sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul public

3 articole
Eveniment

Procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile

România în faliment: procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile, arată un document oficial al ministerului Justiției. Mai mult, procuratura înregistrează restanțe la plata serviciilor poștale, de internet și telefonie. Citește și: Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător Procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile Informația apare într-un proiect de hotărâre de guvern în care ministerul Justiției cere alocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului către Ministerul Public. „Influența suplimentară stabilită la această natură de cheltuieli bugetare, în sumă de 26.246 mii lei credite de angajament și credite bugetare, este destinată acoperirii cheltuielilor necesare desfășurării în condiții normale a activitații instituției, necesități fundamentate ținând cont, în principal, de următoarele elemente (...): plata utilităților (încălzit, iluminat și forță motrică; apă canal și salubritate; carburanți și lubrifianți) - 6.683 mii lei, în condițiile în care, majoritatea unităților de parchet se află în situația de a li se sista furnizarea energiei electrice, datorită imposibilității achitării facturilor ca urmare a lipsei fondurilor plata cheltuielilor cu poşta, telecomunicatii, radio, tv, internet – 2.435 mii lei, la care tarifele au crescut foarte mult și la care înregistrăm și plăți restante”, se arată în nota de fundamentare. Ministerul Publica are probleme și cu plata RCA-ului sau cu onorariile avocaților din oficiu.

Procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile Foto: Inquam/George Calin
Numărul omorurilor nerezolvate s-a dublat în zece ani Foto: Facebook
Justiție

Numărul omorurilor nerezolvate s-a dublat

Numărul omorurilor nerezolvate s-a dublat în 10 ani, arată raportul pe 2023 al Ministerului Public. În 2014, Parchetul General raporta 405 cazuri de omoruri cu autor necunoscut „rămase nesoluționate”. În 2022 erau 729 de cazuri, în 2023 se ajunsese la 811. Creșterea de la an la an, 2023 față de 2022, a fost de 11,2%. Citește și: EXCLUSIV Primarul celei mai sărace comune din Giurgiu are, după două mandate, 218 terenuri agricole. Înainte să fie primar, familia lui Dănuț Mitrea trăia și cu 2.500 de lei lunar Numărul omorurilor nerezolvate s-a dublat O ușoară creștere au înregistrat și dosarele nesoluționate din cauzele cu loviri sau vătămări cauzatoare de moarte: de la 28 în 2014 la 37 în 2023. Site-ul „Small arms survey” arată că România are una din cele mai mari rate ale morților violente, de 1,46 crime la 100.000 de persoane, deși are una din cele mai mici rate de deținere a armelor de foc, de 2,63 la 100 de persoane. Serbia are o rată de deținere a armelor de foc de 39,4 la suta de locuitori, dar arat crimelor violente era, în 2021, de 1,22. Au rate ale crimelor mai mari decât România toate cele trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania), Bulgaria sau Republica Moldova. Dar în Ungaria rata crimelor violente este de 0,89, la o rată de 10,45 de deținere a armelor de foc. În mai 2021, omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis într-un atentat cu bombă, dar până acum Parchetul nu a pus sub acuzare nici un suspect. În cazul uciderii unui om de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner, jefuit și ucis la începutul lunii noiembrie, unul dintre suspecți este căutat și acum.

Procurorul general și soția au dat statul în judecată pentru salarii Foto: Pro TV
Justiție

Procurorul general și soția au dat statul în judecată pentru salarii

Procurorul general al României, Alex Florența, și soția sa, Flavia Maria Cristina, sunt printre magistrații care au dat statul în judecată pentru salarii mai mari și au câștigat. Cei doi aveau oricum salarii imense: în anul fiscal 2022, el a obținut circa 22.000 lei/lună, net, iar ea ușor peste 16.500 de lei pe lună, net, în medie. Citește și: Armata obligatorie: MApN spune că legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu a avut „impact asupra structurii sistemului național de apărare” și cere reglementări noi Acum, Ministerul Public, pe care-l conduce, anunță procurorii că sumele câștigate în instanță nu se mai reeșalonează și ar urma să fie plătite integral. Potrivit Constituției, “în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor“. Procurorul general și soția au dat statul în judecată pentru salarii În anul fiscal 2021, procurorul Florența a încasat circa 59.000 de lei din drepturi salariale restante. În 2022, încă 97.000 de lei. Soția sa, care lucrează la CSM, a beneficiat, în anul fiscal 2022 de plata drepturilor salariale restante în valoare de 77.000 de lei. Pe lângă salariu și drepturi restante, Flavia Maria Cristina Florența a încasat de la stat o majorare de salariu de 40.870 de lei pentru că a lucrat cu proiecte europene și 93.077 lei pentru “diurnă și transport“. Familia deține un apartament în Sibiu, unul în Vaslui și o casă de vacanță în Caraș Severin. La 29 martie, Parchetul General a comunicat parchetelor curților de apel, prin directoarea economică a Ministerului Public, că “din dispoziția procurorului general al PICCJ, tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești, reprezentând atât diferențe salariale, cât și dobânzi legale, existente în evidența unităților de parchet, vor fi stabilite similar anilor anteriori și vor fi achitate respectând procedura de eșalonare prevăzută deja de actele normative în vigoare. Drept urmare, sumele restante prevăzute prin hotărâri judecătorești, stabilite în favoarea personalului Ministerului Public, nu se vor reeșalona începând cu anul 2024“. Citește și: Bolojan, atac surprinzător la Guvern: „Când se alocă bugetul de stat, alocarea este pe criteriul socialist”. Șeful CJ Bihor vorbește despre blocuri ANL goale și școli modernizate degeaba Aceasta ar putea însemna că drepturile salariale câștigate înainte de 1 ianuarie 2024 vor fi plătite integral în acest an, nu reeșalonate.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră