sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: nucleare

9 articole
Internațional

Secretul radioactiv ascuns sub gheața Groenlandei

Secretul radioactiv ascuns sub gheața Groenlandei. Deși râvnește la Groenlanda, pe Trump îl așteaptă o bombă radioactivă cu ceas sub gheața Groenlandei, amintește POLITICO. E vorba despre Camp Century, o bază militară americană construită în 1959, care ascunde un secret radioactiv. Secretul radioactiv ascuns sub gheața Groenlandei Proiectată inițial ca o rețea de tuneluri nucleare capabile să reziste unui atac rusesc, baza a fost abandonată în 1967 din cauza instabilității gheții. Citește și: Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie În ciuda demontării reactorului nuclear, mii de tone de deșeuri, inclusiv reziduuri radioactive, au rămas îngropate sub gheață. Odată a fost considerată îngropată pentru totdeauna, însă Camp Century ar putea ieși la suprafață din cauza topirii accelerate a gheții provocate de încălzirea globală. Un studiu din 2016 avertiza că rămășițele bazei ar putea fi expuse până la sfârșitul secolului 21. Deși cercetări ulterioare din 2021 au ajustat estimările, schimbările climatice rapide mențin incertitudinea privind soarta acestui sit periculos. Dezbaterea politică dintre Groenlanda, Danemarca și SUA Camp Century a devenit subiect de controverse politice între Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, și SUA. În 2017, un acord de 30 de milioane de dolari a fost semnat pentru curățarea deșeurilor militare americane din Groenlanda, dar Camp Century a fost exclus din această înțelegere. Groenlandezii rămân îngrijorați de poluarea potențială generată de topirea gheții. Riscurile de poluare și contaminare ale Camp Century Printre deșeurile rămase sub gheață se numără 200.000 de litri de combustibil diesel, care, dacă ar fi eliberați în ocean, ar provoca daune grave. O altă posibilitate este ca gheața care înconjoară baza să se desprindă și să formeze un aisberg contaminat. Aceste scenarii, deși improbabile în acest secol, devin din ce în ce mai posibile în funcție de ritmul încălzirii globale. Rolul Camp Century în cercetarea climatică În anii 1960, Camp Century a oferit o contribuție semnificativă la știința climatică prin extragerea primului nucleu de gheață, care continuă să fie studiat pentru înțelegerea tiparelor climatice din ultimele sute de mii de ani. Baza rămâne un „supersit” științific, atrăgând cercetători care analizează impactul deciziilor din trecut asupra schimbărilor climatice actuale. Provocarea climatică și responsabilitatea SUA Camp Century simbolizează dilemele etice și politice legate de schimbările climatice. Deși SUA a fost un factor cheie în poluarea din timpul Războiului Rece, gestionarea deșeurilor rămase în Groenlanda ar putea reprezenta o oportunitate de asumare a responsabilității. În contextul în care SUA este al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, Camp Century reflectă necesitatea unor decizii care să prevină consecințele de lungă durată ale încălzirii globale.

Secretul radioactiv ascuns sub gheața Groenlandei (sursa: Atomic Heritage Foundation)
Arme nucleare rusești, aproape de România (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Arme nucleare rusești, aproape de România

Arme nucleare rusești, aproape de România. Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de Ucraina exerciţii militare privind utilizarea armelor nucleare tactice, exerciţii ordonate la începutul lunii mai de preşedintele Vladimir Putin, dând asigurări că este vorba despre un răspuns la "ameninţările" occidentale. Arme nucleare rusești, aproape de România "Prima etapă a exerciţiilor (...) privind pregătirea şi utilizarea armelor nucleare nestrategice a început", a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, precizând că aceste manevre se desfăşoară în Districtul Militar de Sud, la graniţa cu Ucraina, şi care include şi părţi ale teritoriului ucrainean pe care Rusia le controlează în prezent. Citește și: Împrumuturile statului au explodat: guvernul Ciolacu s-a îndatorat în patru luni din 2024 cât în șapte luni din 2022. Suma-record: 89,5 miliarde de lei Ministerul rus de Externe a menţionat declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a prezentat posibilitatea trimiterii de trupe europene pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina, şi afirmaţii ale ministrului britanic de Externe David Cameron, care a spus că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. Analiştii pe probleme de securitate afirmă că exerciţiul este conceput ca un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina, unde a furnizat arme şi informaţii Kievului, dar s-a abţinut de la a trimite trupe. Belarus participă la exercițiu Ministerul rus al Apărării a declarat că în prima etapă a exerciţiului vor fi folosite rachete Iskander şi Kinzhal. Exerciţiile militare au loc pentru a testa dacă unităţile şi echipamentele sunt pregătite pentru "utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice pentru a răspunde şi a asigura necondiţionat integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus ca răspuns la declaraţiile provocatoare şi ameninţările unor oficiali occidentali împotriva Federaţiei Ruse", a mai spus ministerul. Belarus, unde Rusia a anunţat anul trecut că desfăşoară arme nucleare tactice, va participa de asemenea la exerciţii, au anunţat cele două ţări.

Apelul lui Zelenski pentru cetățenii din Belarus (sursa:  Facebook/VolodimirZelenski)
Internațional

Apelul lui Zelenski pentru cetățenii din Belarus

Apelul lui Zelenski pentru cetățenii din Belarus. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei, potrivit DPA şi Unian. "Kremlinul a decis deja totul pentru voi!", a declarat duminică seara Zelenski într-o alocuţiune video. "Dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!", le-a transmis el, adăugând că poporul nu trebuie să permită altora să ia decizii pentru Belarus. Apelul lui Zelenski pentru cetățenii din Belarus Zelenski a mai spus că Belarusul este atras în război într-un mod mai intens decât la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina. Putin a anunţat această decizie în cursul unei reuniuni cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la Sankt-Petersburg. Kievul a raportat recent atacuri ale trupelor ruse de pe teritoriul belarus. Regimul de la Minsk este un aliat apropiat al Rusiei. Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev "Ştiu că poporul belarus ne susţine pe noi, nu războiul. Şi iată de ce conducerea rusă vrea să-l târască în război!", a afirmat Zelenski. Putin a anunțat sâmbătă ca intenționează să trimită arme nucleare în Belarus în următoarele luni. Regiunile de nord ale Ucrainei au fost eliberate de sub controlul ruşilor la începutul lunii aprilie, după care invadatorii s-au retras, inclusiv în Belarus, şi au fost transferaţi în Donbas. Rusia lansează periodic de pe teritoriul belarus rachete spre ţinte ucrainene şi au fost cazuri când avioane ruseşti au decolat de pe aerodromuri din Belarus pentru a bombarda Ucraina. La 25 iunie, ruşii au lansat pentru prima dată un atac aerian asupra Ucrainei din spaţiul aerian al Belarusului, au informat Forţele armate ucrainene, care au presupus că Rusia ar vrea să atragă astfel Belarusul în conflict. La 26 iunie, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a comunicat că Rusia îşi sporeşte din nou prezenţa militară în Belarus. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, ocupanţii ruşi pregătesc grupuri de sabotori pentru a fi trimise în Ucraina dinspre Belarus, potrivit Agerpres. Forţele ruse invadatoare au intrat în Ucraina la 24 februarie, inclusiv din Belarus, deşi cu câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, ministrul apărării din Belarus îşi asigura omologul ucrainean că nu există ameninţări la adresa Ucrainei din partea Belarusului, aminteşte publicaţia Gordon.ua.

Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul (sursa: kremlin.ru)
Eveniment

Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul

Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul. Un general în rezervă îi cere președintelui rus Vladimir Putin să trimită rachete nucleare la Kaliningrad, după blocajul impus de Lituania. Generalul locotenent Evgheni Buzhinski a declarat la televizunea rusă că Vestul se joacă cu focul, scrie Daily Mail. Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene. Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise Buzhinski a declarat că decizia Lituaniei este o amenințare la adresa securității Rusiei. De asemenea, Dmitri Peskov a declarat că “toată încrederea dintre Rusia și Occident s-a evaporat”. "Relațiile dintre Moscova și Vest nu vor mai reveni la nivelul anterior, deoarece nu vom mai avea niciodată încredere în asemenea parteneri. Va fi o criză de lungă durată", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. "Rusia nu se va opri să-și apere teritoriul, altfel ne vor lua Kaliningradul", a mai adăugat fostul oficial militar, la televiziunea rusă.

Rusia cheamă SUA la masa discuțiilor (sursa: TASS.com/ Dmitri Peskov)
Eveniment

Rusia consideră necesare discuțiile cu SUA

Rusia consideră necesare discuțiile cu SUA. Kremlinul a declarat luni că este interesat de discuții cu Statele Unite privind armele nucleare, dar a precizat că este puțin probabil ca negocierile să aibă loc în acest moment. Rusia consideră necesare discuțiile cu SUA "Suntem interesați și credem că negocierile și discuțiile continue pe această temă, având în vedere schimbările tectonice la care asistăm… întreaga lume are nevoie de acest tip de discuții", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Citește și: Putin, interviu amenințător după ce Kievul a fost țintit violent din aer: Vom ataca obiective pe care nu le-am atacat încă dacă SUA livrează rachete cu rază mai lungă Ucrainei Ambasadorul american la Moscova, John J. Sullivan, a fost citat luni, afirmând că Rusia nu ar trebui să închidă ambasada SUA în pofida crizei declanșate de războiul din Ucraina, deoarece cele două mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute, potrivit Reuters.

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă (sursa: Captura Youtube)
Internațional

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă. Moscova a afirmat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP. Acest anunţ a fost făcut în cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, care a făcut mii de morţi şi a provocat cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate. Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a proferat ameninţări abia voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice. Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Citește și: Țările din est împiedică Uniunea Europeană să impună un embargo asupra petrolului și produselor petroliere rusești. Ungaria, cel mai vehement critic al măsurii Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul, potrivit Agerpres. După ce au efectuat tirurile "electronice", militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita "o eventuală lovitură în represalii", potrivit Ministerului Apărării. Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică". Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii. Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie. Putin a avertizat asupra unor represalii "rapide ca fulgerul" dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public. "De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare (sursa: The Japan Times)
Internațional

Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare

Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare. Coreea de Nord spune că se opune războiului, dar va folosi arme nucleare dacă Coreea de Sud va ataca, a declarat marți Kim Yo Jong, puternica soră a liderului Kim Jong Un, într-un avertisment despre care analiștii au spus că este probabil destinat viitorului președinte conservator al Sudului, relatează Reuters. Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare Kim Yo Jong, un oficial de rang înalt în guvern și în partidul de guvernământ, a declarat că a fost o "greșeală foarte mare" ca ministrul sud-coreean al apărării să facă remarci recente în care a discutat despre atacuri asupra Nordului, a relatat agenția de știri de stat KCNA. Citește și: Presiunea internațională ca Putin să fie judecat pentru crime de război crește: UE, gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina. În ce condiții poate fi Putin anchetat penal Ministrul sud-coreean al apărării Suh Wook declarase vineri că armata țării sale dispune de o varietate de rachete cu rază de acțiune, precizie și putere semnificativ îmbunătățite, cu "capacitatea de a lovi cu precizie și rapid orice țintă din Coreea de Nord". Ambele țări și-au intensificat demonstrațiile de forță militară după ce Coreea de Nord a testat în acest an o serie de rachete din ce în ce mai puternice. Oficialii de la Seul și Washington se tem, de asemenea, că aceasta s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare pentru prima dată din 2017, pe fondul unor negocieri în impas. Kim Jong-Un spune că va distruge obiective importante din Seul Kim și un alt oficial nord-coreean au emis duminică declarații anterioare în care au condamnat remarcile lui Suh și au avertizat că Pyongyangul va distruge obiective importante din Seul dacă Sudul va întreprinde orice "acțiune militară periculoasă", cum ar fi un atac preventiv. Criticile lui Kim sunt cel mai probabil îndreptate împotriva președintelui ales al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a cerut o apărare mai musculoasă împotriva amenințărilor nord-coreene, a declarat Rachel Minyoung Lee, analist la proiectul 38 North, cu sediul în SUA, care monitorizează Coreea de Nord. "Comentariul lui Yoon privind 'lovitura preventivă' a ținut prima pagină a ziarelor în urmă cu câteva luni, iar Pyongyang profită de remarcile lui Suh pentru a face o remarcă față de viitoarea administrație sud-coreeană", a spus ea. "Până acum, Coreea de Nord s-a abținut să îl critice pe Yoon la un nivel autoritar, dar cu siguranță pare să pregătească terenul pentru asta". Declarațiile sugerează că Pyongyang pregătește publicul nord-coreean pentru o posibilă schimbare în relațiile intercoreene odată ce Yoon va prelua funcția în luna mai, a adăugat Lee. O delegație din echipa lui Yoon a fost la Washington în această săptămână pentru a se întâlni cu oficiali americani, care și-au reiterat angajamentul de a apăra Coreea de Sud, potrivit unei declarații a Departamentului de Stat al SUA de marți. Kim este conștient că un război va lăsa Coreea de Nord în ruine În declarația sa de marți, Kim a declarat că Pyongyang se opune războiului, care ar lăsa peninsula în ruine, și nu consideră Coreea de Sud drept principalul său inamic. "Dar dacă Coreea de Sud, din orice motiv - fie că este sau nu orbită de o judecată greșită - optează pentru o astfel de acțiune militară ca „lovitura preventivă” prezentată de (Suh Wook), situația se va schimba", a adăugat Kim. "În acest caz, Coreea de Sud însăși va deveni o țintă". Dacă armata sud-coreeană încalcă teritoriul Coreei de Nord, aceasta se va confrunta cu un "dezastru teribil de neimaginat", iar forța de luptă nucleară a Nordului va trebui să-și facă în mod inevitabil datoria, a spus ea, menționând că Sudul poate evita această soartă renunțând la orice "vis cu ochii deschiși" fantastic de a lansa un atac preventiv asupra unui stat cu arme nucleare.

O nouă amenințare nucleară (sursa: japantimes.co.jp)
Internațional

O nouă amenințare nucleară

O nouă amenințare nucleară. Există tot mai multe semne că Coreea de Nord ar putea testa în curând o armă nucleară pentru prima dată din 2017, în încercarea de a-și îmbunătăți arsenalul și pentru a crește presiunea politică, au declarat oficiali și analiști americani, relatează Reuters. O nouă amenințare nucleară Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că există indicii, inclusiv activitatea din apropierea sitului nuclear Punggye-ri, că Pyongyang s-ar putea pregăti pentru un fel de test, deși nu este clar un moment exact. Citește și: Invazia Ucrainei se transformă într-un război prelungit care are ca miză estul țării, estimează americanii. Biden sugerează că Putin e atins de paranoia: S-a autoizolat, a arestat consilieri Un oficial militar sud-coreean a confirmat că se urmărește activitatea de refacere a unuia dintre tunelurile folosite pentru testele nucleare. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat săptămâna aceasta să comenteze, dar a declarat că Washingtonul este îngrijorat de posibilitatea unor noi teste, deoarece ar fi o oportunitate pentru Coreea de Nord de a-și îmbunătăți arsenalul. "De fiecare dată când testezi înveți…. Știm că acesta este un program pe care vor să îl îmbunătățească", a declarat el marți, în cadrul unui briefing. "Și astfel, desigur, suntem îngrijorați de eforturile de a face acest lucru". Analiștii spun că mai multe teste ar putea ajuta Coreea de Nord să își atingă obiectivele declarate de a fabrica focoase nucleare mai mici și de a le îmbunătăți fiabilitatea. O reluare a testelor nucleare ar putea trimite unde de șoc politice în regiune. China și Rusia s-au alăturat Statelor Unite și altor membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în sancționarea Pyongyangului pentru testele sale anterioare, dar în urma zborului rachetei balistice intercontinentale (ICBM) de săptămâna trecută, atât Beijingul, cât și Moscova au semnalat opoziția față de orice noi măsuri și au declarat că sancțiunile ar trebui să fie relaxate. Liu Xiaoming, trimisul Chinei pentru afaceri coreene, a făcut apel la toate părțile să dea dovadă de reținere, dar a declarat că cauza principală a tensiunilor este eșecul Washingtonului de a aborda preocupările legitime de securitate ale Coreei de Nord și de a răspunde reciproc măsurilor luate de Pyongyang începând cu 2018. Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul rămâne deschis la discuții, dar că provocările continue ale Coreei de Nord vor atrage răspunsuri suplimentare din partea comunității internaționale. Coreea de Nord a efectuat toate cele șase teste nucleare pe care le-a efectuat în tuneluri adânci săpate sub munți la Punngye-ri. În 2018, a folosit explozibili pentru a închide intrările vechi în fața presei străine invitate, dar nu și a experților internaționali, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la amploarea demolării. În acel an, Pyongyang a declarat un moratoriu voluntar privind testarea armelor nucleare și a rachetelor sale balistice intercontinentale. De atunci, a declarat că nu este obligat să respecte acest lucru din cauza lipsei de măsuri reciproce din partea Statelor Unite și a aliaților săi. Luna trecută, a testat ICBM-uri pentru prima dată din 2017.

Kremlinul nu vrea să renunțe la arme nucleare (sursa: nationalworld.com)
Internațional

Kremlinul nu vrea să renunțe la arme nucleare

Kremlinul nu vrea să renunțe la arme nucleare. Rusia nu se va alătura primului acord de dezarmare nucleară din lume, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, relatează The Guardian. Kremlinul nu vrea să renunțe la arme nucleare Tratatul de interzicere a armelor nucleare a fost semnat de 56 de state membre ale ONU și ratificat de patru țări până în toamna anului trecut. Acesta va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puțin 50 de membri ai ONU. Citește și: Efectul Putin: UE își construiește o armată, deși nu recunoaște. Prima brigadă, activă la finalul lui 2025. Borrell: Va interveni unde NATO nu poate sau nu vrea „Îmbrățișăm obiectivul de a construi o lume fără arme nucleare”, a declarat Lavrov la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind neproliferarea de joi. „Cu toate acestea, pentru a realiza acest lucru, ar trebui evitate metodele unilaterale pe care se bazează acest tratat”. Nouă țări recunoscute sau despre care se crede că dețin arme nucleare, inclusiv SUA, Marea Britanie și Franța, au refuzat, de asemenea, să participe la negocierile privind tratatul din vara anului trecut. Cele trei puteri au emis o declarație comună în care au afirmat că „nu au luat parte la negocierea tratatului… și nu intenționează să semneze, să ratifice sau să devină vreodată parte la acesta”. Luând cuvântul joi la ONU, Lavrov a avertizat că tratatul „este susceptibil de a avea un efect destabilizator asupra regimului de neproliferare”. „De asemenea, el provoacă dezacorduri profunde între membrii comunității internaționale”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră