceasta a fost transmisă către Camera Deputaților - Comisia parlamentară comună de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la Cazul Nordis, Inspectoratului de Stat în Construcții, precum și Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în vederea analizării și emiterii unui punct de vedere”, se arată în răspunsul SGG către petiționari. Însă așa-numita „Comisie parlamentară comună de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis”, constituită abia la 20 noiembrie 2024, nu este o comisie permanentă și se va desființa odată cu încetarea acestei legislaturi. Viitorul Parlament poate, eventual, înființa o nouă comisie de anchetă, care să preia actele de la vechea comisie, dar această discuție nu pare că mai este pe agenda publică, deocamdată. Petiționarii s-au adresat și ministerului Justiției, care a trimis plângerea la DIICOT.

Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii Foto: eclujeanul.ro
Eveniment

Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii

Proprietarii fraieriți de Nordis au șanse spre zero să mai recupereze banii, explică doi avocați, Ovidiu Șerban și Alexandru Iorgulescu, într-un interviu pentru site-ul luju.ro. Aceștia au explicat și cum funcționa țeapa practicată de Nordis, probabil legală, dar imorală. Citește și: VIDEO Și cu beneficii de la Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii Întrebați ce șanse au clienții Nordis să-și recupereze „investiția”, Iorgulescu a spus: „Depind în primul rând de împrejurarea dacă Nordis va urma calea reorganizării, ceea ce este foarte probabil, iar dacă urmează această cale a reorganizării, care sunt șansele pentru niște creditori care sunt în esență chirografari, adică nu au garanții asupra bunurilor din averea debitorului să recupereze anumite sume de bani. Pentru că reorganizarea presupune respectarea unui plan care va fi votat de creditori, plan care poate să nu satisfacă această categorie a creditorilor chirografari în proporție de sută la sută. Sunt planuri care acordă creditoriilor chirografari 50%, 10% sau poate chiar 0%. Dacă un astfel de plan este adoptat, atunci gradul de recuperare pentru cei care nu au șansă să între în proprietatea apartamentelor este zero". Unul dintre avocați, Ovidiu Șerban, a explicat și cum a fost posibil ca unele apartamente să fie vândute de două ori. Cum funcționa țeapa „Am avut o situație în care se plătise 95%, iar Nordis susținea în față instanței că promitentul cumpărător nu își îndeplinise toate obligațiile că nu plătise și cei 5%. Era vorba de un apartament la Sinaia la care ei își îndepliniseră zero obligații, era o groapă, dar ei susțineau că aveau dreptul să denunțe promisiunea. Probabil la acestea au denunțat promisiunile încheiate cu promitentii cumpărători care plătiseră până la 95%-100% și în loc să încheie contracte cu aceștia au încheiat contracte cu alte persoane în termeni mai avantajoși. Pentru că dacă în 2019 prețul a fost de 60.000 euro, dar în 2022 găsești un cumpărător care îți da 100.000 euro, îți permiți să plătești eventual despăgubiri de 60.000 celui care i-ai denunțat promisiunea, îi mai dai și o dobânda de 10.000 eur și tot ieși cu 30.000 euro profit. Aici nu este neapărat o chestiune nelegală, e mai degrabă o chestiune de imoralitate și o fapta ilicită, civilă, generatoare de despăgubiri", a arătat Șerban.

AAAS, 77 milioane euro păgubiților FNI (sursa: Facebook/Sorin Ovidiu Vîntu)
Investigații

AAAS, 77 milioane euro păgubiților FNI

AAAS, 77 milioane euro păgubiților FNI. România mai are de plătit 77 de milioane de euro păgubiților FNI, jocul piramidal inventat de Sorin Ovidiu Vântu, unui număr de 21.398 de persoane. Banii vor fi plătiți din conturile Autorității de Administrare a Activelor Statului, condusă de liberalul Florian Daniel Geantă. AAAS, 77 milioane euro păgubiților FNI Sorin Ovidiu Vântul a inventat în anul 1995 Fondul Național de Investiții (FNI), care a funcționat ca un joc piramidal. Doi ani mai târziu, SOV a trecut firma pe numele Ioanei Maria Vlas, considerată „mama FNI". Ea a semnat ulterior un contract prin care CEC Bank garanta fondurile investite în Fondul Național de Investiții, în schimbul a unei contribuții lunare de cinci miliarde de lei vechi. În urma încheierii acestui parteneriat, credibilitatea fondului lui Vântu a atras un număr mare de investitori. Mai mult, CEC Bank, condusă atunci de Camenco Petrovici, se obliga ca în cazul unui faliment al FNI să despăgubească toți investitorii cu suma depusă inițial. Citește și: Daea întreabă, Daea răspunde: „Se pune întrebarea: Ce caută ministrul Daea pe aceste canale?” Afacerea a funcționat până în aprilie 2000, atunci când au apărut primele semne de panică în rândul investitorilor. Ioana Maria Vlas fugise în Israel, iar Nicolae Popa, la Jakarta. FNI s-a prăbușit, oficial, pe 24 mai 2000. Atunci existau nu mai puțin de 318.000 de persoane cu investiții estimate la aproximativ 300 de milioane de dolari în FNI. Paguba statului: 855 milioane de lei Statul român a decis ca paguba rezultată în urma prăbușirii FNI să fie achitată de actuala Autoritate de Administrare a Activelor Statului (AAAS). Conform unui răspuns transmis de AAAS la solicitarea Defapt.ro, rezultă că din anul 2003 și până la ultimele sentințe penale, pronunțate în anul 2017, în anexele sentințelor civile figurează 159.000 de persoane cu drept de despăgubire. Dintre acestea, au depus cereri de plată voluntară sau au apelat la executori judecătorești un număr de 39.990 de păgubiți: „Suma inițială la care au fost înregistrate respectivele cereri a fost de 220.921 mii lei, suma actualizată fiind de 850.000 mii lei”. Adică echivalentul a 173 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că paguba statului s-a multiplicat de aproape patru ori din cauza penalităților. Un milion de lei pentru fiecare păgubit De la începutul anului 2022, din conturile AAAS a fost luată suma de 11.622.000 lei de executorii judecătorești, bani care au fost repartizați unui număr de 12 păgubiți FNI. „În prezent, mai sunt înregistrate în vederea plății un număr de 21.398 de persoane cu cereri de plată voluntară sau dosare de executare silită”, a precizat președintele Florian Daniel Geantă la solicitarea Defapt.ro. Toate aceste persoane mai au de încasat o sumă de 381.888.0000 lei, calculată în funcție de indicii prețurilor de consum din luna iunie 2022. Pe scurt, AAAS mai are de plătit 77 milioane de euro. Sumă care va crește în funcție de diverși indici și penalități. Până acum AAAS a plătit păgubiților FNI aproape 100 de milioane de euro, bani publici. Trei, Doamne, și toți trei condamnați Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa și Sorin Ovidiu Vântu au fost condamnați pe rând în dosarul de devalizare a FNI. Pe 13 octombrie 2005, Ioana Maria Vlas a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, dar a fost eliberată în aprilie 2008. A urmat o nouă condamnare, de zece ani de închisoare, apoi a fost eliberată definitiv pe 20 octombrie 2010 de Tribunalul Prahova. Nicolae Popa, considerat "tatăl FNI", a fost condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare pentru fraudă și delapidare. El a fost arestat pe 1 decembrie 2009 în Jakarta și extrădat în România în aprilie 2011. În septembrie 2017 a fost eliberat din închisoare. Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la opt ani de închisoare în februarie 2017, în cazul devalizării FNI. În urma contopirii mai multor pedepse, Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în martie 2020.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră