duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul muncii

5 articole
Politică

Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii

Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară, în regim de urgență. Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi se află o așa-numită „Hotărâre de guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, iar în nota de fundamentare se arată că: „sumele aprobate în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata drepturilor de pensie, până la sfârșitul anului, sunt insuficiente ca urmare a faptului că, începând cu data de 01 septembrie 2024, au intrat în plată drepturile de pensie si a indemnizației aferente deciziilor de pensii recalculate”. Citește și: Nu există nici o dovadă că Trump a vorbit cu Ciolacu: președintele ales al SUA nu menționează nicăieri această conversație, nici ambasada SUA la București Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii În consecință, ministerul Muncii vrea să ia din fondul de rezervă nu mai puțin de 1,6 miliarde de lei, adică circa 320 de milioane d eeuro. Nota de fundamentare arată că problemele ar apare în decembrie. Acum, ministerul ar dispune de 9,386 miliarde de lei pentru pensii, dar este nevoie de 10,986 miliarde de lei. „Execuția bugetară estimată ianuarie- octombrie 2024 la bugetul asigurărilor sociale de stat, titlul 57„Asistență socială”, este în sumă de 112.234.024 mii lei, dintr-un buget aprobat la acest titlu în sumă de 134.620.843 mii lei, buget rămas = 22.386.819 mii lei. Din bugetul disponibil de 22.386.819 mii lei se va achita suma estimată de 13.000.000 mii lei pe luna noiembrie (limita), rămânând un disponibil pentru luna decembrie de 9.386.819 mii lei, față de necesarul de 10.986.819 mii lei”, explică ministerul Muncii. „Grupurile-țintă afectate sau care beneficiază direct sau indirect în urma implementării proiectului de act normativ: Pensionarii sistemului public de pensii își vor primi drepturile de pensie pentru luna decembrie 2024. Problemele la rezolvarea cărora va contribui proiectul de act normativ: Plata integrală și la timp a drepturilor de pensie pentru pensionarii sistemului public de pensii în luna decembrie 2024”, se mai arată în Nota de fundamentare.

Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii Foto: Facebook
Haos total la recalcularea pensiilor Foto: Facebook
Eveniment

Haos total la recalcularea pensiilor

Haos total la recalcularea pensiilor: cinci zile înainte de intrarea în vigoare a recalculării, șeful Poștei spune că mai multe case județene de pensii au cerut oprirea distribuirii deciziilor de recalculare. Directorul Poștei, Valentin Ștefan, a declarat la Antena 3 că nu doar în Alba, ci în mai multe județe s-a cerut Poștei să oprească distribuirea către pensionari a acestor documente. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Însă el a susținut că nu știe în câte județe s-a luat această măsură. Haos total la recalcularea pensiilor “Într-adevăr există aceste situații în care Casele de Pensii solicită să mai oprim de la distribuire anumite decizii“, a arătat Valentin Ștefan la Antena 3. El a afirmat că aceste solicitări de oprire a distribuirii anumitor decizii de recalculare a pensiilor au venit din partea mai multor Case de Pensii din România, nu doar din județul Alba. „Nu am centralizat aceste cifre, nu știu să vă spun câte sunt nici ca număr de decizii, nici ca număr de județe (...) Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire. Ceea ce noi facem. Nu intrăm în subiectul acesta”, a declarat Valentin Ștefan întrebat în legătură cu motivele pentru care anumite decizii sunt oprite de la redistribuire. Mai multe decizii de recalculare a pensiilor unor pensionari din judeţul Alba au fost oprite de la distribuire, pentru că există suspiciunea că ar putea conţine erori. Oficialii Casei Judeţene de Pensii Alba nu au putut preciza despre câte decizii este vorba, subliniind că se va face o reverificare a acestora, a scris News.ro. Casa de pensii Alba spune că au fost mii de decizii suspecte, ministerul Muncii - 17 ”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a luat act de informaţiile apărute în presă referitoare la cele 17 decizii de recalculare a pensiilor transmise de către lucrători ai Oficiului Judeţean de Poştă Alba către pensionari şi care au fost retrase ulterior de la beneficiari. Facem precizarea că o astfel de procedură nu este prevăzută în aceşti termeni în Convenţia încheiată cu Poşta Română”, a transmis, vineri seară, ministerul. Ca urmare, Ministerul Muncii cere urgent Companiei Naţionale Poşta Română şi Casei Teritoriale de Pensii Alba clarificări cu privire la această situaţie. Însă, potrivit unei declarații a șefei casei de pensii Alba, Cornelia Miclea, ar fi vorba de peste 5.000 de decizii greșite, nu doar de 17, cum susține ministerul Muncii. “Am avut pe listă undeva la cinci mii şi ceva de decizii care am dorit să le reanalizăm. Nu înseamnă că toate sunt greşite”, a subliniat Cornelia Miclea.

Reorganizare la ministerul Muncii, condus de Simona Bucura Oprescu: se desființează șapte posturi vacante
Eveniment

Reorganizare la ministerul Muncii: se desființează șapte posturi

Reorganizare la ministerul Muncii, condus de pesedista Simona Bucura Oprescu: se desființează șapte posturi vacante, sub 2% din totalul funcțiilor. Premierul PSD Marcel Ciolacu promitea,în vară, desființarea a 200.000 de posturi vacante. Citește și: Disperare: Vodafone crește unilateral prețurile abonamentelor și introduce o clauză în contract potrivit căreia poate indexa anual, tot unilateral, prețul Reorganizare la ministerul Muncii: se desființează șapte posturi vacante Potrivit unui proiect de reorganizare a ministerului Muncii, numărul de posturi din acest minister se va reduce de la 396 la 389, exclusiv demnitarii. „Au fost identificate posturile vacante din cadrul structurii organizatorice a MMSS și care se desființează în baza art. XVII alin. (1) și (2) lit. a) din Legea nr. 296/2023. La data intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale avea un număr maxim de 396 de posturi aprobate, din care se desființează 1 post de subsecretar de stat, 1 post aferent cabinetului subsecretarului de stat și un număr de 7 posturi vacante, respectiv 1 post de conducere de șef de birou si 6 posturi de execuție, rezultând un număr maxim de 389 de posturi, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferente cabinetelor acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Impactul bugetar al acestei măsuri nu apare în nota de fundamentare. Citește și: Primă de Crăciun de 24.000 de lei pentru obscurul director al unui institut „de cercetare”care câștigă, lunar, 30.000 lei, brut. Directorul a candidat pentru PSD Ordonanţa de urgență 115/2023, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, amână cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, adică măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare. Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

Guvernul atacă din nou Pilonul II de pensii Foto: Inquam/George Calin
Politică

Guvernul atacă din nou Pilonul II de pensii

Guvernul atacă din nou Pilonul II de pensii private: majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, la 4,75%, se amână cu doi ani, deși era obligație PNRR, arată ultimul articol din proiectul unei ordonanțe de urgență „privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Mai multe publicații, inclusiv DeFapt.ro, au distribuit, azi, acest proiect, obținut pe surse. Boloș nu neagă existența proiectului de OUG, dar susține că nu va amâna creșterea contribuției la Pilonul II UPDATE: Ministrul de Finanțe Marcel Boloș nu neagă existența draftului de ordonanță de urgență, dar susține că nu va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. „Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a scris el pe Facebook. Citește și: Șeful Antenei 3, fostul turnător Dan Voiculescu, vrea să devină preot Tentative de a ataca Pilonul II au mai fost în ultimele luni, dar Executivul a bătut în retragere sub presiunea opiniei publice. Guvernul atacă din nou Pilonul II de pensii Acest articol prevede: „Art. XLIII – Alineatul (4) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: (4) Începând cu data de 1 ianuarie 2026 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%”, arată proiectul de ordonanță. În prezent, contribuția la pilonul II este de 3,75%. „Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”, arată Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu. „Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II. În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private”, susțin reprezentanții asociației. Ministerul Muncii se lăuda că a atins acest jalon PNRR, majorarea contribuției la Pilonul II „Jalon îndeplinit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: contribuţiile la fondurile private de pensii vor creşte de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede, totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022 (…) Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuţiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare", precizează Ministerul Muncii într-un comunicat de presă din 16 martie 2022. Citește și: Halucinant: Guvernul vrea să vă interzică să aveți microîntrepindere dacă un străbunic sau o mătușă dețin deja una

Ministerul de Finanţe a încasat primii bani din PNRR: 82 de milioane de lei Foto: Facebook
Politică

Ministerul Finanţe încasat primii bani PNRR

Ministerul de Finanţe a încasat primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: 82 de milioane de lei, anunță acest minister. Ministerul de Finanţe a încasat primii bani din PNRR "Deschidem prin această tragere drumul fondurilor din PNRR în conturile statului, pe baza acţiunilor realizate de Ministerul Finanţelor. E o impulsionare bine-venită să accelerăm atragerea fondurilor puse la dispoziţie prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi să ne apucăm de implementarea reformelor ambiţioase, atât de necesare României pentru o dezvoltare durabilă", a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Totalul încasărilor înregistrate la Ministerul Finanţelor se ridică la 130 de milioane de lei, fonduri transferate în conturile de venituri ale bugetului de stat care au avut la bază solicitările transmise de coordonatorii de reforme şi investiţii, pentru sumele utilizate în scopul realizării ţintelor şi jaloanelor incluse în PNRR. Citește și: Cu forțele ucrainene la ușă, liderul pro-rus din Herson îl „distruge” pe Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova: Un ofițer care permite asta pe front ar trebui să se sinucidă Coordonatorii de reformă beneficiari ai transferurilor de sume sunt Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Ambele ministere sunt conduse de demnitari PSD, Adrain Câciu și, respectiv, Marius Budăi.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră