sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: onu

50 articole
Internațional

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU) a raportat luni o creștere îngrijorătoare a execuțiilor soldaților ucraineni capturați de forțele ruse, făcându-se ecoul acuzațiilor lansate de Kiev. ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați Potrivit raportului HRMMU, 79 de execuții de acest tip au fost documentate în 24 de incidente distincte, începând cu sfârșitul lunii august 2023. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal Această constatare este susținută de „analiza de material video și foto publicat de surse ucrainene și ruse”, care arată clar execuțiile. Șefa misiunii HRMMU, Danielle Bell, a atras atenția asupra unor figuri publice ruse care „au chemat explicit la tratamentul inuman – chiar la execuția – militarilor ucraineni capturați”. Potrivit acesteia, asemenea declarații, asociate unor posibile legi de amnistie generală, pot încuraja comportamente ilegale și încălcări ale convențiilor internaționale. Reacția Ucrainei Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a calificat execuțiile drept „una dintre cele mai mari campanii de omor intenționat de prizonieri de război din istoria modernă”. El a cerut măsuri imediate din partea comunității internaționale, subliniind necesitatea unor „instrumente juridice noi și eficace” pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. Dmitro Lubineț, mediatorul ucrainean pentru drepturile omului, a reluat apelurile adresate ONU și Crucii Roșii Internaționale (CIRC) de a investiga aceste execuții extrajudiciare. Execuții și în tabăra ucraineană Raportul ONU nu vizează doar forțele ruse. Misiunea HRMMU a documentat și execuția unui soldat rus „rănit și incapacitat” de către forțele ucrainene, în cursul anului trecut. Aceste acuzații subliniază gravitatea situației și necesitatea unei monitorizări atente a respectării drepturilor prizonierilor de război, conform normelor internaționale.

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați (sursa: Facebook/Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission)
Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni (sursa: un.org)
Internațional

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni. Rusia este acuzată de aplicarea „sistematică” a torturii asupra criticilor regimului și soldaților ucraineni inamici, potrivit unui raport publicat miercuri de Mariana Katzarova, expertă ONU pentru drepturile omului. Raportul arată că tortura și alte tratamente brutale sunt folosite ca instrumente de opresiune sistemică aprobate de stat. Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni Investigațiile realizate de Katzarova indică o creștere a utilizării torturii de către Moscova, în special după invazia din Ucraina lansată de Vladimir Putin în februarie 2022. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat „Practicarea torturii a devenit o strategie concertată, un instrument pentru înăbușirea spațiului civic și reducerea la tăcere a criticilor antirăzboi sau a disidenților”, se arată în raport. Ucraineni, supuși tratamentului brutal Conform datelor prezentate, în Rusia există în prezent cel puțin 1.300 de deținuți politici, însă numărul real ar putea ajunge la 1.700 sau mai mult, printre aceștia aflându-se circa 30 de jurnaliști. De asemenea, mii de ucraineni au fost duși în teritorii controlate de Rusia, unde sunt supuși la tratamente degradante, inclusiv violențe sexuale. Metodele din centrele de detenție Raportul ONU descrie o gamă vastă de metode de tortură, inclusiv simularea execuțiilor, șocuri electrice și violență sexualizată. „Statul rus nu doar tolerează, ci participă activ la actele de tortură, utilizându-le ca metodă de a obține mărturii și de a pedepsi disidenții”, subliniază Katzarova. Una dintre metodele folosite, denumită „să-i dăm un telefon lui Putin”, implică aplicarea de șocuri electrice la nivelul organelor genitale, procedură ce folosește un telefon militar de teren modificat. Sursa informațiilor raportului Mariana Katzarova și echipa sa nu au avut acces direct în Rusia pentru investigații, însă informațiile au fost colectate prin colaborări cu organizații pentru drepturile omului și alte surse. Katzarova, o jurnalistă din Bulgaria, este cunoscută pentru fondarea unui premiu în memoria Annei Politkovskaia, o jurnalistă critică la adresa regimului rus, asasinată în Moscova în 2006.

ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL (sursa: X/Antonio Guterres)
Internațional

ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL

ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că organizația va continua să fie prezentă în sudul Libanului, respingând cererea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de a retrage trupele UNIFIL din zona de conflict. ONU respinge cererile Israelului privind UNIFIL "În ciuda atacurilor, personalul UNIFIL rămâne la datorie, iar steagul ONU continuă să fluture," a afirmat Guterres într-un comunicat. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro El a subliniat că securitatea și integritatea forțelor ONU trebuie protejate, iar inviolabilitatea acestora respectată în orice moment. Cererile lui Netanyahu Reacția a venit după ce Netanyahu a cerut, printr-un mesaj video, retragerea trupelor de menținere a păcii din sudul Libanului. Israelul a intensificat operațiunile militare în această regiune, acțiuni criticate de organizații internaționale și Uniunea Europeană. Tot duminică, două tancuri israeliene au intrat într-o bază UNIFIL din sudul Libanului, un incident pe care Guterres l-a numit "extrem de îngrijorător." Acuzele UNIFIL UNIFIL a acuzat armata israeliană că a pus în pericol viața soldaților de menținere a păcii, după ce tancurile au distrus poarta principală a bazei și au intrat forțat în interior, rămânând acolo timp de 45 de minute. În apropierea bazei au fost raportate focuri de armă, afectând 15 militari care au suferit iritații ale pielii și probleme gastrointestinale. Hezbollah a revendicat un atac asupra unei brigăzi israeliene din sudul orașului Haifa, soldat cu patru morți și șapte răniți. Israelul a continuat bombardamentele asupra mai multor regiuni din Liban, inclusiv în estul și sudul țării, precum și în suburbiile din sudul Beirutului, Dahye, de unde sute de mii de persoane au fost strămutate din septembrie. Forțele UNIFIL, formate din aproximativ 9.500 de soldați din 50 de țări, se află în Liban conform Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt conflictului din 2006 dintre Israel și Hezbollah.

Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU (sursa: X/Emmanuel Macron)
Internațional

Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU

Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că este "complet inacceptabil" ca forțele ONU de menținere a păcii să fie "țintite deliberat de forțele armate israeliene" în sudul Libanului și a avertizat că Franța "nu va tolera" noi atacuri după cele din ultimele două zile. Macron condamnă tirurile israeliene asupra ONU Macron a subliniat că Franța condamnă aceste acțiuni și că nu va permite repetarea lor. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze În cadrul unui summit al țărilor mediteraneene din Uniunea Europeană, desfășurat în Cipru, Macron a insistat asupra importanței unei încetări imediate a focului în Gaza și Liban. Grupul Med9, care include Franța, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Croația, Slovenia, Cipru și Malta, a cerut încetarea ostilităților și reluarea discuțiilor pentru o soluție durabilă în regiune. Victime, în rândul Căștilor Albastre Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a subliniat importanța stabilității în Orientul Mijlociu, menționând că evenimentele din această zonă au un impact decisiv asupra întregii regiuni. Forța interimară de pace a ONU în Liban (UNIFIL) a raportat vineri că doi membri srilankezi ai Căștilor Albastre au fost răniți lângă frontiera cu Israelul, după ce tirurile armatei israeliene au pus în pericol soldații săi. De asemenea, joi, doi membri indonezieni ai Căștilor Albastre au fost răniți într-un atac asupra sediului UNIFIL, ceea ce a generat proteste internaționale. Roma a denunțat acțiunile ca fiind posibile "crime de război", iar Parisul l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru explicații. UNIFIL, cu aproximativ 10.000 de soldați desfășurați în sudul Libanului, a raportat vineri noi explozii în apropierea sediului său, rănind alți doi membri ai forței de pace.

Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte

Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte. Preşedintele Klaus Iohannis va conduce, în zilele de 24 şi 25 septembrie 2024, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York. Iohannis, ultima participare ONU, ca președinte Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Unitate în diversitate pentru progresul păcii, dezvoltare durabilă şi demnitate umană pentru toţi, pretutindeni" ("Unity in diversity, for the advancement of peace, sustainable development, and human dignity for everyone everywhere"). Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui Iohannis la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din acest an reprezintă "o oportunitate de evidenţiere a contribuţiei ţării noastre la efortul global de a accelera progresul către cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, într-un context care continuă să fie marcat de provocări majore la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care sunt tot mai des nerespectate". Iohannis va susţine intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU, când va pleda pentru menţinerea dialogului la nivel multilateral, mai ales în formatul ONU, ca element esenţial al siguranţei regionale şi globale, se menţionează în comunicat. Vizitele președintelui la ONU Klaus Iohannis a mai participat la sesiunile Adunărilor Generale ale ONU în: 20 septembrie 2023, 16 septembrie 2022, 25 septembrie 2019, 26 septembrie 2018, 21 septembrie 2017 şi 25 septembrie 2015. În marja participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, din 20 septembrie 2023, preşedintele român a declarat că principalele teme pe care le-a atins în alocuţiunea naţională din plenul Adunării au fost: războiul din Ucraina, importanţa Mării Negre, schimbările climatice, tranzitul de grâne ucrainene spre exterior etc, conform presidency.ro. În cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de la New York, din 16 septembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că participarea sa la sesiune constituie o oportunitate de evidenţiere a poziţiei ţării noastre cu privire la actualele provocări globale, în contextul agresiunii ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care necesită solidaritate, unitate şi reacţie rapidă, bazate pe respectarea dreptului internaţional. În 25 septembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis, a prezentat, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, angajamentul reînnoit al României faţă de multilateralism şi ordinea internaţională bazată pe norme, având Organizaţia Naţiunilor Unite în centrul său. Alte teme luate în discuţie de Klaus Iohannis au fost schimbările climatice sau ameninţările teroriste, se mai arată pe presidency.ro. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, la 26 septembrie 2018, în cadrul intervenţiei naţionale de la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU dorinţa României de a ocupa un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020-2021. La cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU, din 21 septembrie 2017, Klaus Iohannis a anunţat că România doreşte să ocupe un loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU pentru perioada 2020-2021, conform https://www.presidency.ro/. În 19 septembrie 2016, delegaţia României care a participat la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU a fost condusă de primul ministru al României, Dacian Cioloş, conform https://mae.ro/. Preşedintele Klaus Iohannis, a avut, la 25 septembrie 2015, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu Mogens Lykketoft, preşedintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Preşedintele României a evidenţiat atenţia deosebită pe care România o acordă problematicii cooperării dintre ONU şi organizaţiile regionale relevante şi conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi a Caucazului de Sud. În cadrul întrevederii au fost abordate şi temele migraţiei şi reformei Consiliului de Securitate al ONU. Adunarea Generală ONU Adunarea Generală a ONU este, alături de Consiliul de Securitate, Consiliul Economic şi Social (ECOSOC), Consiliul de Tutelă, Curtea Internaţională de Justiţie, Secretariatul, una dintre cele şase organisme care alcătuiesc eşafodajul instituţional al ONU. Adunarea Generală a ONU este compusă din cele 192 de state membre, conform mae.ro. Adunarea generală poate discuta orice problemă referitoare la Carta ONU sau la funcţiunile oricărui organism al ONU. Poate face recomandări statelor membre ONU şi Consiliului de Securitate în orice problemă, cu excepţia celor aflate în dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU. Deciziile în probleme privind pacea şi securitatea internaţionale sunt adoptate cu două treimi din votul statelor membre, iar în alte probleme, cu majoritate simplă. Desfășurarea sesiunilor Adunarea Generală îşi desfăşoară activitatea în cadrul sesiunilor plenare anuale, care se deschid în luna septembrie a fiecărui an, precum şi în cadrul celor şase comisii pe care le cuprinde. Dezbaterile generale în cadrul plenarei Adunării Generale a ONU se desfăşoară de-a lungul unei perioade de două săptămâni, sesiunile organizându-se la sediul ONU din New York. Sesiuni speciale pot fi organizate la cererea Secretarului General sau la cererea majorităţii statelor membre. România a fost membru nepermanent al Consiliului de Securitate în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005, precum şi în ECOSOC în perioadele 1965-1967, 1974-1976, 1978-1980, 1982-1987, 1990-1998, 2001-2003, 2007-2009, 2018-2019. La 7 iunie 2019, România a pierdut în favoarea Estoniei şi arhipelagului caraibian Saint Vincent şi Grenadine ocuparea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021. Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese, la această dată, de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie 2020, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2020-2021, învingându-şi "rivalii", România şi, respectiv, Salvador.

Iohannis participă la adunarea generală ONU (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Iohannis participă la adunarea generală ONU

Iohannis participă la adunarea generală ONU. Preşedintele Klaus Iohannis va conduce, pe 24 şi 25 septembrie, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York. Iohannis participă la adunarea generală ONU Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Unitate în diversitate pentru progresul păcii, dezvoltare durabilă şi demnitate umană pentru toţi, pretutindeni" ("Unity in diversity, for the advancement of peace, sustainable development, and human dignity for everyone everywhere"). Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui Iohannis la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din acest an reprezintă "o oportunitate de evidenţiere a contribuţiei ţării noastre la efortul global de a accelera progresul către cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, într-un context care continuă să fie marcat de provocări majore la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care sunt tot mai des nerespectate". Discursul președintelui Iohannis va susţine miercuri intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU, când va pleda pentru menţinerea dialogului la nivel multilateral, mai ales în formatul ONU, ca element esenţial al siguranţei regionale şi globale, se menţionează în comunicat. De asemenea, Klaus Iohannis va evidenţia eforturile şi contribuţia României, pe toate palierele, la soluţionarea problemelor globale actuale, de la crize de securitate precum războiul din Ucraina sau conflictul din Orientul Mijlociu, la provocări majore la adresa omenirii, printre care urgenţa climatică, erodarea drepturilor omului sau ameninţările cibernetice. În intervenţia sa, Iohannis va pleda, totodată, pentru un sistem ONU reformat, capabil să răspundă tuturor provocărilor curente şi viitoare într-un mod eficient şi transparent, mai arată sursa citată.

ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban (sursa: Facebook/Volker Türk)
Internațional

ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban

ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban. Dreptul internaţional "interzice" folosirea unor dispozitive "capcană" cu aspectul unor obiecte "inofensive", a insistat vineri în faţa Consiliului de Securitate Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk. ONU condamnă masacrul pagerelor din Liban "Este o crimă de război comiterea de violenţe menite să răspândească teroarea în rândul civililor", a adăugat el în cursul unei reuniuni solicitate de Algeria după explozia simultană în această săptămâna a unor pagere şi a altor dispozitive de transmisie ale Hezbollah în Liban. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor "Războiul are reguli", a insistatVolker Türk, reluând apelul pentru o anchetă "independentă, riguroasă şi transparentă" în acest caz. "Vizarea simultană a mii de indivizi, fie civili sau membri ai unor grupuri armate, fără a şti cine deţine dispozitivele în cauză, locaţia acestora şi mediul în care se află la momentul atacului, încalcă dreptul umanitar internaţional (...)", a adăugat responsabilul ONU. "De aceea, este dificil de văzut cum, în aceste circumstanţe, astfel de atacuri ar putea fi în concordanţă cu principiile cheie ale distincţiei, proporţionalităţii şi precauţiei", a explicat el. "Aceste atacuri reprezintă o nouă etapă în război, în care dispozitivele de comunicare devin arme (...). Aceasta nu poate fi noua normalitate", a spus oficialul ONU. Înaintea reuniunii, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a cerut, la rândul său, "reţinere maximă" din partea tuturor părţilor. În operaţiunea atribuită de asemenea Israelului au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie ale Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

Exploziile din Liban au alertat ONU (sursa: Facebook/United Nations)
Internațional

Exploziile din Liban au alertat ONU

Exploziile din Liban au alertat ONU. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri într-o şedinţă de urgenţă după seriile de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah în atacuri atribuite Israelului şi care au provocat cel puţin 21 de morţi şi peste 3.100 de răniţi. Exploziile din Liban au alertat ONU Reuniunea, cerută de Algeria, va începe la ora 19:00 GMT, a anunţat preşedinţia slovenă a Consiliului de Securitate al ONU. Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase după ce ucrainenii au distrus un depozit uriaș de muniție. Explozia, perfect vizibilă din satelit "Obiectele civile" nu trebuie să fie niciodată transformate în arme, iar "aceasta ar trebui să fie o regulă pentru oricine în lume, pe care guvernele ar trebui să fie capabile să o aplice", a reacţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care crede că această operaţiune de detonare a unor dispozitive de comunicaţii ale Hezbollah, asupra căreia Israelul nu a comentat, poate fi preludiul unei operaţiuni militare israeliene mai ample în Liban. "Logica din spatele exploziei acestor aparate este de a efectua o lovitură preventivă înaintea unei operaţiuni militare majore", estimează Guterres, adăugând că "trebuie făcut totul pentru evitarea acestei escaladări". Hezbollah promite răzbunare După ce marţi mii de pagere ale Hezbollah au explodat simultan, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind cel puţin 2.800, mulţi răniţi fiind în stare gravă, miercuri au explodat de asemenea simultan staţii de emisie-recepţie folosite tot de Hezbollah, care a promis răzbunare Israelului. Bilanţul oficial provizoriu al victimelor atacului de miercuri este de cel puţin 9 morţi şi peste 300 de răniţi. Staţiile de emisie-recepţie detonate acum au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în acelaşi timp cu pagerele explodate marţi, afirmă o sursă libaneză de securitate. Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat dispozitivele de comunicaţii pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un exploziv detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume. Miile de pagere detonate în atacul de marţi au provocat victime nu doar în rândul combatanţilor Hezbollah, printre cele 12 persoane ucise fiind şi doi copii. Imaginile din spitalele libaneze arată persoane cu braţe sau degete amputate, ori cu răni la faţă sau şold, iar altele şi-au pierdut un ochi.

Rusia amenință ONU și Crucea Roșie (sursa: Facebook/United Nations)
Internațional

Rusia amenință ONU și Crucea Roșie

Rusia amenință ONU și Crucea Roșie. Rusia le-a solicitat luni Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii Internaţionale să respingă invitaţia adresată de Kiev de a participa la inspectarea unor zone din regiunea rusă Kursk, care se află parţial sub controlul forţelor ucrainene. Rusia amenință ONU și Crucea Roșie ''Ne aşteptăm ca astfel de declaraţii provocatoare să nu fie acceptate de către destinatari. Aceasta este pur şi simplu o provocare'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Ministerul de Externe de la Kiev declarase că forţele ucrainene respectă drepturile oamenilor din zonele ocupate şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a proteja populaţia civilă de efectele luptelor. Ucraina a cerut asistenţă din partea ONU pentru livrarea ajutoarelor umanitare, a adăugat diplomaţia ucraineană. Într-o scrisoare publicată pe website-ul Ministerului de Externe ucrainean, Kievul i-a solicitat Crucii Roşii să se alăture misiunii de inspectare în regiunea rusă Kursk. Ucraina a lansat la începutul lunii august o importantă ofensivă în regiunea rusă Kursk, unde afirmă că ar controla "peste "1.000 km2" şi zeci de localităţi. Potrivit Moscovei, ofensiva a dus la evacuarea a circa 150.000 de civili. Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, a sosit luni la Moscova într-o vizită programată de mai mult timp, la doar câteva zile după ce trei angajaţi ucraineni ai CICR au fost ucişi. Anterior, un bombardament rusesc vizase locul unde se aflau camioanele cu ajutoare umanitare în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atribuit acest atac armatei ruse, calificându-l drept o "nouă crimă de război".

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni (sursa: Facebook/Volker Türk)
Internațional

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o anchetă "independentă, imparţială şi transparentă" asupra "execuţiei sumare" a şase ostatici israelieni în Fâşia Gaza. ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni "#Gaza: Suntem oripilaţi de informaţiile potrivit cărora grupări armate palestiniene au executat sumar şase ostatici israelieni, ceea ce ar constitui o crimă de război", a scris Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier Înaltul Comisar cere de asemenea ca cei responsabili "să dea socoteală". Armata israeliană a anunţat duminică descoperirea într-un tunel din Fâşia Gaza - scena unui război devastator în care Israelul se confruntă deja de aproape 11 luni cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas - trupurile a şase ostatici ucişi, potrivit armatei, "de la mică distanţă" de Hamas. Însă, potrivit unui cadru al Hamas care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, cei şase ostatici "au fost ucişi de tiruri şi bombardamente ale ocupantului". 251 de persoane răpite În urma atacului fără precedent din 7 octombrie al Hamas în Israel, care a declanşat războiul în Fâşia Gaza, 251 de persoane au fost răpite, 97 sunt ţinute în continuare în Gaza, iar 33 au fost declarate decedate de către armată. Acest atac a făcut de partea israeliană 1.205 de morţi, majoritatea civili. Drept ripostă, Israelul a lansat o ofensivă de anvergură aeriană şi terestră în Gaza, care s-a soldat până acum cu cel puţin 40.819 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. Majoritatea sunt femei şi minori, potrivit ONU. Anunţul de duminică a provocat un val de emoţie în Israel şi a intensificat şi mai mult criticile la adresa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, acuzat că nu face destul pentru a-i elibera pe ostaticii încă deţinuţi în Gaza. Preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, i-a reproşat el însuşi prim-ministrului israelian că nu face destul pentru a obţine un acord asupra ostaticilor. Luni seara, Netanyahu a reiterat că nu va ceda presiunilor pentru a încheia un acord de eliberare a ostaticilor din Gaza, afirmând că vrea să menţină presiunea militară asupra Hamas

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU (sursa: Instagram/Durov)
Internațional

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU. Arestarea şi inculparea fondatorului Telegram, Pavel Durov, constituie un dosar complex care ridică numeroase întrebări în domeniul drepturilor omului, a estimat ONU. Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului preconizează să elaboreze un document ce "va stabili parametrii în cadrul cărora acest gen de situaţii trebuie considerat", a explicat purtătoarea de cuvânt Ravina Shamdasani, în timpul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier "Acesta este un dosar complex care ridică numeroase întrebări în materie de drepturi ale omului", a estimat ea. Patronul aplicaţiei de mesagerie Telegram - populară, dar controversată - care deţine paşapoarte rus, francez şi al Emiratelor Unite, a fost arestat în Franţa pe 24 august, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul francez. "Urmărim îndeaproape acest caz şi în acest stadiu ne este greu să fim mai precişi", pentru că Înaltul Comisariat nu are acces la toate informaţiile, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Durov, sprijinit de Elon Musk Cazul a provocat multă emoţie, susţinătorii miliardarului de 39 de ani văzând în această arestare un atac la adresa libertăţii de expresie. Durov a primit şi sprijinul lui Elon Musk, patronul reţelei sociale X, care a fost recent blocat în Brazilia pentru abateri în lupta împotriva dezinformării. Justiţia franceză îi reproşează lui Durov o serie întreagă de infracţiuni legate de aplicaţie. Potrivit Parchetului de la Paris, el este inculpat în mod concret pentru "refuzul de a comunica informaţiile necesare interceptărilor autorizate de lege" şi pentru complicitate la delicte şi infracţiuni organizate via această platformă: trafic de stupefiante, criminalitate, escrocherie şi spălare de bani în grup infracţional organizat. Legături cu suspendarea rețelei X în Brazilia Ravina Shamdasani a evocat de asemenea recenta blocare a reţelei sociale X în Brazilia. Suspendarea fostei platforme Twitter "stârneşte îngrijorări similare în ceea ce priveşte datoria statelor de a veghea la aceea ca platformele de media sociale să respecte legea care autorizează libertatea de expresie", în acord cu anumite restricţii, a declarat ea. Ravina Shamdasani a îndemnat ca toate restricţiile impuse să fie "proporţionate" şi "conforme normelor internaţionale privind drepturile omului". Potrivit Înaltului Comisariat, statele trebuie să poată reglementa platformele digitale, care ar trebui ele însele să se conformeze drepturilor omului. "Principiile de legalitate, de necesitate şi de proporţionalitate, discursurile urii, incitarea la ură sau la violenţă, dezinformarea prejudiciabilă, trebuie să fie abordate", a adăugat purtătoarea de cuvânt. Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a scris lui Elon Musk în noiembrie 2022, îndemnându-l să facă din respectarea drepturilor omului o prioritate a reţelei sociale.

Angajați ONU, implicați în atacul Hamas (sursa: Facebook/UNRWA)
Internațional

Angajați ONU, implicați în atacul Hamas

Angajați ONU, implicați în atacul Hamas. O anchetă internă a ONU a stabilit că nouă angajaţi ai UNRWA (agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni) din cei 19 acuzaţi de Israel ar putea să fie "implicaţi" în atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut pe teritoriul israelian. Angajați ONU, implicați în atacul Hamas La sfârşitul lui ianuarie, israelienii au acuzat iniţial 12 membri ai personalului UNRWA că s-ar fi implicat în raidul Hamas. Ulterior, pe listă au fost adăugate încă şapte nume. Citește și: Scandalul Pieleanu – SNSPA i-a fost prezentat încă din 2001 ministrului PSD Ecaterina Andronescu, dar a fost îngropat cu complicitatea socialistului Claudiu Crăciun Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut imediat o anchetă a OIOS (Office of Internal Oversight Services, serviciul de control intern al organizaţiei). Farhan Haq, adjunct al purtătorului de cuvânt al lui Guterres, a declarat că în cazul unuia din suspecţi OIOS nu a reuşit să obţină nici o probă în sprijinul acuzaţiilor, iar în alte nouă cazuri probele au fost insuficiente. În celealte nouă cazuri însă, OIOS a stabilit că angajaţii UNRWA ar fi putut fi implicaţi în atacul armat din 2023 şi vor fi concediaţi. Haq a subliniat că anchetele OIOS sunt confidenţiale şi nu a făcut alte precizări. În timpul atacului Hamas din 7 octombrie au fost ucişi în Israel 1197 de oameni, majoritatea civili. Alţi 251 de cetăţeni israelieni şi străini au fost răpiţi, iar 111 dintre ei sunt încă ţinuţi ostatici în Gaza sau decedaţi, conform armatei israeliene. Israelul a ripostat printr-o ofensivă în Gaza, cu scopul declarat de a elimina Hamas din acest teritoriu pe care gruparea islamistă îl controlează din 2007. Atacurile terestre şi aeriene ale statului evreu au dus la pierderea a peste 39.000 de vieţi, potrivit datelor ministerului sănătăţii aflat sub controlul Hamas.

Canalul Bîstroe, deschis traficului maritim greu (sursa: Petru Zoltan)
Investigații

Canalul Bîstroe, deschis traficului maritim greu

Cătălin Prisacariu, Oleg Oganov, Petru Zoltan ENGLISH version Canalul Bîstroe, deschis traficului maritim greu, în ciuda unui dosar în lucru referitor la impactul de mediu asupra Deltei Dunării. Comitetul ONU care analiza respectarea condițiilor de mediu a suspendat discuțiile inițiate de România pe dosar. Motivul: invazia rusă în Ucraina. Schimbarea la apă a Chiliei E o sâmbătă dimineață rece de noiembrie pe malul românesc al brațului Chilia. Până la începutul acestui an, pe apele Chiliei puteai vedea doar nave fluviale, în special barje care transportau mărfurile între porturile dunărene ale Ucrainei. Dar acum, brațul cel mai nordic al Dunării este împânzit de nave maritime. Peste apă de localitatea românească Pătlăgeanca, unde Dunărea formează brațul Sfântul Gheorghe, se află staționate șase nave maritime. Spre ele se îndreaptă în viteză o barcă militară rapidă în care sunt cinci militari. Din Pătlăgeanca până în localitatea românească Periprava, de-a lungul Chiliei, plutesc tăcut zeci de nave maritime și barje care așteaptă să intre în porturile dunărene ale Ucrainei. Din când în când, nave militare ucrainene se apropie și câteva uniforme urcă la bord pentru verificări: de la invazia rusească, malul ucrainean al Dunării este zonă militarizată. Român, străin pe Dunărea românească De la Periprava, ultima localitate românească aflată pe brațul Chilia, până la punctul în care canalul Bîstroe se desprinde din Dunăre se poate ajunge doar cu bărcile cu motor ale localnicilor. Există și o procedură neoficială de bifat înainte de a băga barca în apă: te înregistrezi, pe malul românesc, la postul românesc al Poliției de Frontieră, pentru a naviga în ape românești. Motivul: o precauție pentru o posibilă întâlnire cu grănicerii ucraineni pe Dunăre. Dacă se întâmplă asta, ca să nu riști să fii considerat spion, te prezinți și le recomanzi să ia legătura cu colegii români la care tocmai te-ai înregistrat ca turist în apele propriei tale țări. E război, nici un risc nu merită. După 20 de minute de tăiat apa cu barca cu motor, ajungem în jur de 09.30 chiar la locul în care o gură enormă se cască în malul ucrainean. În acest loc, canalul Bîstroe se desprinde de brațul Stambulul Vechi al brațului Chilia (sursa: Petru Zoltan) De acolo începe să curgă apa Dunării prin canalul Bîstroe spre Marea Neagră. Canalul Bîstroe, deschis traficului maritim greu Pe lângă noi trece nava cargo Iskander, aflată sub pavilion tunisian, care tocmai a ieșit de pe canalul Bîstroe. Cargo-ul Iskander tocmai a ieșit de pe Bîstroe și a intrat pe brațul Stambulul Vechi al brațului Chilia (sursa: Petru Zoltan) Datele site-ului Marine Traffic, consultate ulterior, au arătat că nava Iskander plecase din portul grecesc Vrisakia la data de 20 octombrie 2023 spre portul ucrainean Izmail, acolo unde a ajuns în data de 4 noiembrie, chiar în ziua în care am văzut-o noi intrând pe Chilia. După alte câteva minute, de pe canalul Bîstroe intră pe Chilia tancul petrolier Panjali Teymurov, aflat sub pavilion liberian. Petrolierul Panjali Teymurov tocmai a ieșit de pe Bîstroe și a intrat pe brațul Stambulul Vechi al brațului Chilia (sursa: Petru Zoltan) Tancul petrolier a ieșit de pe canalul Bîstroe aproape de malul românesc al brațului Chilia, apoi a continuat să meargă spre localitatea ucraineană Vâlcov, aflată vizavi de Periprava. Periprava: 80 de oameni și niște vaci libere Periprava mai are în jur de 80 de localnici, majoritatea lipoveni, care își câștigă existența din pescuit, creșterea animalelor și puțin turism. Vacile de lapte sunt lăsate să pască nestingherite pe pășunile din Delta Dunării tot timpul anului, alături de caii semisălbatici din Pădurea Letea. Atunci când vacile se reîntorc acasă, localnicii știu că se apropie iarna. În biserica ortodoxă de rit vechi, vopsită în albastru cu turle aurii, ține slujba un fost polițist de frontieră. La câțiva pași de aceasta se află singurul magazin din localitate. Aici, produsele alimentare și nealimentare se vând mult mai scump decât la oraș: sunt aduse cu barca pe Dunăre de la Tulcea, aflată la aproape 100 de kilometri distanță. Între orele 12.00 și 17.00, magazinul este închis, dar oamenii satului se întâlnesc pe terasa amenajată în fața acestuia. Pe unul dintre stâlpi clădirii care adăpostește magazinul local tronează o reclamă din tablă de pe vremea regimului comunist pe care scrie „Aici se vinde loz în plic”. Sub reclamă se află o masă din fier, vopsită în verde, în jurul căreia stau doi localnici. Pescari. Ce altceva? Cei doi sunt Mihai Slatarov (43 de ani) și Dumitru Simionov (55 de ani), doi dintre cei mai tineri adulți din sat. Bîstroe adâncit aduce mai multă scrumbie Cei doi localnici susțin la unison că lucrările de adâncire făcute de ucraineni la canalul Bîstroe au o parte bună și una proastă. Partea bună e că pe canalul adâncit a început să urce mai multă scrumbie pe Dunăre. Partea proastă e că, o dată cu peștele, vin și navele maritime din cauza cărora nu pot pescui ziua. Atunci când navele se apropie de malul românesc al Dunării, acestea taie plasele de pescuit ale localnicilor, susțin ei. Doar noaptea pot pescui pentru că atunci navele maritime nu mai circulă pe Dunăre din cauza războiului. „Bîstroe nu ne afectează deloc. De când a început, e mai multă scrumbie. Te uiți pe aplicație și vezi că trei vapoare urcă și patru coboară. Taie plasele. Anul trecut nu ne-au lăsat să pescuim seara, ne-a afectat foarte mult”, spune Mihai Slatarov. "Noi protejăm peștele pentru ucraineni" „Anul ăsta a dat drumul noaptea la pescuit. Noi trebuie să respectăm UE, avem prohibiție, e interzis să pescuiești dacă scade Dunărea sub 50 cm. Te uiți la ucrainean și vezi că ăla poate pescui și tu stai și te uiți pentru că nu poți. Ăla nu respectă nici o regulă. Noi protejăm peștele pentru ei”, îl completează Dumitru Simionov. „Pe mine mă prinde cu doi carași și îmi face dosar penal. Poliția de Frontieră face dosare penale dacă pescuiești când e Dunărea sub 50 cm”, a declarat Slatarov. Dumitru Simionov este pescar de pe vremea regimului comunist: „Fiecare cargo care vine pe Bîstroe ajunge pe malul nostru și ne taie plasele. Până dai comandă și își aduce plase de la Tulcea durează două-trei zile, timp în care nu poți pescui dar ești obligat să îți faci cota. Precum câinii suntem văzuți aici. Șurubul se strânge și ești obligat să pleci din Periprava. Înainte erau 27 de bărci de pescuit și acum mai sunt șase, poate șapte.”. Cum ajunge Dunărea în Marea Neagră Fluviul Dunărea este unul din cele mai importante căi europene de transport: nu doar că traversează zece țări, dar face legătura cu Marea Neagră. Anual, peste 20 de milioane de tone de mărfuri ajung pe nave maritime prin intermediul Dunării, potrivit datelor Comisiei Dunării. Legătura dintre Dunăre și Marea Neagră se face pe două căi: canalul Dunăre – Marea Neagră și canalul Sulina. Canalul Dunăre – Marea Neagră a fost inaugurat în 1984, este un canal artificial care a necesitat câteva decenii pentru a fi finalizat și se află pe teritoriul României. Canalul Dunăre - Marea Neagră, insuficient de adânc Anual, peste zece milioane de tone de mărfuri internaționale sunt transportate pe acest canal. Alte aproape șase milioane de tone de mărfuri transportate pe acest canal sunt românești. Avantajul canalului Dunăre – Marea Neagră, prin comparație cu canalul Sulina, este că face legătura dintre Dunăre și Marea Neagră mai scurtă cu cel puțin 300 de kilometri. Dezavantajul, însă, este că are o adâncime de doar șapte metri, ceea ce face ca pescajul maxim admis al navelor să fie de doar 5,5 metri. Cu alte cuvinte, pe canalul Dunăre – Marea Neagră pot naviga doar nave fluviale și nave maritime mici. Canalul Sulina, unicul navigabil din Deltă Canalul Sulina, pe de altă parte, este unul din cele trei brațe naturale principale ale Dunării și traversează, în drumul spre Marea Neagră, Delta Dunării. Sulina, însă, a fost amenajat încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca unic canal navigabil al Dunării, prin decizie a tuturor statelor implicate în proiect în cadrul Comisiei Europene a Dunării. Avantajul canalului Sulina, prin comparație cu canalul Dunăre – Marea Neagră, este că permite un pescaj al navelor de șapte metri. Cu alte cuvinte, vase maritime de mari dimensiuni pot naviga pe Sulina. Un aspect crucial pentru porturi ucrainene ca Reni și Ismail, aflate pe brațul dunărean Chilia, aflat la nord de canalul Sulina. Brațul Chilia este și granița naturală dintre România și Ucraina. Cu alte cuvinte, vasele maritime din Marea Neagră cu destinația Ucraina pot ajunge la porturi ca Reni sau Ismail doar intrând pe canalul Sulina și navigând în amonte, inclusiv prin intrarea pe Dunăre, până la Reni, sau în amonte pe Sulina până la confluența cu brațul Chilia, apoi navigând în aval pe acest braț, până la Ismail. Intră în scenă Bîstroe Iar o problemă majoră care a apărut după invadarea Ucrainei de către Rusia este că porturile Odesei nu mai pot fi folosite. Astfel, tot traficul maritim din Marea Neagră spre Ucraina a fost preluat de canalul românesc Sulina. Efectul principal – aglomerația: zeci de vase așteaptă zile, chiar săptămâni întregi să ajungă la Reni sau Ismail. Astfel, resuscitarea canalului Bîstroe a devenit vitală pentru Kiev. Bîstroe este un braț natural al Chiliei, unul din cele trei brațe principale ale Dunării. Bîstroe, de la desprinderea de Chilia, are 11 kilometri până la Marea Neagră. Acest braț are multe avantaje naturale: este un curs de apă rapid, ceea ce înseamnă că aluviunile nu se depun masiv; este lat de până la 200 de metri; nu este „parazitat” de insule și meandre. Și, poate chiar mai important, Bîstroe se află în integralitate pe teritoriul ucrainean, ceea ce permite Kievului administrarea directă a acestei căi navale. Reactivat după 65 de ani Traficul naval pe Bîstroe nu este o idee nouă. Potrivit unui raport al Institutului Științific și de Cercetări în Probleme de Mediu din Ucraina, „Navigația de-a lungul brațului Chilia și a brațelor deltei Chilia din regiunea Dunării a fost una dintre principalele activități tradiționale încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Porturile maritime Izmail, Reni și Chilia, situate pe brațul Chilia, au o vechime de 180, 160 și, respectiv, 120 de ani. Brațul Bîstroe a fost folosit pentru transport maritim până în 1958, după care a fost păstrat pentru uz militar. Din 1957 până în 1994, canalul Prorva a fost folosit pentru trecerea navelor cu un pescaj de 3,5-4,0 m în brațele Ochakov și Chilia, care au încetat să mai funcționeze din cauza sedimentării permanente.”. Convenție ONU imposibil de aplicat După zece ani, însă, în 2004, Ucraina a reluat proiectul activării canalului Bîstroe drept cale navigabilă. De data aceasta, însă, mai apăruse o variabilă în ecuație, în afară de provocările evidente de ordin logistic: statul vecin, România. Potrivit Convenției Espoo a ONU (adoptate în 1991 și intrate în vigoare în 1997), orice stat care are în vedere realizarea unui proiect major cu impact negativ semnificativ asupra mediului la nivel transfrontalier este obligat nu doar să evalueze impactul de mediu al activităților din proiect, ci și să notifice statele care ar putea fi afectate și să se consulte cu acestea în privința respectivului proiect. După cum arată zecile de documente schimbate vreme de aproape 20 de ani între România, Ucraina și UNECE (Comisia Economică pentru Europa a ONU, care urmărește respectarea prevederilor Convenției Espoo în Europa), cazul Bîstroe s-a dovedit imposibil de aliniat cerințelor Convenției Espoo. Ucraina și-a urmat planul Motivul principal: inexistența unor reglementări interne ucrainene care să transpună prevederile Convenției Espoo în legislație națională. În lipsa acestei legislații în vigoare, a arătat în numeroase rânduri UNECE, documentele furnizate de Ucraina în cazul Bîstroe nu respectau cerințele prevăzute de ONU și, prin urmare, nu puteau fi acceptate. Abia în decembrie 2020, UNECE a constatat că „Ucraina a adoptat și legislația secundară pentru a-și alinia reglementările interne cu prevederile Convenției Espoo”. În același document, însă, UNECE arăta că „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la faptul că, din 2008, s-au înregistrat doar progrese limitate de către guvernul Ucrainei în ceea ce privește aducerea proiectului canalului Bîstroe în deplină conformitate cu Convenția și că foaia de parcurs nu a fost pusă în aplicare pe deplin”. Mai mult, UNECE menționa că „reiterează faptul că continuarea activităților de dragare constituie o nouă încălcare a Convenției”. Invazia rusă a oprit discuțiile despre mediu În martie 2022, însă, Comitetul de Implementare al Convenției Espoo, întrunit la Geneva, a decis stoparea oricărei activități în cazul Bîstroe. „Având în vedere invazia Ucrainei de către Federația Rusă, Comitetul a convenit să amâne pentru sesiunile sale ulterioare examinarea tuturor aspectelor legate de conformitate referitoare la Ucraina”, se arată în raportul întâlnirii. Proiect în trei faze Dar corespondența dintre Ucraina și România a continuat. Cele două părți au continuat să se contrazică pe tema schimbărilor de mediu determinate de lucrările atât la gura de vărsare a canalului Bîstroe în Marea Neagră, cât și pe brațul Chilia de pe granița româno-ucraineană, fără a se ajunge la un acord. Despre ce lucrări este vorba? Potrivit unui raport non-tehnic trimis autorităților române de către cele ucrainene, „Lucrări se execută în zona de ramificare a brațelor Stambulul Vechi și Bîstroe, precum și în bara maritimă a brațului Bîstroe. (...) În prima fază, se prevede reconstrucția unui baraj de închidere pe partea nordică a canalului de acces la mare, cu o lungime de 1.670 m, amenajarea unor gropi de gunoi de coastă și construirea unui baraj de dirijare a fluxului cu fortificații de mal pe 11 km de cale de navigație. În a doua fază, are loc reconstrucția traseului șenalului navigabil cu o creștere a adâncimii la7,68 m pentru trecerea navelor cu următorii parametri: lungime 125,0 m, lățimea 17,0 m și pescajul 5,0 m și construirea unui baraj de închidere pe partea sudică a canalului de acces la mare cu o lungime de 2.970 m. În a treia fază, are loc reconstrucția traseului șenalului navigabil cu o creștere a adâncimii la10,0 m pentru a asigura trecerea navelor cu un pescaj de până la 7,2 m și extinderea barajelor construite în cadrul primei și celei de-a doua faze cu 1.570 m, cu acces la mare la adâncimea de >10,0 m). Depozitarea solurilor de dragare este prevăzută în gropile de gunoi de coastă de pe malul stâng al brațului Chilia și în groapa de gunoi de mare existentă, situată la o distanță de peste 8 km de linia de coastă, la est de gura brațului Bîstroe.”. Kievul spune că dragări se fac și în delta românească Care și cât din aceste faze s-a realizat până în acest moment este neclar. Cel mai probabil, așa cum rezultă și din imaginile satelitare, dar și din imagini puse la dispoziție de partea ucraineană, faza întâi a fost realizată integral. Sunt toate aceste lucrări de pe Bîstroe, Stambulul Vechi și Chilia periculoase pentru mediu? Din punct de vedere al Convenției Espoo a ONU, verdictul a fost amânat nedefinit din cauza războiului de pe teritoriul Ucrainei. Din punctul de vedere al Ucrainei, nu există nici un pericol ecologic. În cel mai recent document oficial trimis de Kiev, în august 2023, ca răspuns la un set de observații și comentarii ale României, se arată că „Volumul activităților de dragare în timpul perioadei de funcționare a șenalului navigabil este comparabil cu activități similare din delta Dunării, în special dacă se iau în considerare activitățile de dragare din partea română; efectul cumulativ al acestor activități este relativ minor datorită separării lor în spațiu și timp și poate fi redus și mai mult prin coordonarea între agenții și transfrontalieră a acestor activități.”. Mai mult, potrivit aceluiași document, „Fauna din Delta Dunării s-a adaptat din punct de vedere istoric la schimbările naturale constante ale habitatului său, inclusiv la schimbările sezoniere ale conținutului de apă și ale parametrilor hidrobiotici hidroclimatici, astfel încât impactul activităților planificate asupra acesteia poate fi considerat minim.”. Oamenii de știință ucraineni nu au acces la Bîstroe De asemenea, „Activitatea planificată nu va avea ca rezultat tipuri suplimentare de impact antropic asupra speciilor și habitatelor din ariile protejate, dar activitatea planificată va crește intensitatea traficului naval. În același timp, impactul activității planificate asupra speciilor și habitatelor din aceste zone poate fi considerat minim.”, se mai arată în documentul citat. Pentru Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării a Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, însă, un verdict local este imposibil de dat. Potrivit unui răspuns al acestei instituții la solicitarea noastră, „Încă din primele zile ale războiului, accesul la zonele din aval de orașul Vylkove, inclusiv la gura de vărsare a Bîstroe, a fost strict interzis nu numai localnicilor, ci și serviciului de securitate de stat, administrației și tuturor angajații rezervației.”. Administrația Deltei ucrainene a Dunării, însă, a mai arătat, în ciuda evidențelor: „În același timp, știm din surse de încredere că nu a avut loc nicio dragare la gura de vărsare a Bîstroe, și, prin urmare, nu putem vorbi despre un impact, este pur și simplu imposibil.”. Grindeanu a cerut MAE să interpreteze măsurători Până în prezent, România a evitat o evaluare tranșantă. Toate documentele trimise de București Kievului insistă pe respectarea condițiilor cerute de Convenția Espoo și cer o analiză detaliată de impact ecologic. Totuși, un episod care a ieșit din normele diplomatice a avut loc în februarie 2023, când ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat public că „există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării”. A urmat o inflamare a mai multor politicieni de la București, apoi Grindeanu a anunțat că vor urma măsurători pe Bîstroe și Chilia făcute în comun de specialiști români și ucraineni. În ciuda faptului că măsurătorile au fost realizate, ministrul Grindeanu nu a reluat subiectul pentru a prezenta concluziile. La solicitarea noastră de a prezenta măsurătorile comune, Ministerul Transporturilor a răspuns că „au fost identificate zone în care au fost efectuate lucrări de dragaj de investiție pe canalul Bîstroe (...) prin care s-a realizat adâncirea șenalului navigabil (lățime 50 metri) de la 5,85 metri (...) la 7-8 metri, situație constatată la momentul efectuării măsurătorilor. Lucrările efectuate permit navigația navelor maritime cu un pescaj cuprins între 6,3 și 6,5 metri. Menționăm că nu au fost identificate zone în care să fi fost efectuate lucrări de dragaj pe brațul Chilia.”. Mai mult, „Ministerul Transporturilor și Infrastructurii s-a adresat Ministerului Afacerilor Externe, solicitând punctul de vedere al MAE în ceea ce privește respectarea de către partea ucraineană a convențiilor, tratatelor și acordurilor incidente, precum și măsurile care se impun”, se mai arată în răspunsul instituției. MAE a răspuns: Nu e treaba noastră Cartoful fierbinte, însă, a fost pasat de MAE înapoi la Transporturi, așa cum reiese dintr-un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe la solicitarea noastră: „În răspunsul transmis la solicitarea la care vă referiți, Ministerul Afacerilor Externe a învederat faptul că autoritățile competente să evalueze impactul lucrărilor efectuate de Ucraina pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe raportat la cadrul juridic bilateral și multilateral în vigoare, inclusiv prin interpretarea rezultatelor măsurătorilor tehnice efectuate, sunt Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului.”. Noi solicitări din partea noastră adresate Ministerului Transportului și Ministerului Muncii au rămas fără răspuns. UE trimite la ONU, care a luat pauză Pentru Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării din România, impactul lucrărilor pe Bîstroe va fi unul de durată. „Pe termen lung, vor fi efecte cauzate de adâncirea canalului Bâstroe, deoarece apar diverse procese de deteriorare, iar modificările în timp pot fi surprinzătoare și greu previzibile la momentul acesta, fiind posibile consecințe precum o mai acută lipsă a apei în anumite zone limitrofe.”, arată instituția într-un comunicat. La solicitarea noastră, institutul de cercetări GeoEcoMar din România a răspuns subliniind influența antropică: „Deschiderea a încă unui braț către navigația maritimă (față de cel prezent actual – Sulina – n.r.) nu va face decât să producă presiuni antropice pe o suprafață mai mare a deltei, mai ales în condițiile în care brațul Sulina este parte a rețelei de transport european TEN-T și, în condiții de pace, poate deservi porturile dunărene din România, Moldova și Ucraina fără probleme. Dacă situația internațională specială datorată războiului poate justifica această extindere și intensificare temporară a traficului, altfel va trebui judecată problema după sfârșitul războiului.” Potrivit unui răspuns trimis la solicitarea noastră, Comisia Europeană a arătat că nu i s-a cerut nici un acord din partea Ucrainei pentru lucrările pe Bîstroe, că nu a finanțat acest proiect și că responsabilitatea evaluării impactului de mediu aparține autorităților naționale, în acord cu prevederile Convenției Espoo. ___________________________________ Acest articol a fost realizat cu sprijinul Journalismfund Europe.

Iranul a preluat președinția al Forumului Social al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului Foto. Kremlin.ru
Internațional

Iranul președinția Consiliului ONU Drepturile Omului

Iranul a preluat, de azi, președinția Forumului social al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, deși regimul din această țară este celebru pentru violențele și crimele împotriva celor care i se opun. Recent, o adolescentă de 16 ani a murit după ce a fost scoasă cu forța din metroul din Teheran și bătută din cauză că nu purta hijabul. Armita Geravand Foto: Twitter Mama fetei ar fi fost arestată ulterior. Acum câteva zile, Organizația Națiunilor Unite s-a declarat îngrijorată de comiterea unor crime de război în conflictul dintre Israel și Hamas, punând regimul de la Ierusalim pe aceeași treaptă cu gruparea teroristă. Citește și: Potop de sinecuri la companii de stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu, cu studii de „limbi străine” la o universitate privată. CV-ul conține cinci slujbe de „consilier personal” Iranul a preluat președinția Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ONG-ul UN Watch a înaintat Națiunilor Unite proiectul unei rezoluții care să anuleze numirea Republicii Islamice Iran în funcția de președinte al Forumului Social al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Starting in a few days, the chair of the UN Human Rights Council Social Forum will be…Iran. Honestly, what is the point of lending any legitimacy to the UN — let alone hosting it and disproportionately funding it, as we do? https://t.co/2YoDhpbMbJ— Guy Benson (@guypbenson) October 30, 2023 „Exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la acțiunile guvernului Republicii Islamice Iran din septembrie 2022 de a submina în mod continuu și de a suprima din ce în ce mai mult drepturile omului ale femeilor și fetelor, inclusiv dreptul la libertatea de exprimare și de opinie, adesea prin utilizarea excesivă a forței, prin aplicarea unor politici care contravin în mod flagrant drepturilor omului ale femeilor și fetelor și mandatului Consiliului pentru Drepturile Omului, precum și prin utilizarea forței letale care a dus la moartea unor protestatari pașnici, inclusiv a femeilor și fetelor (...) decide să anuleze, cu efect imediat, numirea reprezentantului Republicii Islamice Iran în calitate de președinte al Forumului social al Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite din 2023”, se arată în proiectul de rezoluție propus de UN Watch.

Rusia conduce Consiliul de Securitate ONU. Lavrov e fericit (sursa: Twitter/MFA Russia)
Internațional

Rusia conduce Consiliul de Securitate ONU

Rusia conduce Consiliul de Securitate ONU. Uniunea Europeană (UE) "se va opune oricărui abuz" al Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, a afirmat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pe Twitter. Rusia conduce Consiliul de Securitate ONU "Instalarea Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU este demnă de o glumă de 1 aprilie", a comentat Borrell. "Chiar dacă este membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia nu încetează să încalce însăşi esenţa cadrului juridic al ONU", a denunţat şeful diplomaţiei europene. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Rusia a preluat sâmbătă preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, pentru toată luna aprilie, iar Moscova a anunţat că delegaţia sa va fi condusă de ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov. "Este dificil să imaginezi ceva care să demonstreze (şi mai mult) falimentul complet al unor astfel de instituţii", a deplâns preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a îndemnat la "o reformă a instituţiilor mondiale, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU". "Un stat terorist trebuie împiedicat să distrugă lumea. Teroriştii trebuie să piardă, trebuie să fie traşi la răspundere pentru teroare şi nu să prezideze", a susţinut Zelenski. Citește și: Victorie majoră pentru regimul Zelenski: un arhimandrit al Lavrei Pecerska a trecut de partea bisericii autocefale a Ucrainei și a fost numit stareț. Mitropolitul pro-rus ar fi arestat Prima reuniune a Consiliului de Securitate sub preşedinţia rusă ar urma să aibă loc luni dimineaţa, însă vor avea loc doar discuţii obişnuite în spatele uşilor închise asupra agendei de lucru pentru aprilie. Reuniunea ar trebui să fie urmată, cum se obişnuieşte, de o conferinţă de presă a noului preşedinte al acestei instanţe, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră