sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul de finante

4 articole
Eveniment

Ministerul de Finanțe: legea îl obligă să înghețe salariile bugetarilor

Ministerul de Finanțe anunță, într-un document oficial transmis Parlamentului, că legea responsabilității fiscal-bugetare îl obligă să înghețe salariile bugetarilor începând cu semestrul I 2025 dacă datoria publică depășește 50% din PIB. Citește și: Salarii uriașe la Apele Române, instituția direct responsabilă de inundații: până și șoferii iau spor de absorbție a fondurilor europene Datoria publică era la 51,4% la final de iunie, acestea fiind ultimele date disponibile pe site-ul ministerului de Finanțe. Ministerul de Finanțe a răspuns la întrebarea: „La această valoare a datoriei, care a depășit 52% din PIB, guvernul este obligat de lege să ia măsuri urgente - care sunt acestea?”. Ministerul de Finanțe: legea îl obligă să înghețe salariile bugetarilor Ce a răspuns ministerul de Finanțe, prin secretarul de stat Attila Gyorgy: „În situația în care datoria publică depășește 50% din PIB, dar se situează sub 55% din PIB, articolul 13, alineatul doi, din legea responsabilității fiscal-bugetare (...) prevede următoarele: a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică (...) În aceste condiții devin aplicabile măsurile prevăzute la articolul 13 din legea 69/2010 (...) iar implementarea acestora trebuie realizată cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constat depășirea pragului de datorie publică de 50% din PIB, respectiv în semstrul I al anului 2025”. Ministerul de Finanțe nu a mai precizat în interpelare, dar, dacă datoria publică sare de 55%, urmează „înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public” - arată aceeași lege a responsabilității fiscale. Citește și: Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat ajung în 2024 la astronomica sumă de 14,63 miliarde lei – Finanțe

Ministerul de Finanțe anunță că legea îl obligă să înghețe salariile bugetarilor Inquam Photos / George Călin
Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat Foto: Digi 24
Eveniment

Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat

Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat ajung în 2024 la astronomica sumă de 14,63 miliarde lei, arată un document al ministerului de Finanțe. Ele reprezintă puțin peste 0,8% din PIB-ul estimat pentru 2024. Citește și: Salarii uriașe la Apele Române, instituția direct responsabilă de inundații: până și șoferii iau spor de absorbție a fondurilor europene Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 5,84 miliarde de lei, ajunge la pensiile foștilor angajați ai Internelor. Încă 3,86 miliarde se duc la pensiile plătite de casa de pensii a apărării, iar 768 de milioane de lei încasează, în 2024, pensionarii SRI. Documentul ministerului de Finanțe mai arată că, în 2024, contribuabilii vor plăti 129,4 milioane de lei pentru pensiile foștilor parlamentari. Mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, au depus, la 11 septembrie, un proiect de majorare a pensiilor militarilor, apreciind că aceștia ar fi discriminați față de pensionarii obișnuiți. Ce propun inițiatorii: „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special”. În prezent, cuantumul pensiilor militare de stat „se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”.

O firmă misterioasă din Voluntari va primi ajutor de stat de 227 milioane lei de la ministerul de Finanțe Foto: Facebook
Eveniment

Firmă din Voluntari va primi ajutor de stat de 235 milioane lei

O misterioasă firmă din Voluntari, cu un singur angajat și cifră de afaceri de 270.000 lei, va primi un ajutor de stat de 235 milioane de lei, scrie Ziarul Financiar. Publicația arată că sunt numeroase semne de întrebare la „schema de ajutor de stat pentru investiţii cu impact major”, întrucât ajutoare de stat de sute de milioane de lei ajung la firme cu afaceri de câteva milioane de lei, cel mult. Citește și: ANALIZĂ Dezastrul de care fug candidații Puterii: producția industrială s-a prăbușit, eșecul PNRR, cea mai mare inflație din UE Firmă din Voluntari va primi ajutor de stat de 227 milioane lei „Firma K2 TOP BUSINESS CONSULTING SRL, care a obţinut prima poziţie pentru acordarea de ajutor de stat pentru investiţii majore din partea guvernului, a avut în 2023 afaceri de aproape 270.000 de lei, în creştere cu 27% faţă de anul anterior. Are un singur angajat şi a fost înfiinţată în 2010. Cel mai bun an a fost 2014, cu cea mai mare cifră de afaceri, de 550.000 de lei”, scrie Ziarul Financiar. Firma solicită un ajutor de stat de 235 de milioane de lei pentru a ridica o fabrică de echipamente de identificare prin unde radio. Trei investiţii în fabrici – una în echipamente cu frecvenţe radio şi două de hrană pentru animale – sunt primele în clasamentul preliminar realizat de Ministerul de Finanţe pentru acordarea de ajutor de stat conform schemei pentru investiţii cu impact major în economie, derulată în 2024. „În cadrul aplicaţiei prin care se depun cererile de finanţare la Ministerul Finanţelor, punctajele se dau automat de aplicaţie în funcţie de locaţie, valoare şi tipul investiţiei. Punctajul stabileste doar ordinea de intrare în analiză. Urmează ca proiectul să fie evaluat de către echipa MF, inclusiv din perspectiva capacităţii firmei de a implementa un proiect de asemenea anvergură”, a spus ministerul de Finanțe pentru Ziarul Financiar.

Armand a pus executorii judecătorești pe ministerul de Finanțe Foto: Facebook
Eveniment

Armand a pus executorii judecătorești pe ministerul de Finanțe

Clotilde Armand a pus executorii judecătorești pe ministerul de Finanțe, pentru că refuză să facă curat pe un teren care a ajuns groapă de deșeuri ilegale. Citește și: Nicușor Dan explică cum acționează mafia imobiliară în București: „Mai întâi s-a dat autorizație de patru etaje, apoi de șase, primăria sectorului a dat opt”. DNA a clasat dosarul Primarul Sectorului 1 a postat pe rețelele sociale o notificare de executare silită a ministerului condus de Marcel Boloș, care refuză să salubrizeze și să igienizeze un teren de pe Drumul Carierei. Armand a pus executorii judecătorești pe ministerul de Finanțe „Cele mai multe astfel de terenuri nesalubrizate sunt în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Finanțelor. Așa că am trecut la următorul pas: obligarea pe cale judecărească a proprietarilor de terenuri să facă curățenie. Avem toleranță zero față de orice încălcare a legii, indiferent despre ce minister este vorba și de cine se află la conducerea acestuia. De exemplu, avem o suprafață uriașă de teren pe Drumul Carierei din cartierul Giulești -Sârbi, care a fost în proprietatea unei societăți de stat aflate în faliment, iar acum este în administrarea Ministerului Finanțelor. Minister Instant condus din iunie 2023 de Marcel Boloș (PNL). De-a lungul acestui mandat, Poliția Locală Sector 1 a dat amenzi pe Drumul Carierei de zeci de mii de lei și a confiscat trei autoutilitare care aruncau ilegal deșeuri de construcție. Pentru că nu se rezolva nimic doar cu amenzile, am cerut în instanță și am câștigat obligarea Ministerului Finanțelor la salubrizare și igienizarea imobilului. La începutul acestui an, Poliția Locală Sector 1 a somat conducerea acestuia minister să pună în aplicare hotărârea definitivă a instanței. Pentru că Ministerul Finanțelor a ignorat sentința judecătorească am angajat o societate de executori judecătorești să o pună în aplicare. Dacă domnul Marcel Boloș va ignora în continuare solicitarea executorului judecătoresc, vom face noi curățenie în cel mai scurt timp posibil. Dar nota de plată, atât a salubrizării și igienizării terenului -sunt sute de tone de gunoi aruncate acolo- plus onorariul executorului judecăroresc, va fi suportată de Ministerul Finanțelor. Așa vom proceda cu toate terenurile din Sectorul 1 care au fost abandonate de proprietari și care sunt un pericol pentru sănătatea public”, a scris Clotilde Armand, pe Twitter. Multe dintre terenurile nesalubrizate de la marginea Sectorului 1 se află în administrarea unor ministere sau companii naționale. Șefilor acestor instituții de stat, numiți în funcții pe criterii politice, nu le-au păsat timp de decenii de sănătatea locuitorilor orașului… pic.twitter.com/hkmNt7lUgL— Clotilde Armand (@clotilde_armand) March 6, 2024 Ea a mai scris că multe dintre terenurile nesalubrizate de la marginea Sectorului 1 se află în administrarea unor ministere sau companii naționale.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră