sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: meteo

13 articole
Eveniment

Temperaturi scăzute, ger în toată țara

Temperaturi scăzute, ger în toată țara. În următoarele zile, România va traversa un episod de vreme rece, cu temperaturi minime de până la -20 de grade Celsius în zonele depresionare. Diminețile și nopțile vor fi geroase, iar în unele regiuni se vor semnala ninsori slabe și intensificări ale vântului, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Temperaturi scăzute, ger în toată țara În perioada 9-10 februarie va fi ger dimineața și noaptea, în special în Transilvania, Moldova și zonele subcarpatice din sud. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Temperaturi maxime: între -1 și 9 grade Celsius. Temperaturi minime: între -20 și -18 grade în depresiunile Carpaților Orientali. Vântul va fi moderat, cu rafale de 50-60 km/h în sudul Banatului și intensificări locale în Dobrogea și Bărăgan. Vor exista posibile fulguieli în regiunile estice și sud-estice. În București, cerul va fi mai mult senin, maxima: 2 - 4 grade Celsius, minima: -8 și -5 grade Celsius. Prognoza meteo pentru 10-11 februarie În acest interval, temperaturile rămân scăzute, fără variații semnificative. Ger matinal și nocturn în Transilvania, Moldova și zonele subcarpatice. Cer variabil, mai mult senin în timpul nopții. Vor fi posibile fulguieli izolate în estul țării. Maxime: între -1 și 9 grade Celsius. Minime: între -19 și -17 grade în depresiunile Carpaților Orientali. În București, cerul va fi mai mult senin, maxima: 3 - 4 grade Celsius, minima: -8 și -5 grade Celsius. Vântul va fi slab și moderat. Ger puternic între 11 și 12 februarie În această perioadă, va fi ger puternic dimineața și noaptea în regiunile estice și depresiunile montane. Maximele vor fi cuprinse între -1 și 9 grade Celsius, iar minimele: între -16 și -14 grade în Carpații Orientali. Vântul, moderat, cu intensificări pe litoral. Posibile ninsori slabe în extremitatea sud-estică a țării. În București, cerul va fi variabil, fără precipitații. Maxima: 3 - 4 grade Celsius. Minima: -7 și -5 grade Celsius. Vreme rece până pe 13 februarie Între 12 și 13 februarie, temperaturile sunt similare cu zilele anterioare. Maxime: 0 - 9 grade Celsius. Minime: -15 și -13 grade în zonele montane. Vânt slab și moderat, cu intensificări pe litoral și în sud-vest. În București, cerul va fi variabil. Maxima: 3 - 4 grade Celsius. Minima: -7 și -4 grade Celsius. Temperaturi în creștere Meteorologii estimează însă o încălzire treptată. Până la finalul intervalului, temperaturile vor fi peste media perioadei în toate regiunile. Probabilitate crescută de precipitații slabe în vest, sud și centru în ultimele două zile. În București, temperaturile sunt în creștere spre valori apropiate de normal. Posibilitatea apariției unor precipitații slabe în a doua parte a intervalului.

Temperaturi scăzute, ger în toată țara (sursa: Pexels/Ogeday)
În ianuarie, temperaturi peste valorile normale (sursa: Facebook/Iri Travel)
Eveniment

În ianuarie, temperaturi peste valorile normale

În ianuarie, temperaturi peste valorile normale. Începând de luni, întreaga țară va resimți o încălzire semnificativă a vremii, cu temperaturi care vor depăși media specifică pentru prima decadă a lunii ianuarie. Administrația Națională de Meteorologie anunță o săptămână cu vreme blândă și cer variabil. În ianuarie, temperaturi peste valorile normale Luni, cerul va fi variabil, cu înnorări în Maramureș, Transilvania și Moldova, unde izolat se vor semnala ploi slabe. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” În Carpații Orientali, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, dar va prezenta intensificări la munte, unde rafalele vor ajunge la 60-80 km/h, mai ales în Carpații Orientali și Munții Apuseni. Local, în vest, nord-vest și sud-est, vântul va avea intensități mai reduse. Temperaturile maxime se situează între 7 și 14 grade. Temperaturile minime, între -5 și -3 grade în estul Transilvaniei și 8-9 grade în Dealurile de Vest. Fenomen asociat: ceață pe arii restrânse, mai ales noaptea. Marți, continuă încălzirea Marți, vremea se va menține caldă, cu cer variabil. După-amiaza, în vest, nord, centru și sud-vest, vor apărea ploi. În nordul Carpaților Orientali, la altitudini mari, vor fi precipitații mixte. Vântul va fi slab și moderat, cu intensificări temporare la munte și izolat în restul teritoriului. Temperaturi maxime: între 9 și 15 grade. Temperaturi minime: între -2 și 7 grade. Fenomen asociat: ceață dimineața și noaptea, pe alocuri. Prognoza pentru București În Capitală, marți va fi o zi caldă, cu cer variabil și vânt slab până la moderat. Temperatura maximă: aproximativ 11 grade. Temperatura minimă: între 0 și 2 grade. Fenomen asociat: condiții de ceață, în special noaptea. Miercuri, temperaturi peste medie Miercuri, temperaturile vor continua să fie mult peste valorile obișnuite pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, iar ploi slabe vor apărea izolat în vest, nord-vest și centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare în zona montană înaltă și în nord-vest. Temperaturi maxime: între 7 și 17 grade. Temperaturi minime: între -2 și 8 grade. Fenomen asociat: ceață pe arii restrânse, dimineața și noaptea. În București, vremea va continua să fie deosebit de caldă. Temperatura maximă: 14 grade. Temperatura minimă: între 1 și 3 grade. Vânt: slab și moderat. Cer: variabil. Finalul săptămânii La sfârșitul săptămânii, valorile termice vor fi în continuare mult peste media specifică lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va crește începând din a doua parte a intervalului, în toate regiunile. România va traversa o săptămână cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru mijlocul iernii, cu vreme predominant variabilă și doar câteva episoade de ploi slabe. Fenomenele de ceață și intensificările vântului la munte vor completa tabloul meteo al unei săptămâni blânde și atipice.

Cum va fi vremea de Revelion (sursa: Pexels/Rathnahar Sriom)
Eveniment

Cum va fi vremea de Revelion

Cum va fi vremea de Revelion. Vremea de Revelion va fi în general închisă la nivelul întregii țări, dar valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile climatologice, atingând maxime de până la 10 grade Celsius. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2025. Cum va fi vremea de Revelion În noaptea de 29 spre 30 decembrie, cerul va fi variabil în zonele montane, iar în restul teritoriului va fi mai mult noros. Citește și: EXCLUSIV Procurorii și judecătorii, furioși pentru că guvernul Ciolacu II le taie masiv din uriașele diurne de detașare. Secretarul general CSM: diurnă de 135.000 lei, net Se vor înregistra precipitații slabe, mixte (burniță sau fulguieli), mai ales în nord-vest. Temperaturile minime vor varia între -8 și 1 grad, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări ușoare în Carpații de Curbură. Local, în zonele joase, va fi ceață asociată izolat cu chiciură. Între 30-31 decembrie cerul va fi mai mult noros în regiunile intracarpatice, cu înnorări temporare în restul țării. Izolat, se vor semnala burniță sau fulguieli, în special în nord-vest și centru. Temperaturile maxime vor varia între -1 și 10 grade, iar cele minime între -10 și 1 grad. Ceața va persista local și va fi asociată pe alocuri cu depuneri de chiciură. În noaptea dintre ani, cerul va fi mai mult noros în vest, nord-vest și centru, iar în rest, înnorările vor fi temporare. Temperaturile maxime se vor situa între -1 și 10 grade, iar minimele între -7 și 4 grade. Local, ceața va persista și poate fi însoțită de chiciură. 1 ianuarie 2025: temperaturile cresc În prima zi a anului, temperaturile diurne vor crește în majoritatea zonelor, cu maxime între 3 și 13 grade și minime între -5 și 5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în vest, nord-vest și centru. Dimineața și noaptea se va forma local ceață. București: Vreme variabilă, cu maxime de 7-9 grade și minime în jurul valorii de 0 grade. 2-3 ianuarie: temperaturile maxime de până la 16 grade Valorile termice vor fi în creștere, cu maxime între 5 și 16 grade. În nord, vest și centru vor apărea precipitații, predominant ploi, iar în nordul Carpaților Orientali sunt posibile lapovițe și ninsori. Dimineața și noaptea, ceața va fi prezentă pe arii restrânse. București: Maxime de 10-12 grade, minime între 0 și 2 grade. Cer variabil și vânt slab până la moderat. Tendințe pentru 3-6 ianuarie Prognoza indică temperaturi mai ridicate decât mediile climatologice pentru începutul lunii ianuarie. Temporar vor fi precipitații în nordul țării, iar ulterior și în restul teritoriului. În București, valorile termice vor fi peste medie, cu posibile precipitații spre finalul intervalului. Iarnă blândă Vremea de Revelion și primele zile ale anului 2025 se anunță neobișnuit de blândă, cu temperaturi peste normele climatologice. Cu toate acestea, ceața și precipitațiile locale pot aduce disconfort în unele zone, mai ales dimineața și noaptea.

Ciclonul Ashley nu există, găselniță românească (sursa: Facebook/Ministerul Mediului - România)
Eveniment

Ciclonul Ashley nu există, găselniță românească

Ciclonul Ashley nu există, găselniță românească. Universitarul Lucian Sfîcă, conferențiar doctor, distruge complet "ciclonul" prezentat public ca un mare pericol pentru România. Ciclonul Ashley nu există, găselniță românească "Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Poate fi un ciclon cândva Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față. "Episod mai consistent de ploi torențiale" Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni. Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit.", a explicat Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

Autoritățile întrețin o isterie totală în București pentru o banală ploaie de toamnă Foto: Facebook
Politică

Isterie în București o banală ploaie toamnă

Autoritățile întrețin o isterie totală în București pentru o banală ploaie de toamnă. Presa subvenționată, pe diferitecăi, de stat, accentuează această stare de isterie. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit Isterie în București pentru o banală ploaie de toamnă În realitate, ultima prognoză a Administrației Naționale de Meteorologie arată o situație banală, cel puțin până luni dimineața: „Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 29.09.2024 Ora 10:00 - 30.09.2024 Ora 10:00 Vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi mai mult noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…70 l/mp și posibil de peste 80 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 50…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 10…11 grade”. Pentru comparație, în inundațiile de la Galați, de acum două săptămâni, volumul ploielor a fost de circa 150 l/mp. ANM arată că luni situația va fi complet calmă: „Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 30.09.2024 Ora 10:00 - 01.10.2024 Ora 10:00 Vremea va fi închisă, rece, iar ziua temporar va ploua (10…15 l/mp). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade. Vântul va sufla slab și moderat”. În fruntea celor care lansează mesaje privind fenomene meteo „extreme” este Inspectoratul de Stat, care abuzează de sistemul RO-Alert. „Atenție! Începând de astăzi ora 15.00 în regiunea București-Ilfov sunt prognozate fenomene meteo extreme, repetitive, inclusiv pe timpul nopții. Pentru protecție recomandăm: evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau altor elemente de arhitectură ce pot fi displocate; sistarea activităților desfășurate în teren deschis; închiderea ferestrelor locuințelor; evitarea atingerii stâlpilor/ firelor; urmăriți informările transmise de autorități; curățați șanțurile și rogolele. Accesați: www.fiipregatit.ro ISUBIF”, anunța ISU București-Ilfov. Ministerul de Interne anunța azi „activarea grupei operative și a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, în 29 județe și municipiul București aflate sub avertizare cod portocaliu”. La ședința de la Interne au participat „viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI”. Președintele Consiliului Județean Ilfov, liberalul HubertThuma, scria, azi, pe Fcaebook: „România va fi măturată de ciclonul Ashley. Va ploua mult, într-un interval scurt de timp și meteorologii vorbesc despre inundații. Colegii mei de la Prefectură și de la ISU București-Ilfov sunt în teren continuu. Am vorbit cu toți primarii, luăm toate măsurile care se impun! Aveți grijă și de animalele voastre! Toate ființele au dreptul la viață. Dezlegați-vă câinii, în caz de inundații! Să se poată salva”. Isteria a început de acum câteva zile, amplificată de presă. „ANM anunţă un potop periculos peste Bucureşti şi alte 21 de judeţe din ţară”, titra, la 27 septembrie, Antena 3.

Avertizarea meteo, tardivă din cauza radarului (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Avertizarea meteo, tardivă din cauza radarului

Avertizarea meteo, tardivă din cauza radarului. Furtuna de marți seară, care a răvășit unele zone din Iași, pare că s-a strecurat printre avertizările meteo. Avertizarea meteo, tardivă din cauza radarului De fapt, avertizarea a venit odată cu dezlănțuirea potopului, iar întrebarea e: de ce a întârziat? Citește și: Lovitură dură pentru Ciolacu: candidatura lui Negrescu la funcția de comisar european, respinsă de von der Leyen. Negrescu a cotizat 1,2 milioane de lei la PSD pentru post Gina Tiron, directorul Centrului Meteorologic Regional Moldova, a explicat că tocmai venise o echipă din Germania ca să remedieze aparatura – altminteri aflată în perioada de garanție. Tiron a confirmat că, fără imaginile radar și doar pe baza celor primite de la sateliții meteo, prima avertizare a întârziat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vijelii, grindină, averse torențiale - cod galben (sursa: Inquam Photos/Alex Nicodim)
Eveniment

Vijelii, grindină, averse torențiale - cod galben

Vijelii, grindină, averse torențiale - cod galben. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe situate în nordul, centrul, vestul şi nord-estul ţării. Vijelii, grindină, averse torențiale - cod galben Potrivit ANM, începând de duminică, ora 14:00, până luni, ora 8:00, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Citește și: Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50 - 70 km/h), grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 - 30 l/mp şi pe arii restrânse de peste 40 - 50 l/mp. "Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în Crişana, precum şi în vestul Olteniei şi al Maramureşului", precizează meteorologii. Judeţele avertizate sunt: Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş, Bacău, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Maramureş, Sălaj, Bihor (parţial), Arad (parţial).

Iunie - temperaturi minime extreme în România (sursa: Facebook/Administratia Nationala de Meteorologie RA)
Eveniment

Iunie - temperaturi minime extreme în România

Iunie - temperaturi minime extreme în România. Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, luna iunie fiind, de altfel, cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului, potrivit caracterizării climatice publicate recent de Administraţia Naţională de Meteorologie. Iunie - temperaturi minime extreme în România Cea mai caldă zi de iunie în România a fost înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938, când temperatura a urcat la 42 grade. La polul opus, temperatura minimă absolută a lunii iunie este -12 grade, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. Citește și: Catastrofă: România a atras zero euro din fondurile de coeziune din bugetul 2021-2027. Suma alocată: 29 de miliarde euro, din care 2,7 miliarde euro trebuie absorbiți în 2024 "În perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă după-amiaza la peste 30 grade C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare. Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecţiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed şi aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente", precizează meteorologii. Mediile lunare, 16-18 grade Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2023 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2023) depăşeşte 20 grade în Câmpia Română, vestul Banatului, în sudul şi estul Podişului Moldovei şi în zonele joase din Dobrogea. Valori medii între 18 şi 20 grade sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia. În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, temperaturile medii lunare se menţin între 16 şi 18 grade. În zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 şi 1 6 grade. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 6 şi 8 grade şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2500 m altitudine) se înregistrează temperaturi sub 6 grade. Cei mai calzi și reci ani Temperatura maximă absolută a lunii iunie, la Bucureşti, este de 40,3 grade, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în 20 iunie 1918. În topul anilor cu cele mai calde luni iunie se află 2022, 2019, 2012, 2007, 2003, 1964 etc. Pe de altă parte, la Bucureşti, minima absolută a lunii iunie este 4,2 grade, înregistrată în data de 3 iunie 1918, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În topul anilor cu cele mai reci luni iunie se află: 1989, 1985, 1984, 1976, 1974, 1966 etc. Iunie, luna cea mai ploioasă Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna iunie este cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului. Din datele înregistrate în perioada 1961-2023 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2023) din luna iunie sunt mai mici de 50 mm doar în jumătatea de est a Dobrogei. Acestea sunt cuprinse între 50-75 mm în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei, şi local, în Transilvania. Precipitaţiile medii multianuale se situează în intervalul 75-100 mm în zonele de deal şi podiş din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Crişana. În zonele subcarpatice şi cele montane joase, precipitaţiile medii multianuale sunt cuprinse între 100-125 mm. În zona montană înaltă din Carpaţii Meridionali, Occidentali şi din nordul Carpaţilor Orientali acestea depăşesc 150 mm. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 mm, la Bâlea-Lac, în anul 2011. Ploaia de iunie cea mai bogată La Bucureşti, cantitatea lunară maximă absolută de precipitaţii din iunie este de 297,9 mm, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1897. În topul anilor cu cele mai ploioase luni iunie se află: 2020, 2018, 2010, 1974, 1969 etc. Totodată, în topul anilor cu cele mai secetoase luni iunie se regăsesc: 2022, 2003, 2000, 1987, 1968. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, la staţiile meteorologice din România, este 204 mm, înregistrată la staţia meteo Calafat, în 3 iunie 1940. La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 136,6 mm, înregistrată în 7 iunie 1910, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Avertizare: vijelii în toată țara marți (sursa: ANM)
Eveniment

Avertizare: vijelii în toată țara marți

Avertizare: vijelii în toată țara marți. Pe parcursul zilei de marți (2 aprilie) vântul va avea intensificări susținute în toată țara, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizare: vijelii în toată țara marți Marți, 2 aprilie, între orele 08.00 și 22.00, viteza vântului va fi de 55...65 km/h, iar local, de 70...80 km/h. Pe alocuri, se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90...110 km/h. Citește și: Salariul uriaș al nepoțelului lui Piedone, plătit de contribuabilii Sectorului 5, mai mare ca al primarului Capitalei. Ce avere uriașă are administratorul Sectorului 5 În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1.600 m, se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10...20 l/mp, mai arată ANM. Marți, 2 aprilie, între orele 08.00 și 18.00, vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani. Iar mai ales după-amiaza, și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80...85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h. Vântul se intensifică de luni noapte Vântul se va intensifica treptat încă de luni, 1 aprilie, ora 20.00, în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș, cu viteze de 55...65 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie. În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100...110 km/h. Intensificări de vânt luni noapte (sursa: ANM)

Ninsori, viscol, ger în estul României (sursa: meteoromania.ro)
Eveniment

Ninsori, viscol, ger în estul României

Ninsori, viscol, ger în estul României. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol pentru 14 judeţe, valabilă până marţi dimineaţa. Ninsori, viscol, ger în estul României În intervalul 7 ianuarie, ora 18.00 - 9 ianuarie, ora 10.00, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-15 cm. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar În cursul nopţii de duminică spre luni (7/8 ianuarie) şi în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile. Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55-70 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă. Se vor afla sub cod galben judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa. Potrivit meteorologilor, la începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marţi vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 şi 0 grade, iar în noaptea de marţi spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru şi est, cu minime termice de până la -20 grade.

De ce balonul chinezesc este spion (sursa: CNN)
Internațional

De ce balonul chinezesc este spion

De ce balonul chinezesc este spion. Un balon care a zburat câteva zile deasupra teritoriului SUA a fost doborât (VIDEO) sâmbătă de un avion american de vânătoare. Washingtonul spune că balonul face spionaj pentru China, Beijingul susține că aparatul de zbor este doar un balon meteorologic care a deviat de la cursul normal. De ce balonul chinezesc este spion Totuși, cât de mult seamănă balonul chinezesc doborât deasupra Carolinei de Sud cu unul meteorologic? Mai deloc, spun experți meteo citați de TIME. "Caracteristicile raportate ale acestui balon nu se potrivesc cu nimic din ceea ce cunoaștem", a declarat pentru TIME Jonathan Porter, meteorolog șef la Accuweather. Citește și: Tupeu diplomatic: după ce SUA au doborât un balon chinezesc de spionaj care survola teritoriul american, Beijingul acuză „încălcări grave ale practicilor internaționale” În întreaga lume, mii de baloane meteorologice operate de guverne și private sunt lansate zilnic pentru a colecta informații despre temperatura, vânturile și umiditatea din atmosferă. Porter explică faptul că acest balon a fost detectat atât de repede și a stârnit alarma din cauza dimensiunilor sale masive. Un balon meteorologic tipic crește în dimensiune pe măsură ce urcă în atmosferă, începând cu o lățime de aproximativ șase picioare (doi metri) și extinzându-se până la aproximativ 20 de picioare (peste șase metri) în diametru pe măsură ce se ridică. Balonul chinezesc are o lățime de aproximativ 90 de metri, adică lungimea a trei autobuze, potrivit oficialilor americani din domeniul apărării. Continuarea, aici.

Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie Foto: Inquam/ Alexandru Bușcă
Eveniment

Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie

Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie: precipitaţii mixte, vânt şi maxime termice de 2 grade Celsius, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie. În București, peste 1.500 de militari şi specialişti vor participa la parada militară din Piaţa Arcului de Triumf. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că pe 1 Decembrie vor avea loc concerte live în Piaţa Constituţiei, unde este amplasat şi Târgul de Crăciun. Totodată, iubitorii fotbalului pot urmări meciurile Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar pe ecranele special amenajate acolo. Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie Astfel, în intervalul 1 decembrie, ora 08:00 - 2 decembrie, ora 08:00, vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări în timpul zilei, când va atinge viteze de 35-40 km/h. Temperatura nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima va fi de 1-2 grade, iar cea minimă va fi de 0-1 grad. Citește și: Guvernul Viktor Orban face jocurile lui Putin la reuniunea NATO de la București: Ungaria a blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina Meteorologii au emis şi o prognoză specială pentru municipiul Alba Iulia. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 1 decembrie, ora 08:00 - 2 decembrie, ora 08:00, în zona municipiului Alba Iulia, cerul va fi temporar noros, însă dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Seara şi noaptea cerul va deveni noros şi vor fi posibile precipitaţii slabe mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5-6 grade, iar cea minimă va fi de 1-2 grade.

Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii (sursa: Facebook/Orban Viktor)
Internațional

Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii

Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii. Guvernul ungar i-a demis luni pe preşedinta Agenţiei Naţionale de Meteorologie (NMS) şi pe adjunctul ei, la două zile după anularea din precauţie a unui mare foc de artificii prevăzut să aibă loc la Budapesta de Ziua Naţională a Ungariei, informează AFP şi dpa. Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii Kornelia Radics şi Gyula Horvath au fost demişi din funcţiile lor de ministrul Industriei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics, în subordinea căruia se află agenţia, potrivit unui comunicat al ministerului, care nu oferă alte explicaţii. Acest anunţ intervine la o zi după criticile apărute în mass media apropiate guvernului împotriva agenţiei meteo, a cărei prognoză care anunţa furtuni şi rafale de vânt puternice a provocat anularea, sâmbătă, a focului de artificii. "Ei au furnizat informaţii false în ceea ce priveşte amploarea intemperiilor, ceea ce a indus în eroare echipa operaţională responsabilă de securitate", a scris publicaţia online Origo. Furtuna letală din 2006 În 2006, festivităţile din Ungaria au fost îndoliate de o violentă furtună care s-a soldat cu cinci morţi şi mai multe sute de răniţi, semănând panică printre mai mult de un milion de persoane care se adunaseră pentru a privi spectacolul pe malul Dunării. Agenţia NMS şi-a cerut scuze duminică, invocând "un factor de incertitudine inerent profesiei" de meteorolog. Într-o reacţie difuzată pe reţeaua socială Facebook, liberalul Andreas Fekete-Győr a ironizat: "Ei nu au putut produce prognoza meteo dorită, ei au fost daţi afară. Nu, aceasta nu este o dictatură din Asia Centrală: aceasta este Ungaria partidului Fidesz", partid aflat la putere. Opoziția critică risipa Focul de artificii, prezentat drept "cel mai mare din Europa" pentru a celebra "statul milenar ungar" a fost reprogramat pentru 27 august. Citește și: Ridicola poveste inventată de FSB (ex-KGB) ca să justifice asasinarea Dariei Dughina: „agenta” ucraineană ar fi locuit în bloc cu victima și schimbat de trei ori într-o lună numărul mașinii Opoziţia a cerut în luna iulie anularea pur şi simplu a acestui foc de artificii, denunţând o "irosire inutilă a banilor", într-un moment în care guvernul naţionalist al lui Viktor Orban le cere cetăţenilor unguri să facă eforturi pentru a depăşi o perioadă economică dificilă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră