duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: majorari

3 articole
Eveniment

Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe

48 de ore după ce anunța majorarea TVA-ului, ministrul de Fiunanțe s-a răzgândit din nou: „Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe”, a spus el, pentru site-ul Profit. Citește și: Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024 și ce s-a ales din angajamentele sale: „Să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile” Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe „Facem bugetul fără majorări de impozite și taxe. Zilele acestea asta facem. Strângem toate solicitările de la ministere, vedem care minister ce plan de investiții are, ce plan de cheltuieli de funcționare are și calculăm bugetul pe un deficit de 7% fără majorări de taxe și impozite. Calculăm un deficit de 133 miliarde în momentul de față”, a spus demnitarul UDMR. „Mizăm pe o colectare mai bună, cu siguranță nu pe minuni, dar pe o colectare mai bună cu 10-15% poate să aducă un plus de 10-20 de miliarde lei fără problemă", a explicat Tanczos Barna modul în care va reduce deficitul bugetar. Acum câteva zile, la un post al trustului controlat de Dan Voiculescu, făcea o afirmație opusă. „Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”, a declarat demnitarul UDMR la Observator News. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% La 1 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a publicat un clip video pe Tik Tok cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul” scris pe mână, aluzie directă la o declarație făcută în octombrie în care spunea că se va tatua pe mână în cazul în care taxa pe valoare adăugată va fi mărită. De altfel, joi seară, ministrul Tanczos Barna declara că „nu este în luată în calcul majorarea TVA-ului” și nici „modificarea impozitului pe salarii”.

Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe Foto: Facebook
Pensii mărite cu 2.000 de lei (sursa: Facebook/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale)
Eveniment

Pensii mărite cu 2.000 de lei

Pensii mărite cu 2.000 de lei. Potrivit Observator (Antena 1), cei care au cotizat mai mult de 25 de ani se vor bucura de majorări substanţiale - primesc bonusuri pentru fiecare an lucrat în plus. Creşteri consistente vor fi, însă, şi în cazul seniorilor pensionaţi înainte de 2011 şi care nu au beneficiat de indice de corecţie. Pensii mărite cu 2.000 de lei Caz concret: un pensionar din Bucureşti, cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, şi o pensie puţin peste 4.000 lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 1.900 lei. Şi va încasa lunar 5.930 lei. Citește și: Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar e plină de diplome de la Poliție și SRI Nerăbdători, unii pensionari şi-au calculat singuri majorarea şi aşteaptă să vadă dacă au socotit corect. "Am 41 de ani de vechime, să vedem. Ar trebui să-mi dea în loc de 2.800 vreo 3.900, sperăm", spune un pensionar. Noua lege va rezolva diferenţele mari dintre pensii, promite secretarul de stat Marius Stanciu. "Majoritatea inechităţilor din prezent sunt din cauza faptului că a fost acel indice de corecţie şi utilizarea stagiilor complete diferite, la bărbaţi 35, la femei în funcţie de anul naşterii", a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii. De la 1 ianuarie pensiile cresc, din nou, cu cel puţin 10%.

Cât costă noile creșteri ale salariilor unor bugetari Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Cât costă noile creșteri salariilor bugetari

Cât costă noile creșteri ale salariilor unor bugetari: 2,3 miliarde de lei, pentru ultimele luni din 2022, arată datele consultate de site-ul Profit. Pentru un întreg an, cheltuielile vor fi de patru miliarde de lei. „Creșterea de 2,251 de posturi ocupate în martie este în linie cu media lunară de până acum a Guvernului Ciucă, de 2.304/lună în primele trei luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani”, mai arată Profit. Cât costă noile creșteri ale salariilor unor bugetari Potrivit Profit, România este pentru al cincilea an consecutiv lider în UE la capitolul cheltuieli de personal, ca procent din veniturile încasate. În 2021, 33,8% din veniturile la buget au fost consumate pe salariile bugetarilor. Pe locul II era Malta, cu un procent de 32,5%, iar pe trei se afla Letonia - 31,3%. Deputații au votat, marți, o avalanșă de majorări salariale pentru funcționarii din ministere. Majorările, până în 25%, au fost propuse fără nici un studiu de impact sau vreo fundamentare. Iată propunerile adoptate: Până în 25% pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății15% pentru funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Motivare: „complexitatea muncii”15% pentru personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii15% pentru funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii15% pentru personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii50% pentru personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile15% pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului Citește și: Deputații au votat o avalanșă de majorări salariale pentru funcționarii din ministere. Aparatul central a crescut cu 14.800 de oameni în șase luni, spune deputata USR Țoiu Chestionat de ziariști în legătură cu lipsa studiului de impact bugetar al acestor creșteri, Ciolacu a spus că ”există o socoteală făcută la Minsiterul de Finanțe. Este o provocare: cine devine eficient și știe să managerieze ministerul, va face față. Cine nu, va pleca”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră