sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: liceu

19 articole
Eveniment

Atac la un liceu din Constanța

Atac la un liceu din Constanța. Un elev a pulverizat spray cu piper într-un liceu din Constanța, marți, provocând disconfort și dificultăți respiratorii pentru peste 20 de persoane. Incidentul a determinat autoritățile să activeze Planul Roșu de Intervenție pentru a gestiona situația de urgență. Atac la un liceu din Constanța Potrivit unui comunicat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” a mobilizat patru echipaje SMURD, două autospeciale pentru transport victime multiple și patru echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța. Citește și: Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună Oficialii ISU au confirmat că printre persoanele afectate se numără 20 de elevi și doi adulți. 18 persoane transportate la spital Autoritățile au anunțat că 18 persoane, conștiente și cooperante, au fost transportate la spital pentru investigații medicale. Elevii afectați au acuzat simptome precum lipsa de aer și greață, fiind necesară evaluarea lor de specialitate. Incident provocat de un elev Potrivit Serviciului de Ambulanță Județean, un elev a fost responsabil pentru utilizarea spray-ului cu piper în incinta liceului CFR „Gheorghe Duca”. Ancheta privind acest incident este în desfășurare, autoritățile urmând să stabilească măsurile care se impun.

Atac la un liceu din Constanța (sursa: Facebook/ISU Constanța)
Ce vor studia elevii la liceu? (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ce vor studia elevii la liceu?

Ce vor studia elevii la liceu? Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a propus la sfârșitul lunii ianuarie 2025 una dintre cele mai ambițioase reforme ale învățământului liceal din ultimii 35 de ani. Ce vor studia elevii la liceu? Noile planuri-cadru aduc modificări semnificative în structura orelor, tipul disciplinelor și opționalele disponibile pentru elevi. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” În clasele a XI-a și a XII-a, programa va fi adaptată în funcție de specializarea aleasă și de preferințele elevilor. De exemplu, elevii de la profilul Matematică-Informatică vor avea un orar cu până la 70% diferit față de colegii lor de la specializările umaniste, punând un accent mai mare pe materiile relevante pentru domeniul lor de studiu. Continuarea, în Ziarul de Iași.

De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul

De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul: într-un clip video postat pe Facebook, premierul mărturisește că nu prea a fost responsabil între clasa a IX-a și clasa a XII-a. Videoclip electoral de umanizare Echipa de campanie electorală a lui Marcel Ciolacu i-a luat un "interviu" candidatului PSD la prezidențiale. Citește și: EXCLUSIV Ciolacu nu mai afirmă că a luat bacalaureatul, ci doar că „a susținut examenul de bacalaureat”. Informația apare într-un drept la replică trimis către DeFapt.ro Scrise la virgulă și interpretate de Ciolacu, răspunsurile vor să creioneze latura umană a politicianului. Astfel, Ciolacu vorbește de copilărie, adolescență, tinerețe. Când vine vorba de liceu (VIDEO, de la minutul 01.00), șeful PSD spune că "nu e ceva mai frumos decât liceul". Printre motive: îți faci prietenii pentru toată viața și te maturizezi. De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul În același timp, însă, pentru actualul șef al Guvernului, liceul a fost și perioada "cea mai lipsită de responsabilități". Marcel Ciolacu, despre perioada liceului (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu) O declarație foarte credibilă, de altfel: atât de lipsită de responsabilități încât liceanul Ciolacu din Buzău nici nu a luat examenul de bacalaureat. În ciuda presiunilor publice, șeful PSD nu a prezentat nici până acum diploma de bacalaureat. Multă vreme, premierul a susținut că o are. Apoi, a invocat pierderea documentului și a scos la înaintare un duplicat al acestuia. Dar nici acesta din urmă nu a fost făcut public.

Banchetul de clasa a XII-a, exorbitant (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Banchetul de clasa a XII-a, exorbitant

Banchetul de clasa a XII-a, exorbitant. Finalul clasei a XII-a este marcat de cursuri festive și banchete, care aduc la un loc elevii, profesorii și părinții pentru a celebra absolvirea. Banchetul de clasa a XII-a, exorbitant Pentru acestea, liceele din România apelează la diverse firme de organizare, iar din informațiile transmise reiese că prețurile variază între 500 și 1.000 de lei de persoană. Citește și: Justiția română: în februarie a refuzat un ordin de protecție, în iunie femeia a fost ucisă de soțul agresiv Majoritatea optează pentru servicii precum fotografi profesioniști, cabine foto și platforme 360. Costurile pot crește chiar și cu 1.000 de lei, dacă luăm în considerare pregătirea fiecărui absolvent pentru aceste evenimente. Continuarea, în Ziarul de Iași.

„Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint...”, spune Iulia Cociuba Foto: Aradon
Eveniment

„Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint...”

Iulia Cociuba, șefa de promoție de la cel mai mare liceu din Arad, Colegiul "Mihai Viteazul" din Ineu , a avut un discurs neobișnuit de dur la ceremonia de absolvire: „Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, a spus ea. Citește și: Un fost tablagiu, care a ajuns procuror, trimis în judecată pentru că ani întregi a violat o minoră Ea şi-a ţinut discursul în faţa elevilor şi profesorilor, unii aflaţi în prezidiu, arătând încă de la început că ştie că mulţi nu au dorit-o la acel microfon, dar vrea să împărtăşească „o perspectivă diferită asupra anilor de liceu”. „Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint...” „Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele. Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi. Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici. Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde", a spus Iulia Cociuba. Potrivit acesteia, şcoala a devenit un loc unde performanţele elevilor "sunt atribuite meritelor instituţiei şi profesorilor", iar eşecurile le sunt puse "în cârcă" elevilor. „Am avut parte de un sistem care ne-a învăţat mai degrabă cum e să fim superficiali şi ipocriţi, decât să ne dezvoltăm etic şi moral. Astăzi, în faţa dumneavoastră, îmi reafirm dorinţa de a fi autentică şi de a lupta pentru valorile în care cred. Ştiu că acest discurs deranjează, dar sper să fie şi un pas spre conştientizarea unor probleme care au fost băgate sub preş atâta timp”, a spus absolventa de 18 ani. În încheiere, ea a transmis un mesaj: "Şcoala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi". Discursul a fost aplaudat la scenă deschisă de cătrei cei aflați în sală.

Piedone are o clasă peste Nicușor Dan Foto: Facebook
Politică

Piedone are o clasă peste Nicușor Dan

Primarul Sectorului V, Cristian Popescu Piedone, are o clasă peste edlilul-șef al Capitalei Nicușor Dan: el a absolvit liceul de XIII clase, la fără frecvență, la 35 de ani. Pe de altă parte, actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a absolvit doar 12 clase, la liceul Radu Negru din Făgăraș. În timpul liceului, Nicușor Dan a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988, cu punctaj maxim. Citește și: Judecătorii de la Înalta Curte, atenți cu fostul decan al Baroului Dolj: prins beat la volan, acesta va putea conduce pe perioada de supraveghere. Numele avocatului, anonimizat în dosar Piedone are o clasă peste Nicușor Dan La vârsta de 18 ani, Nicușor Dan s-a mutat la București pentru a studia matematica la Universitatea din București. Piedone a urmat primele zece clase la liceul Coșbuc, din București, dar l-a întrerupt în 1981, când era în clasa X-a. În acei ani se dădea examen pentru treapta următoare și probabil că Piedone nu a reușit să ia notă de trecere. Piedone a terminat clasa a IX-a cu media generală 5,42 și clasa a X-a cu media generală 5,33. Abia peste 13 ani, în 1995, îl regăsim în clasa XI-a la liceul Bolintineanu, scrie Digi FM. „El a terminat clasa a XI-a la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu media generală 5,22. De cealaltă parte, clasa a XII-a a terminat-o la Grup Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti”, în anul următor, 1997, cu media generală 5,26. Ajunge şi în clasa a XIII-a, special concepută pentru cei de la fără frecvenţă, pe care a absolvit-o, tot la «Dimitrie Gusti», cu media generală 5,70”, arată acest site. În clasa a XIII-a a făcut performanță și a avut media 5,70, cea mai mare din cei cinci ani de liceu. Notele sale la bacalaureat au fost, potrivit Curentul: 5,12 la Limba şi literatura română (scris), 6 la Limba şi literatura română (oral) și 5 la Matematica (scris).

Teodorovici îl acuză pe Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul Foto: Guvernul României
Politică

Teodorovici îl acuză pe Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul

Fostul ministru PSD Eugen Orlando Teodorovici îl acuză pe președintele PSD Marcel Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul: „A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat bacalaureatul”, a spus acesta, citat de BZI. Citește și: BREAKING Oligarhul moldovean Ilan Șor, refugiat la Moscova, a plătit 200 de oameni care urmau să susțină protestele AUR, la București – afirmă poliția din Republica Moldova În plus, Tedorovici a susținut că rolul lui Ciolacu în anturajul lui Omar Hayssam era să-i ducă armele fostului afacerist, aflat acum în pușcărie, după ce a fost condamnat pentru terorism. Teodorovici îl acuză pe Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul „V-a arătat domnul Ciolacu diploma de bac? Nu o va arăta niciodată pentru că nu are Bacalaureatul. Neavând Bacalaureatul, nu poate avea facultate. Neavând facultate nu putea să fie subprefect sau restul. Nu are! A început la Liceul B.P. Haşdeu din Buzău! Dacă nu are Bacalaureatul cum s-a înscris la facultate? (...) Când o să vedeți dumneavoastră diploma de Bacalaureat a lui Marcel Ciolacu… A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat Bacalaureatul și înainte când nu luai Bacalaureatul mai făceai încă un an și se consideră a fi școală profesională, ceva de genul ăsta. Dacă ați fi premier, ați lăsa să se speculeze pe o informație de asta? Nu veniți cu diploma?”, a susținut Teodorovici. „Domnul Ciolacu îi ducea lui Hayssam câte două arme. Lăsați poza pe care o știe toată lumea. Dânsul avea sarcina avea rolul domniei sale la vânătorile lui Hayssam. Ducea două puști încărcate. Când unul trăgea, el o ducea pe cea încărcată”, a mai susținut fostul coleg de partid al lui Ciolacu. Acum circa o lună, Teodorovici a susținut că Ciolacu este „proaspăt tătic”: „Are niște tigăi care zăngăne în spatele domniei sale. Dar eu îi doresc tot binele din lume, mai ales acum că e din nou proaspăt tătic”, a spus Eugen Teodorovici într-o emisiune a postului Canal 33. Biroul de presă al PSD a reacționat la aceste afirmații: „Este regretabil ca dl Teodorovici incearca sa iasa din anonimat cu astfel de minciuni. Este un gest care il descalifica si care demonstreaza inca o data ca este lipsit de orice repere morale”.

Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei (sursa: Inquam Photos/Alex Nicodim)
Eveniment

Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei

Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei. Secretariatul de stat ungar pentru comunităţile maghiare de peste hotare a anunţat sâmbătă că trimite 20 de milioane de forinţi (52.356 de euro) drept ajutor de urgenţă după accidentul tragic de la internatul liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc, relatează MTI. Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei Ajutorul va fi furnizat prin alianţa profesorilor maghiari din România şi va fi destinat înlocuirii echipamentului tehnic avariat utilizat de elevi, menţionează un comunicat al Secretariatului de stat ungar pentru comunităţile maghiare de peste hotare. Citește și: Disperare: Vodafone crește unilateral prețurile abonamentelor și introduce o clauză în contract potrivit căreia poate indexa anual, tot unilateral, prețul Luni, un perete al internatului Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, sub dărâmături fiind prinşi patru elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Un băiat de 17 ani a decedat, iar trei fete au ajuns la spital, una dintre ele fiind încă în stare critică. Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat dosarul. Au fost audiaţi o serie de martori şi au fost ridicate o serie de înscrisuri pentru a fi administrate ca probe la dosarul cauzei.

Prietena șoferului drogat, bătaie la liceu (sursa: defapt.ro)
Eveniment

Prietena șoferului drogat, bătaie la liceu

Prietena șoferului drogat, bătaie la liceu. Rebecca Lăzărescu, prietena de droguri a lui Vlad Pascu, șoferul ucigaș de la 2 Mai, o ține din scandal în scandal. Prietena șoferului drogat, bătaie la liceu Vineri, aceasta s-a bătut cu colegă în curtea școlii. Cele două și-au aplicat lovituri dure la corp și cap. Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde” Au fost despărțile de doi colegi, în cele din urmă. Citește și: Mama lui Vlad Pascu, către fiul ei, în arest: Eu vreau să-ți fac dosar medical, să te trimită pe aici, pe Rahova. Este centru de tratare de dependențe Alți colegi au filmat. Totul s-a întâmplat la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" de pe bulevardul Dacia din București. Citește și: VIDEO Momentul în care mașina drogatului Vlad Pascu îi spulberă pe tineri la 2 Mai. Farurile mașinii erau aprinse. Tinerii mergeau în afara carosabilului După episodul violent, a fost nevoie de SMURD, Rebecca Lăzărescu a primit îngrijiri medicale. Citește și: Șoferul drogat care a ucis la 2 Mai a fost eliberat de polițiști în noaptea tragediei pentru că petrecea cu odrasle de oameni importanți din Constanța, susține șeful sindicatului polițiștilor Europol A fost deschis un dosar penal, după ce fiecare din fete a depus plângere împotriva celeilalte. Rebecca Lăzărescu a participat la petrecerile cu droguri ale lui Vlad Pascu, apoi a dat declarații la DIICOT în legătură cu acestea. Pentru că mama lui Vlad Pascu, Miruna Pascu, a încercat să împiedice declarațiile, a fost arestată și trimisă în judecată. Citește și: Prietena „oxicomană” a lui Vlad Pascu a povestit cu lux de amănunte la DIICOT cum arătau petrecerile cu droguri de acasă de la acesta: cannabis, cocaină, cocktail-uri de droguri Prietena de droguri a lui Vlad Pascu, bătaie în curtea liceului. A fost nevoie de SMURD, în final. S-a lăsat cu dosar penal. pic.twitter.com/KUHYqzdeEy— defapt.ro (@defapt) October 6, 2023

Liceu privat ieșean cu dotări SF (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Liceu privat ieșean cu dotări SF

Liceu privat ieșean cu dotări SF. Cel mai mare liceu privat din regiunea Moldovei, Paradis International College, se pregăteşte să-şi deschidă porţile în această toamnă. Liceu privat ieșean cu dotări SF Construit în Iași, va oferi oportunităţi educaţionale şi activităţi în premieră pentru 1.000 de elevi. Situat în capătul cartierului Păcurari, spre Rediu, lângă complexul rezidenţial Contemporan al firmei PEG Construct, şcoala va găzdui clase pentru învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Citește și: Firea a șters 3.600 de comentarii din peste 4.400 la postarea în care își justifica demisia, le-a lăsat doar pe cele care o lăudau Clădirea şcolii va dispune de facilităţi impresionante, precum o piscină interioară, săli de sport, o sală pentru spectacole şi laboratoare pentru diverse discipline, precum biologie, chimie, fizică, informatică, mecanică, robotică şi artă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Listele pentru admitere la liceu, republicate (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Listele pentru admitere la liceu, republicate

Listele pentru admitere la liceu, republicate. Ierarhia pe judeţe şi Bucureşti a absolvenţilor clasei a VIII-a care participă la admiterea în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024 a fost republicată miercuri şi poate fi consultată prin accesarea linkului: http://admitere.edu.ro/. Listele pentru admitere la liceu, republicate Ierarhizarea candidaţilor se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obţinute la Evaluarea naţională) şi, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv: nota obţinută la proba de Limba şi literatura română, în cadrul Evaluării naţionale, nota obţinută la proba de Matematică, în cadrul Evaluării naţionale, nota obţinută la proba de Limba şi literatura maternă, dacă este cazul, media de absolvire a claselor V-VIII. "În privinţa criteriului al treilea de departajare, precizăm că acesta se aplică doar candidaţilor care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obţinute la Limba şi literatura maternă şi care pot opta şi pentru înscrierea în unităţi de învăţământ cu predare în Limba maternă", precizează Ministerul Educaţiei. Întârziere pentru verificări suplimentare Ministerul reiterează că eroarea de algoritm de la publicarea din 4 iulie a ierarhiei candidaţilor nu a afectat integritatea bazei de date şi că situaţia creată nu afectează procesul de completare a opţiunilor şi repartizarea computerizată a candidaţilor, în cadrul admiterii la liceu. "Menţionăm că întârzierea faţă de momentul anunţat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare. Citește și: Sora unei foste Miss Buzău primește funcții grase de la miniștrii PSD subordonați lui Marcel Ciolacu Ne cerem scuze pentru situaţia creată şi vă asigurăm că Ministerul Educaţiei face toate demersurile pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor care vizează sistemul educaţional şi pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc", adaugă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Nouă propunere de admitere la liceu (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Nouă propunere de admitere la liceu

Nouă propunere de admitere la liceu. Aceasta ar putea lua noi forme, potrivit noilor prevederi din Legile Educaţiei, anunţate de Ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Nouă propunere de admitere la liceu Absolvenţii clasei a VIII-a ar trebui să susţină atât Evaluarea Naţională, cât şi un Concurs de Admitere la liceul unde doresc să studieze. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Potrivit propunerilor care urmează să fie votate în Parlamentul României, în cadrul unui liceu, 60% din locuri ar putea fi ocupate în urma Concursului de Admitere. Citește și: Trei zile la Moscova în care se decide cum va arăta lumea în următorii ani: Xi Jinping îl ajută pe Putin să pară iar lider global contra oricărui ajutor pentru ocuparea Taiwanului Iar 40% ar fi ocupate în urma repartizării computerizate, în funcţie de notele obţinute la Evaluarea Naţională. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Liceele pot organiza concurs de admitere (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Liceele pot organiza concurs de admitere

Liceele pot organiza concurs de admitere. Proiectul privind Legea Educaţiei pentru învăţământul preuniversitar propune o dublă admitere pentru clasa a IX-a. Liceele pot organiza concurs de admitere Dar şi noi competenţe susţinute de elevii clasei a XII-a în cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat. Este vorba despre proiectul în varianta noului ministru al Educaţiei, Ligia Deca. Citește și: Reuniunea de la Ramstein s-a încheiat fără ca Germania să ofere vreun tanc Ucrainei. Cehia și Slovacia ar putea trimite către Kiev tancurile Leopard pe care urmau să le achiziționeze Noile proiecte de legi ar urma să fie prezentate în Guvern până la data de 15 februarie, pentru ca mai apoi să fie aprobate de Parlament. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Un an de liceu în străinătate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Un an de liceu în străinătate

Există posibilitatea ca elevii să studieze un an de liceu în străinătate, însă majoritatea părinților nu au încredere în astfel de proiecte. Un an de liceu în străinătate Programul FLEX este un bun exemplu de seriozitate și încredere. Daria, o elevă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași a făcut clasa a XI-a în Statele Unite ale Americii (SUA), prin intermediul FLEX. Citește și: Cu forțele ucrainene la ușă, liderul pro-rus din Herson îl „distruge” pe Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova: Un ofițer care permite asta pe front ar trebui să se sinucidă Atât ea, cât și părinții acesteia au doar cuvinte de laudă pentru acest program și sunt recunoscători pentru experiența de care au avut parte. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cum trebuie făcută intrarea la liceu Foto: Facebook Daniel Funeriu
Politică

Cum trebuie făcută intrarea la liceu

Cum trebuie făcută intrarea la liceu: fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, propune un sistem complet nou, într-o postare pe Facebook. El anticipează criticile și le răspunde celor care vor spune: „Iar schimbăm?”. „Răspuns: nu schimbați nimic dacă sunteți mulțumiți cu ce aveți acum”, le transmite Funeriu. Fostul demnitar afirmă că modalitatea de intrare pe care o propune „elimină arbitrariul din notarea la clasă, fără să se piardă luarea în considerare a tot ceea ce se predă”. Citește și: Cu ce a fugit kaghebistul Putin din Germania de Est, când a căzut regimul comunist? În Ucraina, soldații săi i-au urmat exemplul Cum trebuie făcută intrarea la liceu Iată postarea integrală a lui Funeriu: „Intrarea la liceu trebuie făcută aşa: 1) se "dă" evaluarea națională la: a) matematică+info b) română c) ştiințe (fizică, chimie, biologie) d) umanistice (istorie, geografie şi ce se va mai introduce în curriculum). 2) Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0. 3) Elevii fac max. 10 opțiuni. 4) Calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev. 5) Elevii sunt repartizați de calculator în funcție de opțiuni şi medie. Ce rezolvă această modalitate: 1) elevii vor învăța la toate materiile. 2) Profesorii, la toate materiile, vor avea tot interesul să predea bine. Nu vor mai fi profesori de rangul 1 (mate, română) şi restul. 3) Liceele pot să fie parte a procesului de selecție, prin stabilirea coeficienților. Nu se introduce posibilitatea pilelor ca în situația în care liceele dau ele însele examene. 4) Se elimină arbitrariul din notarea la clasă, fără să se piardă luarea în considerare a tot ceea ce se predă. Care sunt contraargumentele? 1) "Săracii copii, vor avea prea mult de învățat!". Răspuns: aşa, şi? Nu ăsta e rolul şcolii? Per a contrario ne asumăm că rolul şcolii e să nu învețe? 2) "Iar schimbăm?" Răspuns: nu schimbați nimic dacă sunteți mulțumiți cu ce aveți acum. Aş introduce această schimbare începând cu vara lui 2024 în paralel cu lungirea anului şcolar cu 3 săptămâni. Concluzii: 1) pentru că nimeni nu s-a gândit la asta până acum, nu cred că cineva o va lua în considerare. 2) Tot pe cont propriu sunteți. Aşa că aveți 3 soluții: A) meditații, B) meditații şi C) meditații. Restul sunt poveşti de adormit electorat”. Acum câteva zile, Daniel Funeriu a comentat pe Facebook demisia lui Sorin Cîmpeanu, întrebând, retoric, „ce a ajuns țara asta” dacă a devenit o problemă ca demnitarul responsabil de învățământ să fie integru. Funeriu a apreciat însă că viitorul ministru al Educației ar trebui să-i retragă titlul de doctor premierului și să rescrie proiectul de lege al Educației, proiect avansat de Sorin Cîmpeanu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră