duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: nancy pelosi

6 articole
Internațional

China, proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan

China, proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan. Armata Beijingului a trimis joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul unor importante exerciţii militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP şi Reuters. China, proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri. Armata chineză a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, un răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze. Exerciții la doar nouă mile nautice de Taiwan Drept reacţie, China desfăşoară timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, până duminică, ora 04:00 GMT) ample manevre militare în şase zone din jurul Taiwanului. Potrivit DPA, două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar nouă mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung. Citește și: Putin se agață cât poate de Xi Jinping: Kremlinul a catalogat drept „provocare evidentă” vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi și așteaptă „măsurile necesare” ale Chinei Taiwanul a denunţat manevrele militare chineze, autorităţi de la Taipei declarând că aceste exerciţii încalcă reglementările ONU, invadează spaţiul aerian taiwanez şi sunt o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare. Purtătorul de cuvânt al cabinetului taiwanez, citat de Reuters, a anunţat că website-urile ministerelor Apărării şi Afacerilor Externe şi biroului prezidenţial din Taiwan au fost atacate de hackeri.

China, proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan (sursa: Agerpres)
Putin se agață de Xi Jinping (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin se agață de Xi Jinping

Putin se agață de Xi Jinping. China are dreptul să ia "măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea", a apreciat marţi Rusia, calificând drept "provocare evidentă" vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, relatează France Presse. Putin se agață de Xi Jinping "Partea chineză are dreptul să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea sa teritorială privind problema Taiwanului", subliniază Ministerul rus de Externe într-un comunicat. MAE rus a calificat vizita înaltului responsabil american în Taiwan drept "provocare evidentă" vizând descurajarea Chinei. Armata chineză a declarat că "va lansa o serie de acţiuni militare ţintite ca răspuns" la această vizită. "Cerem Washingtonului să se abţină de la acţiuni care subminează stabilitatea regională şi securitatea internaţională şi să recunoască noua realitate geopolitică în care nu mai este loc pentru hegemonia americană", susţine MAE rus. Peskov și Zaharova, la unison În cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că această vizită provoacă o "creştere a tensiunii" în regiune şi a acuzat Washingtonul că alege "calea confruntării". "Vrem să subliniem o dată în plus că suntem absolut solidari cu China, atitudinea sa în faţa problemei este de înţeles şi absolut justificată", a afirmat el. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat la rândul său: "Washingtonul aduce destabilizare în lume. Niciun conflict rezolvat în cursul ultimelor decenii, ci doar multe conflicte provocate". Citește și: Nancy Pelosi a aterizat la Taipei, în ciuda amenințărilor chineze cu reacții militare. Stupefacție la Beijing, care a ridicat avioane de vânătoare în preajma strâmtorii Confruntată cu sancţiuni economice grele în urma intervenţiei sale militare în Ucraina, Rusia a căutat să se apropie de China, notează AFP. Ofensiva rusă în Ucraina a amplificat temerea că Beijingul ar putea să-şi pună în aplicare ameninţările sale de a anexa Taiwanul.

Nancy Pelosi a aterizat la Taipei (sursa: indiatoday.in)
Internațional

Nancy Pelosi a aterizat la Taipei

Nancy Pelosi a aterizat la Taipei. Avionul în care se află Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan cu puțin înainte de ora 18.00, ora României. Localnici din Taipei s-au strâns lângă aeroportul Songshan pentru a o întâmpina pe șefa Camerei Reprezentanților SUA, potrivit CNN. Nancy Pelosi a aterizat la Taipei Sosirea lui Nancy Pelosi în zonă a urcat la cote maxime tensiunile chino-americane. Avioanele chineze au patrulat în preajma Strâmtorii Taiwan, în timp ce avionul în care se afla Nancy Pelosi se apropia de Taipei. De asemenea, patru vase de război americane, între care și portavionul Ronald Reagan, se aflau în stare de alertă, în largul Taiwanului. Recent, președintele Joe Biden a spus că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea altui stat. Agențiile de presă precizează că liderul Camerei Reprezentanților se va deplasa direct la hotel, urmând ca mâine să aibă întrevederi cu oficialii taiwanezi. Citește și: Încordare maximă după ce unele media americane au anunțat că Nancy Pelosi va vizita Taiwanul. „Armata Populară de Eliberare nu va sta fără să facă nimic”, amenință MAE chinez

Pelosi în Taiwan, China amenință militar (sursa: japantimes.co.jp)
Internațional

Pelosi în Taiwan, China amenință militar

Pelosi în Taiwan, China amenință militar. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să efectueze marţi o vizită în Taiwan, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu chestiunea, în timp ce China a avertizat că armata sa "nu va sta fără să facă nimic" dacă politiciana americană se va deplasa în insula revendicată de Beijing, relatează Reuters. Posibilă întâlnire cu activiști Pelosi, care şi-a început călătoria în Asia luni, la Singapore, ar urma să-şi petreacă noaptea de marţi în Taiwan, au declarat persoanele citate. Ministerul de Externe din Taiwan a precizat că nu comentează asupra planurilor de călătorie ale lui Pelosi. În contextul speculaţiilor privind o eventuală escală în Taiwan, biroul lui Pelosi a precizat duminică că aceasta conduce o delegaţie a Congresului care va efectua vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud şi Japonia. Sursa citată nu a făcut nicio referire la Taiwan. O sursă a declarat pentru Reuters că SUA au informat unii aliaţi privind vizita lui Pelosi în Taiwan. O altă sursă a spus că Pelosi urmează să se întâlnească cu unii activişti vocali în privinţa problemelor Chinei legate de respectarea drepturilor omului pe durata şederii ei în Taiwan. Pelosi în Taiwan, China amenință militar Purtătorul de cuvânt al MAE chinez Zhao Lijian a declarat luni că o vizită a lui Pelosi în Taiwan ar fi "un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei". "Am dori să transmitem Statelor Unite din nou că China este pregătită, că Armata Populară de Eliberare chineză nu va sta fără să facă nimic, şi China va da răspunsuri hotărâte şi va lua contramăsuri puternice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat Zhao la un briefing de presă cotidian. Întrebat ce măsuri ar putea lua armata chineză, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Dacă îndrăzneşte să meargă, atunci să aşteptăm şi să vedem". Precedenta vizită, acum 25 de ani O vizită a lui Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la preşedinţia SUA şi un vechi critic al Chinei, vine în contextul unor relaţii tot mai proaste între Washington şi Beijing. Citește și: China, în alertă militară maximă, pregătită să atace dacă Pelosi vizitează Taiwan. Portavionul american USS Ronald Reagan, în Marea Chinei de Sud Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a efectuat o vizită în Taiwan, în 1997. Tot luni, postul CNN, citând un oficial taiwanez şi unul american, ambii sub protecţia anonimatului, a relatat că Pelosi este aşteptată să ajungă în Taiwan în zilele următoare şi să rămână peste noapte.

China și SUA, alertă militară maximă (sursa: Facebook/Nancy Pelosi)
Internațional

China și SUA, alertă militară maximă

China și SUA, alertă militară maximă. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, Nancy Pelosi, a confirmat, duminică, că se află în drum spre Asia, fără a menţiona o posibilă etapă în Taiwan, care ar putea înrăutăţi şi mai mult relaţiile dintre China şi Statele Unite, relatează France Presse. Pelosi nu pomenește Taiwan "Conduc o delegaţie a Congresului în regiunea indo-pacifică pentru a reafirma angajamentul neclintit al Americii faţă de aliaţii şi prietenii săi din regiune", a spus dna Pelosi într-un comunicat. "În Singapore, Malaezia, Coreea de Sud şi Japonia vom organiza întâlniri la nivel înalt pentru a discuta despre cum ne putem promova valorile şi interesele comune, inclusiv pacea şi securitatea, creşterea economică şi comerţul, despre pandemia de COVID-19, criza climatică, drepturile omului şi guvernanţa democratică", a adăugat ea. Ministerul de Externe din Singapore a confirmat că dna Pelosi şi delegaţia care o însoţeşte vor vizita oraşul-stat în perioada 1-2 august. Beijingul vorbește de "o provocare" Preşedinta Camerei Reprezentanţilor menţine misterul în jurul unei posibile vizite în Taiwan din motive de securitate, notează AFP. De mai multe săptămâni, tensiunile dintre Statele Unite şi China au crescut din cauza informaţiilor că ea ar putea vizita insula autonomă, pe care China o consideră parte a teritoriului său. Beijingul ar considera chiar şi o scurtă vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor în insulă ca o provocare. Washingtonul nu are relaţii diplomatice cu Taipeiul şi recunoaşte regimul comunist de la Beijing ca singurul reprezentant al Chinei. Dar Statele Unite vând arme insulei şi îi laudă regimul "democratic". China și SUA, alertă militară maximă Vizita lui Nancy Pelosi intervine pe măsură ce tensiunea militară creşte în regiune. Armata taiwaneză a efectuat cele mai importante exerciţii militare anuale în această săptămână, care au inclus simulări de interceptări ale unor atacuri chineze pe mare. Citește și: Relația China – SUA a ajuns în faza amenințărilor între președinți: Xi Jinping i-a transmis telefonic lui Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului Între timp, portavionul american USS Ronald Reagan şi flotila sa au plecat din Singapore spre Marea Chinei de Sud, ca parte a unei operaţiuni programate, a anunţat US Navy. Şi sâmbătă, ca răspuns, China a organizat un exerciţiu militar "cu muniţie reală" în Strâmtoarea Taiwan.

Nancy Pelosi dinamitează relația China - SUA (sursa: Facebook/Nancy Pelosi)
Internațional

Nancy Pelosi dinamitează relația China - SUA

Nancy Pelosi dinamitează relația China - SUA. Guvernul chinez a avertizat marţi că va lua "măsuri puternice" în cazul în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, va efectua o vizită în Taiwan, după o informaţie din presă în acest sens, relatează Reuters. Nancy Pelosi dinamitează relația China - SUA Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian a afirmat că o vizită a înaltei oficialităţi americane ar "submina grav suveranitatea şi integritatea teritorială ale Chinei". "Dacă partea americană continuă cu obstinaţie în această direcţie, China va lua categoric măsuri ferme şi puternice pentru a-şi apăra cu tărie suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a subliniat purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă la Beijing. "Statele Unite trebuie să fie integral responsabile pentru toate consecinţele provocate de acest lucru", a adăugat el. Oficial, nu există informații Potrivit Financial Times, care citează surse informate, vizita va avea loc în august, iar Nancy Pelosi şi delegaţia sa vor vizita de asemenea Indonezia, Japonia, Malaezia şi Singapore, precum şi Hawaii, unde se află Comandamentul SUA pentru regiunea Indo-Pacific. Biroul alesei democrate şi Departamentul de stat american nu au comentat deocamdată informaţia, iar Ministerul de Externe taiwanez a afirmat că nu dispune de "informaţii relevante" în acest moment, menţionează Reuters. În aprilie, Nancy Pelosi şi-a amânat o vizită în Taiwan, din cauza unui test pozitiv de coronavirus. China a atenţionat atunci că vizita sa ar afecta grav relaţiile americano-chineze. Întâlnire cu vicepreședintele taiwanez În ianuarie, Pelosi, vechi critic al Beijingului, a avut o întâlnire online cu vicepreşedintele taiwanez William Lai, care a efectuat atunci un turneu în SUA şi Honduras. Casa Albă şi-a exprimat preocuparea faţă de vizita lui Pelosi, au indicat pentru ziar trei surse, iar alte două au notat că administraţia SUA este divizată în privinţa oportunităţii acestei vizite. În opinia unor oficiali, ar fi fost mai uşor de justificat o vizită în aprilie, imediat după debutul invaziei ruse în Ucraina. Mai devreme în iulie, Strâmtoarea Taiwan a fost survolată de avioane de luptă chineze, incident calificat de insulă drept o provocare şi care a avut loc în timpul unei vizite la Taipei a senatorului american Rick Scott, republican, membru al Comisiei pentru servicii armate a Senatului. SUA înarmează Taiwanul Luni, China a cerut SUA să renunţe fără întârziere la o potenţială vânzare de tehnologie militară către Taiwan, în valoare estimată de 108 milioane de dolari. Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. Citește și: Agitația politică de la Sofia continuă, spre folosul Moscovei: președintele pro-rus Rumen Radev le cere socialiștilor să formeze guvernul Statele Unite, la fel ca marea majoritate a ţărilor din lume, nu recunosc oficial Taiwanul, dar Washingtonul este cel mai important partener şi furnizor de arme al Taipeiului, iar administraţia preşedintelui Joe Biden şi-a declarat în mod repetat angajamentul "ferm ca o stâncă" faţă de Taiwan.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră