sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: navalnîi

8 articole
Eveniment

Cartea de memorii a lui Navalnîi

Cartea de memorii a lui Navalnîi. „Îmi voi petrece restul vieții în închisoare și voi muri aici”, a scris Alexei Navalnîi cu doi ani înainte de moartea sa într-o închisoare din Rusia, în februarie, potrivit primelor extrase publicate din memoriile postume ale adversarului numărul unu al lui Vladimir Puțin, citate de The New Yorker. Cartea de memorii a lui Navalnîi Pe 22 martie 2022, Alexei Navalnîi descria, în jurnalul său din închisoare, o viață lipsită de speranță, menționând că nu va mai participa la aniversări sau nu își va cunoaște nepoții. Citește și: STENOGRAME Vanghelie despre Geoană: Îl știu cum știu chiloții de pe mine. „Dobitocul căștigă, mă…”, crede fostul primar al Sectorului 5 Acest jurnal postum, intitulat „Patriot”, va fi publicat pe 22 octombrie, inclusiv în limba rusă. În extrasele publicate de The New Yorker, Navalnîi vorbește despre rutina sa zilnică din închisoarea din Arctica, unde era condamnat la 19 ani pentru „extremism”. „Nu va fi nimeni de la care să-mi iau rămas bun (…) Toate aniversările vor fi sărbătorite fără mine. Nu-mi voi vedea niciodată nepoții. Nu voi fi subiectul vreunei povești de familie. Nu voi fi în nicio fotografie” Viața zilnică în detenție Navalnîi descrie o zi obișnuită în închisoare, începând cu trezirea la 6:00 dimineața, munca la mașina de cusut timp de șapte ore și „activitatea disciplinară” sub portretul lui Vladimir Putin. El menționează și greva foamei din 2021, care i-a cauzat pierderea rapidă a greutății, precum și încercările gardienilor de a-i face greva mai dificilă. Deși a trecut prin momente de disperare, cum a fost în aprilie 2021, Navalnîi a găsit puterea să continue datorită sprijinului internațional, inclusiv din partea laureaților Premiului Nobel și a unor personalități publice precum J.K. Rowling. În ciuda suferinței, Navalnîi nu și-a pierdut umorul, explicând într-un mod ironic că, dacă va fi ucis, drepturile de autor ale cărții sale vor aduce beneficii familiei sale. "Dacă o tentativă obscură de asasinat cu ajutorul unei arme chimice, urmată de o moarte tragică în închisoare, nu poate vinde o carte, este greu de imaginat ce ar putea. Autorul cărţii a fost asasinat de un preşedinte infam. Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?” Condamnarea morții lui Navalnîi Moartea sa, pe 16 februarie 2024, a declanșat reacții puternice din partea liderilor occidentali, care l-au acuzat pe Vladimir Putin. În ultima sa însemnare, Navalnîi explică de ce s-a întors în Rusia, afirmând că nu și-ar putea trăda țara și convingerile.

Cartea de memorii a lui Navalnîi (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Metoda prin care Putin l-ar fi ucis pe Navalnîi Foto: Facebook
Eveniment

Metoda prin care Putin l-ar fi ucis pe Navalnîi

Metoda kaghebistă prin care călăii lui Putin l-ar fi ucis pe Navalnîi: o lovitură plasată „expert” în inimă, după ce a fost ținut în frig ore întregi, scrie The Times, citând mai activiști ruși pentru drepturile omului. Această teorie ar fi confirmată de vânătăile de pe corpul lui Navalnîi, potrivit unor surse din colonia penitenciară unde a murit. According to Vladimir Osechkin's sources, Alexey Navalny was frozen in the open-air solitary confinement cell for 2.5 hours, with temperatures as low as -27°C (-16.6°F) to slow down & weaken his heartbeat. Then he was killed with the classic KGB 'one strike' punch to the heart.— Igor Sushko (@igorsushko) February 21, 2024 Corpul lui Navalnîi nu a fost predat familiei sale. Alexei Navalny’s mother records a video in front of the prisonShe says 5 days have passed & she still hasn’t been allowed to see his bodyAfter releasing the video, Russia announced it has issued an arrest warrant for her other sonVia @Gerashchenko_en pic.twitter.com/u96AV2amet— Visegrád 24 (@visegrad24) February 20, 2024 Metoda prin care Putin l-ar fi ucis pe Navalnîi „Alexei Navalnîi ar fi fost probabil ucis cu o lovitură de pumn în inimă, o tehnică practicată în trecut de agenții forțelor speciale ale KGB, după ce a fost expus la temperaturi scăzute timp de mai multe ore. Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a declarat pentru The Times că vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției corespund unei tehnici denumită «o singură lovitură», citând o sursă care lucrează în colonia penală din Arctica unde Navalnîi a murit vineri. Înainte de moartea sa, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost forțat să petreacă mai mult de două ore și jumătate în aer liber, într-un spațiu de izolare în aer liber, unde temperaturile puteau coborî până la minus 27C, a declarat Osechkin. În mod normal, deținuții erau ținuți în aer liber nu mai mult de o oră, și mult mai puțin în astfel de condiții extreme”, scrie The Times. Citește și: Răzbunarea mafiotă a lui Putin, într-o țară NATO: un pilot rus care a dezertat cu tot cu elicopter, ciuruit de gloanțe și călcat cu propria mașină. Guvernul socialist spaniol tace Osechkin a spus că mai sunt cazuri de deținuți uciși astfel de gărzile din închisorile rusești. „Cred că mai întâi i-au distrus corpul ținându-l mult timp în frig și încetinind la minimum circulația sângelui. Și apoi devine foarte ușor să omori pe cineva, în câteva secunde, dacă agentul are ceva experiență în acest sens. Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB-ului. Ei și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă, în centrul corpului. A fost o marcă înregistrată a KGB-ului", a spus activistul rus pentru drepturile omului.

Gușă susține că „occidentalii” l-au omorât pe Navalnîi Foto: Facebook
Politică

Gușă susține că „occidentalii” l-au omorât pe Navalnîi

Cozmin Gușă, care conduce Clubul Român de Presă și controlează Gold FM, susține că „occidentalii” l-au omorât pe Navalnîi: „Ce interes avea Putin, ce are acum peste 80% în sondajele despre alegerile prezidențiale din Rusia, să-l omoare pe Navalnîi ca să-și strice imaginea abia cosmetizată prin interviul cu Carlson?! Nici una”, a scris el, pe Facebook. Citește și: Șoșoacă și-a suspendat al treilea soț din funcția de prim-vicepreședinte al SOS România. În noiembrie, ea a fost filmată când îl certa și-l claxona, fiindcă nu știa PIN-ul cardului Postul Gold FM, deținut în acte de fiul lui Cozmin Gușă, a fost sancționat frecvent de CNA pentru teoriile conspiraționiste lansate în emisiunile sale. „Deci eu cred că e, agresiunea asta împotriva Rusiei, că despre asta-i vorba, chiar dacă Rusia a fost cea care a atacat prima în Ucraina, da’ a fost atacat pentru c-a fost evident provocată”, afirma, de exemplu, chiar Cozmin Gușă, în aprilie 2023. Postul a fost sancționat cu somație. Acum, Gușă, afirmă că nu Putin l-a ucis pe Navalnîi. Gușă susține că „occidentalii” l-au omorât pe Navalnîi „Și dacă Navalnîi a fost omorât de occidentali, ca să-i facă “program artistic” lui Putin în campanie?! Toți sorosiștii deplâng moartea lui Navalnîi și-l învinuiesc la unison pe Putin pentru deces. Maia Sandu, ZeleVogue, Iohannis, toți dependenții de sistemul Soros ne anunță vinovatul înaintea anchetei. Ce interes avea Putin, ce are acum peste 80% în sondajele despre alegerile prezidențiale din Rusia, să-l omoare pe Navalnîi ca să-și strice imaginea abia cosmetizată prin interviul cu Carlson?! Nici una. De-aia presupun c-a avut loc din nou o Operațiune sub steag fals, ca cele referitoare la North Stream sau podul Crimeei, când occidentalii (britanicii și/sau americanii) au detonat, iar Putin și Rusia au decontat”, a scris el pe Facebook. În mai 2023, Gușă a fost ales în conducerea Clubului Român de Presă, alături de Sorin Roșca Stănescu, fost senator PNL care a ajuns la pușcărie pentru corupție.

Putin l-a vrut mort pe Navalnîi ca să dea un semnal înainte de alegeri Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Putin vrut mort pe Navalnîi ca să dea un semnal înainte de alegeri

Vladimir Putin l-a vrut mort pe Navalnîi ca să dea un semnal înainte de alegeri, explică, în The Times, Bill Browder, pe vremuri cel mai mare investitor din Rusia. Acum, Browder este protejat 24/24 datorită amenințărilor din Rusia. Citește și: Grindeanu a dat Portul Constanța pe mâna unei foste laborante care analiza solul. A absolvit o facultate privată și se laudă că a lucrat în Marea Britanie, dar veniturile erau ridicol de mici Omul de afaceri american explică și de ce Navalnîi s-a întors în Rusia: el a sperat că va fi un Nelson Mandela al Rusiei și va ajunge la conducere după căderea regimului Putin. Însă Navalnîi a avut soarta lui Martin Luther King, care a fost asasinat. Putin l-a vrut mort pe Navalnîi ca să dea un semnal înainte de alegeri “Dacă faci opoziție, ești mort“, a explicat Browder mesajul dat de Putin. "Cred că Navalnîi s-a întors inițial în Rusia gândindu-se că va fi arestat, dar va sta în închisoare și ar putea fi în cele din urmă Nelson Mandela al Rusiei, ieșind din închisoare și conducând atunci când Putin și regimul său se vor prăbuși. Acum, moștenirea lui va fi Martin Luther King al Rusiei, luptătorul împotriva regimului care s-a martirizat pentru o Rusie mai bună", a spus omul de afaceri. “Pierderea lui Navalnîi elimină o alternativă cu adevărat viabilă la Putin. Ceea ce a reușit nu este doar să scape de un lider politic, ci să trimită o undă de șoc către oricine are un sentiment de opoziție față de Putin, consecința acestei opoziții fiind moartea. Putin a încercat să îl ucidă în 2020 cu noviciok și a eșuat, iar de atunci Putin a vrut în mod clar să îl ucidă. Acum, Putin a reușit. Acesta este un asasinat la vedere al unui rival politic, asasinat organizat de Putin", a mai afirmat Browder. "Adică, sunt două lucruri care se întâmplă aici. Putin nu vrea să își asume responsabilitatea oficială, așa că va mușamaliza crima. Pe de altă parte, el vrea ca toată lumea să știe că dacă te ridici împotriva lui, mori, la fel ca în cazul lui [Evgheni] Prigojin. Vrea să trimită mesaje foarte clare tuturor că asta se întâmplă“, a mai explicat omul de afaceri.

Rușilor, interzis la comemorarea lui Navalnîi (sursa: people.com)
Internațional

Rușilor, interzis la comemorarea lui Navalnîi

Rușilor, interzis la comemorarea lui Navalnîi. Autorităţile de la Moscova i-au avertizat vineri pe locuitorii capitalei ruse împotriva oricăror demonstraţii "neautorizate" după anunţul morţii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în timp ce Kremlinul a numit "absolut inacceptabile" acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei. Rușilor, interzis la comemorarea lui Navalnîi "Organizarea sau desfăşurarea de adunări neautorizate, apelurile şi participarea la astfel de evenimente constitutie o infracţiune administrativă", a avertizat Procuratura Generală din Moscova, spunând că "avertizează împotriva oricărei încălcări a legii". Citește și: Grindeanu a dat Portul Constanța pe mâna unei foste laborante care analiza solul. A absolvit o facultate privată și se laudă că a lucrat în Marea Britanie, dar veniturile erau ridicol de mici În Rusia, orice critică publică a puterii este pasibilă de închisoare. Cu toate acestea, în mai multe oraşe din ţară, ruşii au stat la coadă pentru a depune flori la monumentele victimelor represiunii politice din URSS, în semn de omagiu pentru Aleksei Navalnîi. Flori la locul uciderii lui Nemțov Pe podul Bolşoi Moskvoreţki, la câţiva paşi de Kremlin, la Moscova, oamenii au depus flori chiar în locul în care politicianul de opoziţie Boris Nemţov a fost ucis în 2015. Un portret al celor doi bărbaţi zâmbitori a împodobit coroanele de flori. Mai departe în centrul Moscovei, oamenii s-au aliniat pentru a depune trandafiri pe Piatra Solovetski, un monument al victimelor represiunii politice situat chiar lângă Lubianka, sediul notoriu al KGB-ului sovietic şi apoi al FSB-ului rus. "Dragi cetăţeni, vă rugăm să vă dispersaţi", a strigat un ofiţer de poliţie într-un megafon, potrivit unui video distribuit pe reţelele de socializare. Flori depuse pe ninsoare, în întuneric Cel puţin un tânăr a fost arestat de poliţie după ce a afişat o pancartă pe care scria "Ucigaşi", conform unor înregistrări video. În oraşul Kazan, conform altor înregistrări video distribuite pe reţelele sociale, aproximativ 20 de persoane s-au adunat şi au depus flori, pe ninsoare şi pe întuneric, în jurul unui portret al lui Aleksei Navalnîi. La Novosibirsk, în Siberia, forţele de securitate au închis complet perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice. Kremlinul se preface scandalizat de criticile occidentale În paralel, Kremlinul a transmis vineri că acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei după moartea a lui Navalnîi sunt "absolut inacceptabile", precizând în acelaşi timp că nu cunoaşte deocamdată cauza morţii. Liderii occidentali au reacţionat virulent după anunţul privind moartea lui Navalnîi şi îl consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin. "Nu există informaţii cu privire la cauza morţii şi totuşi astfel de declaraţii se succed (...) Considerăm că astfel de declaraţii sunt absolut inacceptabile", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă ruse. Navalnîi, mort la 47 de ani Activistul în vârstă de 47 de ani a decedat vineri într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru "extremism", în condiţii foarte dificile. Cauza morţii sale încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală. Medicii ruşi ar fi încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, a precizat un spital local. Navalnîi participase joi prin legătură video la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, a relatat agenţia RIA Novosti. Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos. Opozantul cerea proteste împotriva lui Putin Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Navalnîi, despre care Kremlinul spune că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat. Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă. Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a chemat la proteste masive împotriva preşedintelui Putin în perioada alegerilor prezidenţiale din luna martie, scrutin la care liderul de la Kremlin nu are emoţii.

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom Foto: Twitter
Eveniment

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom: simbolul corupției și al dependenței Rusiei de exporturile de materii prime. El este un susținător necondiționat al invaziei din Ucraina și deține, potrivit unor anchete jurnalistice, o avere uriașă. Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom „În cadrul gazelor naturale, economia politică rusă a încurajat crearea unui centru extrem de corupt, un duopol ineficient al Gazprom – exportatorul de stat de gaze naturale prin conducte, provenit din moștenirea ministerului sovietic al gazelor - și Novatek – un exportator de gaze lichefiate, în curs de dezvoltare, controlat de oligarhi. Gradul de mită (...) este legendar chiar și după standardele rusești. Ginerele lui Alexei Miller, CEO al Gazprom, gestionează achiziții guvernamentale în valoare de două trilioane de dolari și este co-proprietar al unui penthouse în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari SUA. CEO-ul însuși a primit una din cele mai mari mite în istoria Rusiei – o distincție destul de dubioasă – sub forma unui palat construit pentru el de către unul dintre contractorii Gazprom. Rolul Gazprom este să susțină interesele politice ale Kremlinului, mai degrabă decât să opereze ca o afacere cu profit. Prețurile la gaze sunt puternic subvenționate pentru populația rusă, pentru ca astfel să obțină sprijin pentru Kremlin. Aceasta face ca economia Rusiei să fie una din cele mai intensive din punct de vedere energetic. Rolul Gazprom ca anexă a Kremlinului este reflectat de faptul că exportă doar o treime din producție, păstrând restul pentru vânzare la prețuri subvenționate către populație, în detrimentul profitabilității”, arăta, acum câteva zile, un studiu al Universității Yale privind impactul sancțiunilor asupra economiei ruse. Citește și: Producția Gazprom s-a prăbușit, în iulie, la cel mai mic nivel din 2008 – Bloomberg. Scădere substanțială și a veniturilor din exporturile de gaze Palatele Gazprom Șeful Gazprom, Alexei Miller, s-a născut în 1962 la Leningrad. Din anul 2001, el este președinte al Consiliului de Administrație al concernului rus Gazprom. În iunie, o investigație a echipei disidentului rus Aleksei Navalni, arăta că banii Gazprom au plătit achiziționarea sau construirea a numeroase palate și moșii neo-baroce de la Marea Neagră până în îndepărtata regiune muntoasă Altai. A couple of days ago, the Navalny team has released a new 1,5-hour long video on Alexey Miller, the head of Gazprom.1/11 pic.twitter.com/PiKN30hKL1— Ilya Matveev (@IlyaMatveev_) June 19, 2022 „A devenit clar că încă de la începutul guvernării lui Putin, Gazprom a fost o sursă de bogăție personală pentru Putin. Șeful companiei, Alexei Miller, care a lucrat ca secretar al lui Putin mulți ani și un grup de ofițeri de informații au avut control asupra Gazprom. Amploarea banilor expropriați este șocantă”, a arătat un jurnalist care a participat la investigație. Miller ar deține, prin intermediari, la marginea Moscovei, un conac uriaș, în valoare de 240 de milioane de dolari SUA. Amazing investigation by @navalny @pevchikh 100% worth watching. How head of Russia’s energy giant Gazprom Alexey Miller allegedly stole billions of dollars to buy palaces & cars while the people he promised to connect to gas pipelines still live like this https://t.co/aFNpwDoI9d pic.twitter.com/BeMcNLrTif— Emma Burrows (@EJ_Burrows) June 20, 2022 Șeful Gazprom, Alexei Miller, și familia sa dețin, prin intermediari, imobile în Rusia în valoare de 43 de miliarde de ruble, printre care palate situate în regiunea Moscovei, vile și cabane în Soci, hoteluri în Ghelendjik și Altai, scrie Meduza, care citează anchetele Echipei Navalnîi și publicației Proekt. Aceste palate au fost construite de principalul contractor al Gazprom, Stroigazconsulting, și de proprietarul acestuia, omul de afaceri iordanian Ziad Manasir. Foto: Navalny.com Palatul Millerhof, cu o suprafață de aproape trei mii de metri pătrați și un parc de 15 hectare, a devenit cunoscut în 2009 datorită unor fotografii aeriene. Palatul a primit o astfel de poreclă din cauza declarațiilor localnicilor, cum că ar fi fost construit pentru șeful Gazprom. Conacul lui Miller Foto: Navalny.com După cum scriu autorii anchetei, Miller nu a intrat niciodată în Millerhof, posibil din cauza scandalului public, așa că Manasir a construit un alt palat pentru șeful Gazprom, într-un cartier de lux de lângă capitala Rusiei, Greenfield.

Sursa FOTO: Captura Youtube
Internațional

Justiția din Rusia, în genunchi în fața lui Putin

Justiția din Rusia, în genunchi în fața lui Putin. Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care tocmai a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare, a declarat marţi că a primit un nou rechizitoriu din partea justiţiei ruse, de data aceasta pentru extremism, transmite dpa. Această acuzaţie vine cu o pedeapsă de posibil încă 15 ani de închisoare, a anunţat pe Instagram liderul opoziţiei din Rusia, care pe 4 iunie va împlini 46 de ani. Justiția din Rusia, în genunchi în fața lui Putin "Am creat, după cum se dovedeşte, un grup extremist pentru a incita la ură împotriva oficialilor şi a oligarhilor", a scris militantul anticorupţie. Navalnîi şi-a făcut duşmani puternici prin dezvăluirile despre corupţie şi abuzurile de putere din aparatul de stat rus, iar fundaţia sa anticorupţie a fost clasificată ca extremistă de către autorităţi. Citește și: Va accepta Putin ca ONU să supervizeze o operațiune de deblocare a portului Odesa pentru a permite exportul cerealelor din Ucraina? Marele risc: un atac rusesc de pe mare Justiţia din Moscova are reputaţia de a fi controlată de Kremlin. Activiştii pentru drepturile omului vorbesc despre caracterul arbitrariu al măsurilor adoptate de autorităţi pentru a reduce la tăcere opoziţia, potrivit Agerpres. Până în prezent, fiecare rechizitoriu împotriva celui mai cunoscut oponent al preşedintelui Putin s-a încheiat cu un verdict de vinovăţie. Navalnîi l-a învinuit pe preşedintele Putin pentru o tentativă de asasinat cu agentul chimic Noviciok petrecută în august 2020, căreia i-a supravieţuit la limită, acuzaţie negată de liderul de la Kremlin. Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, a scris pe Twitter că în urmă cu doar o săptămână o pedeapsă de nouă ani de închisoare în condiţii deosebit de dure a fost confirmată de justiţia rusă."Putin nu-l va lăsa pe Aleksei să iasă atât timp cât va fi la putere. Prin urmare, este de datoria noastră să punem capăt puterii sale cât mai curând posibil", a spus ea. Iarmîş a salutat sancţiunile impuse preşedintelui Putin şi anturajului său de către ţările occidentale pentru războiului declanşat împotriva Ucrainei. Ea a adăugat că devine evident pe zi ce trece că aceste măsuri punitive sunt eficiente, deoarece Putin şi aparatul său de putere continuă să ceară ca acestea să fie ridicate.

Putin își ascunde iahtul de 700 de milioane de euro în Italia Foto: YachHarbour
Internațional

Putin își ascunde iahtul de 700 de milioane de euro în Italia

Putin își ascunde iahtul de 700 de milioane de euro în Italia, arată site-ul meduza.io, citând o investigație a echipei lui Aleksei Navalnîi. „Lucrând în exil, echipa de activiști anticorupție a lui Aleksei Navalnîi a lansat o nouă anchetă care leagă un superyacht de 700 de milioane de dolari de președintele rus Vladimir Putin. Nava de lux, înregistrată oficial la o companie offshore din Insulele Marshall, ar avea în echipaj membri ai Serviciului Secret al Rusiei (FSO). Echipa lui Navalnîi a publicat ancheta în ajunul condamnării criticului Kremlinului într-un nou proces penal. Navalnîi, care ispășește în prezent o pedeapsă de peste 2,5 ani de închisoare, și-ar putea vedea pedeapsa sa prelungită la 13 ani, pentru acuzații de fraudă și sfidare a instanței”, scrie meduza.io. Putin își ascunde iahtul de 700 de milioane de euro în Italia „Șeherezada” este unul dintre cele mai mari iahturi din lume și a fost construit în 2020. Acum, potrivit echipei lui Navalnîi, iahtul se află în portul de pe litoral Marina di Carrara din regiunea italiană Toscana. „Șeherezada” a rămas singurul dintre cele 14 iahturi de peste 140 de metri lungime al cărui proprietar nu a fost dezvăluit public. Echipa lui Navalnîi a intrat în posesia unui document în care este prezentată lista echipajului care are grijă de „Șeherezada”. Majoritatea dintre lucrători sunt membrii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSO), agenția care este în primul rând responsabilă de protejarea președintelui rus. Potrivit unei liste a echipajului, obținute de echipa lui Navalnîi, la bordul iahtului lucrează în total 23 de persoane. Căpitanul navei, Guy Bennet-Pearce, se pare că este cetățean britanic; restul echipajului sunt cetățeni ruși. Folosind detaliile pașapoartelor membrilor echipajului și scurgerile de date despre călătoriile lor aeriene, asociații lui Navalnîi au descoperit că oamenii care lucrează la bordul navei zboară spre Italia prin rotație. Ancheta a mai constatat că informațiile de contact ale ofițerului șef al navei, Serghei Grishin, sunt salvate în telefoanele diferitelor persoane sub numele de „Serghei FSO”. În plus, adresa înregistrată a lui Grishin se află în Soci, unde se află filiala FSO din Caucaz. Unii dintre ceilalți membri ai echipajului sunt de asemenea înregistrați la aceeași adresă. Echipa lui Navalnîi a solicitat arestarea iahtului. Citește și: Armata lui Putin s-a împotmolit în rezistența militară feroce a ucrainenilor. Efectul: extinderea operațiunilor în Mariupol asupra civililor asediați și fără apărare

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră