duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: odessa

2 articole
Eveniment

Primul vapor cereale pleacă port ucrainean

Primul vapor cu cereale care pleacă dintr-un port ucrainean, după invazia Rusiei: este vorba de o navă sub pavilion Sierra Leone, cu 16.000 de tone de porumb, care se îndreaptă spre Liban. Un convoi de alte 16 nave ar putea pleca, tot azi, din Odessa. Ele au fost încărcate cu aproape 600.000 de tone de cereale. Primul vapor cu cereale care pleacă dintr-un port ucrainean; Razoni, sub pavilion Sierra Leone Foto: Twitter „Este absolut esențial să permitem deschiderea acestor porturi, pentru că nu este vorba doar despre Ucraina, este despre cei mai săraci dintre săracii din toată lumea, care sunt în pragul foametei în timp ce vorbim”, afirma, în mai, și David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial. Citește și: Miniștrii germani se ceartă din cauza gazului rusesc: cel de Finanțe nu-l mai vrea folosit pentru electricitate, cel al Economiei spune că nu se poate Ucraina ocupă locul 5 mondial în producţia de cereale, după Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite şi Canada, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură. În 2021, Ucraina a exportat peste 22 de milioane de tone de porumb, 18,5 milioane de tone de grâu și aproape 6 milioane de tone de ovăz. În aprilie 2022, Ucraina a reușit să exporte circa un milion de tone de cereale, folosind rute alternative la porturile sale de la Marea Neagră. La mijlocul lunii iunie, presa scria că doar prin Constanța fuseseră exportate 400.000 de tone. Primul vapor cu cereale care pleacă dintr-un port ucrainean Vasul care a părăsit deja Odessa, Razoni, ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, a estimat firma Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune. "Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite", a precizat Ministerul turc al Apărării. ?️The first cargo ship with Ukrainian grain left the port in #Odesa. #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/UDSdw9mDrb— MilitaryLand.net (@Militarylandnet) August 1, 2022 În 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. The first ship carrying grain has left the Ukrainian port of Odessa under a landmark deal with Russia.@jamwaterhouse is following the ship as it heads through the Black Seahttps://t.co/a4DgG9Cnzt pic.twitter.com/Q4gzILxzf4— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) August 1, 2022 Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Primul vapor cu cereale care pleacă dintr-un port ucrainean Foto: Twitter
Zelenski cere ca NATO să se decidă cât mai repede: Avem nevoie acum de MiG-29 din Polonia! (sursa: Facebook/Володимир Зеленський)
Internațional

Atacul asupra Odessei, aproape de România

Atacul asupra Odessei, aproape de România. Forţele ruse se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, a declarat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmit Reuters şi AFP. Atacul asupra Odessei, aproape de România Declaraţia şefului statului ucrainean vine după ce Serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor a informat că forţele ruse au continuat duminică atacurile asupra localităţilor Irpin, Hostomel, Makariv, în regiunea Kiev. În regiunea Jitomir, care rămâne cel mai fierbinte punct, un atac aerian în Korosten a distrus zece case, a ucis o persoană şi a rănit cinci, inclusiv un copil. Cinci copii au fost salvaţi din subsolul unui garaj în flăcări, potrivit serviciului citat, preluat de EFE. Citește și: Premierul Israelului, la Moscova cu un avion al Mossad. Efectele vizitei, încă necunoscute. În ecuație intră și pericolul nuclear iranian La nord de regiunea Kiev, la Cernobîl, au avut loc lupte la periferie, unde trupele ruseşti încearcă să avanseze în direcţia capitalei. În sud-est, Mariupol rămâne "sub asediu", la fel ca şi Volnovaha, unde aproximativ 400 de persoane au putut fi evacuate sâmbătă, în pofida zădărnicirii operaţiunilor de evacuare în ambele localităţi de atacuri pe care ambele părţi se acuză reciproc că le-ar fi comis. "Încercările de evacuare vor continua şi astăzi", a precizat aceeaşi sursă. Scene de coșmar în Mariupol Consilierul municipal al oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că oraşul a rămas în continuare fără apă şi electricitate, iar cei 400.000 de locuitori sunt blocaţi şi nu au cum să plece. Mai multe cadavre sunt pe străzi. Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al miliţiei pro-ruse a autoproclamatei republici populare Doneţk, a declarat că în cursul dimineţii de duminică vor fi deschise coridoare umanitare pentru plecarea civililor din Mariupol şi Volnovaha. Sâmbătă, separatiştii au afirmat că au eliminat câteva zeci de civili. În regiunea Mikolaiv (Nikolaiev), în sud, au avut loc bombardamente în timpul nopţii. Trei obuze au fost trase în curţile unor case particulare. În urma atacurilor asupra satului Radisni Sad au existat victime. De asemenea, au fost bombardate cu rachete şi alte sate din zonă, dar, în general, situaţia este sub control, potrivit sursei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră