miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: majorare TVA

3 articole
Economie

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA la 21%, dar cu excepții, iar impozitul pe venit va fi cumulat cu CASS, ceea ce ar duce la o creștere de la 16,5% la 20%, au declarat surse din PSD pentru DeFapt.ro. Citește și: EXCLUSIV Lasconi avertizează, într-un mesaj intern, că „riscăm să nu putem plăti cheltuielile de funcționare ale statului” și se pregătesc creșteri de taxe Azi, într-un mesaj intern către USR, Elena Lasconi a avertizat că „bugetul de stat e franjuri și riscăm să nu putem plăti cheltuielile de funcționare ale statului în următoarele luni”. Necesarul de finanțare al statului din 2024 – suma pe care Ministerul Finanțelor o împrumută pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a rostogoli datoria publică veche – a fost revizuit la 250 de miliarde de lei în noiembrie (circa 14% din PIB). Suma este cu 69 de miliarde de lei mai mare decât estimarea de la începutul anului din Legea Bugetului, și cu 15 miliarde de lei mai mare decât estimarea de acum o lună, a relatat, azi, Curs de Guvernare. Datele au fost făcute publice luni, de către Ministerul Finanțelor Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025 Care sunt propunerile avansate de Finanțe: TVA sare de la 19% la 21%. De la majorarea TVA-ului ar fi scutite alimentele și medicamentele, care vor avea cote reduse. Impozitul pe venit ar fi cumulat cu CASS-ul - acum impozitul pe venit se calculează din baza fiscală din care se scad deja contribuțiile. Asta ar însemna că, de la un impozit pe venit plus CASS de 16,5% se ajunge la 20%, explică sursele DeFapt.ro. toate indexările sunt înghețate, de la 1 ianuarie 2025 O discuție incipientă în PSD este ca CNAS să fie desființat, ceea ce ar presupune întoarcerea în anii 90. O economie s-ar face din desființarea acestei structuri birocratice, banii urmand sa fie gestionati de ministerul Sănătății. Pe de altă parte, finanțarea s-ar duce strict la spitale de stat, se va tăia finanțarea unităților medicale private, iar cine va dori să le folosească va trebui să plătească din propriul buzunar. Președintele USR, Elena Lasconi, a susținut, azi, că se pregătesc majorări de taxe și impozite și „nici azi nu avem de la premier și de la ministrul Finanțelor o execuție bugetară clară, o estimare a bugetului pe anul viitor, o detaliere a angajamentelor făcute cu Comisia Europeană”.

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025 Foto: Inquam/Octav Ganea
Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru
Economie

Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete

Apocalipsa fiscală 2025, apar, pe surse, primele informații concrete: impozit pe venit - 20%, impozit pe dividende - 10%, majorarea TVA și impozit progresiv sunt încă în discuții. O altă certitudine este coborârea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete Care sunt scenariile la care se lucrează în ministerul de Finanțe: Impozitul pe venit sare de la 16% la 20% Impozitul pe dividende sare de la 8% la 10% Plafonul pentru microîntreprinderi coboară la 88.500 de euro, de la 500.000 de euro. Din acel moment, cei care vor avea cifră de afaceri de peste 88.500 de euro nu vor mai plăti un impozit de 3% pe cifra de afaceri, ci impozitul de 16% pe profit. Este însă posibil ca Guvernul să încerce să amelioreze impactul acestei măsuri printr-o creștere în trepte a impozitării. Vor crește aproape toate impozitele locale, care sunt venituri ale administrației locale, pentru ca Guvernul să poată reduce sumele dirijate către aceste autorități. Se vor majora impozitele pe: proprietate, mașini, case și terenuri Încă se discută majorarea TVA la 21%, datorită efectului inflaționist. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-ar opune acestei măsuri. Trecerea la cota progresivă este în discuții, dar doar PSD-ul susține această măsură și, foarte probabil, va face o concesie viitorilor parteneri de guvernare menținând cota unică. „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă. Cu 8% deficit extern nu avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice și financiare puternice care se duc și în plan social și politic”, a spus Isărescu în conferința de presă de la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. „Nu se măreşte TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică. Va rămâne 10% pe venit”, spunea Marcel Ciolacu, la finalul lunii octombrie.

PSD l-ar fi amenințat pe ministrul PNL Boloș Foto: Guvernul României
Politică

PSD l-ar amenințat pe ministrul PNL Boloș

PSD l-ar fi amenințat pe ministrul PNL Boloș cu „retragerea sprijinului politic” dacă nu acceptă majorările de taxe și impozite, afirmă surse politice citate de Antena 3. În schimb, partidul lui Ciolacu refuză în continuare să diminueze cheltuielile și nu vrea să taie nici voucherele de vacanță, nici bonurile de masă acordate bugetarilor. PSD l-ar fi amenințat pe ministrul PNL Boloș „PNL a trasat deja acea linie roșie a măsurilor promovate de PSD de care liberalii însă nici măcar nu vor să audă. Amenințat cu retragerea sprijinului politic, ministrul de Finanțe a acceptat însă unele măsuri”, arată Antena 3. De altfel, se poate constata că Boloș susținea în aprilie reduceri ale personalului bugetar și tăieri ale salariilor, dar, după ce a devenit ministru de Finanțe, a început să vorbească despre creșterea fiscalității. „Nu-l dăm afară pe domnul Boloş (…) I-am spus lui Marcel Boloş să nu se comporte ca un contabil, să se comporte ca un liberal responsabil. El este un liberal, este român, ştie interesul national al României, cunoaşte relaţiile noastre cu Comisia, ce se poate negocia sau nu şi nu cred că metoda elicopterul în care îi afectăm pe toți şi facem un talmeş-balmeş este una sănătoasă”, a afirmat Rareş Bogdan la Prima News, întrebat dacă liberalii vor să ceară demisia lui Marcel Boloș. Majorarea TVA și a accizelor, plus o taxă nouă Coaliția PNL-PSD discută încă despre măsurile fiscale care vor fi adoptate pentru a reduce deficitul bugetar, dar pe lista propunerilor se află: majorarea TVA în HoReCa, de la 9% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2024. majorarea TVA la „produse de lux” de la 9% la 19%. TVA-ul de 5% pentru locuințele până la 120.000 euro ar putea să ajungă la 9% De la 1 septembrie 2023, ar putea crește cu 10% acciza la alcool și tutun O taxă pe produsele cu conținut ridicat de zahăr. Este aproape certă eliminarea scutirii de la plata contribuției la sănătate pentru angajații din sectorul construcțiilor, agricultură și industria alimentară, măsură care vine la pachet doar pentru constructori cu obligația de a majora salariul minim în domeniu de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Citește și: Pandele se plânge în direct la RTV că Sebastian Ghiță îl jupoaie pentru aparițiile la acest post TV. El spune că a fost „o glumă” după lamentările lui Ciutacu Executivul vrea și să crească impozitarea pentru microîntreprinderi și să pună PFA să achite contribuția la sănătate la venitul real, nu plafonat ca acum.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră