sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: netahyahu

4 articole
Internațional

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nimeni nu poate forța locuitorii din Fâșia Gaza să își părăsească teritoriul devastat de război, criticând propunerea președintelui Trump. Pe de altă parte, inițiativa președintelui Trump a fost susținută de Netanyahu. Planul controversat privind Gaza Propunerea lui Donald Trump de a expulza peste două milioane de palestinieni și de a transforma Fâșia Gaza într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu” a generat reacții vehemente la nivel global. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Liderii lumii arabe și musulmane au condamnat ideea, considerând-o inacceptabilă. Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu Liderul turc a respins ferm propunerea președintelui american Donald Trump, care presupune expulzarea palestinienilor și preluarea controlului asupra enclavei de către Statele Unite. „Nimeni nu are puterea de a deplasa locuitorii din Gaza afară din patria lor veșnică”, a afirmat Erdogan într-o conferință de presă pe aeroportul din Istanbul. Pentru Erdogan, această propunere nu are nicio valoare și este rezultatul presiunii exercitate de conducerea sionistă asupra administrației americane. „Propunerile privind Gaza prezentate de noua administrație americană nu merită discutate”, a declarat el. Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, a reiterat poziția Ankarei, excluzând orice posibilitate de relocare forțată a palestinienilor. În contrast, premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat planul lui Trump drept „revoluționar” și a subliniat că acesta aduce o viziune complet diferită și benefică pentru Israel. Relocare "voluntară" După întâlnirea cu președintele american la Casa Albă, Netanyahu a declarat că Donald Trump este „foarte hotărât” să implementeze această strategie. De asemenea, liderul de la Washington a sugerat un plan de relocare „voluntară” a palestinienilor în țările vecine, precum Egipt și Iordania, prezentându-l drept o măsură umanitară.

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Iranul, amenințare nucleară, potrivit premierului israelian (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Iranul, amenințare nucleară, potrivit premierului israelian

Iranul, amenințare nucleară, potrivit premierului israelian. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Iranul depune eforturi pentru a fabrica arme nucleare destinate distrugerii Israelului și a subliniat că acest pericol s-ar putea extinde la nivel global. Iranul, amenințare nucleară, potrivit premierului israelian Într-un discurs susținut în fața Knessetului (parlamentul israelian), Netanyahu a menționat că Iranul dezvoltă rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea purta aceste arme și ar amenința întreaga lume. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat Netanyahu a reafirmat angajamentul Israelului de a normaliza relațiile diplomatice cu statele arabe din regiune prin continuarea acordurilor Abraham. Aceste acorduri istorice, semnate în 2020 cu sprijinul SUA, au dus la stabilirea de relații oficiale între Israel și Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Sudan. Premierul a subliniat importanța acestei strategii pentru consolidarea păcii și contracararea amenințărilor venite din partea Iranului. Tensiuni în creștere cu Arabia Saudită Arabia Saudită, care a inițiat negocieri de apropiere de Israel în 2020, și-a suspendat aceste discuții după izbucnirea conflictului din Gaza din octombrie 2023, ca urmare a atacului Hamas pe teritoriul israelian și a răspunsului militar al Israelului. Aceasta complică procesul de normalizare, însă speranțele rămân pentru o viitoare reconciliere. Israelul și Iranul: echilibru de forțe În urma unui atac cu rachete asupra Israelului din partea Iranului și a acțiunilor grupurilor islamiste susținute de Teheran, inclusiv Hamas și Hezbollah, Israelul a lansat lovituri asupra unor instalații militare iraniene, țintind facilități de producție de rachete și sisteme de apărare aeriană. Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a declarat că aceste atacuri au modificat echilibrul de forțe între cele două națiuni, recunoscute drept inamici declarați.

Trump salută uciderea liderului Hamas, Sinwar (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Trump salută uciderea liderului Hamas, Sinwar

Trump salută uciderea liderului Hamas, Sinwar. Candidatul republican la președinție a susținut că moartea lui Yahya Sinwar aduce Orientul Mijlociu mai aproape de pace Trump salută uciderea liderului Hamas, Sinwar Moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, face ca realizarea păcii în Orientul Mijlociu să fie „mai ușoară”, a declarat vineri Donald Trump, candidat republican la președinția SUA. Citește și: Sorina Docuz, cu care Ciolacu a spus că are o relație „normală”, a fost mutată în complexul de lux Stejarii, deținut de Țiriac – jurnalist „Sunt fericit că Bibi a decis să facă ceea ce trebuia să facă”, a afirmat Trump, referindu-se la premierul israelian Benjamin Netanyahu. La sosirea sa în Detroit, Michigan, unde urma să participe la un miting, Trump a adăugat că Netanyahu „a făcut treabă bună”. Israelul confirmă eliminarea lui Yahya Sinwar Israelul a anunțat joi că Yahya Sinwar a fost eliminat într-o operațiune militară la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a condus organizația Hamas din 2017, fiind sprijinit de Iran. În august, el a preluat conducerea politică a mișcării după asasinarea predecesorului său, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie. Uciderea lui Haniyeh a fost atribuită de inamicii Israelului statului evreu. Sinwar: de la tabăra de refugiați la liderul Hamas Născut într-o tabără de refugiați din orașul Khan Younis, situat în sudul Gazei, Sinwar a devenit liderul Hamas în Gaza în 2017, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai mari adversari ai Israelului. După asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran pe 6 august, Sinwar a preluat funcția supremă în structura organizațională a grupării islamiste. Implicarea în atacurile din 7 octombrie Sinwar a fost considerat unul dintre organizatorii atacurilor din 7 octombrie 2023, desfășurate pe teritoriul israelian, atacuri care au dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane și răpirea a altor 250. Aceste evenimente l-au transformat într-una dintre cele mai căutate persoane de către Israel și l-au adus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. Sinwar ar fi planificat atacurile din 7 octombrie alături de Mohamed Deif, liderul Brigăzilor al-Qasam, aripa armată a Hamas, care a fost ucis de Israel în iunie 2022 în Mawasi, sudul Fâșiei Gaza. În trecut, Israelul a eliminat mai mulți lideri de rang înalt ai Hamas, inclusiv pe fondatorul grupării, șeicul Ahmed Yassin, în martie 2004, și pe succesorul acestuia, Abdelaziz Rantisi, în mai puțin de o lună. Printre cei uciși se numără și liderii aripii armate Salah Shehade (2002) și Ahmed Jabari (2012).

Benjamin Netanyahu stârnește nervozitate la Washington (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Benjamin Netanyahu stârnește nervozitate la Washington

Benjamin Netanyahu stârnește nervozitate la Washington. Guvernul Israelian își va defini răspunsul la atacul Iranului în funcție de interesul național, a susținut premierul. Benjamin Netanyahu stârnește nervozitate la Washington Guvernul Israelului, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a anunțat că va lua în considerare opinia Statelor Unite în contextul conflictului cu Iranul, însă deciziile finale vor fi luate în funcție de interesul național al Israelului. Citește și: Averea inexplicabil de mare a polițistului lui Băluță care l-a respins pe Nicușor Dan în Piața Unirii și a sunat la 112. Soția, fără venituri ani întregi, lucrează la Primăria Sectorului 4 „Ascultăm opiniile Statelor Unite, dar vom lua deciziile finale în funcție de interesul nostru național”, a declarat Netanyahu, conform unui comunicat publicat marți. Această declarație vine ca răspuns la întrebările legate de o informație publicată de Washington Post, care a raportat că Netanyahu i-ar fi spus președintelui american Joe Biden că Israelul intenționează să lovească instalații militare iraniene, excluzând însă obiectivele petroliere sau nucleare. Planul unui contraatac limitat Conform Washington Post, Israelul pregătește un contraatac limitat ca răspuns la atacul cu rachete lansat de Iran pe 1 octombrie, când sute de rachete balistice au fost îndreptate spre Israel. În timp ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu, există temeri că situația ar putea escalada într-un război de amploare între Israel și Iran. Președintele american Joe Biden a transmis că nu sprijină un atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene, întrucât acesta ar putea declanșa o nouă escaladare a conflictului și ar putea implica Statele Unite într-o confruntare militară. De asemenea, un atac asupra infrastructurii petroliere iraniene ar putea avea consecințe economice globale, inclusiv o creștere a prețurilor la energie. Încheierea operațiunilor militare împotriva Hezbollah Israelul a informat SUA că intenționează să pună capăt operațiunilor sale militare împotriva grupării Hezbollah din Liban în următoarele săptămâni, conform informațiilor furnizate de Washington Post. Această decizie ar putea reprezenta un pas semnificativ în detensionarea situației din regiune.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră