duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: obligativitate

5 articole
Internațional

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu. Ministerul Apărării din Croația, stat membru NATO din 2009, a anunțat că procesul de reintroducere a serviciului militar obligatoriu va începe în ianuarie 2025. Măsura vizează doar bărbații, iar decizia vine la 16 ani după ce această obligație a fost abolită. Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu Ministerul Apărării a transmis printr-un comunicat că a finalizat propunerile legislative necesare pentru implementarea serviciului militar obligatoriu. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Acestea reglementează formarea militară de bază și alte aspecte operaționale. Ministrul Ivan Anusic a detaliat că între 17.000 și 18.000 de tineri care împlinesc vârsta de 18 ani anual vor fi eligibili pentru acest program. Serviciul militar de bază va dura două luni, iar după această perioadă, participanții vor avea opțiunea de a urma o carieră militară profesională. Primele recrutări sunt așteptate să înceapă la mijlocul anului 2025, oferind astfel suficient timp pentru organizare și implementare. Reacții și implicații politice Președintele Croației, Zoran Milanovic, care deține și funcția de comandant suprem al forțelor armate, nu s-a opus inițiativei, dar a solicitat dezbateri în cadrul organismelor competente. Decizia apare în contextul în care Milanovic candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale. Ce fac alte țări din Balcani? Croația nu este singura țară din regiune care reintroduce serviciul militar obligatoriu. Serbia, vecina sa, a anunțat că va reactiva recrutarea militară începând cu 2025, după ce a suspendat această practică în 2011. De asemenea, Muntenegru, o altă fostă republică iugoslavă, ia în considerare o măsură similară, la 18 ani după ce a abolit serviciul militar obligatoriu. De ce Croația a suspendat recrutarea? Serviciul militar obligatoriu din Croația a fost suspendat în 2008, iar țara a făcut tranziția către o armată profesionistă. Această schimbare a avut loc înainte de aderarea la NATO, marcând o etapă importantă în modernizarea forțelor armate croate. Decizia de reintroducere a recrutării militare reflectă preocupările de securitate din regiunea Balcanilor și un context geopolitic în schimbare.

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu (sursa: Facebook/Ivan Anušić)
Botniță, lese, obligatorii pentru toți câinii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Botniță, lese, obligatorii pentru toți câinii

Botniță, lese, obligatorii pentru toți câinii. Incident șocant la Vaslui, un câine, dintr-o rasă prietenoasă a atăcat în plină stradă o fetiță de 10 ani. Botniță, lese, obligatorii pentru toți câinii Un câine, cunoscut pentru caracterul său prietenos, a atacat o fetiță de 10 ani în plină stradă la Vaslui. Citește și: Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30% Stăpâna câinelui a invocat în apărarea sa faptul că părinții fetiței dețineau un exemplar din aceeași rasă. Cazul a ajuns în ultima fază de judecată la Curtea de Apel Iași, unde s-a decis soarta proprietarei. Incidentul readuce în atenție responsabilitatea proprietarilor de animale și riscurile asociate acestora. Continuarea, în Ziarul de Iași

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu (sursa: Facebook/Ivan Anušić)
Internațional

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu. Guvernul croat merge mai departe cu planurile sale de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, la 17 ani după ce recrutarea tinerilor în armată a fost eliminată. Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu Un proiect de lege privind reintroducerea obligativităţii serviciului militar va fi prezentat în curând în parlament, a indicat luni ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, citat de portalul index.hr. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Serviciul militar va fi de două luni şi va cuprinde o pregătire de bază, primii recruţi urmând să îşi înceapă serviciul la 1 ianuarie 2025. Se aşteaptă ca parlamentul croat să aprobe acest proiect de lege. Serbia anunță planuri similare Săptămâna trecută, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat planuri similare pentru ţara sa. Acolo, serviciul militar va avea o durată de 75 de zile. Între 4.000 şi 4.500 de recruţi sunt aşteptaţi în anul 2025, potrivit ministrului croat al apărării. Anual, între 17.000 şi 18.000 de tineri croaţi împlinesc 18 ani. Noua lege îi vizează pe cei cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. Potrivit proiectului de lege, oricine are posibilitatea de a amâna serviciul militar pentru a-şi finaliza mai întâi studiile. Croaţii pot refuza serviciul militar din motive de conştiinţă, dar ar trebui să efectueze un serviciu civil alternativ. Costul pregătirii unei generaţii de recruţi s-ar ridica la aproximativ 5 milioane de euro (5,58 milioane de dolari), a estimat ministrul Anusic. Având în vedere situaţia actuală de securitate, nu este oportun să fim economi când vine vorba de echiparea şi modernizarea armatei, a spus în continuare el, evocând recenta mărire a salariilor ofiţerilor.

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu. Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, desfiinţat în urmă cu 15 ani, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic. Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu Şeful statului a apreciat decizia ca pe un pas important pentru creşterea capacităţii de apărare a ţării. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Cabinetul a comunicat că va alcătui un grup de lucru pentru lansarea procesului. Unul din obiective este ca toţi bărbaţii să satisfacă un stagiu de instruire de 60 de zile şi să participe la exerciţii militare timp de 15 zile. Pentru femei, serviciul va fi pe bază de voluntariat. Unii experţi militari au criticat planul, arătând că va fi costisitor, iar un stagiu militar scurt va contribui în mică măsură la capacitatea de apărare naţională. Forțele armate, slab finanțate Forţele armate sârbe au devenit complet profesioniste în 2011, însă acestea sunt în continuare prost plătite şi echipate. Serbia, candidată la Uniunea Europeană, a menţinut serviciul militar voluntar şi unităţi de rezervişti. Ţara rămâne neutră, dar s-a alăturat în 2006 programului NATO Parteneriatul pentru Pace, iar în 2015 a semnat Planul de Acţiune pentru Parteneriat Individual, cel mai înalt nivel de cooperare cu alianţa al statelor care nu intenţionează să adere la aceasta. "Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne ameninţă", a declarat Vucic săptămâna trecută, când a semnat un acord pentru reintroducerea recrutării. Croaţia vecină, care a făcut parte alături de Serbia din fosta Iugoslavie, a luat recent o măsură similară: ministrul apărării a anunţat luna aceasta că de la 1 ianuarie 2025 se va reveni la recrutarea obligatorie, suspendată din 2008. După destrămarea statului iugoslav în deceniul 1990, relaţiile între Belgrad şi Zagreb au rămas reci. Ambele state continuă să achiziţioneze armament modern, unii experţi apreciind chiar că este vorba de o cursă a înarmării.

Iranul admite sute de morți (proteste) (sursa: CNN)
Internațional

Iranul admite sute de morți (proteste)

Iranul admite sute de morți (proteste). Consiliul suprem al securităţii naţionale din Iran a afirmat sâmbătă că "peste 200 de persoane" au fost ucise în manifestaţiile care au loc în Republica Islamică de două luni şi jumătate. Potrivit unor ONG-uri, însă, numărul ar depăși 500. Iranul admite sute de morți (proteste) Acest bilanţ cuprinde "decese din rândul civililor şi forţelor de securitate, victime ale ciocnirilor între grupări opuse, participanţi la revolte, grupuri contrarevoluţionare şi separatişti", a consemnat agenţia oficială Irna. Luni, generalul Amirali Hajizadeh, comandant al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, a indicat un bilanţ de peste 300 de decese. Consiliul securităţii a mai estimat totodată sâmbătă că pagubele înregistrate în această perioadă se ridică la "mii de miliarde de riali" (360.000 de riali fiind echivalentul a 1 dolar SUA). Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei. Va mai fi vălul obligatoriu? Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a asigurat la rândul său sâmbătă că Parlamentul şi Autoritatea judiciară se preocupă de chestiunea obligativităţii vălului pentru femei şi a promis "rezultate rapide", fără a preciza însă în ce sens ar putea fi modificată legea. El a menţionat într-un discurs la Qom că miercuri a avut loc "o reuniune cu comisia culturală a parlamentului şi rezultatele se vor vedea într-o săptămână sau două". Citește și: The Times: Armata germană are muniție pentru două zile de război. Toate statele NATO au probleme cu stocurile de proiectile, dar Berlinul este într-o situație specială În ce-l priveşte, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Teheran că "legea fundamentală (a ţării) are valori şi principii solide şi imuabile, (...) dar există metode de implementare a Constituţiei ce pot fi modificate".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră