duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ocean

4 articole
Mediu

Pești, la peste 8.000 metri adâncime

Pești, la peste 8.000 metri adâncime. Oamenii de ştiinţă din cadrul unei expediţii ştiinţifice japonezo-australiene au capturat şi au filmat pentru prima dată peşti la o adâncime de peste opt kilometri sub suprafaţa oceanului. Pești, la peste 8.000 metri adâncime Coordonatorul ştiinţific al expediţiei, profesorul Alan Jamieson, a precizat luni că doi peşti-melc au fost prinşi în capcane montate la o adâncime de 8.022 de metri în fosa oceanică a Japoniei, aflată în sudul ţării, în cadrul unei expediţii cu durata de două luni, realizată de o echipă de la Universitatea Australiei de Vest (UWA) şi Universitatea pentru Ştiinţă Marină din Tokyo. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Peştii, aparţinând speciei Pseudoliparis belyaevi, sunt primii capturaţi la o adâncime mai mare de 8.000 de metri, au precizat coordonatorii expediţiei. Ei nu au precizat mărimea peştilor capturaţi, dar se cunoaşte că exemplarele acestei specii pot să atingă o lungime de aproape 11 centimetri. Camerele de luat vederi (VIDEO) operate de la distanţă şi coborâte de pe nava DSSV Pressure Drop, pe care se aflau membrii expediţiei, parte dintr-un studiu cu durata de zece ani despre populaţia de peşti de mare adâncime, au înregistrat totodată o specie necunoscută de peşte-melc, care înota la o adâncime de 8.336 de metri în fosa oceanică Izu-Ogasawara, din largul coastelor sudice ale Japoniei. Apele adânci, cea mai mare parte a planetei "Fosele oceanice japoneze sunt locuri incredibile pentru explorări; sunt atât de bogate în vieţuitoare, chiar până la adâncimea lor maximă", a spus Alan Jamieson, fondatorul Minderoo-UWA Deep Sea Research Centre. "Le spunem copiilor chiar de la vârste fragede, de la doi sau trei ani, că fundul oceanului este un loc teribil şi înspăimântător, unde nu ar trebui să mergi, dar pe care ajungi să-l îndrăgeşti cu timpul", a mai spus Alan Jamieson. Citește și: Trump, sfidător la adresa procurorului care-l cercetează în cazul plății către o fostă divă porno, anunță că va face o declarație de acasă după primul termen "Nu apreciem suficient faptul că (apele adânci) reprezintă cea mai mare parte a planetei noastre, iar resursele ar trebui canalizate spre înţelegerea efectelor pe care acţiunile noastre le au asupra acestor zone, precum şi spre înţelegerea modului în care ele funcţionează", încheiat Jamieson.

Pești, la peste 8.000 metri adâncime (sursa: uwa.edu.au)
Ocean prea cald, speciile sunt decimate (sursa: pexels.com/Ian van der Linde)
Mediu

Ocean prea cald, speciile sunt decimate

Ocean prea cald, speciile sunt decimate. Majoritatea animalelor şi plantelor care trăiesc la adăpostul recifelor de corali din Australia au înregistrat o scădere a populaţiilor în ultimul deceniu, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică Nature, care atrage atenţia asupra impactului încălzirii apelor din cauza schimbărilor climatice. Ocean prea cald, speciile sunt decimate Peşti tropicali, corali, crabi, alge marine etc.: oamenii de ştiinţă au combinat observaţiile pe 1.057 de specii de pe continentul australian şi au descoperit că populaţia lor s-a redus cu 57% dintre ele între 2008 şi 2021. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Pentru mai mult de una din patru specii (28%), declinul depăşeşte chiar 30% din populaţia cunoscută, adică pragul pentru a fi clasat, cel puţin, drept "specie vulnerabilă" pe lista roşie a Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (UICN). "Declinul populaţiilor urmează, în general, după anii de caniculă, când temperaturile apei locale depăşesc temperaturile din 2008 cu peste 0,5°C", notează studiul, realizat de aproximativ 30 de cercetători din instituţii australiene pe baza unor programe de observare a celor mai vechi recife din lume (Reef Life Survey, Australian Temperate Reef Collaboration şi Institutul Australian de Ştiinţe Marine). "Un exemplu notabil este cel al dragonului de mare (Phyllopteryx taeniolatus), un peşte endemic emblematic din sudul Australiei", apropiat de căluţii de mare, "care a cunoscut o scădere semnificativă de 59% între 2011 şi 2021", notează autorii. Urmează a șasea extincție în masă Potrivit cercetătorilor, aceste scăderi ale populaţiei au loc probabil şi în "alte mări temperate cu încălzire rapidă". "Omenirea este dependentă de natură, dar ameninţarea la adresa bazei noastre biologice rămâne necunoscută din lipsa unei monitorizări sistematice a populaţiilor de specii", avertizează autorii studiului, care fac apel la multiplicarea acestui tip de cercetare pentru a stabili programe de conservare adecvate. Citește și: Probabilitatea unor lovituri nucleare din partea Rusiei a crescut enorm după ce adjunctul Apărării britanice a anunțat că Ucraina va primi obuze anti-tanc cu uraniu sărăcit Activitatea lor se înscrie în cursa contra cronometru pentru a recenza biodiversitatea planetei, ameninţată cu o a şasea extincţie în masă din cauza activităţii umane şi a încălzirii globale. Din cele aproximativ opt milioane de specii de animale şi vegetale estimate pe planetă, un milion sunt ameninţate cu dispariţia, dintre care 60% sunt insecte, potrivit Platformei interguvernamentale pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES), echivalentul Giec pentru biodiversitate.

Râurile, autostrăzi ale microplasticului spre ocean (sursa: Facebook/UNESCO)
Mediu

Râurile, autostrăzi ale microplasticului spre ocean

Râurile, autostrăzi ale microplasticului spre ocean. O conferinţă europeană despre poluarea apelor dulci cu microplastice a început luni la Paris cu scopul de a plasa această chestiune urgentă cât mai sus pe ordinea de zi a agendei globale. Râurile, autostrăzi ale microplasticului spre ocean "Ecosistemele de apă dulce sunt poluate pe scară largă de microplastice, făcând din râuri o cale majoră prin care emisiile de microplastice ajung în ocean", au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) înainte de începerea conferinţei. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Rezultatele celor mai recente studii ştiinţifice, recomandările către factorii de decizie politică şi modul în care poate fi crescut gradul de conştientizare în rândul societăţii sunt temele care vor fi discutate pe parcursul celor trei zile ale conferinţei din capitala Franţei. Primul proiect ce vizează cercetările privind microplasticele este coordonat de Universitatea Bayreuth din Germania în colaborare cu UNESCO. Rezultatele conferinţei pariziene vor fi utilizate la Conferinţa ONU pentru Apă 2023, care va avea loc la New York la sfârşitul acestei luni. Citește și: EXCLUSIV Ucraina nu ne-a furat apa din Dunăre, prin canalul Bâstroe: măsurătorile făcute de Apele Române, la 22 februarie, indicau debite normale pe Chilia Organizatorii conferinţei de la Paris au descris poluarea cu plastic drept una dintre cele mai importante chestiuni sociale şi de mediu din acest secol, alături de schimbările climatice, distrugerea biodiversităţii şi criza materiilor prime. Microplasticele sunt mici particule sintetice provenite fie din producţia unor bunuri pentru uz personal sau industrial, fie din deşeuri din plastic. Poluarea cu microplastice este considerată o ameninţare potenţială pentru ecosisteme şi pentru societatea umană.

Putin trimite hipersonice nucleare lângă SUA (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin trimite hipersonice nucleare lângă SUA

Putin trimite hipersonice nucleare lângă SUA. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a transmis joi Statelor Unite că rachetele hipersonice ruseşti vor fi în curând aproape de ţărmurile NATO, după ce ambasada SUA la Moscova a difuzat un mesaj video în care-şi afirmă solidaritatea faţă de ruşii ce se opun războiului declanşat de ţara lor împotriva Ucrainei. Putin trimite hipersonice nucleare lângă SUA "Principalul cadou de Anul Nou cu un pachet de muniţii compus din rachete Zircon a plecat ieri către ţărmurile NATO", a spus Medvedev, referindu-se la anunţul anterior al preşedintelui rus Vladimir Putin despre desfăşurarea în Atlantic a unei nave militare ruseşti echipate cu rachete hipersonice. "Aşadar, bucuraţi-vă! Asta va face să reflecteze pe oricine este o ameninţare directă pentru Rusia sau aliaţii noştri", a continuat fostul preşedinte rus, adresându-se Washingtonului şi transmiţându-i că respectivele rachete ar putea fi plasate la numai 100 de mile de coasta americană. Mesajul lui Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, survine după ce ambasada SUA la Moscova a publicat un mesaj video pe care l-a denumit: "un apel către poporul Rusiei". Înregistrarea care durează 50 de secunde conţine imagini ce arată distrugeri provocate de bombardamentele ruseşti în Ucraina, afirmând că ceea ce se întâmplă acolo "nu este demn pentru voi", pentru cetăţenii ruşi. Mesajul ambasadei SUA de la Moscova "Rămânem solidari cu fiecare dintre voi care vă străduiţi să creaţi un viitor mai paşnic", mai spune ambasada americană în înregistrarea video, în care este inserată şi o imagine cu sloganul "Nu războiului!" scris cu spray cu vopsea pe un zid. Citește și: Rușii recunosc că au fost loviți devastator cu rachete HIMARS de ucraineni. Un blogger decorat de Putin îi acuză pe liderii militari că sunt „jenanți” și „puturoși” Rusia şi SUA au "concurat şi colaborat" decenii la rând şi "pe tot parcursul istoriei, ţările noastre au fost unite de asemănările culturale şi de realizările noastre", menţionează mai departe mesajul ambasadei americane, în timp ce imaginile care-l însoţesc arată cosmonauţi sovietici, scriitori precum Feodor Dostoievski şi secvenţe cu preşedinţii Loenid Brejnev, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţîn. În reacţia sa faţă de acest clip video, Medvedev i-a calificat pe membrii guvernului american drept nişte "ciudaţi" care apelează la procedee din propaganda nazistă a lui Joseph Goebbels, fostul preşedinte rus scăpând şi o înjurătură la adresa oficialilor americani.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră