sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul agriculturii

6 articole
Eveniment

Percheziții la Casa de Comerț Unirea

Percheziții la Casa de Comerț Unirea. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au desfășurat miercuri mai multe percheziții în Capitală și în diverse județe din țară, în cadrul unei investigații legate de activitatea Casei de Comerț Unirea, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Agriculturii. Informațiile au fost furnizate de surse judiciare. Percheziții la Casa de Comerț Unirea Conform surselor citate, DNA a efectuat 60 de percheziții la adrese din București și din județele Ilfov, Ialomița, Prahova, Giurgiu, Constanța, Iași, Timiș, Caraș-Severin, Cluj, Bihor, Maramureș și Arad. Citește și: Actorul Mihai Bobonete, afaceri de milioane de lei pe an. Numai profitul, aproape două milioane de lei net. Despărțirea de „Celentano” nu i-a priit Ancheta vizează infracțiuni de abuz în serviciu comise în perioada 2023 - 2024. Sursele judiciare estimează că prejudiciul în acest caz se ridică la suma de 40 de milioane de lei.

Percheziții la Casa de Comerț Unirea (sursa: Facebook/Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)
Casa de Comerț Unirea vindea produse de import Foto: captură video
Economie

Casa de Comerț Unirea vindea produse de import

Casa de Comerț Unirea, deținută de ministerul Agriculturii și promovată de patriotul George Simion, vindea produse de import, arată Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Această direcție a verificat activitatea Casei de Comerț Unirea în perioada 13 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024. Citește și: Noua conducere a ASF își cumpără, pe bani publici, căști in-ear Airpods Pro2 și mouse Apple Magic. Șeful instituției câștigă circa 15.000 de euro pe lună Casa de Comerț Unirea vindea produse de import „S-a constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, fapt ce denotă îndepărtarea managementului de la obiectivul avut în vedere de acţionarul unic atunci când a fost creată această societate, acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România", se arată în raportul de control al MADR, citat de Agerpres. În plus, din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse. În decembrie 2023, președintele AUR, George Simion, făcea propagandă acestei companii de stat, invenția lui Dragnea și Daea: el a fost singurul lider politic prezent la inaugurarea unui magazin al Casei de Comerț Unirea. În plus, Simion a postat pe Facebook o filmare de la acest moment festiv. „Am deschis magazinul Casei de Comerț UNIREA de lângă București. Urmează măcar unul în fiecare județ, pentru producătorii români”, a scris Simion, pe Facebook. În realitate, Simion nu a deschis nimic, magazinul fiind deschis pe banii contribuabililor. PSD și-a propus să pompeze nu mai puțin de 100 de milioane de lei în acest proiect, care a mai dat odată faliment, de facto.

Simion face propagandă unei companii falite de stat, controlată de PSD Foto: Captură video
Economie

Simion face propagandă unei companii falite de stat

Președintele AUR, George Simion, face propagandă unei companii falite de stat, invenția lui Dragnea și Daea: el a fost singurul lider politic prezent la inaugurarea unui magazin al Casei de Comerț Unirea. În plus, Simion a postat pe Facebook o filmare de la acest moment festiv. Casa de Comerț Unirea este controlată de ministerul Agriculturii, fief al baronului PSD Paul Stănescu. Ministru al Agriculturii este deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, crescut și promovat în politică de Darius Vâlcov. Deputatul Barbu este acum în echipa secretarului general al PSD, Paul Stănescu, și a fost pe cale să preia Agricultura și în 2022, când Adrian Chesnoiu a demisionat, fiind pus sub acuzare de DNA. Societatea Naţională „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” S.A., deținută de stat prin Ministerul Agriculturii, a inaugurat, luni, primul cash&carry în complexul Doraly din Afumați. Simion face propagandă unei companii falite de stat „Am deschis magazinul Casei de Comerț UNIREA de lângă București. Urmează măcar unul în fiecare județ, pentru producătorii români”, a scris Simion, pe Facebook. În realitate, Simion nu a deschis nimic, magazinul fiind deschis pe banii contribuabililor. PSD și-a propus să pompeze nu mai puțin de 100 de milioane de lei în acest proiect, care a mai dat odată faliment, de facto. „S-au angajat 57 de persoane, directori, directorași, consilieri, fără să aibă vreun obiect de activitate. Am constatat că s-a plătit un avans de un milion de euro la un depozit de legume fructe de la Focșani care nici până astăzi nu s-a clarificat regimul jurudic al proprietății. S-au cumpărat corturi pentru a face piețe volante, fără ca ele să fie utilizate în scopul pentru care au fost cumpărate, la bursa de pește de la Tulcea s-au cumpărat produse din pește și am constatat că au fost inclusiv achiziționate icre de proveniență China”, relata un fost secretar de stat despre activitatea acestei companii, înființate în 2018, în regimul Dragnea. În octombrie 2020, presa scria că aprozarele de stat din Bucureşti şi Sibiu, deschise prin Casa de Comerţ Unirea pentru a vinde produsele direct de la fermierii români, fie sunt închise, fie sunt în curs de închidere. „Vremea gostaturilor a trecut. Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate (Casa de Comerț Unirea – n.red.). Trebuie reglementări clare de asigurare a accesului la piață pentru producătorii autohtoni, iar dacă aceste reguli sunt respectate nu mai e nevoie să refacem gostaturile”, spunea fostul premier Ludovic Orban.

Se fură până și subvenția la usturoi Foto: Lumea Satului
Economie

Se fură până și subvenția la usturoi

Se fură până și subvenția la usturoi: ajutoarele ar fi ajuns la ferme care nu cultivau nici măcar un fir din această plantă, arată un reportaj RTV cu camera ascunsă. Azi, ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, a dispus Corpului de Control să verifice procedura de accesare şi atribuire a fondurilor privind derularea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”. Citește și: Dezastru al propagandei Tudose-Grindeanu: celebrul pod peste Dunăre de la Brăila are fisuri la structura de rezistență. CNAIR refuză să semneze recepția Bugetul pe 2023 pentru această schemă de ajutor de stat este puțin peste șase milioane de lei. Se fură până și subvenția la usturoi „Pe programul Tomata și Programul Usturoiul se fură cel puțin 70% în frunte cu cei de la Direcția Agricolă. Comisiile când vin nu măsoară corect suprafațele și beneficiază…Mulți nici nu plantează usturoi, doar încasează acea sumă de 3.000 euro. Acestea sunt falsuri și cei de la minister cred că știu despre ce este vorba”, a spus un agricultor intervievat de RTV. Un alt agricultor, care beneficiase de ajutor de stat, a spus că nu are usturoi „nici pentru mâncare”. RTv a descoperit că, la controalele direcției agricole județene, două comisii au venit cu informații complet contradictorii: una nu a găsit nimic, iar alta a trecut în documente „tone de usturoi”. „Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la posibile nereguli în accesarea şi acordarea fondurilor privind derularea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi», ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunţite cu privire la procedura de accesare şi atribuire a fondurilor", anunță un comunicat de azi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit comunicatului, acţiunea de control urmăreşte stabilirea unor măsuri de verificare a acordării fondurilor în anul 2023, în judeţul Giurgiu, conform Hotărârii Guvernului nr. 393/2023, precum şi identificarea de posibile abateri disciplinare ale funcţionarilor publici din cadrul DAJ Giurgiu cu atribuţii în verificarea suprafeţelor cultivate şi evaluarea culturii de usturoi. Citește și: Judecătoarea drogată și șpăgară din Suceava boteza, împreună cu amantul ei Cotoară, copiii interlopilor din Rădăuți. Tovarășii iubitului ei, scăpați de arest de judecătoare Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Competiție ceaușistă între Consiliul Concurenței și ministrul Agriculturii, pentru a anunța reduceri masive de prețuri Foto: Puterea
Eveniment

Competiție Consiliul Concurenței ministrul Agriculturii

Propaganda de stat: competiție ceaușistă între Consiliul Concurenței și ministrul Agriculturii, pentru a anunța reduceri masive de prețuri. Citește și: Ștefan Mandachi s-a supărat pe Aeroportul Otopeni pentru că l-a pus să plătească parcarea. Omul de afaceri și-a lăsat mașina timp de șase zile în parcarea unde costă 20 lei/oră Cele două instituții s-au contrazis, în decurs de câteva zile, în legătură cu procentul uriaș cu care au scăzut prețurile, urmare a măsurilor luate de PSD. Competiție ceaușistă între Consiliul Concurenței și ministrul Agriculturii Între cele două variante, Antena 3 a preferat să anunțe reducerea cea mai puternică. La 3 august, ministrul Agriculturii scria, pe Facebook: „Au scăzut preţurile la alimente chiar şi cu 30-50%! Această măsură a PSD reduce inflaţia şi este un ajutor pentru românii cu venituri mici şi medii! Este 1 august şi preţurile la 14 alimente care fac parte din coşul de cumpărături de bază, au scăzut chiar până la 50%, aşa cum ne-am asumat!” Marcel Ciolacu, la 3 august: „Am văzut deja preţuri scăzute cu 35% şi chiar 50% la unele produse”. La 5 august, ministerul Agriculturii afirma: „Prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%” La 7 august, Consiliul Concurenței susținea: prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. „Prețurile la unele alimente de bază au scăzut chiar și cu 50%, după 1 august. Analiza făcută în magazine de Consiliul Concurenței”, titra, la 7 august, Antena 3, deși Consiliul Concurenței indicase doar un procent de 34%. Sâmbătă, premierul Ciolacu s-a filmat vizitând un magazin Profi, unde a constatat că prețurile au scăzut: „Am vrut să văd cu ochii mei cum s-a aplicat acest act normativ și am mers astăzi într-un magazin Profi din Sectorul 4. Cele mai mari scăderi sunt la cartofii noi, apoi la pâine, telemea, făină și mălai. Îi asigur pe toți românii că, în perioada următoare, toate autoritățile cu competențe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât prețul coșului zilnic al fiecărui român să fie redus!”.

Motreanu, dezamăgit de Ministerul Agriculturii Foto: Facebook Ministerul Agriculturii
Eveniment

Motreanu, dezamăgit de Ministerul Agriculturii

„Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina”, a scris, azi, pe Facebook, europarlamentarul PNL Man Motreanu. Ministerul Agriculturii este condus de pesedistul Petre Daea. Citește și: Republica Moldova face o reformă administrativă pentru care România nu are curaj: nici o comună fără măcar 3.000 de locuitori și să poată acoperi cheltuieli pentru măcar 12 angajați Potrivit lui Motreanu, România va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro. Motreanu, dezamăgit de Ministerul Agriculturii „Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina. Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE. Susținerea politică pentru țara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuții care revin Ministerului Agriculturii. Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca. România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, a scris Motreanu, pe Facebook.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră