sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul educatiei

8 articole
Eveniment

Rata de promovare, cea mai mică din ultimii opt ani

Rata de promovare la a doua sesiune a Bacalaureatului a fost de doar 29,3%, cea mai mică din ultimii cinci ani, arată datele ministerului Educației. Citește și: Disperat, guvernul Ciolacu vrea să confiște banii pe care Agenția Națională pentru Sport îi primea din taxele pe țigări și băuturi alcoolice. Ce reacție va avea șefa ANS, pesedista Lipă? Rata de promovare, cea mai mică din ultimii opt ani Ministerul a publicat, luni, rezultatele iniţiale, înainte de înregistrarea şi soluţionarea contestaţiilor, obţinute de candidaţii care au susţinut examenul naţional de Bacalaureat în sesiunea august 2024. Au promovat 8.206 de candidaţi, rata cumulată de promovare (toate promoţiile) fiind de 29,3%. La probele scrise s-au prezentat 28.016 candidaţi din totalul celor 33.676 înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 48 de candidaţi, care nu vor putea participa la următoarele două sesiuni. Potrivit unui grafic edupedu.ro, din 2016 nu s-a mai înregistrat o rată de promovabilitate atât de mică la sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Anul trecut, la examenul de Bac, sesiunea de toamnă, rata cumulată de promovare – rezultate inițiale de la toate promoțiile – a fost 29,8%. Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puţin 6 (şase). Rata de promovare este calculată din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Rata de promovare la sesiunea a doua a bacalaureatului, cea mai mică din ultimii opt ani Foto: Inquam/Octav Ganea
Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori Foto: pro TV
Eveniment

Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) îi salvează pe plagiatori: titlurile științifice sunt irevocabile. ÎCCJ a anulat un ordin de ministru de retragere a unui titlu de doctor obținut în 2013 și anulat în 202, arată site-ul Juridice.ro, preluând, probabil, un comunicat al firmei de avocatură care a câștigat procesul. Citește și: EXCLUSIV Claudiu Florică din afacerea penală „Microsoft”, indispensabil pentru statul român: STS dă un contract uriaș unei companii crescute de denunțătorul din dosarul DNA Chiar președintele ICCJ, Alina Corbu, a fost acuzat de plagiat, dar Comisia de Etică a Universității București a clasat ”pe motive de procedură” trei sesizări din acest caz. Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori “Echipa de avocați ai ZRVP, formată din Alexandru Iorgulescu, partener, și Alina Munteanu, avocat colaborator senior, a obținut anularea unui Ordin al Ministerului Educației și Cercetării emis în 2020, prin care clientului i-a fost retras titlul de doctor obținut în 2013. Prin decizia sa, ICCJ recunoaște și protejează efectele juridice nepatrimoniale produse de obținerea titlului de doctor și consolidează dreptul la reputație și onoare profesională, drept consacrat în jurisprudența CEDO. Chiar dacă nu are ca rezultat obținerea unei funcții ori demnității noi, atribuirea titlurilor științifice are un impact imediat asupra reputației și anvergurii profesionale a deținătorilor acestor titluri. Soluția definitivă obținută de ZRVP este una de referință în materia interpretării principiului irevocabilității actelor juridice unilaterale și a efectelor juridice produse de acestea (...) În motivare, instanța supremă a subliniat că titlul științific de doctor, odată intrat în circuitul civil, produce efecte în materia drepturilor personale, patrimoniale și nepatrimoniale“, scrie Juridice.ro. “Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște și protejează efectele juridice nepatrimoniale produse de titlul de doctor și consolidează dreptul la reputație și onoare profesională, drept consacrat în jurisprudența CEDO. Soluția este cu atât mai importantă cu cât dovedirea efectelor nepatrimoniale este adeseori dificilă, fapt care poate bloca demersurile juridice ale deținătorilor titlurilor de doctor împotriva măsurilor abuzive de revocare din partea autorităților emitente“, mai arată acest site.

Dezastru la concursul de titularizare Foto: Libertatea
Eveniment

Dezastru la concursul de titularizare

Dezastru la concursul de titularizare: promovabilitate de 41,9%, față de 50,36%, anul trecut. Totuși, numărul celor cu note peste 7 a fost ceva mai mare în 2023. Citește și: Suma astronomică cheltuită de PSD-PNL pentru alegerile în Parlamentul European. Nicușor Dan a fost ales cheltuind doar 7% Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală, iar nota minimă pentru a trece acest examen este 7. Pentru suplinitori, nota minimă este 5. Dezastru la concursul de titularizare „Au fost evaluate lucrările a 28.468 de candidați. Dintre cei 28.468 de candidați cu note, 11.928 de candidați (41,9%) au obținut note peste 7 (dintre aceștia, 74 de candidați au obținut nota 10) – număr în ușoară creștere, comparativ cu anul trecut: 11.448 de candidați (între care și 127 de candidați cu note de 10)”, a transmis, azi, ministerul Educației. Potrivit Ministerului Educaţiei, la examenul de titularizare din acest an au fost prezenţi 31.237 de candidaţi (86,48%) din totalul celor 35.971 cu drept de participare. Un număr de 2.669 de candidaţi dintre cei prezenţi s-au retras în condiţiile prevăzute de metodologie, iar 49 au fost eliminaţi din examen, dintre care 11 pentru fraudă/tentative de fraudă. Un număr de 28.519 lucrări au fost transmise la centrele de evaluare, dintre care 51 au fost anulate. Ca urmare, au fost evaluate lucrările a 28.468 de candidaţi. Dintre cei 28.468 de candidaţi cu note, 11.928 (41,9%) au obţinut peste 7 (dintre aceştia, 74 de candidaţi au obţinut nota 10) - număr în uşoară creştere, comparativ cu anul trecut: 11.448 de candidaţi (între care şi 127 cu note de 10). Conform ministerului, 10.629 de candidaţi au obţinut note între 5 şi 6,99, consemnându-se o creştere semnificativă (37,34%) faţă de anul trecut - 7.978 (33,45%). În 2023, ministerul Educației anunța că procentul notelor ≥ 7 (șapte) a crescut, după procesarea contestațiilor, cu 2,36%: de la 48% la 50,36%, fiind aproape la același nivel cu procentul din anul precendent (50,73%) și în creștere cu peste 4% față de anul 2021 (46,71%).

Soția lui George Simion s-a angajat la stat Foto: Facebook
Politică

Soția lui George Simion s-a angajat la stat

Soția lui George Simion s-a angajat la stat, la ministerul Educației, condus de Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Iohannis: în declarația de avere depusă de președintele AUR apare faptul că, în anul fiscal 2023, Ilinca Simion a încasat un salariu de la această instituție. Citește și: Prietenul lui Ciolacu, Alfred Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă, de peste patru ori salariul său și al soției pe un an Deca a fost susținută de PNL pentru funcția de ministru al Educației. Soția lui George Simion s-a angajat la stat Însă salariul încasat de Ilinca Simion este ridicol de mic: doar 8.250 de lei, net, pe întregul an fiscal 2023. În anul fiscal 2022, Ilinca Simion nu a avut nici un venit. În declarația de avere de anul trecut, soția liderului AUR avea un credit ipotecar la Raiffeisen Bank contractat în 2022 şi cu scandenţa în 2051, în valoare de 210.273 lei. Acest credit a dispărut din declarația de acum, din iunie 2024. În mod straniu, din declarația de avere din 2024 depusă de Simion în 2024 a dispărut și apartamentul de 44 mp cumpărat de soția sa, și darul de nuntă, de 400.000 de euro. În consecință, liderul AUR nu are terenuri, proprietăți imobiliare sau conturi în bancă. El deține doar un Ford Fiesta din 2006. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar Liderul formațiunii extremiste AUR, George Simion, și-a lansat oficial sâmbătă seara candidatura la alegerile prezidențiale, în cadrul unui eveniment fastuos organizat la Arenele Romane, în București, unde au participat câteva sute de membri de partid.

Nota 2 pentru ministerul Educatiei, spune Pavel Ciurea
Eveniment

Nota 2 pentru ministerul Educației

Mezinul lotului de olimpici la Olimpiada Internațională de Matematică, din Japonia, Pavel Ciurea, spune, într-un interviu, că ar da nota 2 pentru ministerul Educației. Ciurea, care este elev la Liceul Internațional de Informatică din București, a luat o medalie de aur la această olimpidă și, deși în toamnă abia intră în clasa a XI-a, spune că viitorul său este în SUA sau Anglia. Din cei șase elevi care au obținut medalii la acea olimpiadă, cinci sunt de la un liceu privat. În Japonia, România a obținut locul 1 între țările din Europa și locul 4 în clasamentul mondial pe națiuni, cea mai bună clasare din 1999. Nota 2 pentru ministerul Educației Iată câteva din afirmațiile sale, la un interviu pentru Europa Liberă, realizat de Andreea Ofițeru: „Nu văd cum cineva ar putea fi atras de materia de la școală la ce facem noi, adică sunt mai mult calcule și lucruri repetitive, care nu trezesc niciun interes, niciun mister.” Matematica „ar trebui să se bazeze mai puțin pe memorarea formelor. Adică, da, sunt importante, nu poți să aștepți ca un elev să descopere formulele singur, dar trebuie să-i oferi un pic de mister”. „În loc să vii să pui o formulă fără sens pe tablă, adică ea are sens pentru că a fost descoperită în istorie, dar trebuie să fie predată mai mult ca o poveste, ca un lanț logic pe care elevul trebuie să încerce, bucăți din el cel puțin, pentru că evident nu poate să-l descopere pe tot singur de la zero, dar trebuie să încerce să descopere singur bucăți din el.” „Din ce am văzut eu, profesorul vine la clasă, pune o formulă pe tablă pe care elevii trebuie să o memoreze și să o scuipe după la examen.” Ciolacu și-a făcut poze cu olimpicii Foto: Guvernul României Elevii, pregătiți de un liceu privat „Olimpicul spune că dacă ar fi să dea o notă sistemului de Educație din România ar da nota 2. Asta pentru că deși declarativ spune că apreciază olimpicii, în realitate Ministerul Educației nu pune mare preț pe ei. Pavel Ciurea spune că elevii români au rezultate excelente la olimpiade în condițiile în care bugetul pentru pregătire este mic. «Pentru noi, pentru elevii olimpici, faptul că nu suntem susținuți mai deloc de minister sau nu avem centre în care să ne aducă ministerul și este nevoie de un liceu privat (n.r ICHB) să facă acest lucru este destul de greșit», spune Pavel Ciurea”, mai relatează Europa Liberă. Citește și: STENOGRAME Șefa azilelor groazei, Cristina Dumitra, fura și din banii angajaților, nu doar din cei ai bătrânilor, după ce le lua cardurile. Rețeaua de interpuși

România, uzină de doctorate. Doar 60 ar fi fost plagiate Foto: SRI
Eveniment

România, uzină de doctorate

România a fost, în ultimii 23 de ani, o adevărată uzină de doctorate: peste 80.000 de astfel de titluri academice au fost acordate din 1999 până în 2022, arată datele oficiale ale ministerului Educației. Însă, potrivit aceluiași minister, doar 60 dintre ele s-au dovedit a fi plagiate. România, uzină de doctorate În perioada 1999-2022, au fost atribuite prin ordin al ministrului exact 80.589 de titluri de doctor. Din 1990 în 1999 au fost atribuite doar 7.234 de doctorate. Doar în 2012, când a început o campanie publică împotriva plagiatelor, prin dezvăluirile despre plagatul premierului Victor Ponta, s-a acordat 6.258 de astfel de titluri academice. După acest an, în care s-a înregistrat un vârf, numărul titlurilor acordate a început să scadă. Ministerul Educației arată că „de la data implementării metodologiei privind soluționare sesizărilor privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat (2016) și până în prezent, s-au dovedit a fi plagiate 60 de teze de doctorat”. Citește și: Andreea Raicu, abandonată pe aeroport de Wizz Air: „Nu am avut unde să dormim, nu ni s-au găsit zboruri imediate, ci după 2-3 zile. Era ora 4 dimineața, tot în aeroport” În 2019, s-au identificat 30 de plagiate, anul cu cele mai multe sancțiuni, după 2016. În 2022, nici unul.

Peste 26.000 de elevi sunt infectați cu Covid (sursă: Pexels.com)
Eveniment

Peste 26.000 de elevi sunt infectați cu Covid

Peste 26.000 de elevi sunt infectați cu Covid și peste 100 de școli funcționează online. Un număr de 26.974 de elevi şi preşcolari - reprezentând 0,93% din total - sunt infectaţi cu noul coronavirus, iar 108 unităţi de învăţământ funcţionează în sistem online, a informat, vineri, Ministerul Educaţiei."Vineri, 28 ianuarie 2022, la nivel naţional, 108 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri (0,61% din numărul total) şi 3.576 de clase/grupe (2,6% din numărul total) funcţionează în sistem online. (...) 26.974 de elevi/preşcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi COVID-19", precizează sursa citată. Citește și: EXCLUSIV Achiziția de corvete, blocată de afaceristul Bosânceanu. Franța nu renunță la contractul de 1,2 miliarde euroTotodată, 7.307 persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar (2,7% din numărul total) sunt infectate cu noul coronavirus. Peste 26.000 de elevi sunt infectați cu Covid Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Harghita a decis, vineri, suspendarea activităţilor didactice în format fizic la Grădiniţa "Tulipán" din Miercurea-Ciuc, Grupa Waldorf 1, din cauza cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Potrivit Instituţiei Prefectului, activităţile fizice vor fi suspendate până în data de 4 februarie şi se vor desfăşura în mediul online. Citește și: Cazul consilierei USR agresate de consilierii PNL și PMP: tăcere complice a liderilor politici Este a doua grădiniţă din Miercurea-Ciuc în cazul căreia CJSU decide suspendarea activităţilor fizice, din cauza infectărilor cu noul coronavirus, după Grădiniţa "Csipike". De asemenea, cursurile au fost mutate în mediul online şi la Liceul Teoretic "Orbán Balázs" din Cristuru Secuiesc. Hotărârea a fost adoptată în urma avizelor Direcţiei de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, la solicitarea consiliului de administraţie a instituţiei de învăţământ, mai precizează sursa citată. În ultimele 24 ore, în Harghita s-au înregistrat 285 de cazuri de infectare, în 13 cazuri fiind vorba de reinfectări.

Ministerul Educației cere rezolvarea crizei STB. (sursă: Facebook/Ministerul Educației)
Economie

Ministerul Educației cere rezolvarea crizei STB

Ministerul Educației cere rezolvarea crizei STB, pentru a se asigura transportul elevilor la școală, în București. Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti au cerut, luni, Primăriei Generale să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor cu transportul în comun, astfel încât copii să ajungă la cursuri, şi le recomandă conducerilor şcolilor să motiveze absenţele elevilor de joi şi vineri. "Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti apelează la autoritatea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti pentru a găsi resurse astfel încât să asigure rezolvarea problemelor de transport în comun, în mod responsabil, pentru a nu afecta dreptul la educaţie al elevilor, având în vedere pierderile educaţionale suferite deja în contextul crizei sanitare", a transmis Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă. Ministerul Educației cere rezolvarea crizei STB pentru transportul elevilor Cele două instituţii recomandă conducerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar din Bucureşti motivarea absenţelor elevilor care, în urma grevei angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti din zilele de joi şi vineri, nu au putut participa la cursuri. "De asemenea, se recomandă (…) identificarea de soluţii astfel încât, în cazul prelungirii grevei angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti, elevii care nu pot ajunge în unităţile de învăţământ să desfăşoare activitatea didactică online", a precizat Ministerul Educaţiei. Un număr de 190 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 13,00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al STB, Adrian Criţ.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră