duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: naval

3 articole
Internațional

Rusia: Atac naval ucrainean la Zaporojie

Rusia: Atac naval ucrainean la Zaporojie. Forţele ucrainene ar fi încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care ar fi avut loc vineri noapte, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters. Rusia: Atac naval ucrainean la Zaporojie Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că o forţă navală ucraineană de peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri la ora locală 23.00. "În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina", a transmis sursa citată. Rusia susţine că forţele sale ar fi dejucat atacul cu ajutorul elicopterelor militare şi avioanelor de luptă, distrugând 20 de bărci ucrainene şi determinând altele să se îndepărteze, respingând astfel asaltul. Reuters precizează că nu a putut verifica informaţiile. AIEA, îngrijorări pentru un nou Cernobîl În ultimele luni, Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei nucleare, cea mai mare din Europa. Centrala a fost capturată de forţele ruse în martie, dar este conectată în continuare la reţeaua electrică ucraineană şi este operată de angajaţi ucraineni. Citește și: VIDEO Viktor Orban, la Moscova. Este singurul lider european care participă la înmormântarea lui Gorbaciov AIEA a trimis în această săptămână o misiune la centrala nucleară, din cauza îngrijorărilor că o escaladare a situaţiei ar putea duce la un dezastru nuclear în Europa, similar cu cel de la Cernobîl. Atât Rusia, cât şi Ucraina au spus că situaţia este gravă şi că riscul unei catastrofe nucleare este mare. Ucraina şi Occidentul susţin că Rusia foloseşte centrala ca bază pentru arme grele pentru a descuraja Ucraina să tragă asupra acestora.

Rusia: Atac naval ucrainean la Zaporojie (sursa: AIEA)
Scholz, ca Macron: milogeală la Putin (sursa: Facebook/Olaf Scholz)
Eveniment

Scholz, ca Macron: milogeală la Putin

Scholz, ca Macron: milogeală la Putin. Cancelarul german Olaf Scholz îndeamnă Rusia să uşureze criza alimentară globală ajutând la facilitarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene sub blocadă, relatează sâmbătă DPA. Scholz, ca Macron: milogeală la Putin "Trebuie să sperăm pentru binele lumii că se va ajunge la un acord", a spus Scholz, referindu-se la negocierile în desfăşurare pentru stabilirea unui coridor pentru exporturi în Marea Neagră. "Rusia trebuie să facă posibilă deplasarea sigură şi în acelaşi timp să dea asigurări credibile că nu se va folosi de acest coridor pentru o invazie", a declarat el pentru DPA. "Nu se poate ca navele care transportă cereale să părăsească porturile ucrainene, iar navele militare ruseşti să se îndrepte spre porturi", a adăugat el. Moscova adâncește criza cerealelor Invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lui februarie a afectat livrările către pieţe, provocând o creştere a preţurilor la alimente şi făcând să planeze ameninţarea foametei în unele ţări care se bazau puternic pe cerealele ucrainene. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Rusia joi, după o întâlnire cu Olaf Scholz şi alţi lideri europeni la Kiev, afirmând că Moscova provoacă o criză alimentară în zone din Africa şi Asia din cauza faptului că blochează exporturile de cereale. Ucraina şi Occidentul acuză Moscova că instrumentalizează aprovizionarea cu cereale, dar Rusia a pus oprirea exporturilor pe seama minării porturilor şi a sancţiunilor. Scholz nu are nici un răspuns Scholz a afirmat într-un interviu pentru DPA că Germania susţine eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a stabili un coridor de export. Întrebat dacă o misiune ONU care să asigure accesul în porturi ucrainene precum Odesa este posibilă, cancelarul a răspuns: "Toate aceste aceste chestiuni sunt negociate în prezent, dar să speculăm public ar face aceste negocieri chiar mai complicate decât sunt deja, aşa că nu voi face acest lucru". Citește și: Avertisment foarte dur al secretarului general NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile”. Dacă Putin câștigă Donbasul, prețul plătit de Occident va fi foarte mare Această criză va reprezenta şi un subiectul al summitului G7 din 26-28 iunie, pe care Scholz îl va găzdui în hotelul Schloss Elmau din Bavaria.

Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei (sursa: Facebook/Royal Navy)
Internațional

Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei

Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei. Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare, au anunţat duminică serviciile de informaţii britanice, informează Reuters. Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei Rusia are în continuare capacitatea de a încerca o debarcare, dar o astfel de operaţiune are un potenţial de risc tot mai mare, dat fiind că forţele ucrainene au avut suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti pentru o astfel de situaţie, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării britanic într-un buletin. "Minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă", a adăugat sursa citată. Citește și: Lecția Lituaniei pentru UE: cum să scapi de dependența gazului rusesc utilizând instrumentele comunitare. Germania a făcut invers: a încurajat Gazprom În raport se mai spune că originea minelor nu este clară, dar că prezenţa lor este cu siguranţă rezultatul activităţii navale ruse în zonă, demonstrând modul în care invazia Ucrainei afectează interesele neutre şi ale civililor. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră