luni 23 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: opozanți

5 articole
Internațional

Președintele belarus Lukașenko a eliberat 14 deținuți politici "la cererea lui Trump"

Lukașenko eliberează opozanți, la cererea SUA. Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a ordonat sâmbătă eliberarea a 14 deținuți politici, inclusiv a opozantului Serghei Tihanovski. Decizia vine „la cererea președintelui SUA, Donald Trump”, a declarat purtătoarea de cuvânt a președinției belaruse, Natalia Eismont, pentru agenția rusă TASS. Lukașenko eliberează opozanți, la cererea SUA Serghei Tihanovski, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat în mai 2020, înaintea alegerilor prezidențiale contestate din Belarus. Citește și: Penalul Neacșu, beneficiarul unei sinecuri de 21.000 lei/lună, pus de PSD nr. 2 în guvernul Bolojan Acesta fusese condamnat la peste 18 ani de închisoare pentru rolul său în organizarea mișcărilor de protest împotriva regimului Lukașenko. Eliberarea sa a fost confirmată de ONG-ul Viasna și de presa internațională. Svetlana Tihanovskaia mulțumește SUA Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziției belaruse aflată în exil, a publicat un mesaj pe rețeaua X (fosta Twitter), în care a exprimat recunoștința sa față de președintele american Donald Trump. Tihanovskaia a mulțumit și „aliaților europeni” pentru eforturile care au condus la eliberarea soțului său și a celorlalți prizonieri politici. Ursula von der Leyen cere eliberarea tuturor deținuților politici Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat la rândul său eliberarea lui Serghei Tihanovski. Într-un apel ferm, ea a îndemnat regimul de la Minsk să elibereze toți deținuții politici din Belarus, subliniind angajamentul UE pentru respectarea drepturilor omului.

Lukașenko eliberează opozanți, la cererea SUA (sursa: kremlin.ru)
Lukașenko cedează, 14 opozanți sunt eliberați (sursa: Telegram/Iulia Navalnya)
Internațional

Serghei Tihanovski, simbol al luptei anti-Lukașenko, eliberat după ani de izolare

Lukașenko cedează, 14 opozanți sunt eliberați. Opozantul belarus Serghei Tihanovski, soțul liderului opoziției aflate în exil, Svetlana Tihanovskaia, a fost eliberat din închisoare alături de alți 13 deținuți politici, a anunțat ONG-ul belarus pentru drepturile omului Viasna, sâmbătă. Lukașenko cedează, 14 opozanți sunt eliberați Informația a fost confirmată de Svetlana Tihanovskaia, care a publicat un mesaj emoționant pe rețeaua X. Citește și: Pretendent PSD la Curtea Constituțională: ex-tablagiul Busuioc, pus de Dragnea la Curtea de Conturi Tihanovskaia a postat un videoclip în care își îmbrățișează soțul cu lacrimi în ochi. Bărbatul, vizibil slăbit și cu capul ras, o îmbrățișează strâns și o sărută. „Este greu de descris bucuria din inima mea. Soțul meu Serghei este liber!”, a scris opozanta belarusă, adăugând mulțumiri pentru sprijinul internațional. Ea a transmis recunoștință președintelui american Donald Trump și aliaților europeni, pe care i-a menționat pentru eforturile depuse în sprijinul cauzei opoziției din Belarus. Serghei Tihanovski, simbol al rezistenței din 2020 Serghei Tihanovski, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat în mai 2020, chiar înainte de alegerile prezidențiale din Belarus. Intenționa să candideze împotriva liderului autoritar Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de peste 30 de ani. În urma alegerilor contestate, care au declanșat proteste istorice ale opoziției, Tihanovski a fost condamnat la peste 18 ani de închisoare, fiind acuzat de rolul său în organizarea manifestațiilor. Un regim autoritar: proteste reprimate și alegeri contestate Alegerile din 2020 au fost marcate de acuzații masive de fraudă și au dus la o mobilizare fără precedent a societății civile. Lukașenko a răspuns prin represalii dure. Peste 1.000 de opozanți au fost încarcerați sau forțați să plece în exil.   Aleksandr Lukașenko a fost reales recent, în ianuarie 2025, pentru al șaptelea mandat prezidențial, cu peste 86% din voturi – un rezultat contestat de opoziția pro-occidentală și de o mare parte a comunității internaționale.   Belarusul are încă aproximativ 1.200 de deținuți politici   Potrivit organizației Viasna, în Belarus sunt în continuare circa 1.200 de deținuți politici. Svetlana Tihanovskaia a declarat, după eliberarea soțului său, că lupta nu s-a încheiat:   „Mai sunt 1.150 de deținuți politici în spatele gratiilor. Ei trebuie să fie eliberați”, a transmis ea. Condiții dure de detenție și izolare totală Viasna a publicat imagini în care Serghei Tihanovski apare profund slăbit. Potrivit ONG-ului, a fost închis în condiții foarte stricte, cu acces limitat la contactul cu exteriorul. În martie 2024, soția sa spunea că nu mai primise nicio veste despre el de peste un an.  

George Simion, mesaj amenințător pentru opozanți (sursa: Facebook/George Simion)
Eveniment

Simion, mesaj amenințător pentru cei care nu-l votează: Nu știu ce voi face cu voi, păreți bezmetici

George Simion, mesaj amenințător pentru opozanți. Într-un text postat pe site-ul său, intitulat „Ce mă fac cu voi?” candidatul AUR la alegerile prezidențiale folosește un ton amenințător la adresa electoratului care nu-l votează, atacând opozanții, care îl susțin pe Nicușor Dan. George Simion, mesaj amenințător pentru opozanți În mesajul său pentru opozanți, Simion se întreabă: Citește și: Biserica Ortodoxă Română își declară neutralitatea în alegerile prezidențiale. Bisericile maghiare au cerut contracararea extremismului „Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeți educați, civilizați, europeni, dar dovediți exact contrariul.” „Știu cum puteți fi destructurați” „Eu nu mă tem de voi. Și nu obosesc. Am în mine resurse inepuizabile de energie, fenomen inexplicabil pentru voi. M-am pregătit în acești ani pentru toate încercările voastre penibile de manipulare: vă cunosc și știu cum puteți fi destructurați.” „Păreți bezmetici, iraționali” "Eu trebuie, din 19 mai, să fiu și președintele vostru. Și abia asta mă neliniștește. Majoritatea sunteți colegii mei de generație / educație / aspirații. Dar nu știu ce voi face cu voi, păreți bezmetici, iraționali și total nedispuși că acceptați că lumea nu este doar cum o vedeți voi. Mai existăm și noi, ceilalți, pe aici. Sper să mă ajutați să rezolv dilema: nu Ce caut eu aici? nu Eu cu cine votez? Ci Ce mă fac cu voi? Individual, nu în grup."

Turcia cere X blocarea conturilor opozanților (sursa: X/dollyhrtzz)
Internațional

Turcia cere X să blocheze peste 700 de conturi ale celor care protestează, rețeaua a refuzat

Turcia cere X blocarea conturilor opozanților. În contextul protestelor declanșate de arestarea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, autoritățile turce au cerut rețelei de socializare X să blocheze peste 700 de conturi ale opozanților. Turcia cere X blocarea conturilor opozanților Confruntate cu un val de proteste declanşate de arestarea primarului din Istanbul Ekrem Imamoglu, autoritățile turce au cerut reţelei de socializare X să închidă peste 700 de conturi ale opozanţilor. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Echipa de comunicare a platformei X a refuzat. „Ne opunem multiplelor decizii ale Autorităţii turce pentru tehnologia informaţiei şi comunicării care solicită blocarea a peste 700 de conturi care aparţin unor organisme de presă, jurnalişti, personalităţi politice, studenţi şi alte persoane din Turcia”. Arestarea lui Imamoglu și acuzațiile Ekrem Imamoglu, acuzat de „corupție”, a fost încarcerat duminică la închisoarea Silivri, conform anunțului făcut de Partidul Republican al Poporului (CHP). Arestarea sa, survenită miercuri, a fost justificată de autorități prin presupusa sa implicare în fapte de corupție și susținerea terorismului. Proteste masive și rețineri Evenimentele au generat proteste ample în marile orașe turcești, inclusiv Istanbul, Ankara și Izmir, unde mii de persoane au ieșit în stradă, în pofida interdicțiilor oficiale. Ministerul turc de Interne a anunțat că, în urma manifestațiilor de sâmbătă, 323 de persoane au fost reținute.

Opozanții lui Putin, asasinați sau închiși (sursa: TASS)
Eveniment

Opozanții lui Putin, asasinați sau închiși

Opozanții lui Putin, asasinați sau închiși. Supraviețuitor a două tentative de otrăvire (în 2015 și 2017), Vladimir Kara-Murza (foto), unul dintre cei mai vocali opozanți ai președintelui Putin, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Kara-Murza a fost acuzat de răspândirea știrilor false și de înaltă trădate. De la începutul războiului, a făcut lobby pe lângă guverne și instituții străine pentru a impune sancțiuni Rusiei. Recenta sentința a tribunalului din Moscova este cea mai mare dată până acum unui oponent politic al lui Vladimir Putin. Arestat după un interviu pentru CNN În prezent, fostul jurnalist, în vârstă de 41 de ani, este unul dintre cei mai duri critici ai Kremlinului. A fost arestat anul trecut, la doar câteva ore după interviul acordat postului american de știri CNN în care a declarat că Rusia este condusă de "un regim de criminali". Potrivit WELT, Kara-Murza și-a primit verdictul, încătușat, într-o cameră separată de sticlă, zâmbind și îndemnându-și susținători să-i scrie în închisoare. Potrivit avocatei sale, Maria Eismont, va urma un apel, bazat pe "încălcări grave de procedură" în timpul procesului. Cu o săptămână înainte, Kara-Murza și-a comparat procesul cu unul dintre "procesele-spectacol ale lui Iosif Stalin din anii 1930. Infractorii ar trebui să ispășească crimele lor. Eu, pe de altă parte, sunt în închisoare din cauza opiniilor mele politice. Însă știu că va veni și ziua când întunericul se va risipi din țara noastră". Murza a adăugat: "Mă consider vinovat doar de un lucru: nu am reușit să-i conving suficient pe compatrioții și politicienii mei din țările democratice de pericolul pe care îl prezintă actualul regim de la Kremlin pentru Rusia și pentru lume.". Apeluri internaționale ignorate de Moscova Imediat după ce tribunalul din Moscova a pronunțat sentința condamnării la 25 de ani de închisoare, au apărut reacțiile internaționale. În Germania, guvernul federal a criticat aspru condamnarea: "Acest verdict, ca multe altele, are ca scop descurajarea și anihilarea vocilor opoziției". Berlinul a cerut eliberarea imediată a lui Kara-Murza și a tuturor celorlalți deținuți din motive politice. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Federal de Externe, "Cazul împotriva lui Kara-Murza arată cum e folosită justiția rusă împotriva celor care se opun regimului și la ce nivel șocant a ajuns azi represiunea din Rusia.". Marea Britanie l-a convocat imediat pe ambasadorul Rusiei și a descris hotărârea tribunalului drept "motivată politic". Adresându-se jurnaliştilor din afara tribunalului, ambasadorul britanic în Rusia, Deborah Bronnert, a spus că verdictul e "şocant" şi a cerut eliberarea imediată a lui Kara-Murza. Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a vorbit despre o o nouă lovitură adusă statului de drept în Rusia și a cerut eliberarea lui Kara-Murza: "Kara-Murza a fost judecat pentru acuzații legate de exercitarea legitimă a dreptului său la libertatea de opinie, inclusiv critica sa publică asupra atacului armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. (...) Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că și-a exercitat drepturile omului și fac un apel autorităților ruse să-l elibereze fără întârziere.". Opozanții lui Putin, asasinați sau închiși De la oligarhi cu ambiții politice și activiști civici, la părinți ai căror copii desenează imagini pacifiste în sprijinul Ucrainei, nimeni nu mai e în siguranță în Rusia. Unii sunt aruncați în închisoare, alții - uciși. În 2003, Mihail Hodorkovski, fostul șef al gigantului petrolier rus Yukos, a fost arestat și a petrecut zece ani în închisoare pentru evaziune fiscală și furt, după ce a finanțat partidele de opoziție. După eliberare, a părăsit Rusia. Tot în 2003, Iuri Scekotșișin, fost deput al partidului liberal Yabloko și jurnalist al Novaya Gazeta care nu se sfia să critice organele de securitate ale Rusiei, a murit în condiții suspecte. Întorcându-se la Moscova, s-a simțit neobișnuit de slăbit și a mers la medic. A doua zi a început să-i cadă părul fiind diagnosticat cu insuficiență renală cu progresie rapidă și, după două săptămâni, a murit. Parchetul care s-a ocupat de anchetă a abandonat cercetările. Cazul a rămas nerezolvat până astăzi. Otravă și gloanțe pentru Politkovskaia Jurnalista Ana Politkovskaia, vehementă voce critică la adresa guvernului, cunoscută pentru anchetele pe care le desfășura în Cecenia și Caucaz, a fost otrăvită în 2004 în avionul care o ducea spre Beslan. În spital a fost diagnosticată cu otrăvire "cu toxine necunoscute". A primit îngrijiri și a supraviețuit, suferind de leziuni renale și hepatice. Doi ani mai târziu, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia. Alexander Litvinenko, fost ofițer al serviciului secret rus și critic al lui Putin, locuia ca refugiat politic la Londra. La o întâlnire cu doi oameni de afaceri ruși, la începutul lunii noiembrie 2006, Litvinenko a băut un ceai care conținea poloniu. Trei săptămâni mai târziu a murit de insuficiență cardiacă ca urmare a otrăvirii cu substanța radioactivă. Inspector fiscal, Serghei Magnițki, care consilia cea mai mare firmă de investiții străine din Rusia, Hermitage Capital Management, cu sediul la Londra, a avertizat asupra unei fraude de 230 de milioane de dolari, comisă de către oficialii ruși. A fost arestat în noiembrie 2008, acuzat de complicitate la evaziune fiscală. A murit în închisoare un an mai târziu (pe 16 noiembrie 2009), la vârsta de 37 de ani, după ce a solicitat în mod repetat asistență medicală. Cauza morții: șoc toxic și insuficiență cardiacă cauzate de pancreatită. Nemțov, împușcat ritualic lângă Kremlin Boris Berezovski, un alt oligarh rus, care inițial l-a sprijinit pe Puțin să ajungă la putere, a căzut în dizgrație imediat după instaurarea acestuia ca președinte. A emigrat în Marea Britanie, în 2000 și, în exil a devenit un critic vehement al președintelui Putin. În 2013, a fost găsit spânzurat în casa sa din afara Londrei. Un an mai târziu, profesorul Bern Brinkmann, un criminalist german angajat de membrii familiei, a conchis că Berezovski nu s-a sinucis. Unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia, Boris Nemțov a fost guvernator al regiunii Nijni Novgorod, ministru al Energiei și apoi viceprim-ministru, fiind ales și în parlamentul Rusiei. Puternic opozant al Kremlinului, a publicat o serie de articole critice la adresa lui Vladimir Putin, organizând numeroase demonstrații împotriva lui. A fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru o demonstrație anti-guvernamentală. În septembrie 2018, Piotr Wersilow, artistul conceptual al Pussy Riot și editorul site-ului Mediazone a manifestat brusc simptome neurologice severe: nu mai vedea, nu mai putea vorbi și nu se mai putea mișca. A fost transportat cu avionul în Germania, unde medicii au găsit urme de otravă, fără a putea identifica substanța. Wersilow publicase pe site-ul Mediazone o anchetă asupra violenței poliției din Rusia. Navalnîi se încăpățânează să nu moară Începând cu 2010, Alexei Navalnîi s-a implicat activ în mitinguri antiguvernamentale iar numeroasele dezvăluiri ale principalului vehicul politic al lui Navalnîi, Fundația Anticorupție (FBK), au atras milioane de vizualizări online. În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, în timpul unei călătorii în Siberia. Atacul aproape l-a ucis și a trebuit să fie dus cu avionul în Germania pentru tratament. La întoarcerea în Rusia, în ianuarie 2021, a fost arestat pentru fraudă și sfidarea instanței. Acum ispășește nouă ani de închisoare. Tot în 2021, FBK a fost scoasă în afara legii considerată a fi extremistă. Fostul lider al "Rusiei deschise", un grup pro-democrație înființat de fostul oligarh fugar Mihail Hodorkovski, Andrei Pivovarov, a fost inițial desemnat persona non grata, iar în 2021 a fost condamnat la închisoare, pe motivul implicării într-o "organizație indezirabilă". În prezent se află după gratii, unde ispășește o pedeapsă de patru ani. Închisoare pentru criticarea războiului Un alt critic esențial al lui Putin, aflat în prezent, în spatele gratiilor este Ilia Iașin, care a criticat puternic războiul Rusiei. Iașin s-a implicat în politică în 2000, la vârsta de 17 ani, anul în care Putin a ajuns la putere. În 2017, după ani de activism de opoziție, a fost ales șef al consiliului raional Krasnoselski din Moscova, unde a continuat să-și exprime opiniile critice la adresa Kremlinului. Într-un video live pe YouTube din aprilie 2022, el a cerut o anchetă asupra posibilelor crime de război comise de forțele ruse și l-a numit pe președintele Putin "cel mai rău măcelar din acest război". Acea transmisie live i-a dus o sentință de opt ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea legii împotriva răspândirii "informațiilor în mod deliberat false" despre armata rusă. Legea fusese trecută în grabă în parlament la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022. Și fetițele de 12 ani pot fi pedepsite legal În martie 2023, Dmitri Ivanov, un student la matematică, a afirmat pe un canal Telegram: "Trebuie să înțelegeți că Rusia nu e Putin, că noi nu ne-am dat acordul și că el nu ne-a întrebat dacă vrem acest război cu vecinii noștri". Citește și: România a furnizat sau s-a angajat să furnizeze Ucrainei echipament militar „letal”, însă capacitatea de a oferi sprijin militar Kievului e în scădere – document „secret” al Pentagonului Ivanov a fost arestat și condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de "falsuri" despre armată. Înainte de a primi verdictul, acesta a declarat că acest război este o tragedie atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși. Pe 28 martie a.c., Alexei Moskalev a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru disidență pe rețelele de socializare. Cu un an în urmă, fiica lui de 12 ani fusese denunțată poliției, de conducerea școlii, pentru un desen contra războiului – o mamă cu un copil sub steagul Ucrainei, care se opun rachetelor. Fetița a fost trimisă la o casă de copii la începutul lunii martie, iar Moskalev, condamnat la închisoare.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră