sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: minte

3 articole
Politică

Simion mințit anunțat strâns semnăturile suspendarea Iohannis

George Simion a mințit când a anunțat că a strâns semnăturile necesare pentru suspendarea lui Iohannis: potrivit unei postări pe Twitter a președintei Partidului Oamenilor Tineri, Ana Maria Gavrilă, sunt doar 125 de semnături din cele 155 necesare pentru acest demers. Citește și: Salariul uriaș pe care-l primește cumnatul Olguței Vasilescu, director la aeroportul Craiova, deși e specializat în management sportiv Simion a mințit când a anunțat că a strâns semnăturile pentru suspendarea lui Iohannis „Faptul că nu vor să convoace o sesiune extraordinară și vom începe abia pe 3 februarie nu exclude faptul că am strâns deja semnăturile pentru suspendarea lui Klaus Iohannis”, a declarat George Simion la Realitatea Plus, la 13 ianuarie. Dar, pe 14 ianuarie, Gavrilă se plângea pe Twitter că nu au semnat suficienți parlamentari pentru suspendarea lui Iohannis. „Numai 123 din 155 de semnături necesare pentru suspendare… Unde sunt ceilalți 341 de parlamentari? Românii vor fapte nu promisiuni politice”, a scris ea. Pe 15 ianuarie, Gavrilă a precizat că s-au adunat 125 de semnături - toți parlamentarii POT, 91 de la AUR, unul de la USR și un număr neprecizat de la SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă. Avem la acest moment 1️⃣2️⃣5️⃣ de semnături de la parlamentari pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.Toți parlamentarii noștri au semnat inițiativa POT, alături de 9️⃣1️⃣ de parlamentari AUR, 1️⃣ parlamentar USR și parlamentari de la SOS.Asteptam și ceilalți parlamentari care…— Anamaria Gavrila (@AnamariaGavri14) January 15, 2025 Parlamentarul USR care a semnat pentru demersul POT-AUR-SOS este Emanuel Ungureanu. AUR, SOS și POT ar avea împreună 162 de parlamentari, deci formațiunile zis „suveraniste” nu s-au mobilizat pentru acest demers. Pentru suspendarea efectivă a lui Iohannis ar fi nevoie de votul a 234 de deputați și senatori.

Simion a mințit când a anunțat că a strâns semnăturile pentru suspendarea lui Iohannis Foto: Inquam/Saul Pop
Dovada că Ciolacu minte prin omisiune: datele Eurostat Foto: Facebook
Politică

Dovada că Ciolacu minte prin omisiune

Dovada că președintele PSD Marcel Ciolacu minte prin omisiune când declară că „la salarizare am ajuns ca în alte ţări europene”: suntem pe locul IV de la coada UE, a arătat, joi, Eurostat. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Dovada că Ciolacu minte prin omisiune Datele Eurostat se referă la anul 2023. Pentru acest an Eurostat arată că salariul mediu anual în România a fost de 17.739 euro. Salarii mai mici sunt în Bulgaria, Ungaria și Grecia, dar în Slovenia - fostă țară comunistă, desprinsă din fosta Iugoslavie - salariul mediu net anual a fost aproape dublu, de 33.081. Slovenia este pe locul zece în clasamentul Eurostat. În Lituania, țară care s-a eliberat în 1990 de sub ocupația URSS, salariul mediu a fost de 27.178 de euro, în Estonia - 24.899, iar în Letonia - 22.293 de euro. „În 2023, salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă din UE a fost de 37 900 EUR, reflectând o creștere de 6,5% față de 35 600 EUR în 2022. Dintre țările UE, cel mai mare salariu mediu anual ajustat, cu normă întreagă, a fost înregistrat în Luxemburg (81 100 EUR), urmat de Danemarca (67 600 EUR) și Irlanda (58 700 EUR). În schimb, cele mai mici salarii medii anuale ajustate cu normă întreagă au fost înregistrate în Bulgaria (13 500 EUR), Ungaria (16 900 EUR) și Grecia (17 000 EUR)”, arată Eurostat. M-am întâlnit cu angajaţi care au revenit în ţară după 10-12 ani de zile, fiindcă în acest moment, cel puţin la salarizare am ajuns ca şi salariile plătite în alte ţări europene. Încercăm acum şi cu dezvoltarea infrastructurii rutiere, în educaţie şi sănătate, să venim şi cu serviciile exact cum sunt în ţările respective", a declarat azi Marcel Ciolacu.

Cum minte Ciolacu că va tăia cheltuielile statului (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Cum minte Ciolacu că va tăia cheltuielile statului

Cum minte premierul Marcel Ciolacu că va tăia cheltuielile statului: el lansează doar angajamente vagi, unele din ele sunt falsuri evidente, iar tot mesajul său se caracterizează prin lipsa oricărui studiu de impact. De fapt, liderul PSD încearcă să convingă PNL să accepte majorarea taxelor și impozitelor, eventual chiar apariția unora noi. Dar Ciolacu ignoră o serie de solicitări ale liberalilor, precum tăierea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță pentru bugetari sau, cel puțin, acordarea acestora doar bugetarilor care salarii brute sub 10.000 de lei. Cum minte Ciolacu că va tăia cheltuielile statului Care sunt angajamentele lui Ciolacu și care sunt neadevărurile din aceste promisiuni: Promisiune: eliminarea a 200.000 de posturi neocupate, ceea ce ar reduce cheltuielile la buget. Dacă posturile rămâneau neocupate, oricum nu cheltuiau nici un ban de la buget. Ciolacu nu spune cum a identificat aceste posturi și la ce instituții, deci nu se știe pe ce se bazează acest număr de „200.000 posturi neocupate”. Promisiune: tăierea unor sporuri nejustificate, comasări și desființări de instituții. Ciolacu nu identifică, concret, nici un spor „nejustificat” care va fi tăiat și nici ce instituții va desființa sau comasa. În iunie, noul Guvern putea renunța la ministerul Familiei. Nu a făcut-o. Promisiune: „Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat”. Aceste promisiuni s-au făcut și-n primăvară și nu s-a petrecut nimic. Ministerul Transporturilor are și azi șase secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți. Toate aceste măsuri ar presupune acte legislative, dar Guvernul nu a prezentat așa ceva. Promisiune: „Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate”. De peste zece ani se discută despre achizițiile în regim centralizat a medicamentelor. Nu s-a petrecut nimic. Promisiune: „Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului”. Nu există nici un studiu de impact care să confirme acest angajament. La acest moment, Guvernul n-a pus în dezbatere publică nici un act legislativ care să aibă ca finalitate tăierea cheltuielilor statului. Citește și: EXCLUSIV Austeritate PSD: Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, de 1.500 USD, la ziua patriarhului Daniel

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră