sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministrul apararii

7 articole
Internațional

Demiterea lui Gallant, Netanyahu preia controlul

Demiterea lui Gallant, Netanyahu preia controlul. Marți, Statele Unite au subliniat relația pozitivă cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, recent demis de premierul Benjamin Netanyahu, pe care l-au numit un "partener important." Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Gallant a avut o contribuție valoroasă în domeniul apărării Israelului, iar SUA își vor continua colaborarea cu noul ministru al apărării al Israelului. Aprecierea lui Gallant de către SUA Gallant a fost interlocutorul principal al Statelor Unite în perioada războiului din Fâșia Gaza și în gestionarea tensiunilor din Liban. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză Reprezentanții americani îl descriu ca fiind un profesionist mai puțin influențat ideologic decât alți membri ai cabinetului Netanyahu. Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat telefonic cu Yoav Gallant pentru a solicita intensificarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. Washingtonul a subliniat că o întârziere în răspunsul la nevoile umanitare ar putea duce la reevaluarea sprijinului militar oferit de SUA Israelului. Demiterea lui Gallant, Netanyahu preia controlul Relațiile dintre președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au tensionat din cauza războiului din Gaza. În aceeași zi în care SUA își alegeau noul președinte, Netanyahu a anunțat demiterea lui Gallant, invocând "diferențe semnificative" în gestionarea campaniei militare din Gaza. El l-a numit pe Israel Katz, fost ministru de externe, ca noul ministru al apărării. Noi funcții în cabinet După demiterea lui Gallant, Israel Katz a preluat funcția de ministru al apărării, iar funcția sa de ministru de externe a fost ocupată de Gideon Saar, fost ministru fără portofoliu. Gallant a afirmat că securitatea Israelului a fost întotdeauna "misiunea vieții sale," arătându-și devotamentul față de apărarea țării.

Demiterea lui Gallant, Netanyahu preia controlul (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Ministrul ungar al Apărării face reclamă elicopterelor rusești Foto: Facebook
Eveniment

Ministrul ungar Apărării reclamă elicopterelor rusești

Ministrul ungar al Apărării, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, face reclamă, pe Facebook, elicopterelor rusești Mi-24. El și-a schimbat, la 10 decembrie, fotografia de copertă a paginii sale de pe această rețea socială. În imagine ar apare varianta modernizată a Mi-24, Mi-24P-1M. Ungaria deține opt elicopetere Mi-24 V/P. Situația a fost sesizată de mai mulți comentatori de pe Twitter, inclusiv un jurnalist maghiar de investigație, Szabolcs Panyi. Hungarian minister of defence Kristof Szalay-Bobrobniczky, who has been a business associate of Russian rail giant and military supplier Transmashholding until a few months ago, poses with Russian-made Mi24 helicopters on his FB cover photo. Hungary is still a member of NATO.? https://t.co/SvxxQA6ztR— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs) December 11, 2022 Ministrul ungar al Apărării face reclamă elicopterelor rusești În fotografia de copertă, ministrul ungar al Apărării apare înconjurat de elicoptere rusești Mi-24, versiunea modernizată în 2019. Acest model a fost folosit prima oară de forțele armate ale URSS, în 1976. Mai mulți comentatori maghiar consideră că apariția lui Szalay-Bobrovniczky într-o imagine în care este înconjurat de elicoptere rusești este un semnal politic, nu o întâmplare. „Kristóf Szalay-Bobrovniczky este un fost ambasador al Ungariei la Londra și un om de afaceri activ în industria jocurilor de noroc, căi ferate și industria de apărare. În 2019, Szalay-Bobrovniczky, prin Hungarian Rail Investment Assets Management, a cumpărat jumătate din acțiunile Transmashholding Hungary, consorțiul ruso-ungar care a câștigat licitația pentru fabricarea și livrarea a 1.300 de vagoane în valoare de 1 miliard de euro Egiptului. Compania rusă Transmash a păstrat restul de 50% din pachetul de acțiuni. Citește și: Antena 3 a turnătorului „Felix” vrea ruperea de UE după eșecul Schengen: fostul pușcăriaș Adrian Năstase cere ieșirea României de pe „pilot automat Bruxelles sau Statele Unite” Acordul a fost susținut de Eximbank din Ungaria și Rusia, iar vagoanele sunt parțial asamblate la fosta unitate de reparații deținută de stat MÁV Dunakeszi, care a fost vândută de guvern în 2020 către Transmashholding Invest din Ungaria”, relata, în iulie 2022, Warsaw Business Journal.

Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, cercetat de Parchet
Politică

Noul ministru al Apărării, cercetat de Parchet

Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, era cercetat, în 2020, de Parchet. Potrivit publicației Ediție de Vrancea, el a fost acuzat că și-a redactat doctoratul cu ajutorul angajaților Muzeului Vrancei. După apariția acestui articol, nu mai există informații publice despre situația dosarului. Noul ministru al Apărării, cercetat de Parchet „Am aflat de la una din angajatele de la Muzeul Vrancei că a fost pusă de directorul muzeului, Horia Dumitrescu, să-i tehnoredacteze lucrarea de doctorat lui Tîlvăr. Am adăugat asta pe lista faptelor pe care le-am reclamat. DNA – Serviciul Teritorial Galați a decis să disjungă dosarul și să-l trimită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. De doi ani și jumătate stă dosarul la procurorii vrânceni și n-am informații că s-ar mișca lucrurile. Nu am fost chemat la audieri și nici n-am primit vreo adresă acasă. Nu știu de ce se tergiversează ancheta”, a declarat, pentru Ediție de Vrancea, fostul contabil șef al Muzeului Vrancei, Ionel Marin. Articolul a fost publicat la 1 decembrie 2020. Citește și: NATO se așteaptă în orice moment la o mișcare disperată a lui Putin: Norvegia, cel mai important furnizor actual de gaze al UE, și-a ridicat nivelul de alertă militară Tâlvăr a respins acuzațiile. Directorul muzeului Vrancei a spus că l-a sprijinit pe parlamentarul PSD prin ”câteva informații tehnice privind modul de așezare a bibliografiei la sfârșitul lucrării”. Angajata recunoaște că i-a scris doctoratul lui Tîlvăr Ce a declarat angajata muzeului, citată de Ediție de Vrancea: „Am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr. Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (n. r. – în urmă cu circa 10 ani 2010 – 2012). Nu-mi amintesc titlul lucrării, însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”.

Noul ministru PSD al Apărării, Angel Tilvar, în dreapta imaginii Foto: Facebook Angel Tilvar
Eveniment

Noul ministru PSD al Apărării, Angel Tîlvăr

Noul ministru PSD al Apărării ar urma să fie senatorul de Vrancea, Angel Tîlvăr, dacă propunerea va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis. Presa scrie că Tîlvăr este omul lui Marian Oprișan, cu facultate făcută la Galați, iar tatăl său ar fost securist. În guvernarea Ponta, din 2014 în 2015, el a fost ministru pentru românii de pretutindeni. Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerea de preluare a mandatului de ministru al Apărării Naționale de către Angel Tîlvăr, potrivit unui anunț al guvernului. Noul ministru PSD al Apărării Azi, liderii PSD l-au desemnat, în unanimitate, pe Angel Tîlvăr drept candidat al partidului pentru funcția de ministru al Apărării. Însă decizia va trebui să fie acceptată de președintele Iohannis. În 2017, Ziarul de Vrancea scria: „A murit tatăl deputatului de Vrancea, Angel Tîlvăr, colonelul în rezervă Petre Tîlvăr”. „Petre Tîlvăr a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea ,înainte de decembrie 1989 pe vremea comunismului. El a murit marţi seară(11.04.2017), în urma unui infarct, la Spitalul Militar Central din București unde era ,conform unor surse apropiate familiei, internat pentru un control medical de rutină”, a scris această publicație. Nu este clar la ce structură de „contrainformații” ar fi lucrat Petre Tîlvăr. oricum, înainte de 1989, și contrainformațiile militare erau în subordinea Securității. În schimb, Ziarul Românesc arată: „Angel Tîlvăr, noul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni este, în mod sinistru şi neaşteptat, fiul fostului şef al Securităţii din Judeţul Vrancea până în 1989, Petrică Tîlvăr”. Întrebat dacă faptul că tatăl său a fost șeful Contrainformațiilor Vrancea din securitatea comunistă ar putea fi un impediment pentru numirea sa în funcție, el a spus că ”mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să conteze mai puțin decât munca fiecăruia”. În CV-ul lui Tîlvăr se arată că acesta ar fi absolvit facultatea de limbi străine, dar nuse precizează unde. Presa scrie că el ar fi absolvit la universitatea din Galați. Foto: Facebook Tot în acest CV se arată că ar fi absolvit cursuri la academia SRI și la Colegiul National de Apărare ,,Mihai Viteazul”. În plus, el ar avea un „Doctorat în Științe Umaniste” la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași. Foto: Facebook Angel Tîlvăr (60 de ani) este parlamentar din 2004 (senator și apoi deputat). Din 1985 și până să ajungă în Parlament, a fost profesor de limba engleză. El a mai fost membru ApR și PD. Citește și: Hodorkovsky: Moldova este cea mai bună țintă pentru Putin, după Ucraina. O investigație Dossier Center și Rise Project prezintă noi date despre implicarea masivă a FSB

Cine este Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării și noua vedetă a rețelelor sociale Foto: Facebook
Internațional

Cine este Oleksii Reznikov

Cine este Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării și noua vedetă a rețelelor sociale: omul de încredere a lui Volodimir Zelenski a preluat conducerea acestui minister abia în noiembrie 2021. Este pasionat de scufundări, a sărit cu parașuta, schiază și a participat, în calitate de copilor la raliul Dakar. Cine este Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării Născut în 1966, la Lvov, în vestul Ucrainei, Oleksii Yuriyovych Reznikov este de profesie avocat. Între 1984 și 1986 a făcut armata obligatorie, în URSS, în cadrul forțelor aeriene. Pe lângă ucraineană, vorbește rusă, poloneză și engleză. Citește și: VIDEO șocante: Războiul din Ucraina, ziua a șasea. Șase răniți, după ce rușii au bombardat centrul Harkovului. La Herson, civilii sunt luați prizonieri, anunță autoritățile (UPDATE) În timpul ce era avocat, Reznikov l-a apărat pe candidatul de atunci la președinție Viktor Iuşcenko în fața Curții Supreme a Ucrainei, iar al treilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina din 2004 a fost anulat. În plus, el a fost avocat în mai multe litigii comerciale, inclusiv privatizarea unor companii din Ucraina, reușind să câștige procese spectaculoase. El a reprezentat Consorțiul „Uniunea de Investiții Metalurgice”, apărând legalitatea privatizării companiei „Krivorozhstal” și a apărat compania „Nipru” în procesul de privatizare ale „Uzinei de Feroaliaje Nikopol”. La alegerile locale din Kiev, în 2014, Reznikov a fost ales consilier local din partea Solidarotății, o formațiune de centru-dreapta, cu o agendă anticorupție și care susține aderarea la UE. La 19 iunie 2014, el a fost numit viceprimar – secretar al Consiliului orașului Kiev. Foto: Instagram În martie 2020, a fost numit vicepremier, responsabil cu teritoriile temporar ocupae, adică regiunea Donețk și Crimeea. În noiembrie 2020 a preluat ministerul Apărării. Foto: Twitter

Vasile Dîncu a intrat în izolare după ce s-a infectat cu Covid (sursă: Facebook/Vasile Dincu)
Eveniment

Vasile Dîncu a intrat în izolare după ce s-a infectat cu Covid

Vasile Dîncu a intrat în izolare după ce s-a infectat cu Covid. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat că începând de miercuri a intrat în izolare după ce s-a infectat, a doua oară, cu virusul SARS-CoV-2 şi că îşi exercită îndatoririle profesionale de la distanţă. Citește și: EXCLUSIV Guvernul îi dă penalului Borbely un milion de euro pentru promovarea intereselor românești"Se spune că marile întâlniri ale vieţii sunt cele neplanificate. Nu se aplică, însă, tuturor întâlnirilor, cu atât mai puţin celor pe care le avem cu virusul care ne bântuie vieţile de aproape 2 ani. L-am întâlnit, ieri, pentru a doua oară, dar nici de data aceasta nu m-a impresionat. Sper, aşadar, că aceasta va fi ultima noastră întâlnire. Începând de miercuri sunt în izolare. Îmi exercit toate îndatoririle profesionale de la distanţă, am suspendat doar întâlnirile faţă în faţă şi audienţele. Nu am simptome, mă simt foarte bine şi sunt nerăbdător să revin alături de colegii mei din Ministerul Apărării Naţionale şi din Guvernul României. Să ne revedem sănătoşi!", a transmis Vasile Dîncu, joi, pe Facebook. Citește și: După o dezvăluire a unui jurnalist co-fondator al defapt.ro, amendă penală pentru ex-ministrul Grigorescu Ministrul Apărării nu a participat la vizita președintelui Klaus Iohannis de la Baza militară aeriană din Câmpia Turzii, de miercuri, și nici la ședința de guvern de marți.

Stagiul militar obligatoriu nu este o opțiune (sursă: Facebook/MApN)
Eveniment

Stagiul militar obligatoriu nu este o opțiune

Stagiul militar obligatoriu nu este o opțiune, dă asigurări Vasile Dîncu. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, anunţă că, în acest moment, nu există nicio opţiune pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizând că, în viitor, se intenţionează lansarea proiectului privind stagiul militar voluntar. El a fost întrebat duminică, la Prima TV, dacă în acest moment se pune problema revenirii la stagiul militar obligatoriu. Citește și: Cine controlează SRI-ul: pădurarul, TIR-istul și profa de engleză "În niciun caz, aceasta nu este o opţiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noştri, mi-au pus-o şi alţi rezervişti, de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviştii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta. Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic şi nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opţiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel. Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an şi patru luni sau nici pentru 'TR-işti' cum era înainte 9 luni, ar fi alt tip de pregătire, modernă. Deja, Armata s-a schimbat foarte mult faţă de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opţiune pentru serviciul militar obligatoriu ", a declarat Vasile Dîncu. Stagiul militar obligatoriu nu este o opțiune, afirmă ministrul Apărării Ministrul a arătat că MApN are în pregătire un proiect alternativă la serviciul militar obligatoriu. "Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi. Am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. Desigur, este un alt tip de armată, este o armată mai pe termen scurt, avem nevoie de specialişti ", a spus Dîncu. Citește și: Ilfov, regiune autonomă a mafiei, unde talibanii bat femei. Imaginea unui stat prăbușit El a precizat că nu s-a stabilit încă durata unui astfel de stagiu. "S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit în acest timp, beneficiază… şi este şi ofertant financiar. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensaţii financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat şi nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era, din punct de vedere financiar, ofertant ", a explicat Dîncu. El a menţionat că sumele primite de voluntari s-au mărit. "Erau mai multe sisteme. În perioada de pregătire, de exemplu, aveau o mie şi ceva pe lună, perioada de pregătire de şapte săptămâni, şi după acea aveau, nu ştiu, câteva sute de lei în perioada în care este este în rezervă, dar lucrează în civil. Acum am multiplicat sumele, are în jur de 2.700 pentru perioada de pregătire şi o soldă care, în funcţie de grade şi altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant şi văd că avem înscrieri pentru concursuri destul de bune în acest moment", a mai spus Vasile Dîncu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră