sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: nord-est

4 articole
Eveniment

Investițiile românilor săraci: titluri de stat

Investițiile românilor săraci: titluri de stat. Anul trecut, locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, cea mai săracă regiune a României, au contribuit cu 1,77 miliarde de lei prin depuneri la Trezorerie pentru a sprijini statul în acoperirea deficitului bugetar. Investițiile românilor săraci: titluri de stat Această sumă, echivalentă cu peste 355 milioane de euro, a fost investită în titluri de stat emise în 2024. Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!” Regiunea, care include județele Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui, demonstrează astfel un angajament financiar remarcabil din partea populației. Aceste contribuții subliniază încrederea cetățenilor în instrumentele financiare oferite de stat. Continuarea, în Ziarul de Iași

Investițiile românilor săraci: titluri de stat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Apa curentă, lux în nord-estul României (sursa: travellerinromania.com)
Eveniment

Apa curentă, lux în nord-estul României

Apa curentă, lux în nord-estul României. Populaţia conectată la sistemul public de alimentare cu apă a fost, anul trecut, de 14,7 milioane persoane, reprezentând 77,1% din populaţia rezidentă a României, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni. Apa curentă, lux în nord-estul României "În anul 2023 populaţia conectată la sistemul public de alimentare cu apă a fost de 14.705.481 persoane, reprezentând 77,1% din populaţia rezidentă a României, cu 428.219 persoane mai mult decât în anul 2022. Creşterea a fost determinată de racordarea populaţiei la reţelele de alimentare cu apă nou construite", se precizează în comunicatul de la Statistică. Citește și: „Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există”, e un „episod mai consistent de ploi torențiale”, spune un universitar. Riscul: decredibilizarea meteorologiei ca știință La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în total populaţie rezidentă, s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (96,7%), urmată de regiunea Sud-Est (90,7%). Racordare precară Gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (52,5%), urmată de regiunea Sud-Muntenia (70,7%). În anul 2023, volumul de apă distribuită a fost de 2,14 miliarde m3, cu circa 200,8 milioane m3 mai mult decât în anul 2022. Creşterea cea mai importantă s-a înregistrat în agricultură, volumul de apă distribuită fiind cu 202,5 milioane m3 mai mare. Cele mai mari cantităţi de apă distribuită s-au înregistrat în bazinele hidrografice Buzău-Ialomiţa (35,9%), respectiv Argeş-Vedea (15,6%).

Tancuri ruse, aproape de marginea Kievului (sursa: mil.ru)
Internațional

Tancuri ruse, aproape de marginea Kievului

Tancuri ruse, aproape de marginea Kievului. Acestea erau joi la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev, pe care trupele ruse încearcă să o încercuiască după ce au intrat în suburbiile sale de la nord şi vest, transmite France Presse. Tancuri ruse, aproape de marginea Kievului O echipă a acestei agenţii a observat coloane de fum ridicându-se deasupra satului Skibin, la câteva sute de metri de ultimul baraj al forţelor ucrainene înainte de intrarea în Kiev prin partea de nord-est. Soldaţi ucraineni au declarat echipei France Presse că au dus lupte grele noaptea trecută pentru a menţine controlul asupra ultimei porţiuni a autostrăzii către capitală, care este principala intrare dinspre nord-est. Citește și: Ucraina acceptă să renunțe la intrarea în NATO dacă primește garanții de securitate de la ONU. O întâlnire Zelenski – Putin, posibilă Operaţiuni militare sunt în desfăşurare la Skibin, a spus unul dintre soldaţii ucraineni, susţinând că o coloană de tancuri ruse a fost parţial distrusă. Către ora prânzului, o ploaie de rachete Grad s-a abătut peste satul golit de locuitori Velika Dimerka, la circa cinci kilometri de limita capitalei Kiev, sat de care trupele ruse se apropie şi unde forţele ucrainene menţin doar o prezenţă minimă. Ucrainenii, acces doar la șoselele către sud De când a început invazia, pe 24 februarie, trupele ruse au avansat pe mai multe fronturi în jurul Kievului, astfel că ucrainenii se tem de o încercuire mai mult sau mai puţin rapidă a capitalei. Autorităţile ucrainene mai au acum acces doar la şoselele către sud pentru evacuarea civililor şi aprovizionarea oraşului. Potrivit CNN, administraţia regională din Kiev a avertizat că mai multe artere rutiere din afara capitalei sunt periculoase din cauza luptelor grele, inclusiv autostrada către vest în direcţia oraşelor Jitomir şi Makarov. Lupte sunt semnalate mai nou şi în aşezările din jurul localităţii Brovari, aflată la est de capitală peste râul Nipru.

Nouă coloană de tancuri spre Kiev (sursa: mil.ru)
Internațional

Nouă coloană de tancuri spre Kiev

Nouă coloană de tancuri spre Kiev. Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP. Nouă coloană de tancuri spre Kiev "Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est", a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. "Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş", a precizat el, fără a spune câte vehicule sunt implicate. https://www.youtube.com/watch?v=i3XOYCYJZ-Y Potrivit acestui oficial de la Pentagon, ruşii sunt "frustraţi venind din nord", de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare. Citește și: SUA interzic importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia El s-a referit la principala coloană rusă de sute de vehicule care "nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel", la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, precum şi la o altă linie care este "blocată la Cernihiv", la 150 km de capitală. Strategie străvezie a Moscovei Această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din "efortul" Moscovei de a "încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea", a spus oficialul american. "Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene", a adăugat el, tot mai mulţi civili fiind afectaţi. "Ei măresc presiunea asupra Kievului, încă mai credem că acesta este unul dintre principalele lor obiective", a insistat oficialul american. El a raportat, de asemenea, informaţii despre "lupte de stradă" în interiorul Kievului, care rămâne "izolat". "Credem că acestea sunt în mare măsură elemente de recunoaştere", al căror obiectiv ar fi "să provoace frică şi confuzie şi să încerce să pregătească terenul pentru ce va urma", a conchis el.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră