sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: majoritate

5 articole
Politică

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa

REZULTATE după numărarea a 98,55% din secții: PSD a obținut probabil cel mai slab rezultat diun istoria sa, foarte puțin sub 23%. Urmează AUR - 18,05%, PNL - 14,51% și USR - 11,89%. Formațiunile extremiste SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT) au atras 7,49%, respectiv 6,16% din alegători. Acestea sunt rezultatele votului la Senat. Față de votul la Camera Deputaților, diferențele sunt mici - de exemplu, PSD are un scor cu 0,4% mai mic. PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa La alegerile parlamentare din 2020, PSD a atras 29% din voturi. La alegerile din 1996, PSD - condus la acel moment de Ion Iliescu și denumit PDSR - a atras 23,02% din voturi la Senat și 21,52% la Camera Deputaților. În plus, este pentru prima oară că PSD nu are reprezentant în turul II al prezidențialelor. POT este un partid nou, condus de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă, care a susținuit că-l sprijină pe Călin Georgescu. Citește și: Victor Ponta anunță că nu o va vota pe Lasconi și îi spune lui Ciolacu că are o obligație față de alegătorii PSD, care nu vor vota cu șefa USR În sfârșit, a mai trecut pragul electoral doar UDMR, cu probabil cel mai bun rezultat din istoria sa, peste 6,5%. Liberalii au reușit să aibă un scor cu aproape șase procente peste cel obținut acum o săptămână de Nicolae Ciucă (8,78%), în timp ce USR este la circa 7,5% sub rezultatul Elenei Lasconi. Variante ale viitoarei majorități Formațiunile definite drept „extremiste” vor avea probabil, după redistribuire, circa 40% din locurile din viitorul Legislativ, iar PSD, PNL și USR vor fi, probabil, obligate să guverneze împreună cu UDMR pentru a avea o majoritate confortabilă. Grupul minorităților a avut, în ultima legislatură, 17 deputați. În funcție de distribuirea mandatelor se va vedea dacă viitoarea coaliție poate fi formată din PSD, PNL și UDMR, fără USR, sau PSD, USR, UDMR, fără PNL - însă ambele variante sunt puțin probabile să aibă peste 50% din parlamentari în ambele camere. PNL a câștigat în județele Bihor (Bolojan), Cluj (Boc), Giurgiu (Motreanu), Ilfov (Hubert Thuma) și Alba. USR are majoritate în București (Vlad Voiculescu), Brașov (Coliban) și Timiș (Fritz) iar AUR domină trei județe - Suceava, Constanța și Arad. PSD a obținut cel mai bun rezultat la Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, unde a fost votat de aproape 47% dintre alegători.

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa Foto: Inquam/Octav Ganea
Lasconi spune că există riscul să fie sabotată de propriul partid Foto: Inquam/George Calin
Politică

Lasconi spune că există riscul să fie sabotată de propriul partid

Elena Lasconi, candidat la președinția USR, spune că există riscul să fie sabotată de propriul partid și cere majoritate în Biroul Național: „Dacă nu, îmi voi da demisia”, a afirmat ea într-un interviu la Prima TV. Citește și: 110 voturi pentru UDMR într-o secție din Videle, oraș fără nici un maghiar. Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării Președintele USR este ales prin vot direct, de toți membrii partidului, dar Biroul Național va fi ales ulterior, la congresul din 29 iunie. Lasconi a spus acum că este „absolut convinsă” că au fost președinți USR sabotați de propriul partid. Ce a afirmat Lasconi la Insider Politic, potrivit transcrierii news.ro: Lasconi spune că există riscul să fie sabotată de propriul partid „Insider politic: Vă doriţi să fiţi şefa USR? Elena Lasconi: Cred că e cea mai bună soluţie. Eu alta nu văd. De ce spun asta? Pentru că majoritatea colegilor mei - acum o să vedem şi prin vot - consideră că aş fi potrivită pentru o candidatură la prezidenţiale. Ei, şi dacă sunt pregătită pentru o candidatură la prezidenţiale, într-o luptă atât de grea, ai nevoie de toate instrumentele puterii, şi anume: să fii preşedinte, să ai Biroul Naţional şi să ai secretariatul general. Puneţi-vă în locul meu! Nu poţi să intri în cea mai importantă competiţie, şi anume candidatura la prezidenţiale, care are multă responsabilitate în spinare, foarte multă, fără să ai instrumentele puterii. Nu poate să fie unul cu munca şi cu responsabilitatea, şi altul cu puterea. Practic, ai putea să fii sabotat. IP: De propriul partid? Lasconi: E foarte posibil. De ce nu? IP: S-a întâmplat asta în USR? Lasconi: Eu sunt absolut convinsă că da, numai că nu o să vocalizez acum. IP: Ce faceţi dacă vinerea viitoare sunteţi aleasă preşedintele USR, iar sâmbătă constataţi că nu aveţi majoritate în Biroul Naţional? Lasconi: Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate! IP: Vă daţi demisia a doua zi după ce sunteţi aleasă preşedinte? Lasconi: Da. IP: Deci fie vă dau colegii puterea totală în partid, fie nu acceptaţi să fiţi preşedinte. Lasconi: Dar nu este totală. Este majoritară. IP: Majoritar înseamnă total. Lasconi: Total înseamnă să ai 100%. IP: Dacă ai 50% plus 1 poţi să conduci. Şi domnul Drulă avea aceeaşi majoritate. Lasconi: La fel se întâmplă şi în celelalte partide. IP: Dar dumneavoastră vă doriţi să fiţi un partid altfel, nu ca restul. Lasconi: Bineînţeles că suntem altfel. Dar gândiţi-vă că intri într-o competiţie electorală. Nu-ţi poţi permite să nu ai toată puterea partidului de partea ta. Şi toţi oamenii să meargă înainte cu tine. IP: Şi dacă nu aveţi majoritate în Biroul Naţional nu mai candidaţi nici la prezidenţiale? Lasconi: Nu! Asta am şi spus. Dar totuşi cred că o să am majoritate”

Nicușor Dan ar putea forma o majoritate în CGMB, cu PNL Foto: Facebook
Politică

Nicușor Dan ar putea forma o majoritate

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, ar putea forma o majoritate în Consiliul General al Municipiului București cu Dreapta Unită, PNL și REPER, arată o simulare a distribuției mandatelor după numărarea a circa 80% din voturi. Citește și: Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri, în date: doar 8,61% din voturi la Parlamentul European. Catastrofă și la locale, după numărătoarea parțială Nicușor Dan ar putea forma o majoritate Potrivit acestor date preliminare, PSD a obținut 27% din voturi la alegerile pentru Consiliul General al Municipiului București, Alianţa Dreapta Unită - 26,6%, iar PNL - 12%. În consecință, potrivit unei simulări a distribuirii mandatelor, PSD va avea 16 consilieri la primăria Capitalei, Dreapta Unită (USR, PMP, FD) - 16 consilieri, PNL - 8 consilieri, PUSL - 6 consilieri, AUR - 5 consilieri şi REPER - 4 consilieri. După alegerile din 2020, componența politică a CGMB a fost: PSD - 21 de consilieri, USR - 17, PNL - 12, iar PMP - 5. Acum, Nicușor Dan ar putea încerca să formeze o majoritate cu Dreapta Unită, PNL și REPER, care împreună au 28 de reprezentanți în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). O potențială opoziție, formată din PSD, AUR și PUSL ar avea 27 de voturi în CGMB. Însă proiectele care includ patrimoniul orașului vor avea nevoie de două treimi din voturi, deci Nicușor Dan va avea nevoie de susținere și de la alte formațiuni reprezentate în CGMB. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seara, că speră că majoritatea cu care va lucra în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va fi alcătuită din USR, PMP, Forţa Dreptei şi REPER. „Eu sper ca aceasta să fie majoritatea cu care să lucrez” „Trebuie să aşteptăm rezultatele finale. (...) încă nu există acest acord politic. Dacă punem într-o parte Dreapta Unită, REPER şi PNL şi în partea cealaltă PSD-PUSL şi AUR o să fie 28-27, dar nu ştim cine o să fie 28 şi cine o să fie 27. Eu sper ca aceasta să fie majoritatea cu care să lucrez - USR, PMP, Forţa Dreptei, REPER. Sunt bucuros că REPER a făcut pragul şi a intrat în Consiliul General. Şi cu PNL, USR, PMP am lucrat deja în mandatul ăsta şi au lucrat foarte bine", a declarat Nicuşor Dan, luni, la Digi 24. El a punctat că, dacă va avea nevoie de un vot, va discuta şi cu consilierii din celelalte partide.

Fără căldură, fără bani la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Fără căldură, fără bani la Iași

Fără căldură, fără bani la Iași. Primul duel politic din anul pre-electoral 2023 are loc în aceste zile la nivel local. Fără căldură, fără bani la Iași Ameninţat cu pierderea majorităţii politice, primarul Mihai Chirica forţează, faţă de alţi ani, votarea proiectului de buget pe repede înainte. Dezbaterile cu cetăţenii, anunţate la finalul trecut, nu au mai avut loc. Citește și: Catastrofă la Iași: CET-ul care produce căldură și apă caldă poate fi vândut pe bucăți pentru o datorie de 700 de milioane de lei, a decis instanța Primarul a convocat şedinţa de aprobare a bugetului fix în ziua (18 ianuarie) în care ar putea să piardă majoritatea în Consiliul Local: instanţa ar putea lua o hotărâre în urma căreia viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR) să-şi piardă mandatul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Primarul poate pierde trădătorul din USR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Primarul poate pierde trădătorul din USR

Primarul poate pierde trădătorul din USR. Soarta actualei majorităţi politice de la nivel local s-ar putea decide în luna ianuarie. Primarul poate pierde trădătorul din USR În prezent, liberalii (11 consilieri locali) domină plenul Consiliului Local (CL) după ce au oferit funcţii în administraţia locală către PMP şi consilierului exclus din USR, Cezar Baciu. Ultimul este, însă, în proces cu USR şi pe cale să-şi piardă mandatul. Citește și: EXCLUSIV Apele Minerale, contracte cu firme reprezentate de contabilul de la firma familiei directorului și o firmă administrată de fratele directorului Imediat după excluderea din USR, Baciu a contestat decizia în instanţă, iar procesul este tergiversat, prin tot felul de tertipuri, de aproape doi ani. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră