sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pachetul ciolacu

7 articole
Eveniment

CCR a decis că pachetul Ciolacu este constituțional

CCR a decis că pachetul Ciolacu de majorare a fiscalității, pentru care guvernul și-a asumat răspunderea, este constituțional. Președintele Curții, Marian Enache, a anunțat că sesizarea USR a fost respinsă. Unii judecători nu au fost de acord cu decizia, care s-a luat cu majoritate de voturi, nu unanimitate. Consiliul Economic și Social (CES) a arătat că, prin această lege, se vor lua 100 de miliarde de lei de la mediul privat, iar cheltuielile statului se taie cu doar 16 miliarde de lei. Impozitarea pe cifra de afaceri va lovi este „un TVA”, va fi o lovitură foarte grea pentru retail, energie și industria auto și va duce la creșterea prețurilor, iar societățile din energie vor fi dublu taxate, mai aprecia CES. Citește și: ANALIZĂ Cea mai dură bătălie a armatei israeliene: să stopeze propaganda Hamas care susține că spitalul din Gaza a fost lovit de rachetele guvernului de la Ierusalim CCR a decis că pachetul Ciolacu este constituțional „În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a spus Enache. El a precizat că CCR a mai reţinut că „dispoziţiile legale în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”. „Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţională, iar în unanimitate, au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30 formulate în sesizare”, a mai spus preşedintele CCR. Marian Enache a anunţat că după moticarea deciziei CCR, legea poate fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Citește și: VIDEO+FOTO Cancelarul Scholz, pus pe burtă pe pista aeroportului Ben Gurion, în timpul unui atac cu rachete al Hamas USR şi Forţa Dreptei au depus în 29 septembrie, la Curtea Constituţională, o sesizare care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care Guvernul Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament. Documentul a fost semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care, ca urmare a acestui fapt, au fost excluşi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor.

CCR a decis că pachetul Ciolacu este constituțional Foto: Inquam/ Octav Ganea
FMI critică pachetul Ciolacu de măsuri fiscale și estimează un deficit uriaș, de 6% Foto: Guvernul României
Economie

FMI critică pachetul Ciolacu de măsuri fiscale

FMI critică pachetul Ciolacu de măsuri fiscale și estimează un deficit uriaș, de 6%, pentru acest an. Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Bucureşti, la finalul consultărilor în baza Articolului IV, şeful misiunii FMI pentru România, Kees Martijn, a precizat că pachetul fiscal adoptat recent de Guvern este un pas în direcţia potrivită, arătând însă că este nevoie şi de alte reforme. Citește și: DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă FMI critică pachetul Ciolacu de măsuri fiscale „Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani", a afirmat FMI. Potrivit FMI, rata inflaţiei va scădea de la 7% la 4% la finalul anului 2024, însă rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României. „Pragul pentru microîntreprinderi trebuie să fie redus și mai mult, dar impozitul pe cifra de afaceri pentru companii mari și bănci afectează inechitabil companiile cu marje reduse. Sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a crește veniturile, eficiența și echitatea. În următorii doi ani, va fi necesară o creștere a veniturilor de peste 2% din PIB, în plus față de câștigurile obținute în urma recentului pachet fiscal. În acest scop, măsurile-cheie care trebuie avute în vedere sunt: eliminarea scutirilor, privilegiilor și lacunelor rămase; continuarea raționalizării TVA; reforma impozitului pe proprietate și utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei și, în sens mai larg, pentru a favoriza tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Îmbunătățirile în curs de desfășurare în domeniul administrării veniturilor, deși sunt necesare, nu oferă rezultate rapide sau previzibile și nu se poate conta pe ele pentru a realiza ajustarea fiscală necesară pe termen scurt”, relatează Profit propunerile FMI.

Bolojan a păstrat doar 340 angajați la CJ Bihor Foto: Facebook
Politică

Bolojan a păstrat doar 340

Legea ar permite Consiliului Județean (CJ) Bihor să aibă 626 de angajați, dar președintele acestei insituții, Ilie Bolojan, a păstrat doar 340. Precizarea a venit chiar de la președintele CJ Bihor, care a explicat ce efecte va avea proiectul de lege pentru care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea, dacă va trece de Curtea Constituțională. Citește și: Judecătorii de la Cluj, deciși să nu-l lase pe Cherecheș să scape cu fuga: primarul din Baia Mare, pus sub control judiciar. Magistrații accelerează procesul, ca să evite prescrierea Bolojan le-a spus, ieri, consilierilor județeni, că pachetul Ciolacu nu va impune multe schimbări în structura de personal a consiliului. Bolojan a păstrat doar 340 „În prezent Consiliul Județean Bihor are 87 posturi ocupate, cu tot cu conducere, din care patru funcții de șef de birou se vor desființa. Mai avem, de asemenea, 10 posturi de execuție vacante și cinci temporar vacante. Din cele patru funcții de șef de birou, două vor fi efectiv desființate, iar celelalte două, de la Direcția Tehnică, se vor transforma în funcții de șef de serviciu, având în vedere încărcarea foarte mare cu lucrul la Direcția Tehnică și necesitatea de a fi persoane care să răspundă și să gestioneze proiectele de sute de milioane de euro”, a explicat președintele CJ Bihor, citat de Bihoreanul. Pe de altă parte, Bolojan a mai precizat că, potrivit legii, CJ Bihor și instituțiile subordonate ar putea avea, raportat la numărul de locuitori ai județului, 626 posturi, însă în prezent sunt doar 340, „deci acest lucru (n.r. – noua legislație pentru reducerea posturilor) nu ne va afecta”. Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor” „La Consiliul Județean Bihor am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu avea de lucru, nu discut de calitatea oamenilor. Nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de ecnomii se pot face și în alte locuri”, relata, în aprilie, președintele CJ Bihor.

Figuri triste, zâmbete crispate, la adoptarea, în Guvern, pachetului Ciolacu Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Figuri triste, zâmbete crispate pachetului Ciolacu

Figuri triste, zâmbete crispate și forțate, la adoptarea, în Guvern, pachetului Ciolacu de majorare a fiscalității, arată imaginile agenției Inquam Photos. Spre deosebire de alte ocazii, pe pagina de Facebook și de internet a Guvernului României nu apare obișnuita galerie foto publicată, de obicei, după astfel de evenimente. Marcel Boloș Foto: Inquam / George Călin Citește și: Bugetarii cu salarii și averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat: familia Socol, finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat Figuri triste, zâmbete crispate, la adoptarea, în Guvern, pachetului Ciolacu Nici ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, nici premierul Marcel Ciolacu, n-au venit la conferința de presă de după ședința de guvern. De obicei, miniștrii responsabili de principalele acte legislative promovate de Executiv își susțin proiectele în fața ziariștilor, în briefingul de după reuniunea cabinetului. Azi, după adoptarea așa-numitului proiect de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii și asigurarea echității fiscale în România”, doar purtătorul de cuvânt, Mihai Constantin, a vorbit cu presa. Însă nici acesta nu a răspuns la întrebări. Premierul Ciolacu a susținut obișnuitul monolog la deschiderea ședinței de guvern. Cătălin Predoiu Inquam Photos / George Călin Ciolacu se răfuiește cu guvernarea Boc „Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că austeritatea a fost când s-au tăiat, în 2010, salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare. Acest guvern nu crește, însă, TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci, nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă. În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei, iar în construcții, prin ordonanță de urgență, mărim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei”, a spus Ciolacu, la începutul ședinței de guvern. Raluca Turcan Foto Inquam/ George Călin Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” Azi, Consiliul Economic și Social a avizat negativ proiectul pe care Guvernul își va asuma răspunderea, iar ministerul Justiției a formulat un aviz cu nenumărate observații, inclusiv avertismentul că proiectul este neconstituțional. Ședința de guvern la Palatul Victoria din București, 25 septembrie 2023. Inquam Photos / George Călin Ședința de guvern la Palatul Victoria din București, 25 septembrie 2023. Inquam Photos / George Călin

Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, desființează pachetul Ciolacu Foto: Facebook
Eveniment

Ministerul Justiției desființează pachetul Ciolacu

Și ministerul Justiției desființează pachetul Ciolacu: proiectul de lege are nevoie de avizul CSAT și ar putea fi neconstituțional, scrie Profit, care a consultat avizul dat de acest minister, condus de liberala Alina Gorghiu. Tot azi, Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului de lege pe care Guvernul intenționează să-și asume răspunderea. Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” În plus, în avizul ministerului Justiției se arată că magistrații ar putea ataca la CCR plafonarea sporului pentru condiții de muncă în condiții vătămătoare, întrucât această măsură ar afecta independența Justiției. Ministerul Justiției desființează pachetul Ciolacu „Se intenționează reglementarea unui impozit suplimentar în sarcina instituțiilor de credit, datorat pe lângă impozitul pe profit, - respectiv impozitul pe cifra de afaceri. Considerăm că introducerea a două impozite distincte, ale căror baze impozabile se suprapun parțial, ar putea fi considerată o injustă așezare a sarcinii fiscale, contrat art 56, alin (2) din Constituție", potrivit documentului obținut de Profit.ro. În consecință, ministerul Justiției recomandă obținerea unui aviz pe această măsură de la Consiliul Concurenței, Banca Națională și Asociația Română a Băncilor. „Reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare sau periculoase poate avea un impact asupra principiilor referitoare la independența justiției și a statului de drept, afectând astfel securitatea financiară a magistraților consacrată de art. 124 alin (3) și art 132 alin (1) din Constituție", se mai arată în aviz. Citește și: Bugetarii cu salarii și averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat: familia Socol, finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat Și Consiliul Economic și Social (CES) a desființat pachetul Ciolacu de măsuri fiscale: ia 100 de miliarde de lei de la mediul privat și taie cheltuielile cu doar 16 miliarde de lei, apreciază această instituție. CES a emis aviz negativ la așa numitul proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Consiliul Economic și Social desființează pachetul Ciolacu de măsuri fiscale Foto: Facebook Guvernul României
Economie

Consiliul Economic Social desființează pachetul Ciolacu

Consiliul Economic și Social (CES) desființează pachetul Ciolacu de măsuri fiscale: ia 100 de miliarde de lei de la mediul privat și taie cheltuielile cu doar 16 miliarde de lei, apreciază această instituție. CES a emis aviz negativ la așa numitul proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” Guvernul urmează să-și asigure răspunderea pe acest proiect de lege. Avizul CES este consultativ, iar Executivul poate să-l ignore. Consiliul Economic și Social desființează pachetul Ciolacu În avizul negativ se arată, printre altele, că: acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creștere a poverii fiscale pentru mediul privat s-a dovedit și în trecut că are efecte contrare, veniturile la buget scăzând. Impozitarea pe cifra de afaceri va lovi este „un TVA”, va fi o lovitură foarte grea pentru retail, energie și industria auto și va duce la creșterea prețurilor. Societățile din energie vor fi dublu taxate. firme cu pierderi vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. CES mai scrie că acest proiect de lege, denumit „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.” va contribui, de fapt, la deteriorarea nivelului de trai al populației. Citește și: Bugetarii cu salarii și averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat: familia Socol, finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect, acesta nu va avea un impact în 2023 pe creșterea veniturilor statului, dar cheltuielile vor fi reduse cu 630 de milioane de lei. Situația se schimbă dramatic în 2024, când reducerile de cheltuieli ale statului sunt estimate la 3,3 miliarde de lei, dar creșterea de venituri la buget, generată de noile taxe și impozite, este de 16,4 miliarde de lei. Din 2025, situația se schimbă și mai dramatic în defavoarea contribuabililor: dacă estimarea reducerilor de cheltuieli rămâne la puțin peste 3,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare la buget, urmare a creșterii fiscalității, vor fi de 20 de miliarde de lei în 2025, 21,7 miliarde lei în 2026 și 22,2 miliarde lei în 2027.

Critici dure către „pachetul Ciolacu” dinspre decanul FABIZ, Tănase Stamule Foto: Facebook
Economie

Critici dure către „pachetul Ciolacu”

Tănase Stamule (PNL), decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ), a formulat o serie de critici dure către „pachetul Ciolacu”, prin care fiscalitatea va fi majorată substanțial: „Pachetul Ciolacu riscă să devină o piatră de moară pentru ţara noastră”, a scris el, în Ziarul Financiar. Citește și: George Simion, singurul lider din opoziție care nu a criticat măsurile fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea. AUR, de acord cu unele din măsuri Articolul său se intitulează „Impozitul de 1% pe cifra de afaceri din pachetul Ciolacu este o măsură antieconomică”. Critici dure către „pachetul Ciolacu” Potrivit lui Stamule, Ciolacu, „consiliat de neocomuniştii din jurul său”, riscă stabilitatea locului de muncă pentru circa un milion de români. El s-a referit la impozitul pe cifra de afaceri a marilor companii, arătând că „nicio ţară din Uniunea Europeană nu are un impozit similar şi nici nu are de gând să introducă”. El arată însă, la finalul articolului publicat în Ziarul Financiar că „deşi pachetul Ciolacu este necesar pentru a rezolva criza bugetară provocată de gaura lui Câciu, este nevoie de foarte mare atenţie politică pentru a nu afecta masiv iremediabil mediul de afaceri”. Stamule face distincția între „firmele ce au ca piaţă România şi unde valoarea adăugată rămâne în ţară (...) au ca obiectiv principal profitul în România şi e firesc să fie urmărite cu atenţie pentru a ne asigura că plătesc taxe” și cele care „care produc în România pentru pieţe externe”. Economistul liberal a arătat că această a doua categorie de firme, care exportă, vor fi afectate de impozitul pe profit și există riscul să-și mute producția. Un milion de locuri de muncă ar putea fi periclitate „Ele nu îşi vând produsele în România şi valoarea adăugata pe care o realizează la noi e foarte mică. Implicit, aceste firme au marje de profit intre 0 si 3%, obiectivul lor nefiind de a face profit ci de a optimiza costurile de producţie pentru produsul final. Aceste companii vor fi direct afectate de impozitul pe cifra de afaceri, multe urmând să treacă pe pierdere. În acest fel şi atractivitatea României ca destinaţie de investiţii va scădea masiv, iar multe firme vor decide să plece in ţări vecine cu taxe mai mici. Companiile care produc in special pentru alte pieţe angajează peste 1 milion de români. Desigur că putem spune că nu ne interesează viitorul acestor oameni iar ura faţă de corporaţii e mai importantă politic decât stabilitatea locului lor de muncă”, a scris Tănase Stamule. Citește și: Anghel (PwC România): „Impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în ţările dezvoltate. Ritmul de creștere va încetini” „Din păcate, din cauza sfaturilor proaste primite de premier din partea consilierilor neocomunişti, România riscă să intre într-o aventură economică ce nu ştim cum se va sfârşi”, a mai afirmat el.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră