sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ortodox

5 articole
Eveniment

Un preot ortodox blochează înmormântarea penticostală

Un preot ortodox blochează înmormântarea penticostală. Preotul din judeţul Suceava este cercetat penal, după ce, în cursul zilei de duminică, s-a întins pe jos în faţa porţii unui cimitir pentru a împiedica o ceremonie de înhumare. Ortodox îngropat de penticostali Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu, incidentul s-a înregistrat în localitatea Gura Solcii, acolo unde preotul ortodox s-a opus oficierii slujbei de înmormântare după rit penticostal a unui bărbat care era de confesiune ortodoxă. "S-a stabilit că, în cursul a acestei zile, la cimitirul comun din localitatea Gura Solcii, unde sunt înhumaţi cetăţenii de toate confesiunile, urma să fie înmormântat un bărbat de confesiune ortodoxă, toate celelalte rude ale acestuia fiind de confesiune penticostală. Citește și: Un latifundiar din Dolj, care a făcut profit de zeci de milioane de lei, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii” Anterior, rudele bărbatului au solicitat preotului paroh să permită slujba de înmormântare după rit penticostal şi au achitat taxele pentru locul de veci şi celelalte taxe specifice, preotul ortodox fiind de acord cu întreaga procesiune. Un preot ortodox blochează înmormântarea penticostală Cu toate acestea, în cursul acestei zile, când cortegiul funerar s-a pus în mişcare, preotul ortodox s-a alăturat şi el, iar, când s-a ajuns la poarta cimitirului, preotul ortodox s-a poziţionat intenţionat la sol pentru a nu permite dricului funerar accesul", a precizat oficialul IPJ. Acesta menţionează că poliţiştii au intervenit gradual şi condescendent, mediind conflictul iscat şi reuşind îndepărtarea preotului care obstrucţiona accesul vehiculului mortuar. Preotul care a generat scandalul este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării libertăţii religioase.

Un preot ortodox blochează înmormântarea penticostală (sursa: IPJ Suceava)
Fostul preot Pomohaci, două biserici particulare (sursa: Facebook/Cristian Pomohaci)
Eveniment

Fostul preot Pomohaci, două biserici particulare

Fostul preot Pomohaci, două biserici particulare. Fostul preot Cristian Pomohaci continuă să țină slujbe în garajul locuinței sale, transformat într-un lăcaș de cult informal, potrivit Arhiepiscopiei Alba Iulia, care denunță activitatea lui Pomohaci. Fostul preot Pomohaci, două biserici particulare Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a anunțat printr-o circulară că solistul de muzică populară Cristian Pomohaci și-a construit singur o biserică. Arhiepiscopia i-a îndemnat pe credincioși să nu frecventeze spațiul deschis de Pomohaci, acesta nefiind unul al Bisericii Ortodoxe Române. Conform documentului bisericesc, publicat de Monitorul de Cluj, "tot ceea ce se săvârșește acolo nu este valid" și "nu aduce binecuvântare și har celor ce participă la astfel de slujbe". Circulara Arhiepiscopiei Ortodoxe a Albei Iulia (sursa: Monitorul de Cluj) Cristian Pomohaci a fost caterisit (exclus definitiv din rândul preoțimii ortodoxe) în 2017, după apariția unor înregistrări audio care arătau cum preotul încerca să corupă sexual un tânăr de 17 ani. "Suferință și necaz în viață" "Cu multă îngrijorare și durere, vă aducem la cunoștință faptul că domnul Cristian Pomohaci, fost paroh al Parohiei Moșuni, Protopopiatul Târgu Mureș, deși nu mai are calitatea de preot, a continuare să mimeze Preoția și să facă slujbe religioase în garajul casei personale din localitatea Moșuni. Mai mult decât atât, de curând, a cumpărat un local în localitatea Ernei, județul Mureș, pe care l-a transformat în biserică sau mănăstire, fiind împodobit cu iconostas și cu obiecte de cult, oficiindu-se acolo slujbe specifice Bisericii ortodoxe. Citește și: Putin vrea să suprime „telefonul roșu”, singura cale de comunicare urgentă cu SUA la nivel înalt în situații de criză. Pentagonul i-a transmis Moscovei că e „important” să nu o facă Prin urmare, îndemnăm pe toți credincioșii Eparhiei noastre să nu frecventeze ale locaș, deoarece nu este o biserică sfințită de către un episcop ortodox, după rânduială ortodoxă. De asemenea, tot ceea ce se săvârșește acolo de către domnul Cristian Pomohaci și ajutoarele acestuia nu este valid, nu aduce binecuvântare și har celor ce participă la astfel de slujbe. Dimpotrivă, le poate aduce multă suferință și necaz în viață, pe plan spiritual și fizic. Totodată, vă aducem la cunoștință că domnia sa este cercetat de către organele statului cu privire la infracțiunea de port ilegal de uniformă, deoarece Biserica Ortodoxă Română, prin instanțele ei de judecată, i-a interzis acestuia dreptul de a mai purta reverendă și veștminte preoțești sau de a mai sluji cele sfinte", se precizează în documentul asumat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Episcop ortodox: Femeia, violată dacă vrea (sursa: greekcitytimes.com)
Internațional

Episcop ortodox: Femeia, violată dacă vrea

Episcop ortodox: Femeia, violată dacă vrea. Un înalt oficial religios din Grecia a stârnit vineri un scandal după ce a declarat la televiziunea naţională că violul implică un consimţământ din partea femeii şi nu duce la sarcină, potrivit AFP. Episcop ortodox: Femeia, violată dacă vrea "O femeie nu este violată decât dacă vrea", a afirmat episcopul Chrysostomos de Dodoni la o dezbatere televizată despre avort (VIDEO, aici). O femeie "nu poate rămâne însărcinată" în urma unui viol şi este nevoie de "participarea" sa pentru a concepe un copil, a adăugat el. Declaraţiile sale au fost condamnate rapid de ministrul Educaţiei şi Problemelor Religioase, Niki Kerameus, care le-a calificat drept "de neconceput şi condamnabile". Astfel de propuneri "şochează brutal societatea şi nu sunt conforme cu poziţia bisericii, care susţine femeile victime ale abuzurilor şi violurilor", a declarat ea. Avortul, "crimă" Biserica din Grecia, gardian al credinţei ortodoxe dominante din ţară, în conformitate cu Constituţia, este exclusiv masculină şi extrem de conservatoare, precizează AFP. Citește și: De ce Sorin Oprescu nu a fost trimis în România la pușcărie și de ce nu va sta la închisoare nici în Grecia Ea se opune relaţiilor homosexuale, relaţiilor sexuale înainte de nuntă şi avortului şi s-a opus de asemenea eforturilor de limitare a ceremoniilor religioase în timpul pandemiei de coronavirus. Episcopul Chrysostomos a calificat de asemenea avortul drept "crimă".

Biserica Ortodoxă ucraineană, ruptură de Moscova (sursa: Facebook/Українська Православна Церква)
Eveniment

Biserica Ortodoxă ucraineană, ruptură de Moscova

Biserica Ortodoxă ucraineană, ruptură de Moscova. Subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, aceasta a anunţat vineri desprinderea de aceasta după ce Rusia a invadat Ucraina, declarându-şi "deplina independenţă" de autorităţile spirituale ruse, iniţiativă istorică, relatează AFP. Biserica Ortodoxă ucraineană, ruptură de Moscova "Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina", a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, în finalul conciliului consacrat "agresiunii" ruse împotriva Ucrainei, pronunţând "deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene". Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina. Citește și: De ce nu se discută despre sancțiuni împotriva Rusiei în sectorul nuclear: Franța și Ungaria continuă afacerile cu Rosatom. Slovacia depinde combustibilul livrat de TWEL "Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului", adaugă comunicatul. Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau "complicate sau inexistente" de când în Ucraina a fost declarată legea marţială. Miza, mănăstirile din Ucraina Această iniţiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani. O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin în această ţară. Invazia decisă de Vladimir Putin şi sprijinul lui Kirill acordat războiului a plasat Biserica ucraineană încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai dificil de susţinut. Sute dintre preoţii săi au semnat recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kirill de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict. Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.

Mitropolitul ucrainean, culoar umanitar de Paști (sursa: Twitter/Dečani Monastery)
Internațional

Mitropolitul ucrainean, culoar umanitar de Paști

Mitropolitul ucrainean, culoar umanitar de Paști. Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei şi care s-a disociat de patriarhul Kirill, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat vineri că pregăteşte o procesiune religioasă de Paşti pentru evacuarea civililor şi soldaţilor ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, relatează AFP. Mitropolitul ucrainean, culoar umanitar de Paști Biserica "este pregătită să organizeze o procesiune dinspre Orihov, în regiunea Zaporojie, către uzina Azovstal din Mariupol pentru a aduce un ajutor de urgenţă şi a evacua civilii. Această procesiune ar putea de asemenea să contribuie la evacuarea militarilor răniţi şi recuperarea corpurilor" celor ucişi, a declarat mitropolitul Onufrie. Acesta este liderul Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Moscovei. Citește și: Ucraina lasă să se înțeleagă, prin ministrul de Externe Kuleba, că a fost ajutată militar în mod „inteligent” de România: Ne deranjează doar ipocrizia, dar nu e cazul României Onufrie a cerut o încetare a focului la Mariupol şi în împrejurimi, precum şi stabilirea unui culoar umanitar pentru procesiunea din Vinerea Mare. Ortodocşii ucraineni sunt împărţiţi între Biserica Ortodoxă aflată sub Patriarhia Moscovei şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei formată în urma unirii Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Kievului cu Biserica Ortodoxă autocefală ucraineană şi recunoscută în 2019 de Patriarhia de Constantinopol. Schismă între Kirill și Onufrie După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei s-a distanţat de patriarhul Moscovei, Kirill. Acesta din urmă i-a descris pe opozanţii Rusiei în Ucraina drept "forţe ale răului", în timp ce mitropolitul Onufrie şi-a îndemnat fidelii să susţină armata ucraineană. Guvernul ucrainean încearcă să obţină evacuarea civililor şi a celor circa 400-500 de soldaţi ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului Azovstal, ultimul punct major de rezistenţă al armatei ucrainene în oraşul Mariupol. Rusia s-a declarat de acord cu această evacuare, dar cere însă ca soldaţii ucraineni care s-au baricadat în acel vast complex metalurgic să depună armele, solicitare refuzată de Kiev.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră