vineri 05 decembrie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: mit

4 articole
Eveniment

Glutenul, o sperietoare de marketing: pentru persoanele sănătoase, eliminarea acestuia este inutilă

Dieta fără gluten, mit și realitate. Tot mai mulți oameni adoptă o alimentație fără gluten, susținând că se simt mai bine: mai puține balonări, mai multă energie, o digestie ușoară și dureri articulare reduse. Dar aceste beneficii sunt într-adevăr datorate excluderii glutenului sau pot fi explicate altfel? Studiile recente oferă răspunsuri surprinzătoare. Dieta fără gluten, mit și realitate Un studiu publicat în The Lancet Gastroenterology & Hepatology a investigat persoanele care se declarau hipersensibile la gluten. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Participanții au fost împărțiți în grupuri: unii credeau că mănâncă gluten, dar nu consumau, alții chiar consumau gluten fără să știe. Rezultatul? Cei care credeau că au consumat gluten au raportat mai multe simptome, chiar și atunci când dieta lor era complet lipsită de gluten. Acest efect, numit „efect nocebo”, arată că anticiparea negativă a unui aliment poate genera simptome reale, chiar în absența factorului incriminat. Cu alte cuvinte, percepția are un rol decisiv în reacțiile resimțite. Glutenul, inofensiv pentru majoritatea oamenilor Pentru cei care nu suferă de boala celiacă sau de o alergie confirmată la gluten, nu există dovezi solide că eliminarea glutenului aduce beneficii pentru sănătate. În cazul bolii celiace, desigur, glutenul declanșează un răspuns autoimun periculos și trebuie evitat complet. Însă în afara acestor patologii, eliminarea glutenului nu are efecte dovedite. Sindromul de colon iritabil În unele cazuri, precum sindromul intestinului iritabil, un regim fără gluten poate părea benefic. Însă studiile arată că adevărata cauză a disconfortului ar putea fi FODMAPs, carbohidrați fermentabili care se regăsesc în diverse alimente, inclusiv cereale. Reducerea acestora, nu a glutenului, poate aduce o îmbunătățire semnificativă a stării digestive. Atenție la alimentație Chiar dacă nu există o justificare medicală clară, dacă simți o stare de bine după ce elimini glutenul, e perfect legitim. Este posibil ca această îmbunătățire să provină dintr-o atenție sporită la alimentație: mai puține produse ultraprocesate, mai multe mese preparate acasă, un stil de viață general mai sănătos. Important este să alegi cu grijă alimentele de substituție. Produsele fără gluten variază mult ca valoare nutritivă, unele sunt sănătoase, altele ultraprocesate și dezechilibrate. Cel mai bine este să consultăm un nutriționist pentru un plan alimentar echilibrat.

Dieta fără gluten, mit și realitate (sursa: Pexels/Pixabay)
Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat Foto: Facebook
Economie

Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat

Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat: România are printre cele mai mici prețuri din UE. De exemplu, la alimente și băuturi non-alcoolice, prețurile din România sunt la 73,5% față de media Uniunii Europene, arată Eurostat. Citește și: Cotele candidaților la președinție la casele de pariuri: pariorii cred că PSD câștigă în orice variantă Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat În medie, la toate produsele analizate de Eurostat, prețurile din România sunt la 60,2% față de media UE, doar Bulgaria fiind ușor mai ieftină, la 59,7% față de media Uniunii. „În 2023, nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum erau foarte diferite în Europa. Cel mai ridicat nivel al prețurilor dintre țările UE a fost observat în Danemarca, cu 43 % peste media UE, în timp ce în Bulgaria și România nivelul prețurilor a fost cu 40 % sub media UE”, explică Eurostat. Singurele produse unde prețurile din România sunt peste media UE sunt încălțările. „Dintre țările UE, Luxemburg are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice, Irlanda pentru băuturi alcoolice și tutun, în timp ce Danemarca este cea mai scumpă pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Dintre toate țările, Elveția are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice și pentru îmbrăcăminte, Islanda pentru băuturi alcoolice și tutun și din nou Danemarca pentru încălțăminte. Macedonia de Nord prezintă cel mai scăzut nivel al prețurilor din toate cele 36 de țări pentru băuturi alcoolice și tutun. Turcia este cea mai ieftină dintre țările participante pentru alimente și băuturi nealcoolice, precum și pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Dintre țările UE, România este cea mai ieftină țară pentru alimente și băuturi nealcoolice, Spania pentru îmbrăcăminte și Bulgaria pentru celelalte două categorii (băuturi alcoolice și tutun și încălțăminte)”, arată institutul european de statistică. Și în ceea ce privește costurile comunicațiilor, cetățenii români plătesc ele mai mici costuri din UE, ele fiind la 51,3% față de medie. La energie, prețurile din România sunt la 60,7% din medie, dar Ungaria este pe locul I, cu o medie de 39,7%.

Mahmureala combătută cu aspirină, un mit (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Mahmureala combătută cu aspirină, un mit

În preajma sărbătorilor, spitalele înregistrează o creștere a cazurilor de urgență legate de consumul excesiv de alcool. Mahmureala combătută cu aspirină, un mit. Mahmureala combătută cu aspirină, un mit Cei care doresc să bea mult se bazează adesea pe diferite mituri pentru a evita mahmureala sau alte efecte negative ale alcoolului. Citește și: EXCLUSIV Bani din extinderea plajelor românești susțin războiul lui Putin în Ucraina printr-un oligarh rus aflat pe listele de sancțiuni ale SUA și UE. Lățirea plajelor crește riscul de înec și infecții Unii cred că dacă mănâncă mult sau puțin înainte de a consuma alcool, iau o aspirină sau beau zeamă de murături vor evita mahmureala și se vor simți bine a doua zi. Cu toate acestea, medicii avertizează că aceste credințe nu sunt susținute științific și că unele dintre aceste practici pot chiar înrăutăți lucrurile. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Român, considerat de MIT inovator proeminent (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Român, considerat de MIT inovator proeminent

Român, considerat de MIT inovator proeminent. Horia Mihail Teodorescu este un ieşean stabilit în SUA, unde predă la Universitatea din Washington. Român, considerat de MIT inovator proeminent Teodorescu a fost nominalizat de către prestigiosul Massachusetts Institute of Technology drept unul dintre cei mai proeminenţi inovatori sub 35 de ani din Europa. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Cei 35 de antreprenori, inovatori şi vizionari, pionieri în domeniul lor de activitate, au fost selectaţi pentru spiritul de a căuta mereu să inoveze în domeniile tehnologiei care să facă viaţa de zi cu zi a oamenilor mai uşoară. Citește și: Unde se duc rușii când se duc să scape de războiul lui Putin? Majoritatea au invadat țările vecine, provocând angoasa unei cuceriri lente. Mii de rusoaice, turism de naștere în Argentina Conform descrierii MIT, aceştia sunt "vârfurile de lance" ale cercetării din varii domenii precum biotehnologie, medicină, electronică, IT, hardware, software, inteligenţă artificială, robotică, telecomunicaţii, nanotehnologie, energie sau transporturi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră