sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: muzica

6 articole
Internațional

Ucraina vrea să se rupă complet de cultura rusă

Ucraina vrea să se rupă complet de cultura rusă. Parlamentul Ucrainei a votat două legi care impun restricţii severe cărţilor şi muzicii în limba rusă, în contextul în care Kievul încearcă să rupă legăturile culturale rămase între cele două ţări după invazia Moscovei. Una dintre legi interzice tipărirea cărţilor de către cetăţenii ruşi, precum şi importul comercial de cărţi tipărite în Rusia, Belarus şi pe teritoriul ucrainean ocupat. O altă lege interzice redarea muzicii aparţinând persoanele cu cetăţenie rusă obţinută după 1991 în mass-media şi în transportul public, relatează The Guardian. Ucraina vrea să se rupă complet de cultura rusă De asemenea, legea va interzice importul comercial de cărţi tipărite în Rusia, Belarus şi pe teritoriul ucrainean ocupat, solicitând totodată o licenţă specială pentru importul de cărţi în limba rusă din orice altă ţară. O altă lege va interzice redarea muzicii persoanelor cu cetăţenie rusă obţinută după 1991 în mass-media şi în transportul public. Totodată, legea creşte cotele pentru conţinutul de vorbire şi muzică în limba ucraineană în emisiunile TV şi radio. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată Legile trebuie să fie semnate de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare şi nu există niciun semn că el se opune acestora. Legea a primit un sprijin larg din partea parlamentarilor Ambele legi au primit duminică un sprijin larg din partea camerei, inclusiv din partea parlamentarilor consideraţi pro-Kremlin de majoritatea presei şi societăţii civile din Ucraina. Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, s-a declarat ”bucuros să întâmpine” noile restricţii. ”Legile sunt concepute pentru a ajuta autorii ucraineni să împărtăşească conţinut de calitate cu un public cât mai larg, care după invazia rusă nu acceptă niciun produs creativ rusesc la nivel fizic”, a afirmat Thachenko, potrivit site-ului biroului său. Noile legi reprezintă cel mai recent capitol din calea lungă a Ucrainei către eliminarea moştenirii de sute de ani de guvernare a Moscovei. Ucraina susţine că acest proces, denumit anterior ”decomunizare”, în prezent numit ”derusificare”, este necesar pentru a anula secole de politici menite să zdrobească identitatea ucraineană. Moscova nu este de acord, invocând că politicile Kievului de a înrădăcina limba ucraineană în viaţa de zi cu zi asupresc numărul mare de vorbitori de rusă din Ucraina, ale căror drepturi pretinde că le susţine prin aşa-numita ”operaţiune militară specială”.

Ucraina vrea să se rupă complet de cultura rusă (sursa: Pixabay)
Atacurile armate din SUA la ordinea zilei
Internațional

Atacurile armate din SUA, la ordinea zilei

Atacurile armate din SUA, la ordinea zilei. Mai multe persoane au fost împuşcate şi un ofiţer de poliţie a fost internat în stare stabilă după ce focuri de armă au fost raportate duminică seara în apropierea festivalului de muzică Moechella din oraşul Washington, relatează luni dpa. Persoanele din public au început să fugă când au început să se audă împuşcăturile. Atacurile armate din SUA, la ordinea zilei Participanţii la festival au postat un videoclip pe Twitter duminică seara cu oameni alergând. "Putem confirma că unul dintre ofiţerii noştri a fost împuşcat", a anunţat Departamentul de Poliţie din Districtul Columbia pe Twitter. "Ofiţerul a fost transportat la spital şi se află în stare stabilă", se mai arată în comunicat. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată Poliţia a declarat pentru WTOP-TV că "mai multe persoane" ar fi fost împuşcate lângă o intersecţie din nord-vestul oraşului Washington unde se desfăşura festivalul, potrivit Agerpres. Postul de televiziune a anunţat că a aflat prima dată despre împuşcături imediat după ora 20:00 duminică (00:00 GMT luni), într-o zonă din apropierea festivalului Moachella.

Muzica artiștilor ruși, interzisă în Ucraina (sursa: Facebook/Верховна Рада України)
Internațional

Muzica artiștilor ruși, interzisă în Ucraina

Muzica artiștilor ruși, interzisă în Ucraina. Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, relatează agenţiile EFE şi DPA. Muzica artiștilor ruși, interzisă în Ucraina De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o "listă albă" cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică. "Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei", motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. Citește și: Avertisment foarte dur al secretarului general NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile”. Dacă Putin câștigă Donbasul, prețul plătit de Occident va fi foarte mare "Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean", mai susţin aceştia. Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV. Cărțile în rusă, interzise în majoritate De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană. Parlamentul de la Kiev a votat de asemenea favorabil interzicerea importului şi distribuirii de produse tipărite, în principal cărţi, din Rusia, Belarus şi teritoriile ocupate ale Ucrainei (referire la peninsula Crimeea şi la republicile separatiste proruse din Donbas). Mai mult, pentru importul de cărţi din alte ţări decât Rusia şi Belarus, dar care sunt tipărite în "limba agresorului", va fi necesară o licenţă specială. Cărţile din Rusia erau însă deja restricţionate în Ucraina încă din anul 2016.

Start la distracție în Iași (ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Start la distracție în Iași

Start la distracție în Iași. Ieşenii şi vizitatorii Iaşiului au nevoie în următoarele 10 zile de pantofi lejeri şi de dorinţa de a se bucura de muzică, artă, modă şi film. Asta pentru că, aproape oriunde se vor plimba prin oraş, vor putea asista sau participa la evenimentele Romanian Creative Week. Start la distracție în Iași Organizatorii celui mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, împreună cu cei ai Festivalului Catedral, primul mare festival de muzică şi arte vizuale din ţară lansat după doi ani de pandemie, îşi aşteaptă spectatorii în acest an cu peste 800 de artişti, zeci de concerte, filme, expoziţii, show-uri de modă şi de arte vizuale, conferinţe şi workshop-uri. Citește și: Putin, lovitură dură primită prin ricoșeu de la Congresul SUA: peste 50 de miliarde de dolari, ajutor aprobat pentru Ucraina. Aproape 20 de miliarde, pentru scopuri militare Azi şi mâine, în Grădinile Palas vor urca pe scena festivalului CATEDRAL - cea mai mare scenă construită pentru un festival de muzică din ţară - unii dintre cei mai populari artişti români şi străini ai momentului: Sevdaliza, Milky Chance, Disco Sigaretta, Alexandrina, Moonlight Breakfast, Dimitri’s Bats, Zimbru, CS84, Cassia, Spike şi Robin and the Backstabbers. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cu muzica de petrecere la proces (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cu muzica de petrecere la proces

Cu muzica de petrecere la proces. Un cunoscut local din Iaşi a fost chemat în judecată pentru neplata drepturilor de autor aferente muzicii transmise la petreceri. Cu muzica de petrecere la proces Asociaţia care reprezintă drepturile artiştilor reclamanţi a acuzat faptul că "Casa Boierească" nu a plătit licenţa impusă de lege pentru localurile care difuzează muzică. Suma reclamată reprezintă probabil mai puţin decât încasările dintr-o singură seară. Citește și: VIDEO Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, suspectată de beție în conferință de presă: Ucrainenii nu au vrut să împartă borșul Procesul a început în noiembrie 2020, timp de nouă luni dezbaterile vizând instanţa competentă să judece cazul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Becali nu mai ascultă muzică Foto: Inqaum/ Octav ganea
Eveniment

Becali nu mai ascultă muzică

Becali nu mai ascultă muzică întrucât dracii îi furau gândul. Patronul FCSB a dat un interviu la postul Patriarhiei, Trinitas TV, sub titlul „Becali, om al faptelor”, în care a explicat de ce nu mai merge la restaurant sau la petreceri. Becali nu mai ascultă muzică ”Mi-a fost botezată nepoata. Am fost la biserică și am zis: ”Bă, vă supărați, dar eu vă zic la revedere, eu nu mai merg. Nu mai pot să suport muzica, nu mai pot. Și populară, nu mai pot să o suport.”. Eu nu mai făceam nici ”Cuvine-se cu adevărat”, nici ”Iisuse Hristoase acatistul”. Cântam lui Hristos! Și nu mai cântam Psalmii, nu mai fredonam. Că eu, de când mă scol, fredonez psalmi, cânt Maicii Domnului, ”Cuvine-se cu adevărat”, ”Doamne, Iisuse Hristoase”, cânt încontinuu eu. Bă, am început să fredonez ”Marie și Mărioară ia un par de mă omoară”. Nu cântam, fredonam în mintea mea. Mi-au furat dracii gândul și au zis: ”Bă, tu cânți psalmi? Îți dau pe Maria Ciobanu ca să uiți, să nu-i mai ai!”. Vezi cum face? Eu nu mai suport muzică, nu mai suport muzică! L-am întrebat pe un părinte că nu mai suport muzica, nici populară. A zis: ”domnule Gigi, știi care e treaba. Mergeai cu Trabantul, acum ai început să mergi cu Mercedesul, nu îți mai convine cu Trabantul”. Adică, cu alte cuvinte, Mercedesul e muzica îngerească, ascult muzică când intru în biserici și acum, mă furnică tot. Cel mai mult și cel mai mult, adică cea de zi cu zi, dar este o cântare când am auzit-o... O auzisem de multe ori, dar prima dată stăteam în mașină, cântam o oră, două, cântam, țipam, urlam și curgeau lacrimile șuvoi: ”Catavasiile Floriilor”! Cea mai frumoasă cântare din lume. Nu există mai frumoasă cântare decât ”Catavasiile Floriilor”. Dar, cea mai frumoasă cântare de zi cu zi, care o iubesc eu, este ”Heruvicul”. Țip și urlu și zic: ”Crezut-am, pentru aceea am grăit”. Bubuie lacrimile de tot”, a relatat Gigi Becali. Citește și: PSD a umplut CA-ul RAR de sinecuriști: un ziarist de la partid, un ex-parlamentar penal sau un pensionar special de la DIPI

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră