miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: onu

54 articole
Internațional

SUA trebuie să iasă din NATO și ONU, susține Elon Musk, influentul colaborator al lui Donald Trump

Musk susține retragerea SUA din NATO. Miliardarul Elon Musk, considerat mâna dreaptă a președintelui american Donald Trump, s-a declarat favorabil ieșirii Statelor Unite din NATO și din ONU. Musk susține retragerea SUA din NATO Sâmbătă seară, pe rețeaua sa de socializare X, Elon Musk a reacționat la mesajul unui utilizator american care a scris: „Este timpul să părăsim NATO și ONU”. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american Răspunsul simplu, dar puternic al lui Musk: „Sunt de acord”. Reacția sa a alimentat dezbaterea privind poziționarea SUA față de cele două organizații esențiale pentru echilibrul global. Influența majoră a lui Musk în administrația Trump Considerat cel mai bogat om din lume, Elon Musk deține un rol-cheie în administrația Trump, conducând nou-înființatul Departament de Eficiență Guvernamentală (DOGE). Acest organism are misiunea de a reduce cheltuielile guvernamentale, iar opoziția democrată acuză că Musk a acumulat o influență fără precedent, participând activ la decizii care au dus la concedierea a mii de angajați federali. „Alianța își trăiește ultimele zile” Tot sâmbătă, fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, amiralul James Stavridis, a declarat pentru CNN că NATO ar putea traversa „ultimele zile” ale existenței sale. Potrivit acestuia, locul Alianței Nord-Atlantice ar putea fi preluat de o nouă alianță militară formată exclusiv din state europene. Inițiativă republicană pentru retragerea SUA din ONU În ceea ce privește Organizația Națiunilor Unite, presiunile cresc în interiorul Partidului Republican. Luna trecută, un grup de parlamentari americani a lansat o inițiativă oficială prin care solicită retragerea Statelor Unite din ONU, acuzând ineficiența și costurile ridicate ale organizației.

Musk susține retragerea SUA din NATO (sursa: X/Mario Nawfal)
Serbia votează surprinzător în favoarea Ucrainei(sursa: kremlin.ru)
Internațional

Președintele sârb i-a cerut scuze lui Putin că țara sa a votat pentru rezoluția ONU pro-Ucraina

Serbia votează surprinzător în favoarea Ucrainei. Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat luni seară că Serbia a comis o greșeală prin votul său favorabil unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, inițiată de Ucraina și aliații săi europeni. Această rezoluție cere retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Serbia votează surprinzător în favoarea Ucrainei Deși Serbia menține relații apropiate cu Moscova, a surprins votând pentru această rezoluție, în timp ce Rusia și SUA au votat împotrivă. Citește și: Adevăratul motiv pentru care Greblă va fi demis: se pregătea să susțină reluarea turului II al prezidențialelor Într-un talk-show televizat, Vucic a declarat: „Cred că Serbia a făcut o greșeală. Îmi cer scuze pentru aceasta cetățenilor sârbi. Sunt vinovat și eu, dar am prea multe pe cap și nu am avut timp să mă ocup de toate.” Președintele sârb a mai precizat că, în cazul unei alte rezoluții propuse de SUA, Serbia a votat abținere, considerând că aceasta ar fi trebuit să fie și poziția față de rezoluția europeană. Argumentul președintelui Vucic a explicat că decizia de a susține rezoluția pro-Ucraina a fost justificată ulterior prin faptul că aceasta confirmă pozițiile Serbiei privind integritatea teritorială. Totuși, el consideră că o abținere nu ar fi afectat acest principiu. „Nu cred că ar trebui să ne facem singuri ingrati față de vreo putere, fie că vorbim despre ruși, americani sau oricine altcineva.” Rusia acceptă scuzele Serbiei În urma declarațiilor lui Vucic, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a reacționat rapid: „Am auzit scuzele și le acceptăm. Se mai întâmplă și greșeli tehnice.” Peskov a apreciat reacția promptă a președintelui sârb și a minimizat impactul greșelii. Rezoluțiile ONU În contextul marcării a trei ani de la debutul invaziei ruse în Ucraina, două rezoluții distincte au fost propuse în Adunarea Generală a ONU. Rezoluția europeană, susținută de Ucraina, a fost adoptată cu: 93 de voturi pentru, 18 voturi împotrivă și 65 de abțineri Aceasta solicită retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina. Rezoluția SUA, mai conciliantă inițial, a cerut încetarea rapidă a conflictului fără a menționa integritatea teritorială a Ucrainei. Totuși, amendamentele aduse de țările europene au schimbat textul, rezultând într-o condamnare clară a Rusiei. Textul original propus de SUA a fost ulterior prezentat în Consiliul de Securitate al ONU. În mod surprinzător, acesta a fost adoptat, întrucât Franța și Regatul Unit au ales să nu își exercite dreptul de veto.

Integritatea teritorială a Ucrainei, rezoluție ONU (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucraina trebuie să-și refacă integritatea teritorială, potrivit unei rezoluții ONU. SUA s-au opus

Integritatea teritorială a Ucrainei, rezoluție ONU. Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie care condamnă ferm invazia Rusiei în Ucraina și solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Măsura, care subliniază sprijinul internațional pentru Ucraina și pentru menţinerea integrităţii sale teritoriale, a fost adoptată însă cu opoziţia Statelor Unite și cu un sprijin considerabil mai redus decât în anii anteriori. Rezoluția elaborată de SUA, modificată Inițial, proiectul de rezoluţie propus de SUA se axa doar pe solicitarea unei încheieri rapide a conflictului, fără a face referire la integritatea teritorială a Ucrainei. Citește și: Mesaj agresiv al unui medic UPU, din Râmnicu Vâlcea, împotriva pacienților: „Țărani cocliți și analfabeți” Sub presiunea țărilor europene, însă, proiectul a fost modificat. S-au adăugat amendamente care introduc referinţa la integritatea teritorială și cer o "pace justă". Integritatea teritorială a Ucrainei, rezoluție ONU Prezentată de Ucraina și susţinută de aproape toate țările din Uniunea Europeană, rezoluţia a obţinut 93 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" (inclusiv votul SUA) și 65 de abţineri. În contrast cu rezoluţiile formulate în 2022 și 2023, care au beneficiat de sprijinul a 141 de țări, noua propunere a întâmpinat mult mai multă rezistență, reflectând schimbări în dinamica sprijinului global față de Ucraina. Schimbări în politica externă a SUA Într-o schimbare radicală a politicii externe, noul preşedinte al SUA, Donald Trump, a afirmat recent că Ucraina ar fi responsabilă pentru izbucnirea conflictului. Declarațiile, care susțin agresorul și-l apropie pe Trump de Moscova, au stârnit îngrijorări serioase în rândul cancelariilor europene.

Rezoluția SUA privind războiul din Ucraina (sursa: Facebook/U.S. Department of State) În imagine, Marco Rubio, secretarul de stat american
Internațional

SUA propun o rezoluție ONU în care nu se face nici o referire la integritatea teritorială a Ucrainei

Rezoluția SUA privind războiul din Ucraina. Statele Unite au propus un proiect de rezoluție la Adunarea Generală a ONU, care solicită „încheierea rapidă” a conflictului din Ucraina, fără a menționa explicit respectarea integrității teritoriale a țării. Surse diplomatice au confirmat aceste detalii înaintea votului programat luni. Rezoluția SUA privind războiul din Ucraina În timp ce președintele american Donald Trump face presiuni asupra omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, proiectul de rezoluție cere o soluționare rapidă a conflictului și lansează un apel pentru o pace durabilă între Ucraina și Rusia. Citește și: Trump a fost recrutat de KGB în 1987 sub numele de cod "Krasnov", susțin doi foști ofițeri URSS de informații Rezoluția nu face referire la integritatea teritorială a Ucrainei. Această formulare simplă se îndepărtează de textele anterioare ale Adunării, care erau clar formulate în sprijinul Ucrainei. Reacții din partea Rusiei Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a calificat rezoluția ca fiind „o idee bună”, deși a remarcat că textul nu face referire la „rădăcinile” conflictului. Această lipsă de detalii contrastează cu abordările anterioare și ridică semne de întrebare privind modul în care se va aborda criza. Reuniunea ONU și proiectul de rezoluție al Ucrainei Adunarea Generală a ONU se reunește luni pentru a marca cea de-a treia aniversare a invaziei ruse în Ucraina. În acest context, Ucraina și partenerii europeni au pregătit un proiect de rezoluție care subliniază necesitatea dublării eforturilor diplomatice pentru a pune capăt războiului în acest an. Textul reiterează solicitările pentru retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse și încetarea atacurilor asupra Ucrainei, beneficiind de un sprijin larg de aproximativ 140 de state membre. Critici europene și implicații diplomatice Textul american propus, cu doar 65 de cuvinte, riscă să provoace furia europenilor, surprinși de dialogul american-rus privind Ucraina. Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat că nu are comentarii deocamdată, în timp ce Richard Gowan, de la International Crisis Group, a afirmat că un text minimalist care nu condamnă agresiunea rusă sau nu se referă la integritatea teritorială a Ucrainei pare a fi o trădare a Kievului și o lovitură înjositoare pentru Uniunea Europeană, contestând principiile fundamentale ale dreptului internațional.

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați (sursa: Facebook/Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission)
Internațional

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU) a raportat luni o creștere îngrijorătoare a execuțiilor soldaților ucraineni capturați de forțele ruse, făcându-se ecoul acuzațiilor lansate de Kiev. ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați Potrivit raportului HRMMU, 79 de execuții de acest tip au fost documentate în 24 de incidente distincte, începând cu sfârșitul lunii august 2023. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal Această constatare este susținută de „analiza de material video și foto publicat de surse ucrainene și ruse”, care arată clar execuțiile. Șefa misiunii HRMMU, Danielle Bell, a atras atenția asupra unor figuri publice ruse care „au chemat explicit la tratamentul inuman – chiar la execuția – militarilor ucraineni capturați”. Potrivit acesteia, asemenea declarații, asociate unor posibile legi de amnistie generală, pot încuraja comportamente ilegale și încălcări ale convențiilor internaționale. Reacția Ucrainei Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a calificat execuțiile drept „una dintre cele mai mari campanii de omor intenționat de prizonieri de război din istoria modernă”. El a cerut măsuri imediate din partea comunității internaționale, subliniind necesitatea unor „instrumente juridice noi și eficace” pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. Dmitro Lubineț, mediatorul ucrainean pentru drepturile omului, a reluat apelurile adresate ONU și Crucii Roșii Internaționale (CIRC) de a investiga aceste execuții extrajudiciare. Execuții și în tabăra ucraineană Raportul ONU nu vizează doar forțele ruse. Misiunea HRMMU a documentat și execuția unui soldat rus „rănit și incapacitat” de către forțele ucrainene, în cursul anului trecut. Aceste acuzații subliniază gravitatea situației și necesitatea unei monitorizări atente a respectării drepturilor prizonierilor de război, conform normelor internaționale.

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni (sursa: un.org)
Internațional

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni. Rusia este acuzată de aplicarea „sistematică” a torturii asupra criticilor regimului și soldaților ucraineni inamici, potrivit unui raport publicat miercuri de Mariana Katzarova, expertă ONU pentru drepturile omului. Raportul arată că tortura și alte tratamente brutale sunt folosite ca instrumente de opresiune sistemică aprobate de stat. Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni Investigațiile realizate de Katzarova indică o creștere a utilizării torturii de către Moscova, în special după invazia din Ucraina lansată de Vladimir Putin în februarie 2022. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat „Practicarea torturii a devenit o strategie concertată, un instrument pentru înăbușirea spațiului civic și reducerea la tăcere a criticilor antirăzboi sau a disidenților”, se arată în raport. Ucraineni, supuși tratamentului brutal Conform datelor prezentate, în Rusia există în prezent cel puțin 1.300 de deținuți politici, însă numărul real ar putea ajunge la 1.700 sau mai mult, printre aceștia aflându-se circa 30 de jurnaliști. De asemenea, mii de ucraineni au fost duși în teritorii controlate de Rusia, unde sunt supuși la tratamente degradante, inclusiv violențe sexuale. Metodele din centrele de detenție Raportul ONU descrie o gamă vastă de metode de tortură, inclusiv simularea execuțiilor, șocuri electrice și violență sexualizată. „Statul rus nu doar tolerează, ci participă activ la actele de tortură, utilizându-le ca metodă de a obține mărturii și de a pedepsi disidenții”, subliniază Katzarova. Una dintre metodele folosite, denumită „să-i dăm un telefon lui Putin”, implică aplicarea de șocuri electrice la nivelul organelor genitale, procedură ce folosește un telefon militar de teren modificat. Sursa informațiilor raportului Mariana Katzarova și echipa sa nu au avut acces direct în Rusia pentru investigații, însă informațiile au fost colectate prin colaborări cu organizații pentru drepturile omului și alte surse. Katzarova, o jurnalistă din Bulgaria, este cunoscută pentru fondarea unui premiu în memoria Annei Politkovskaia, o jurnalistă critică la adresa regimului rus, asasinată în Moscova în 2006.

ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL (sursa: X/Antonio Guterres)
Internațional

ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL

ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că organizația va continua să fie prezentă în sudul Libanului, respingând cererea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de a retrage trupele UNIFIL din zona de conflict. ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL "În ciuda atacurilor, personalul UNIFIL rămâne la datorie, iar steagul ONU continuă să fluture," a afirmat Guterres într-un comunicat. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro El a subliniat că securitatea și integritatea forțelor ONU trebuie protejate, iar inviolabilitatea acestora respectată în orice moment. Cererile lui Netanyahu Reacția a venit după ce Netanyahu a cerut, printr-un mesaj video, retragerea trupelor de menținere a păcii din sudul Libanului. Israelul a intensificat operațiunile militare în această regiune, acțiuni criticate de organizații internaționale și Uniunea Europeană. Tot duminică, două tancuri israeliene au intrat într-o bază UNIFIL din sudul Libanului, un incident pe care Guterres l-a numit "extrem de îngrijorător." Acuzele UNIFIL UNIFIL a acuzat armata israeliană că a pus în pericol viața soldaților de menținere a păcii, după ce tancurile au distrus poarta principală a bazei și au intrat forțat în interior, rămânând acolo timp de 45 de minute. În apropierea bazei au fost raportate focuri de armă, afectând 15 militari care au suferit iritații ale pielii și probleme gastrointestinale. Hezbollah a revendicat un atac asupra unei brigăzi israeliene din sudul orașului Haifa, soldat cu patru morți și șapte răniți. Israelul a continuat bombardamentele asupra mai multor regiuni din Liban, inclusiv în estul și sudul țării, precum și în suburbiile din sudul Beirutului, Dahye, de unde sute de mii de persoane au fost strămutate din septembrie. Forțele UNIFIL, formate din aproximativ 9.500 de soldați din 50 de țări, se află în Liban conform Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt conflictului din 2006 dintre Israel și Hezbollah.

Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU (sursa: X/Emmanuel Macron)
Internațional

Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU

Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că este "complet inacceptabil" ca forțele ONU de menținere a păcii să fie "țintite deliberat de forțele armate israeliene" în sudul Libanului și a avertizat că Franța "nu va tolera" noi atacuri după cele din ultimele două zile. Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU Macron a subliniat că Franța condamnă aceste acțiuni și că nu va permite repetarea lor. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze În cadrul unui summit al țărilor mediteraneene din Uniunea Europeană, desfășurat în Cipru, Macron a insistat asupra importanței unei încetări imediate a focului în Gaza și Liban. Grupul Med9, care include Franța, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Croația, Slovenia, Cipru și Malta, a cerut încetarea ostilităților și reluarea discuțiilor pentru o soluție durabilă în regiune. Victime, în rândul Căștilor Albastre Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a subliniat importanța stabilității în Orientul Mijlociu, menționând că evenimentele din această zonă au un impact decisiv asupra întregii regiuni. Forța interimară de pace a ONU în Liban (UNIFIL) a raportat vineri că doi membri srilankezi ai Căștilor Albastre au fost răniți lângă frontiera cu Israelul, după ce tirurile armatei israeliene au pus în pericol soldații săi. De asemenea, joi, doi membri indonezieni ai Căștilor Albastre au fost răniți într-un atac asupra sediului UNIFIL, ceea ce a generat proteste internaționale. Roma a denunțat acțiunile ca fiind posibile "crime de război", iar Parisul l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru explicații. UNIFIL, cu aproximativ 10.000 de soldați desfășurați în sudul Libanului, a raportat vineri noi explozii în apropierea sediului său, rănind alți doi membri ai forței de pace.

Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte

Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte. Preşedintele Klaus Iohannis va conduce, în zilele de 24 şi 25 septembrie 2024, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York. Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Unitate în diversitate pentru progresul păcii, dezvoltare durabilă şi demnitate umană pentru toţi, pretutindeni" ("Unity in diversity, for the advancement of peace, sustainable development, and human dignity for everyone everywhere"). Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui Iohannis la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din acest an reprezintă "o oportunitate de evidenţiere a contribuţiei ţării noastre la efortul global de a accelera progresul către cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, într-un context care continuă să fie marcat de provocări majore la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care sunt tot mai des nerespectate". Iohannis va susţine intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU, când va pleda pentru menţinerea dialogului la nivel multilateral, mai ales în formatul ONU, ca element esenţial al siguranţei regionale şi globale, se menţionează în comunicat. Vizitele președintelui la ONU Klaus Iohannis a mai participat la sesiunile Adunărilor Generale ale ONU în: 20 septembrie 2023, 16 septembrie 2022, 25 septembrie 2019, 26 septembrie 2018, 21 septembrie 2017 şi 25 septembrie 2015. În marja participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, din 20 septembrie 2023, preşedintele român a declarat că principalele teme pe care le-a atins în alocuţiunea naţională din plenul Adunării au fost: războiul din Ucraina, importanţa Mării Negre, schimbările climatice, tranzitul de grâne ucrainene spre exterior etc, conform presidency.ro. În cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de la New York, din 16 septembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că participarea sa la sesiune constituie o oportunitate de evidenţiere a poziţiei ţării noastre cu privire la actualele provocări globale, în contextul agresiunii ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care necesită solidaritate, unitate şi reacţie rapidă, bazate pe respectarea dreptului internaţional. În 25 septembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis, a prezentat, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, angajamentul reînnoit al României faţă de multilateralism şi ordinea internaţională bazată pe norme, având Organizaţia Naţiunilor Unite în centrul său. Alte teme luate în discuţie de Klaus Iohannis au fost schimbările climatice sau ameninţările teroriste, se mai arată pe presidency.ro. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, la 26 septembrie 2018, în cadrul intervenţiei naţionale de la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU dorinţa României de a ocupa un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020-2021. La cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU, din 21 septembrie 2017, Klaus Iohannis a anunţat că România doreşte să ocupe un loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU pentru perioada 2020-2021, conform https://www.presidency.ro/. În 19 septembrie 2016, delegaţia României care a participat la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU a fost condusă de primul ministru al României, Dacian Cioloş, conform https://mae.ro/. Preşedintele Klaus Iohannis, a avut, la 25 septembrie 2015, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu Mogens Lykketoft, preşedintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Preşedintele României a evidenţiat atenţia deosebită pe care România o acordă problematicii cooperării dintre ONU şi organizaţiile regionale relevante şi conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi a Caucazului de Sud. În cadrul întrevederii au fost abordate şi temele migraţiei şi reformei Consiliului de Securitate al ONU. Adunarea Generală ONU Adunarea Generală a ONU este, alături de Consiliul de Securitate, Consiliul Economic şi Social (ECOSOC), Consiliul de Tutelă, Curtea Internaţională de Justiţie, Secretariatul, una dintre cele şase organisme care alcătuiesc eşafodajul instituţional al ONU. Adunarea Generală a ONU este compusă din cele 192 de state membre, conform mae.ro. Adunarea generală poate discuta orice problemă referitoare la Carta ONU sau la funcţiunile oricărui organism al ONU. Poate face recomandări statelor membre ONU şi Consiliului de Securitate în orice problemă, cu excepţia celor aflate în dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU. Deciziile în probleme privind pacea şi securitatea internaţionale sunt adoptate cu două treimi din votul statelor membre, iar în alte probleme, cu majoritate simplă. Desfășurarea sesiunilor Adunarea Generală îşi desfăşoară activitatea în cadrul sesiunilor plenare anuale, care se deschid în luna septembrie a fiecărui an, precum şi în cadrul celor şase comisii pe care le cuprinde. Dezbaterile generale în cadrul plenarei Adunării Generale a ONU se desfăşoară de-a lungul unei perioade de două săptămâni, sesiunile organizându-se la sediul ONU din New York. Sesiuni speciale pot fi organizate la cererea Secretarului General sau la cererea majorităţii statelor membre. România a fost membru nepermanent al Consiliului de Securitate în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005, precum şi în ECOSOC în perioadele 1965-1967, 1974-1976, 1978-1980, 1982-1987, 1990-1998, 2001-2003, 2007-2009, 2018-2019. La 7 iunie 2019, România a pierdut în favoarea Estoniei şi arhipelagului caraibian Saint Vincent şi Grenadine ocuparea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021. Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese, la această dată, de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie 2020, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2020-2021, învingându-şi "rivalii", România şi, respectiv, Salvador.

Iohannis participă la adunarea generală ONU (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Iohannis participă la adunarea generală ONU

Iohannis participă la adunarea generală ONU. Preşedintele Klaus Iohannis va conduce, pe 24 şi 25 septembrie, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York. Iohannis participă la adunarea generală ONU Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Unitate în diversitate pentru progresul păcii, dezvoltare durabilă şi demnitate umană pentru toţi, pretutindeni" ("Unity in diversity, for the advancement of peace, sustainable development, and human dignity for everyone everywhere"). Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui Iohannis la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din acest an reprezintă "o oportunitate de evidenţiere a contribuţiei ţării noastre la efortul global de a accelera progresul către cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, într-un context care continuă să fie marcat de provocări majore la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care sunt tot mai des nerespectate". Discursul președintelui Iohannis va susţine miercuri intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU, când va pleda pentru menţinerea dialogului la nivel multilateral, mai ales în formatul ONU, ca element esenţial al siguranţei regionale şi globale, se menţionează în comunicat. De asemenea, Klaus Iohannis va evidenţia eforturile şi contribuţia României, pe toate palierele, la soluţionarea problemelor globale actuale, de la crize de securitate precum războiul din Ucraina sau conflictul din Orientul Mijlociu, la provocări majore la adresa omenirii, printre care urgenţa climatică, erodarea drepturilor omului sau ameninţările cibernetice. În intervenţia sa, Iohannis va pleda, totodată, pentru un sistem ONU reformat, capabil să răspundă tuturor provocărilor curente şi viitoare într-un mod eficient şi transparent, mai arată sursa citată.

ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban (sursa: Facebook/Volker Türk)
Internațional

ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban

ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban. Dreptul internaţional "interzice" folosirea unor dispozitive "capcană" cu aspectul unor obiecte "inofensive", a insistat vineri în faţa Consiliului de Securitate Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk. ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban "Este o crimă de război comiterea de violenţe menite să răspândească teroarea în rândul civililor", a adăugat el în cursul unei reuniuni solicitate de Algeria după explozia simultană în această săptămâna a unor pagere şi a altor dispozitive de transmisie ale Hezbollah în Liban. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor "Războiul are reguli", a insistatVolker Türk, reluând apelul pentru o anchetă "independentă, riguroasă şi transparentă" în acest caz. "Vizarea simultană a mii de indivizi, fie civili sau membri ai unor grupuri armate, fără a şti cine deţine dispozitivele în cauză, locaţia acestora şi mediul în care se află la momentul atacului, încalcă dreptul umanitar internaţional (...)", a adăugat responsabilul ONU. "De aceea, este dificil de văzut cum, în aceste circumstanţe, astfel de atacuri ar putea fi în concordanţă cu principiile cheie ale distincţiei, proporţionalităţii şi precauţiei", a explicat el. "Aceste atacuri reprezintă o nouă etapă în război, în care dispozitivele de comunicare devin arme (...). Aceasta nu poate fi noua normalitate", a spus oficialul ONU. Înaintea reuniunii, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a cerut, la rândul său, "reţinere maximă" din partea tuturor părţilor. În operaţiunea atribuită de asemenea Israelului au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie ale Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

Exploziile din Liban au alertat ONU (sursa: Facebook/United Nations)
Internațional

Exploziile din Liban au alertat ONU

Exploziile din Liban au alertat ONU. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri într-o şedinţă de urgenţă după seriile de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah în atacuri atribuite Israelului şi care au provocat cel puţin 21 de morţi şi peste 3.100 de răniţi. Exploziile din Liban au alertat ONU Reuniunea, cerută de Algeria, va începe la ora 19:00 GMT, a anunţat preşedinţia slovenă a Consiliului de Securitate al ONU. Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase după ce ucrainenii au distrus un depozit uriaș de muniție. Explozia, perfect vizibilă din satelit "Obiectele civile" nu trebuie să fie niciodată transformate în arme, iar "aceasta ar trebui să fie o regulă pentru oricine în lume, pe care guvernele ar trebui să fie capabile să o aplice", a reacţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care crede că această operaţiune de detonare a unor dispozitive de comunicaţii ale Hezbollah, asupra căreia Israelul nu a comentat, poate fi preludiul unei operaţiuni militare israeliene mai ample în Liban. "Logica din spatele exploziei acestor aparate este de a efectua o lovitură preventivă înaintea unei operaţiuni militare majore", estimează Guterres, adăugând că "trebuie făcut totul pentru evitarea acestei escaladări". Hezbollah promite răzbunare După ce marţi mii de pagere ale Hezbollah au explodat simultan, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind cel puţin 2.800, mulţi răniţi fiind în stare gravă, miercuri au explodat de asemenea simultan staţii de emisie-recepţie folosite tot de Hezbollah, care a promis răzbunare Israelului. Bilanţul oficial provizoriu al victimelor atacului de miercuri este de cel puţin 9 morţi şi peste 300 de răniţi. Staţiile de emisie-recepţie detonate acum au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în acelaşi timp cu pagerele explodate marţi, afirmă o sursă libaneză de securitate. Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat dispozitivele de comunicaţii pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un exploziv detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume. Miile de pagere detonate în atacul de marţi au provocat victime nu doar în rândul combatanţilor Hezbollah, printre cele 12 persoane ucise fiind şi doi copii. Imaginile din spitalele libaneze arată persoane cu braţe sau degete amputate, ori cu răni la faţă sau şold, iar altele şi-au pierdut un ochi.

Rusia amenință ONU și Crucea Roșie (sursa: Facebook/United Nations)
Internațional

Rusia amenință ONU și Crucea Roșie

Rusia amenință ONU și Crucea Roșie. Rusia le-a solicitat luni Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii Internaţionale să respingă invitaţia adresată de Kiev de a participa la inspectarea unor zone din regiunea rusă Kursk, care se află parţial sub controlul forţelor ucrainene. Rusia amenință ONU și Crucea Roșie ''Ne aşteptăm ca astfel de declaraţii provocatoare să nu fie acceptate de către destinatari. Aceasta este pur şi simplu o provocare'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Ministerul de Externe de la Kiev declarase că forţele ucrainene respectă drepturile oamenilor din zonele ocupate şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a proteja populaţia civilă de efectele luptelor. Ucraina a cerut asistenţă din partea ONU pentru livrarea ajutoarelor umanitare, a adăugat diplomaţia ucraineană. Într-o scrisoare publicată pe website-ul Ministerului de Externe ucrainean, Kievul i-a solicitat Crucii Roşii să se alăture misiunii de inspectare în regiunea rusă Kursk. Ucraina a lansat la începutul lunii august o importantă ofensivă în regiunea rusă Kursk, unde afirmă că ar controla "peste "1.000 km2" şi zeci de localităţi. Potrivit Moscovei, ofensiva a dus la evacuarea a circa 150.000 de civili. Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, a sosit luni la Moscova într-o vizită programată de mai mult timp, la doar câteva zile după ce trei angajaţi ucraineni ai CICR au fost ucişi. Anterior, un bombardament rusesc vizase locul unde se aflau camioanele cu ajutoare umanitare în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atribuit acest atac armatei ruse, calificându-l drept o "nouă crimă de război".

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni (sursa: Facebook/Volker Türk)
Internațional

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o anchetă "independentă, imparţială şi transparentă" asupra "execuţiei sumare" a şase ostatici israelieni în Fâşia Gaza. ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni "#Gaza: Suntem oripilaţi de informaţiile potrivit cărora grupări armate palestiniene au executat sumar şase ostatici israelieni, ceea ce ar constitui o crimă de război", a scris Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier Înaltul Comisar cere de asemenea ca cei responsabili "să dea socoteală". Armata israeliană a anunţat duminică descoperirea într-un tunel din Fâşia Gaza - scena unui război devastator în care Israelul se confruntă deja de aproape 11 luni cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas - trupurile a şase ostatici ucişi, potrivit armatei, "de la mică distanţă" de Hamas. Însă, potrivit unui cadru al Hamas care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, cei şase ostatici "au fost ucişi de tiruri şi bombardamente ale ocupantului". 251 de persoane răpite În urma atacului fără precedent din 7 octombrie al Hamas în Israel, care a declanşat războiul în Fâşia Gaza, 251 de persoane au fost răpite, 97 sunt ţinute în continuare în Gaza, iar 33 au fost declarate decedate de către armată. Acest atac a făcut de partea israeliană 1.205 de morţi, majoritatea civili. Drept ripostă, Israelul a lansat o ofensivă de anvergură aeriană şi terestră în Gaza, care s-a soldat până acum cu cel puţin 40.819 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. Majoritatea sunt femei şi minori, potrivit ONU. Anunţul de duminică a provocat un val de emoţie în Israel şi a intensificat şi mai mult criticile la adresa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, acuzat că nu face destul pentru a-i elibera pe ostaticii încă deţinuţi în Gaza. Preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, i-a reproşat el însuşi prim-ministrului israelian că nu face destul pentru a obţine un acord asupra ostaticilor. Luni seara, Netanyahu a reiterat că nu va ceda presiunilor pentru a încheia un acord de eliberare a ostaticilor din Gaza, afirmând că vrea să menţină presiunea militară asupra Hamas

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU (sursa: Instagram/Durov)
Internațional

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU. Arestarea şi inculparea fondatorului Telegram, Pavel Durov, constituie un dosar complex care ridică numeroase întrebări în domeniul drepturilor omului, a estimat ONU. Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului preconizează să elaboreze un document ce "va stabili parametrii în cadrul cărora acest gen de situaţii trebuie considerat", a explicat purtătoarea de cuvânt Ravina Shamdasani, în timpul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier "Acesta este un dosar complex care ridică numeroase întrebări în materie de drepturi ale omului", a estimat ea. Patronul aplicaţiei de mesagerie Telegram - populară, dar controversată - care deţine paşapoarte rus, francez şi al Emiratelor Unite, a fost arestat în Franţa pe 24 august, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul francez. "Urmărim îndeaproape acest caz şi în acest stadiu ne este greu să fim mai precişi", pentru că Înaltul Comisariat nu are acces la toate informaţiile, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Durov, sprijinit de Elon Musk Cazul a provocat multă emoţie, susţinătorii miliardarului de 39 de ani văzând în această arestare un atac la adresa libertăţii de expresie. Durov a primit şi sprijinul lui Elon Musk, patronul reţelei sociale X, care a fost recent blocat în Brazilia pentru abateri în lupta împotriva dezinformării. Justiţia franceză îi reproşează lui Durov o serie întreagă de infracţiuni legate de aplicaţie. Potrivit Parchetului de la Paris, el este inculpat în mod concret pentru "refuzul de a comunica informaţiile necesare interceptărilor autorizate de lege" şi pentru complicitate la delicte şi infracţiuni organizate via această platformă: trafic de stupefiante, criminalitate, escrocherie şi spălare de bani în grup infracţional organizat. Legături cu suspendarea rețelei X în Brazilia Ravina Shamdasani a evocat de asemenea recenta blocare a reţelei sociale X în Brazilia. Suspendarea fostei platforme Twitter "stârneşte îngrijorări similare în ceea ce priveşte datoria statelor de a veghea la aceea ca platformele de media sociale să respecte legea care autorizează libertatea de expresie", în acord cu anumite restricţii, a declarat ea. Ravina Shamdasani a îndemnat ca toate restricţiile impuse să fie "proporţionate" şi "conforme normelor internaţionale privind drepturile omului". Potrivit Înaltului Comisariat, statele trebuie să poată reglementa platformele digitale, care ar trebui ele însele să se conformeze drepturilor omului. "Principiile de legalitate, de necesitate şi de proporţionalitate, discursurile urii, incitarea la ură sau la violenţă, dezinformarea prejudiciabilă, trebuie să fie abordate", a adăugat purtătoarea de cuvânt. Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a scris lui Elon Musk în noiembrie 2022, îndemnându-l să facă din respectarea drepturilor omului o prioritate a reţelei sociale.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră