sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: magistrat

6 articole
Eveniment

Judecător pensie specială ex-polițist primi pensie de magistrat

Un judecător cu pensie specială de ex-polițist, Virgil Ogrean, va primi pensie integrală de magistrat, a decis instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Nu este clar dacă va putea cumula cele două pensii, plus salariul de judecător, întrucât el a rămas în activitate. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș Decizia a fost luată luni, 21 octombrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ogrean are 65 de ani, dar este încă judecător, în baza unor dispense acordate anual de Consiliul Superior al Magistraturii. El a lucrat doar circa șapte ani în poliție, dar pensia sa de la Interne este de circa 7.500 de lei pe lună, în medie. Judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat Judecătorul Ogrean, care conduce secția penală a Tribunalului Mureș, are deja o avere uriașă: deține împreună cu soția două apartamente și două case în Târgu Mureș, aproape zece hectare de teren agricol, inclusiv în acest oraș, și are circa 500.000 de lei în conturi. Virgil Ogrean a terminat în 1995 dreptul la o universitate din Sibiu și până în 2002 a fost polițist, arată Lumea Justiției. Cu șapte ani de activitate în poliție - unde a ajuns chiar prim-adjunct la poliția judțean Mureș - el are acum o pensie de la ministerul de Interne de 91.193 de lei, net, pentru anul fiscal 2023. Salariul său de magistrat a fost, net, anual, de 212.353 de lei. El a dat însă statul în judecată pentru salariu mai mare și, în anul fiscal 2023, a primit 84.933 lei „Diferențe VRS Dobândite prin Hotărâri Judecătorești”. La 1 iulie 2004, Ogrean la intrat în magistratură, deci are doar 20 de ani de activitate în domeniu. Însă Înalta Curte de Csație și Justiție a decis că poate primi pensie întreagă fiindcă activitatea în poliție va fi considerată vechime în magistratură. „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 82 alin. (3) raportate la dispozițiile art. 86 și art. 104 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada în care un ofițer de poliție, licențiat în științe juridice, a îndeplinit funcții de specialitate juridică, poate fi luată în considerare, în vederea acordării pensiei de serviciu prevăzute de art. 82 alin. (3), dacă analiza îndeplinirii acestor atribuții atestă întrunirea cerințelor de la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu modificările ulterioare”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție. Ogrean a făcut cerere de pensionare în 2003, dar casa de pensii din Mureș i-a respins pensia de magistrat întrucât nu avea vechimea necesară. El a atacat decizia casei de pensii în instanță și, acum, a câștigat.

Judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat Foto: ICCJ
Un fost polițist se pensionează la 48 de ani Foto: Facebook
Eveniment

Un fost polițist se pensionează la 48 de ani

Un fost polițist, Nicolae Catalin Magdalena, se pensionează la 48 de ani și va avea o pensie de cel puțin 25.000 de lei pe lună, pentru că, după 11 ani în poliție, a devenit magistrat. Citește și: Ce le-a spus Diana Șoșoacă mușchiuloșilor din partid, după ce i-a aliniat în fața ei Un fost polițist se pensionează la 48 de ani Acum, Magdalena este „director la inspecția judiciară”. În noiembrie 2021, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că acesta și-a plagiat doctoratul, dar judecătorii - care, teoretic, pot fi anchetați de Magdalena - au anulat decizia CNATDCU, relata Europa Liberă România. În anul fiscal 2023, fostul polițist încasa un salariu uriaș de la Inspecția Judiciară (IJ), dar mai avea cinci surse de venituri și câștigase câteva zeci de mii de lei dând statul în judecată: 314.777 lei salariu net anual de la IJ 38.356 lei de la CSM, pentru proiecte și comisii de examen peste 40.000 de lei „drepturi salariale restante” 15.450 de lei de la Școala de grefieri 17.734 de lei de la o universitate privată încă 67.918 de la IJ, „drept salarial conform OUG 27/2006 și legea 303/2004” În total, el a câștigat în anul fiscal aproape 500.000 de lei. Dacă pensia specială a magistraților este aproximativ egală cu ultimul salariu, putem estima că Magdalena nu va primi mai puțin de 25.000 - 26.500 lei pe lună. Născut în decembrie 1975, Magdalena are 48 de ani. El a făcut Academia de Poliție, absolvită în 1998, a fost ofițer de poliție judiciară până în 2009, iar din acel an a devenit magistrat - mai întâi procuror și apoi judecător. Din ianuarie 2022 lucrează la Inspecția Judiciară. Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant Fostul polițist deține, printre altele, o casă uriașă, de 301 mp, în București, și trei mașini: BMW, Lexus și Mitsubishi.

Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special Foto: CSM
Eveniment

Pensia astronomică răsplătit pensionar special

Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: este de aproape patru ori salariul șefului statului, care are circa 15.000 de lei pe lună, net. Antena 3 a prezentat, pe site, un clasament al celor mai mari pensii speciale din România, pensii aflate în plata Casei Naționale de Pensii Publice. Citește și: Șefii serviciilor de informații din grupul „Five Eyes”, reuniune fără precedent în California: China fură masiv secretele industriale ale țărilor occidentale Luni, Camera Deputaților a votat noua lege a pensiilor speciale care, potrivit președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), vor fi „mai puțin nesimțite”. Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special Potrivit acestui post, cea mai mare pensie specială din România este de 58.191 de lei. De ea beneficiază un magistrat. „A doua pensie, ca venit brut, este de 56.875 de lei, în timp ce a treia are o valoare de 56.447 de lei. Și pensiile de pe locurile 4 și 5 sar de 55.000 de lei, adică 55.900 de lei, respectiv 55.191 de lei. După cum se poate observa, toate sunt ale unor foști angajați din instanțe judecătorești sau parchete. A șasea pensie specială ca valoare este de 50.895 de lei, în timp ce pensiile de pe locurile șapte și opt sunt 50.392 de lei, respectiv 50.359 de lei. Începând cu a noua pensie, veniturile lunare scad sub 50.000 de lei, de la 49.792 de lei până la 43.539 de lei. Pensiile acestea sunt plătite din două bugete diferite, după cum arată și CNPP”, arată Antena 3. Citește și: Disperare în rândul judecătorilor: pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație – calcule neoficiale Pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație, arată calcule neoficiale mediatizate de site-ul Lumea Justiției. Acest site prezintă un tabel, neasumat, dar care ar circula în rândul magistraților, în care se arată care ar fi impactul noii variante a legii pensiilor speciale.

Alt șef din magistratură se pensionează: Gabriela Scutea, 50 de ani Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

Alt șef din magistratură se pensionează: Scutea

Încă un șef din magistratură se pensionează: Gabriela Scutea, 50 de ani, fost procuror general. Ea a condus Parchetul General până în 2023, dar, după ce nu a mai fost susținută de ministrul Cătălin Predoiu pentru un nou mandat, a făcut cerere de pensionare. Vârsta standard de pensionare pentru femei este de circa 62 de ani. Declarațiile ei de avere arartă că, în timp ce era procuror general, a câștigat sume impresionante dând statul în judecată pentru drepturile ei salariale. Alt șef din magistratură se pensionează: Gabriela Scutea, 50 de ani Scutea a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de eliberarea sa din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov. „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 18.08.2023, a doamnei SCUTEA GABRIELA, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. (unanimitate)”, se arată în ordinea de zi a ședinței de joi, 3 august, a Secției pentru procurori a CSM. Scutea a împlinit 50 de ani la 31 iulie și are 26 de ani de activitate în magistratură. În 2022, ea a câștigat de la statul român, circa 370.000 de lei - 260.000 de lei de la Parchetul General și 120.000 lei de la CSM. În plus, după ce a dat statul român în judecată, a mai obținut circa 35.000 de lei „diferențe salariale hotărâri judecătorești”. În consecință, pensia ei specială ar putea fi de circa 25.000 de lei pe lună. Citește și: Cine a îngropat tăierea pensiilor speciale: o judecătoare suspectă de plagiat, fiica unui primar PSD, și un fost consilier al lui Ion Iliescu. Toți judecătorii CCR, beneficiari ai pensiilor speciale În 2021, tot prin hotărâri judecătorești, ea a obținut 163.000 de lei în plus la salariu. Și-n 2020 ea a câștigat bani de la stat după ce l-a dat în judecată, dar nu le-a prevăzut pe toate, distinct, în declarația de avere. În 2019, așa numitele „diferențe salariale” au însumat sub 20.000 de lei.

În Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

În Teleorman, magistrat pensie specială de 30.000 de lei

În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă din acest județ, arată datele pe luna iunie a casei de pensii din acest județ. În Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei Potrivit acestor date, în județ sunt 75 de magistrați cu pensii speciale. Pensia medie a acestora este de 20.908 lei, iar pensia cea mai mare este de 29.250 lei. În cazul pensiilor obișnuite, pentru limită de vârstă, pensia medie este de 1.937 de lei, dar există și o pensie maximă ușor peste 16.000 de lei. La casa de pensii din acest județ se află în plată și opt foști angajați ai Curții de Conturi, pensia lor medie fiind de 7.963 de lei, cea maximă fiind de 8.634 lei. Anul trecut, într-un alt județ relativ sărac, Vaslui, cea mai mare pensie a unui fost magistrat special era de 27.825 lei. În aprilie, magistrații cu pensii speciale s-au revoltat împotriva PNRR: aproape un sfert dintre ei semnează o scrisoare de 53 de pagini în care resping orice modificare adusă privilegiilor lor. Pensia medie încasată în decembrie de cei aproape 5.000 de magistrați a fost de 21.333 lei, aportul statului fiind de 19.997 lei, în timp ce pensia medie a românilor de rând a fost de 1.739 de lei. Citește și: Magistrații se bat pentru pensiile lor speciale și dreptul la pensionare anticipată: greve ilegale în mai multe instanțe, iar procurorii protestează în masă Avem 0,85% din PIB pensii speciale; iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%, a afirmat, în ianuarie, Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României.

Un magistrat are pensie de 29.250 de lei Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Un magistrat are pensie de 29.250 de lei

În Teleorman, un magistrat are pensie de 29.250 de lei, arată datele statistice publicate de casa județeană de pensii pentru decembrie 2022. În acest județ, sunt în plată 75 de pensii speciale pentru magistrați. cea mai mică este 4.100 de lei, iar media a ajuns la 20.864 de lei. În județ, pensia medie pentru limită de vârstă este de 1.720 de lei. Există însă o pensie maximă bazată pe contributivitate, de 13.954 de lei. Un magistrat are pensie de 29.250 de lei Tot în Teleorman, mai sunt 29 de grefieri cu pensie specială, cu o pensie medie puțin peste 4.000 de lei, și un fost parlamentar, care primește 4.476 lei pe lună. Circa 81% dintre cetățenii români se pronunță în favoarea eliminării pensiilor speciale, arată ultimul sondaj de tip omnibus dat publicității de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS. Doar 12% susțin că acesta ar trebui menținute. Conform cercetării, doar piloții și personalul aeronautic ar trebui să primească pensii speciale. Un procent de 75% dintre români susțin acest lucru, conform sondajului. Cercetarea arată că 51% dintre cei chestionați nu sunt de acord ca foștii militari să beneficieze de pensii speciale. Conform sondajului, 44% ar fi de acord cu acest fel de pensii acordate pentru cadrele militare. Conform sondajului, 58% dintre cei chestionați susțin că procurorii și judecătorii nu ar trebui să beneficieze decât de pensii bazate pe contributivitate. Un procent de 34% dintre respondenți se declară de acord cu pensiile de serviciu ale magistraților. Un procent de 82% dintre români nu sunt de acord ca primarii să beneficieze de pensii speciale, iar 92% se opun acordarea unor privilegii de acest fel parlamentarilor. Citește și: Republica Moldova se pregătește de un nou blackout. Deficitul de energie pentru marți, 29 noiembrie: 74%

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră