sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: legea pensiilor

11 articole
Eveniment

Situații legale pentru încetarea plății pensiei

Situații legale pentru încetarea plății pensiei. Potrivit Legii nr. 360/2023, art. 100, există mai multe situații în care plata pensiei încetează, începând cu luna următoare producerii acestora. Situații legale pentru încetarea plății pensiei Pensia se oprește automat în cazul decesului, dar și dacă pensionarul nu mai îndeplinește condițiile legale, cum ar fi redobândirea capacității de muncă în cazul pensionarilor de invaliditate. Citește și: Panică în Franța după manipularea pro-Georgescu: un raport al serviciului împotriva ingerințelor digitale străine arată că rețeta poate fi extinsă De asemenea, pensionarii de invaliditate și beneficiarii pensiei de urmaș pot pierde acest drept dacă nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie timp de 12 luni sau refuză investigațiile necesare. Nerespectarea programelor de recuperare medicală impuse de lege poate duce, de asemenea, la suspendarea sau încetarea pensiei. Continuarea, în Ziarul de Iași

Situații legale pentru încetarea plății pensiei (sursa: Facebook/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale)
Un lider PNL, Robert Sighiartău, face praf legea pensiilor Foto: Facebook
Politică

Un lider PNL face praf legea pensiilor

Un lider PNL face praf legea pensiilor: un eșec PSD, Ciolacu aduce ghinion pensionarilor, a scris pe Facebook Robert Sighiartău. Citește și: PSD a mințit când a spus că nici o pensie nu scade: pensiile care ajung ușor peste pragul de 2.000 de lei, ale celor mai săraci bătrâni, reduse în doi pași El a arătat că PSD mai întâi a generat aşteptări mari în rândul pensionarilor, iar acum încearcă să paseze responsabilitatea în seama unor funcţionari care au muncit din greu pentru a reuşi să termine la timp recalcularea. Liberalul i-a răspuns purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, care afirmase că la Casa Naţională de Pensii, condusă de un reprezentant PNL, a fost o problemă privind redactarea deciziilor de recalculare a pensiilor. Un lider PNL face praf legea pensiilor „Un eşec electoral marca PSD. Domnul Romaşcanu tocmai caută, pe sub mese, un vinovat pentru scandalul de la pensii, vorbind de greşeli despre care ştie el, a auzit el. În timp ce ministra muncii zice că totul e perfect şi că recalcularea e un succes. Atunci când este în teren şi lucrurile nu merg bine, PSD mereu dă vina pe starea terenului, pe arbitri şi chiar pe spectatori. Este o atitudine «bărbătească» din partea domnului Romaşcanu pe care am mai văzut-o”, a scris Robert Sighiartău pe Facebook. Liberalul a susținut că „PSD mai întâi a generat aşteptări mari în rândul pensionarilor, iar acum încearcă să paseze responsabilitatea în seama unor funcţionari care au muncit din greu pentru a reuşi să termine la timp recalcularea”. „Un lucru e clar, Ciolacu aduce ghinion pensionarilor din România”, a mai afirmat Robert Sighiartău. Romașcanu pasa vina pe liberali Reacţia acestuia vine după ce purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că la Casa Naţională de Pensii, al cărui preşedinte este de la PNL a fost o problemă tehnică în redactarea deciziilor de recalculare a pensiilor. „Dacă vreţi să politizăm, deşi nu aş fi vrut să fac acest lucru, ştiţi de unde este preşedintele Casei Naţionale de Pensii. Acolo a fost o problemă tehnică în redactarea acelor foi, acele decizii care s-au trimis la pensionari, putea să se scrie explicit şi mare că pensiile care sunt în acest moment, rămân în plată. Este scris, numai că nu este scris mare. Pe un val de informări nu întotdeauna adevărate, oamenii au intrat în panică”, a spus Romaşcanu.

Noua lege a pensiilor, scrisă ca să favorizeze bugetarii Foto: Facebook Simona Bucura Oprescu
Politică

Noua lege a pensiilor, scrisă ca să favorizeze bugetarii

Noua lege a pensiilor a fost scrisă ca să favorizeze bugetarii și cu gândul la alegeri, spune liderul sindical Bogdan Hossu, într-un interviu pentru DCNews. El a arătat că un cetățean care a lucrat în „condiții speciale” va avea aceeași pensie ca un bugetar obișnuit. Citește și: EXCLUSIV Femei exploatate pe șantier în România, „la negru”, dosare „uitate” în fișete la Poliție. „Vina” femeilor: erau ucrainence care nu se puteau întoarce acasă Noua lege a pensiilor, scrisă ca să favorizeze bugetarii „S-a făcut acest lucru cu tendințe, după umila mea părere, populiste, pentru că era așteptată vestita campanie 2024 cu cinci tururi de alegeri, pe de altă parte pentru că era interesul de a avantaja relativ o mare parte din sectorul bugetar. O mare parte din sectorul bugetar va beneficia de această «premiere», iar cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite, prin modificarea formulei lor de calcul, vor avea pensia înghețată. Vor pierde cei care vor ieși la pensie pe condiții speciale și deosebite după 1 septembrie, dar vor avea pensia înghețată, ceea ce face ca un bugetar care a lucrat în condiții normale să ia aproape aceeași pensie ca unul care a lucrat în condiții speciale, ceea ce nu se justifică, ținând cont și de speranțele de viață, și de condițiile de muncă” a spus Bogdan Hossu, liderul CNS - Cartel Alfa pentru DCNews.ro. El a arătat și că, potrivit noii legi, nu mai există nici un stimulent să muncești după 50 de ani. „S-a dat o bonificație pentru cei care au muncit peste 25 de ani. Nu vreau să pun întrebarea de ce 25 de ani. Este o aberație legată de acest lucru. Calculul vârstei medii de ieșire la pensie ar fi trebuit calculat ponderat cu numărul de salariați. Ei au făcut o ponderare aritmetică, legată neponderat de numărul de salariați și rezultatul a dat 25 de ani. Cu 25 de ani în câmpul muncii, înseamnă că persoana respectivă îndeplinește clauza undeva la 50 de ani. Deci, în momentul respectiv, nu există niciun stimulent pentru a munci”, a explicat liderul sindical.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, atac la PSD și la ministrul Muncii
Politică

PNL, atac la PSD și la ministrul Muncii

PNL, atac la PSD și la ministrul Muncii: „Reprezentanţii PSD şi-au coordonat ieşirile după un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafă făcută de doamna ministru al Muncii, care a anunţat nişte cifre eronate, punând în dificultate Ministerul de Finanţe”, a declarat, pentru news.ro, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe. Citește și: Nesimțire crasă TAROM: Grapini, Tudose și Vlad Nistor, plimbați cu un autobuz gol de la avion la aeroport, în timp ce ceilalți pasageri erau ținuți captivi în avion la miezul nopții PNL, atac la PSD și la ministrul Muncii „Din punctul meu de vedere, reprezentanţii PSD şi-au coordonat ieşirile după un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafă făcută de doamna ministru al Muncii, care a anunţat nişte cifre eronate, punând în dificultate Ministerul de Finanţe. Când, de fapt, toată această situaţie se putea rezolva prin colaborare interministerială. Mai mult de atât, limbajul unor politicieni a mers cam departe, ajungându-se la cuvinte extrem de dure, precum apelativul ,«schizofrenic» la adresa unui ministru. Pentru a putea purta o dezbatere civilizată, este necesar să temperăm limbajul şi să discutăm pe argumente şi cifre”, a spus Stroe. El a afirmat că PNL susţine principiile reformei sistemului de pensii şi măsurile propuse. ”Singura noastră preocupare este să ne asigurăm că majorările sunt unele sustenabile. Trebuie să fim responsabili. Nu ne putem juca cu 3% din PIB. Nu le putem promite astăzi pensionarilor nişte majorări care mâine să nu se mai poată aplica. Trebuie să avem calcule bine fundamentate şi să identificăm corect resursele, în conformitate cu angajamentele pe care le avem faţă de instituţiile europene cu care colaborăm. Noi, liberalii, putem spune că avem ceva mai multă experienţă cu majorări de pensii sustenabile. Am demonstrat acest lucru în cei trei ani de guvernare liberală: 2020-2022, când am crescut pensiile cu aproximativ 40%”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL. „Problema a fost lămurită” Ionuţ Stroe consideră că eventualele nelămuriri trebuie discutate în coaliţie, reacţiile în social media nefiind o soluţie. Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău ”Considerăm că dacă este nevoie să lămurim anumite chestiuni o putem face în coaliţie, nu prin reacţii pe social media. Întotdeauna, când PNL a remarcat o problemă, a semnalat-o în coaliţie, la fel cum a fost situaţia cu plăţile cash. Am iniţiat o discuţie în coaliţie şi ieri, în şedinţa de guvern, problema a fost soluţionată. Acesta este modul corect de lucru”, a mai declarat liderul liberal.

Cum i-a șantajat Ciolacu pe liberali să accepte noua lege a pensiilor Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Cum i-a șantajat Ciolacu pe liberali accepte pensiilor

Cum i-a șantajat Marcel Ciolacu pe liberali să accepte noua lege a pensiilor, deși știau că este nesustenabilă: „Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!”, i-ar fi spus premierul PSD ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, potrivit unor stenograme publicate de TVR Info. Citește și: Spitalele de stat anunță falimente în serie: la Bagdasar-Arseni nu mai sunt nici bani de salarii, SJU Arad mai are 50.000 lei în cont, Colţea are 100 de lei de la CNAS, pentru decembrie Cum i-a șantajat Ciolacu pe liberali să accepte noua lege a pensiilor Discuțiile ar fi avut loc în prima parte a zilei de joi, când Marcel Boloș refuza să avizeze noua lege a pensiilor, iar liderul PNL, Nicolae Ciucă, spunea: „Să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar. Cu această sumă de 55,6 miliarde este pur și simplu imposibil!”. Azi, Ciucă a declarat că banii vor veni din reducerea evaziunii fiscale și, „dacă nu se reușește”, prin „măsuri pe fiscalitate”. „La Guvern s-au lămurit toate aceste elemente de impact. Singura chestiune este să rezolvăm problema asigurării fondurilor necesare, creșterea veniturilor, care se poate realiza prin combaterea evaziunii fiscale și stim că neîncasările la TVA din cauza evaziunii sunt peste 30 de miliarde de lei. (…) Nu se reușește, atunci sunt alte măsuri care trebuie luate, măsuri pe fiscalitate”, a afirmat, azi, președintele PNL. Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău Iată cum au decurs discuțiile de joi, între liderii PSD și PNL, potrivit stenogramelor postului TVR Info: „Marcel Ciolacu: Hai sa rezumăm: vă opuneți sau nu la proiect? Nicolae Ciucă: Nu ne opunem, dar sa vedem impactul… Marcel Ciolacu: Semnează sau nu? Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: Nu sunt bani în 2025, eu nu îmi asum, mai bine. Marcel Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!” Aplicarea noii legi a pensiilor ar însemna noi taxe și impozite care să aducă la buget 33 de miliarde de lei, pe lângă cele 16 miliarde care vor veni din impozitele recent majorate, arată avizul dat de ministerul de Finanțe la proiectul noii legi a pensiilor.

Antena 3 îngroapă opoziția PNL la majorarea pensiilor Foto: Captură video
Politică

Antena 3 îngroapă opoziția PNL la majorarea pensiilor

Antena 3 îngroapă opoziția PNL la majorarea nesustenabilă a pensiilor: fostul ministru al Muncii, Mariu Budăi și șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, au defilat în emisiunea lui Mihai Gâdea, Sinteza Zilei, cu mesaje propagandistice. Antena 3 îngroapă opoziția PNL la majorarea pensiilor Un titlu de pe site-ul Antenei 3, la o știre de după emisiunea lui Gâdea, anunța: „Pensionarii care vor beneficia de o creștere de 112% prin noua lege a pensiilor”! Citește și: Spitalele de stat anunță falimente în serie: la Bagdasar-Arseni nu mai sunt nici bani de salarii, SJU Arad mai are 50.000 lei în cont, Colţea are 100 de lei de la CNAS, pentru decembrie Emisiunea pare a fi o reacție la opoziția PNL la proiectul de lege privind pensiile. Mai mulți lideri liberali au spus că majorarea pensiilor prevăzută în această lege este nesustenabilă și va băga România în recesiune. Însă, în emisiunea lui Gâdea n-a fost invitat nici un opozant al acestei legi - reiese din știrile de pe site-ul Antenei 3. Principalul invitat, Daniel Baciu, a prezentat grafice cu creșterile de pensii și a nunțat majorări spectaculoase. „Profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia va ajunge la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună”, a spus Baciu. Un alt exemplu oferit de acesta a fost al unei „femei, tehnolog utilaje” cu 30 de ani și nouă luni de cotizare, a cărei pensie va sări de la 1.657 de lei la 2.503 lei, la finalul anului 2024, majorarea fiind de peste 51%. Foto: Antena 3 „Pe domnul Ciolacu îl votez” Prin telefon, fostul ministru Marius Budăi, a declarat: „Cifrele sunt ușor altele decât cele prezentate. Eu le am pe ciornele de pe timpul când discutam cu Banca Mondială și făceam analiza asupra acestei legi.Legea aceasta se bazează și pe legea nr. 127, lege lucrată de colega mea, Olguța Vasilescu (...) După opinia Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, este o lege sustenabilă". Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău Antena 3 a organizat și o așa-zisă consultare națională despre majorarea pensiilor. Un cetățean selectat de acest post a declarat: „Am pensia 2.200 lei. Am 78 de ani. Beneficiez de majorare? Noi nu i-am amăgit când am muncit atâția ani. Eu pe domnul Ciolacu o să îl votez. Eu văd că se zbate pentru noi”.

Aplicarea noii legi a pensiilor ar însemna noi taxe și impozite Foto: Facebook
Eveniment

Aplicarea noii legi pensiilor însemna noi taxe și impozite

Aplicarea noii legi a pensiilor ar însemna noi taxe și impozite care să aducă la buget 33 de miliarde de lei, pe lângă cele 16 miliarde care vor veni din impozitele recent majorate, arată avizul dat de ministerul de Finanțe la proiectul noii legi a pensiilor. Citește și: PSD coace un nou atac la Pilonul II de pensii, prin banala schimbare, în noua lege a pensiilor, a cuvântului „și” cu „sau”. Un milion de persoane n-ar mai plăti contribuția la Pilonul II Aplicarea noii legi a pensiilor ar însemna noi taxe și impozite Ministerul condus de Marcel Boloș a condiționat avizul de „asumarea de către Guvernul României a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor la bugetul de stat, începând cu 2025, care să asigure asigure un nivel suplimentar de minimum 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33 de miliarde de lei, coroborat cu duceera la îndeplinire a jaloanelor 206 și 207 din PNRRprivind microîntreprinderile și reforma fiscală”. Avizul cu observații a ministerului de Finanțe a fost publicat de G4Media. În aviz, ministerul apreciază că, dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB. Finanțele mai cer adoptarea unui pachet „pentru combaterea evaziunii fiscale, inclusiv accelerarea încasării prejudiciilor din infracțiuni economico-financiare”. În aviz, ministerul avertizează că este posibil ca, după adoptarea noului proiect al legii pensiilor, să se constate o deteriorare a evoluției deficitului, ceea ce ar putea determina aplicarea „etapizată” a noii legi. Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău „Din ce am văzut în cifre, majorarea care ar trebui să se întâmple din septembrie anul viitor, acel 40% pe medie – și aici e o discuție, că am văzut că media înseamnă 1% pentru unele pensii, probabil cele mari, și 80% pentru pensiile mici și foarte mici, probabil cele sociale pentru care nu s-a cotizat suficient 35 de ani – acolo am văzut 33 de miliarde pe lunile septembrie – decembrie, deci pe 4 luni. Înmulțiți cifra asta cu 3, adică 4 luni ori 3, și vedem că mai adăugăm încă 100 de miliarde numai prin acea lege a pensiilor care face corecția din septembrie”, a spus, la postul B1, economistul Cristian Păun.

Boloș refuză să contrasemneze noua lege a pensiilor Foto: Facebook
Politică

Boloș refuză să contrasemneze noua lege a pensiilor

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, refuză să contrasemneze noua lege a pensiilor, afirmă surse politice citate de Știri pe surse. Azi, Guvernul va dezbate, în primă lectură, acest proiect, inițiat de ministerul Muncii. UPDATE 10.50: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, pare că susține poziția lui Boloș - care nu este membru de partid, dar este sprijinit de liberali - și spune că noua lege a pensiilor este neaplicabilă: „La cifrele anunțate aseară, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie să identificăm sursele de finanțare, nu putem să promitem oamenilor (...) Să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar (...) Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil!”. Citește și: Cât ne va costa campania electorală a PSD: impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la146,2 miliarde lei, cu 30 de miliarde de lei peste anul 2023 La 2 noiembrie, premierul Ciolacu părea că sugerează că Finanțele se opun acestei legi: „Fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp. Renegocierea PNRR în privința eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Nu aș vrea ca din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau, și mai grav, pensionarii români să aibă pensiile înghețate, cum au trecut unii în PNRR, până în 2070”. Citește și: PSD coace un nou atac la Pilonul II de pensii, prin banala schimbare, în noua lege a pensiilor, a cuvântului „și” cu „sau”. Un milion de persoane n-ar mai plăti contribuția la Pilonul II Boloș refuză să contrasemneze noua lege a pensiilor Potrivit acestor surse, Boloș refuză să-și asume impactul bugetar uriaș, în 2024, a noii legi a pensiilor, percepută ca o mită electorală acordată exact înaintea alegerilor din toamnă. În plus, Boloș ar refuza să semneze revenirea la vechile plafoane de cash din cauză că această măsură a fost susținută de Ministerul de Finanțe și ar fi adus bani în plus la bugetul de stat. Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30 de miliarde de lei peste anul 2023, arată calculele Băncii Mondiale. Astfel, de la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2024, impactul va fi mai mare, lunar, cu 1,686 miliarde lei faţă de decembrie 2023, când se estimează că va totaliza 9,66 miliarde lei, şi se va situa la 11,353 miliarde lei/lună. Din septembrie, cheltuielile lunare suplimentare vor fi de 2,489 miliarde lei şi vor însuma 13,842 miliarde lei pe lună. Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău În total, în perioada septembrie-decembrie 2024, după recalcularea în baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei.

Majorarea pensiilor ar putea fi amânată, sugerează ministrul Muncii, Bucura Oprescu Foto: Facebook
Politică

Majorarea pensiilor ar putea fi amânată

Majorarea pensiilor ar putea fi amânată cu trei luni, adică în martie 2024, afirmă Antena 3 citându-l pe liderul sindical Dumitru Costin. O astfel de amânare ar aduce economii substanțiale la buget. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu recunoaște că are această intenție. Citește și: Beizadea de magistrat, eliberată după doar un an de închisoare după ce a omorât o mamă și a fugit de la locul accidentului. Beizadeaua cu BMW, acuzată în 2019 că și-a violat fosta iubită În schimb, toate pensiile speciale sunt neatinse. Proiectul de lege privind tăierea lor este îngropat, deși în iulie premierul Marcel Ciolacu afirma că va face o prioritate din adaptarea sa la obiecțiile Curții Constituționale și adoptarea sa într-o nouă variantă, care să treacă de CCR. Majorarea pensiilor ar putea fi amânată „O altă chestiune este cea legată de indexarea pensiilor în luna martie 2024, cu rata inflației din anul precedent, dacă se aprobă până la sfârșitul anului", a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), la Antena 3 CNN. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a evitat să spună dacă indexarea anuală a pensiilor va avea loc la 1 iaunuarie sau la o altă dată. Citește și: Nicușor Dan, favorit la casele de pariuri în competiția pentru primăria Capitalei. Pe listă a apărut Piedone, care a sărit direct pe locul cinci „Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public. Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor. În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut. Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior", spunea recent ministrul Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

Trei proiecte cruciale, blocate de luni întregi (sursa: Inquam Photos/Ilona Andrei)
Politică

Trei proiecte cruciale, blocate

Trei proiecte cruciale sunt blocate de luni întregi, fără perspectiva unei soluții: pensiile speciale, noua lege a pensiilor și legile Educației. Coaliția majoritară pare a fi blocată între grupările de interese care doresc menținerea situației actuale și revolta publicului, care cere schimbări. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Trei proiecte cruciale, blocate În ceea ce privește legea pensiilor speciale, ea trebuia modificată în funcție de recomandările Băncii Mondiale - consultant plătit de statul român pentru a oferi soluții. Deși recomandările au fost transmise acum câteva săptămâni, Guvernul nu a venit cu o soluție de transpunere a lor în proiectul de lege. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat că ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta noul proiect la 15 martie. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ministrul Budăi pur și simplu nu mai vorbește despre acest subiect. Surse citate de Europa Liberă susțin că Guvernul preferă să nu se atingă de pensiile speciale, chiar dacă va pierde sute de milioane de euro din fondurile PNRR. Legea pensiilor: termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii expiră la sfârșitul lunii martie. Până acum nu există nici măcar un proiect lansat în dezbatere publică. PNRR prevede ca vârsta de pensionare a femeilor să fie egală cu cea a bărbaților, 65 de ani, iar cei care muncesc până la 70 de ani să fie stimulați, printr-un sistem de bonusuri. PSD a anunțat că se opune creșterii vârstei de pensionare. Citește și: Răsplata eșecurilor de sute de milioane de euro: conducerea ASF primește 16 salarii pe an. În 2021, șeful ASF, fost contabil de ocol silvic, a câștigat aproape 750.000 lei Funeriu cere retragerea proiectelor de lege ale Educației Cele două proiecte de legi ale educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, ar trebui aprobate în Guvern până la data de 23 martie. Proiectul este blocat de o dezbatere dură despre orele de religie. Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a propus retragerea celor două proiecte: „Dezbaterea publică în jurul legilor educației a luat-o razna rău de tot. Nimeni nu mai vorbește despre esențial: cum să optimizăm transferul de cunoaștere solidă (științe, umanioare, arte) copiilor noștri. În loc se vorbește despre XXX (vă las pe voi să înlocuiți XXX prin orice năzbâtie periferică vă trece prin minte”.

Legea pensiilor, alt jalon care trebuia îndeplinit de Budăi Foto: Facebook
Politică

Legea pensiilor, alt jalon care trebuia îndeplinit de Budăi

Legea pensiilor este alt jalon care trebuia îndeplinit de Budăi până la finalul lunii martie și despre care nu se știe nimic, în acest moment. Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD) ar trebui să decidă în această lună și în legătură cu legea pensiilor speciale, și cu cea a pensiilor - care să înlocuiască vechiul act legislativ, din 2019 - dar demnitarul se află în Austria și Germania. Jalonul 214, referitor la noua lege a pensiilor, are ca termen de finalizare trimestrul I din 2023. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Legea pensiilor, alt jalon care trebuia îndeplinit de Budăi Iată ce ar trebui să conțină noua lege: va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035 va introduce stimulente pentru amânarea pensionării va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul urmărit în ceea ce privește nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB (9,4 % din PIB). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor. Formula detaliată elimină a priori indicele de corecție, se bazează pe numărul de puncte obținute de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității și aplică un mecanism de indexare a pensiilor care nu mai permite majorări ad-hoc. Budăi spune că a reformat Pilonul II, opoziția nu-l crede PNRR prevede și lărgirea posibilităților de a investi banii din Pilonul II - pe care PSD ar fi dorit să-l desființeze. De exemplu, noua legislație „va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții”. Acest jalon trebuia îndeplinit din trimestrul I din 2022. Ministrul Budăi susține, într-o declarație făcută în parlament, că ar fi îndeplinit aceste obiective: „Comisia Europeană a aprobat modificările aduse la Pilonul II și prevăzute în PNRR-ul scris de dumneavoastră, a considerat jalonul îndeplinit iar dumneavoastră ați contestat la CCR legea, astfel că ea nu este publicată în Monitorul Oficial și nu este în vigoare. Uite cum, din nou, periclitați ca România să atragă miliardele de euro din PNRR-ul scris prost și la secret tot de dumneavoastră”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră