sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: măcel

3 articole
Internațional

Forțele ruse - măcelărite, demoralizate la Bahmut

Forțele ruse - măcelărite, demoralizate la Bahmut. Şeful Statului major al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să "stabilizeze" situaţia din zona oraşului Bahmut, epicentrul luptelor contra forţelor ruse din estul Ucrainei. Forțele ruse - măcelărite, demoralizate la Bahmut Acest oraş, care avea 70.000 de locuitori înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina la finalul lui februarie 2022, este teatrul celei mai lungi şi celei mai sângeroase bătălii de la izbucnirea războiului. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Situaţia "cea mai dificilă" de pe linia frontului se găseşte "în jurul oraşului Bahmut", a indicat vineri seară Valeri Zalujni, în timpul unei convorbiri telefonice cu şeful Statului major al forţelor armate britanice, Tony Radakin. "Graţie eforturilor formidabile ale forţelor de apărare, reuşim să stabilizăm situaţia", a scris Zalujni pe Facebook. Potrivit Ministerului Apărării britanic, ofensiva rusă asupra oraşului Bahmut este în mare parte "oprită". Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a anunţat joi, pe aplicaţia Telegram, că o contraofensivă ar putea "fi lansată foarte curând împotriva forţelor ruse, epuizate, din apropiere de Bahmut". Prigojin revendică 70% din Bahmut Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele ucrainene din apropierea liniei frontului, în regiunea Donbas. De partea sa, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni că forţele ruse ar controla aproximativ 70% din oraşul Bahmut. În ultimele săptămâni, forţele ruse au avansat la nord şi la sud de Bahmut, reuşind să taie mai multe rute de aprovizionare ucrainene. Citește și: Uniunea Europeană și SUA nu au, cel puțin în prezent, mijloace legale prin care să valorifice bunurile rusești „înghețate”. Miza: sute de miliarde de euro care ar putea ajuta Ucraina La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o "operaţiune militară specială de denazificare" a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Forțele ruse - măcelărite, demoralizate la Bahmut (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
HIMARS ucrainene, sute de ruși uciși (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

HIMARS ucrainene, sute de ruși uciși

HIMARS ucrainene, sute de ruși uciși. Ministerul rus al Apărării a confirmat luni că 63 de militari ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean cu rachete HIMARS în estul Ucrainei, dar autorităţile de la Kiev şi bloggeri militari ruşi vorbesc despre un bilanţ al victimelor mult mai ridicat, de sute de morţi şi răniţi. HIMARS ucrainene, sute de ruși uciși "Regimul de la Kiev a atacat cu rachete HIMARS produse în SUA un centru de desfăşurare temporară a unităţilor armatei ruse în localitatea Makiivka", un oraş ocupat de trupele ruse în provincia ucraineană Doneţk, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Acesta a mai spus că în atac armata ucraineană a lansat şase rachete HIMARS, dintre care două au fost doborâte de antiaeriana rusă. Responsabilul rus nu a precizat data atacului, dar surse media ruse şi ucrainene afirmă că a acesta a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a ţintit o şcoală pe care trupele ruse au transformat-o în cazarmă temporară. Potrivit armatei ucrainene şi unor bloggeri militari ruşi, bilanţul victimelor în rândul trupelor ruse după acest atac este mult peste cel recunoscut de Moscova. Mesaj dur al ucrainenilor În ultimul său mesaj referitor la acest atac, comandamentul militar ucrainean afirmă că "Moş Crăciun a împachetat 400 de cadavre de porci ruşi", plus încă 300 de răniţi. La rândul său, un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei, Igor Girkin, a acuzat incompetenţa armatei ruse, mai ales că nu este prima dată când aceasta îşi concentrează trupe în spaţii pe care ucrainenii au reuşit să le lovească cu succes folosind rachete HIMARS. Mai rău, spune Girkin, trupele ruse au depozitat şi muniţii în acea şcoală din Makiivka unde şi-au concentrat soldaţii. Citește și: VIDEO Kitsch sovietic, dulcegării și propagandă pentru război: revelionul la televiziunile lui Putin. „Amintește de satira «Primăvară pentru Hitler»”, a comentat un cercetător danez Un alt blogger militar rus, Spetznaz Z, cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram, a scris: "Cine a venit cu ideea de a plasa efective atât de numeroase într-o singură clădire, unde chiar şi un prost şi-ar da seama că dacă (ucrainenii) o lovesc cu artileria vor fi mulţi morţi sau răniţi?".

Mercenarii ruși Wagner, măcelăriți în Ucraina (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Mercenarii ruși Wagner, măcelăriți în Ucraina

Mercenarii ruși Wagner, măcelăriți în Ucraina. Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane, transmite Reuters. Mercenarii ruși Wagner, măcelăriți în Ucraina "Informaţiile noastre indică faptul că Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special şi în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Grupului Wagner, pe care îl acuză de operaţiuni clandestine în numele Kremlinului. Citește și: Ucrainenii recuperează teritoriu atât de rapid încât piloții ruși nu mai știu unde e linia frontului. Efectul: patru aparate doborâte în zece zile Preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, iar contractorii militari privaţi au dreptul de a lucra oriunde în lume atât timp cât nu încalcă legea rusă. Oficialul american a făcut referire la clipuri video recente care circulă pe reţelele de socializare în care pare că Evgheni Prigojin (despre care Trezoreria americană şi Uniunea Europeană susţin că are legătură cu Grupul Wagner) încearcă să recruteze prizonieri. În aceste clipuri Prigojin pare să încerce să recruteze prizonieri ruşi, dar şi tadjici, belaruşi şi armeni. Reuters nu a verificat independent aceste clipuri video difuzate de reţelele sociale. Acuzați de crime de război Mercenarii Wagner au fost acuzaţi de organizaţiile pentru drepturile omului şi de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria şi în estul Ucrainei începând cu 2014. În luna iulie, serviciile de informaţiile militare britanice au declarat că Rusia a folosit luptătorii Wagner pentru a-şi consolida forţele din prima linie în conflictul din Ucraina. Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, ucise sau rănite, de la începerea invaziei sale în Ucraina în luna februarie, a declarat Pentagonul luna trecută. Ucraina şi-a extins luni controlul asupra teritoriul recent recucerit, pe măsură ce trupele sale mărşăluiesc spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea unui potenţial atac asupra forţelor de ocupaţie din regiunea Donbas.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră