duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul cercetarii

3 articole
Politică

Ex-tablagiu, consilier al ministrului al Cercetării

Un ex-tablagiu - denumirea populară a subofițerilor de miliție și poliție - care a terminat o facultate privată la 34 de ani a ajuns consilier al ministrului PSD al Cercetării și Digitalizării și a fost plasat în CA-ul Radiocom, companie de stat subordonată acestui minister. Citește și: Șoșoacă vă invită la Școala de vară, unde veți putea învăța, de la un „invitat surpriză”, despre „Marea Resetare Planetară” Este foarte posibil ca el să fie pensionar special din 2024, dar în ultima sa declarație de avere, din acest an, care se referă la anul fiscal 2023, nu sunt trecute venituri din pensii. În 2023, el a câștigat un salariu net anual de 120.000 de lei, de la Poliția București, plus 16.277 de lei de la ministerul Cercetării. Ex-tablagiu, consilier al ministrului al Cercetării Ștefan R. Anton este de la începutul anului 2024, potrivit unui CV postat pe site-ul societății Radiocom, „consilier al Ministrului Cercetării și Digitalizării”. Absolvent în 1991 al unui liceu din București, Anton a finalizat în 1995 Școala Militară de Poliție Vasile Lascăr - Câmpina, unde erau pregătiți subofițerii de poliție. Din 1995 în 2023 a fost polițist. În 2007, a ajuns „licențiat al Facultății de Administrație Publică” din cadrul Universității „Athenaeum" București - Specializarea Administrație Publică. Dacă el a terminat liceul în 1991, înseamnă că avea 34 de ani la absolvirea facultății. În octombrie 2023 el a ajuns șef al corpului de control și anticorupție din cadrul ministerului Cercetării, iar ulterior consilier al acestuia. Din mai 2024, a fost plasat în consiliul de administrație al Radiocom. Ministru al Cercetării și Digitalizării este pesedistul Bogdan Ivan. În octombrie 2023, presa a scris că titlul de doctor al ministrului cercetării, Bogdan-Gruia Ivan, cel mai tânăr ministru din cabinetul Ciolacu, a fost invalidat de CNATDCU, teza fiind coordonată de senatorul PSD Vasile Dîncu.

Un ex-tablagiu este consilier al ministrului PSD al Cercetării, Bogdan Ivan (în fotografie, alături de Marcel Ciolacu) Foto: Facebook
Câte zeci de institute de cercetare finanțează România  Foto: Facebook
Eveniment

Câte zeci de institute de cercetare finanțează România

Câte zeci de institute de cercetare finanțează România de la buget: potrivit datelor de pe site-ul ministerului Cercetării, sunt nu mai puțin de 46 de astfel de instituții. Activitatea lor, este în mare măsură, necunoscută, dar, pe de altă parte sunt o sursă de sinecuri pentru membrii consiliului de administrație. Citește și: Minciună patriotic-șoșocistă a unei primărițe din Ardeal: „Contract datat 1267, scris în limba română”! În realitate, documentul este în latină și, probabil, un fals Pe lângă institutele coordonate de ministerul Cercetării, Academia Română - și ea finanțată parțial de la buget - are mai multe insitutute de cercetare. Câte zeci de institute de cercetare finanțează România Toate aceste insitute coordonate de ministerul Cercetării au un consiliu de administrație în care ministerul de Finanțe trimite un reprezentant, care câștigă astfel circa 2.300 de lei, net, pe lună. Nu există CV-uri publice ale celor trimiși de Finanțe în aceste consilii. Directorii institutelor câștigă, în general, câte 12.500 lei pe lună, net. Însă directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Șerban Octavian Davidescu, a câștigat, în anul fiscal 2022, 450.000 de lei de la acest institut, adică în medie 37.500 de lei pe lună. Bugetul României, finanțează, printre altele, un institut de cercetare în textile și pielărie, unde lucrează 73 de oameni și, în 2022, a avut un buget de salarii de aproape zece milioane de lei. Institutul de mecatronică avea, potrivit datelor din 2022, 87 de angajați și un buget de salarii de 6,6 milioane de lei. Există și un institut pentru cercetarea protecției muncii, cu 44 de angajați, altul pentru bioresurse alimentare, cu 59 de angajați, sau unul pentru cercetare în turism, cu 23 de angajați. Citește și: Salariul uriaș al judecătoarei care nu a motivat sau nu a închis sute de cauze, lăsând părțile să aștepte în zadar. CSM încearcă pentru a doua oară să o dea afară din magistratură Pe lista ministerului Cercetării mai figurează un institut de geologie și teledetecție, cu 127 de angajați, ale căror salarii au fost, în total, de circa 6,6 milioane de lei în 2022.

Ministerul Cercetării a cumpărat mobilier de 230.000 de lei în mandatul lui Bolos Foto: Facebook
Politică

Ministerul Cercetării cumpărat mobilier 230.000 lei

Ministerul Cercetării și Digitalizării a cumpărat mobilier de 230.000 de lei în perioada februarie-mai 2022, în mandatul lui Boloș, scrie G4Media. În acea perioadă, ministru era Marcel Boloș, susținut de PNL. La 3 mai 2022, el a fost numit ministru la Investiții și Proiecte Europene (MIPE), iar în locul său, la Digitalizare, a ajuns liberalul Sebastian Burduja. Bolos a fost ministru al Cercetării și Digitalizării din data de 28 ianuarie până la data de 3 mai 2022. Ministerul Cercetării a cumpărat mobilier de 230.000 de lei „Pe lista contractelor se află achiziția mai multor tipuri de scaune, inclusiv directoriale, birouri, mese de ședință, canapele, fotolii, mochete, aparate de aer condiționat, televizoare, frigidere, măsuțe de cafea, uși, cuiere și seifuri. Printre societățile furnizoare se află Ikea Romania, Mobexpert Băneasa și Orient Xianzhi Economic, ultima fiind o societate din Voluntari în care asociați sunt cinci cetățeni chinezi. De la firma Mobexpert, cunoscută îndeosebi pentru prezența pe piața de lux, au fost cumpărate mai ales fotolii, dar și un birou, valoarea totală fiind de aproape 12.000 de lei”, arată G4Media. Biroul ministrului Boloș a fost renovat contra sumei de 8.750 de lei, iar achizițiile de mobilier au ajuns la 16.600 de lei. Biroul de Presă a justificat aceste cheltuieli prin faptul că ”la nivelul instituției numărul angajaților a crescut”, iar birourile demnitarilor au fost remobilate pentru ca aceștia să poată desfășura o activitate mai eficientă. Citește și: Este vânturat din nou scenariul conform căruia arme nucleare americane ar fi mutate în țări de la Marea Neagră precum România sau Bulgaria. Președintele Rumen Radev neagă Boloș a preluat, recent, conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, unde numărul secretarilor de stat a crescut de la cinci la opt, printr-o hotărâre de guvern adoptată acum câteva zile. În plus, s-au mai înființat două noi posturi de secretar general adjunct, două de subsecretar, iar schema de personal s-a majorat de la 1407 la 1943 (exclusiv demnitarii și cabinetele aferente demnitarilor)”. Practic, numărul angajaților MIPE se va majora cu 35%.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră