sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: lavrov

14 articole
Internațional

Tucker Carlson, interviu cu Serghei Lavrov

Tucker Carlson, interviu cu Serghei Lavrov. Jurnalistul conservator Tucker Carlson, cunoscut pentru apropierea sa de Donald Trump, a anunțat marți realizarea unui interviu cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. Tucker Carlson, interviu cu Serghei Lavrov Interviul, realizat la Moscova, va fi difuzat „foarte curând” și abordează perspectivele unui „conflict fără precedent între Rusia și Statele Unite”, conform declarațiilor lui Carlson. Citește și: VIDEO Interlopul George Pian nu-l susține pe Călin Georgescu fiindcă „patriotul” candidat este fan Antonescu: „Tataia Gheorghiu nu s-a întors nici azi de unde l-a trimis la muncă” Acesta nu este primul interviu al jurnalistului american cu oficiali ruși de rang înalt. În februarie, Carlson l-a intervievat pe președintele rus Vladimir Putin, fiind primul jurnalist occidental care a realizat un astfel de material de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022. Interviul său cu Putin a acumulat peste 200 de milioane de vizualizări pe YouTube. Acuzații la adresa administrației Biden Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, Carlson acuză administrația Biden de „împingerea Statelor Unite spre un conflict nuclear cu Rusia”. De asemenea, el susține că ambasada SUA l-a descurajat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să-i acorde un interviu, criticând poziția americană față de războiul din Ucraina. O voce influentă și controversată Fost realizator al emisiunii „Tucker Carlson Tonight” la Fox News, Carlson a devenit o figură influentă în rândul conservatorilor americani. Deși acuzat de promovarea teoriilor conspiraționiste, jurnalistul continuă să atragă un public larg prin propria sa platformă de streaming și emisiuni distribuite pe rețelele sociale. Interviul său cu Lavrov vine într-un context de tensiuni crescute între Moscova și Occident, marcat de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Tucker Carlson, interviu cu Serghei Lavrov la câteva luni după interviul cu Putin (sursa: kremlin.ru)
SUA și Rusia, posibil conflict militar (sursa: mid.ru)
Internațional

SUA și Rusia, posibil conflict militar

SUA și Rusia, posibil conflict militar. Statele Unite și Rusia se află „în pragul unui conflict militar direct”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, într-un interviu acordat ziarului turc Hürriyet. Lavrov a atribuit aceste tensiuni administrației actualului președinte american, care, în opinia sa, a împins la maximum spirala rusofobiei în SUA. SUA și Rusia, posibil conflict militar Lavrov a subliniat că Rusia nu are o preferință în privința alegerilor prezidențiale din SUA. Citește și: EXCLUSIV Dosarul Nordis (Ciorbă/Vicol), ținut la sertar de DIICOT pentru a nu-i afecta imaginea lui Ciolacu în campania electorală. Primele audieri trebuia să aibă loc acum două săptămâni Totodată, el a menționat că, deși administrația Trump a impus cele mai multe sancțiuni antiruse din istoria recentă, nu există așteptări ca politica antirusă a Statelor Unite să se schimbe, indiferent de rezultatul alegerilor. Interferențe externe în alegerile din SUA Rusia și-a intensificat eforturile de dezinformare împotriva campaniei vicepreședintei Kamala Harris, difuzând videoclipuri conspirative, a raportat Microsoft în septembrie. Aceste acțiuni au alimentat îngrijorările privind posibile interferențe străine în alegerile americane. Relația Trump - Putin În timp ce Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin mențin o relație ambiguă, Putin a declarat că viitoarea sa relație cu SUA va depinde de atitudinea acestora după alegeri. Putin a lăudat „sinceritatea” candidatului republican, care și-a exprimat dorința de pace în Ucraina. Turcia, mediator controversat Lavrov a exprimat surprinderea Rusiei față de faptul că Turcia continuă să livreze arme Ucrainei, în timp ce încearcă să medieze conflictul. „Armele turcești sunt folosite de forțele armate ucrainene împotriva personalului militar și a civililor ruși”, a spus Lavrov, adăugând că aceste acțiuni par contradictorii în raport cu dorința declarată a Turciei de a fi un mediator.

Lavrov: Occidentul „se joacă cu focul” (sursa: TASS)
Internațional

Lavrov: Occidentul „se joacă cu focul”

Lavrov: Occidentul „se joacă cu focul”. Occidentul „se joacă cu focul” atunci când discută cu Kievul posibila utilizare a rachetelor sale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus, a avertizat ministrul de externe, Serghei Lavrov. Lavrov: Occidentul „se joacă cu focul” "Se joacă cu focul, sunt ca nişte copii mici care se joacă cu chibriturile", a spus Lavrov. Citește și: Pensiile de până în 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, a promis Ciolacu: Vom da OUG Potrivit ministrului rus, un astfel de comportament este „foarte periculos din partea adulţilor bărbaţi şi femei cărora li se încredinţează arme nucleare” în respectivele state occidentale. În opinia sa, Occidentul pretinde că vrea să evite o escaladare, însă, în realitate, este vorba despre o atitudine „înşelătoare”. „Occidentul nu vrea să evite o escaladare, (ci) caută probleme”, a spus el. Ucraina, prima rachetă balistică Potrivit site-ului Politico, Kievul intenţionează să furnizeze Washingtonului o listă cu obiective de pe teritoriul Rusiei pe care vrea să le atace cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat marţi asupra urgenţei ca aliaţii săi occidentali să le permită forţelor ucrainene să lovească obiective militare situate în interiorul Rusiei. El a anunţat, de asemenea, că Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică de producţie proprie.

Ministrul austriac de Externe față cu Lavrov Foto: X
Internațional

Ministrul austriac de Externe față cu Lavrov

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, față cu Serghei Lavrov Lavrov: șeful diplomației rusești stă cu mâinile în buzunar în fața omologului său, iar privirea sa pare iritat-plictisită, se poate observa într-o fotografie publicată pe Twitter de ministerul rus de Externe. Citește și: De ce merge Iohannis în Dubai, la cel mai luxos și controversat summit climatic din istorie. Biden și Papa Francisc și-au anulat participarea după scurgeri despre agenda secretă comercială Și ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, s-a întâlnit cu Lavrov, dar fotografiile arată o atitudine mult mai prietenoasă din partea șefului diplomației rusești. „Politica noastră externă se desfășoară pe baza interesului național și nu acceptăm nicio presiune externă. De aceea, în perioada următoare, vom coopera cu Rusia în același mod ca și până acum (...) În ceea ce privește livrările de gaze naturale și petrol, colegul său Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia și companiile rusești respectă pe deplin contractele pe care le-au încheiat cu noi. Toate transporturile se fac conform programului si asa va ramane”, a scris Szijjarto pe Facebook. Ministrul austriac de Externe față cu Lavrov În schimb, Schallenberg pare că se străduie să-i explice ceva lui Lavrov, gesticulând cu pumnul strâns. „Ministrul de externe al Rusiei, Serghei #Lavrov, s-a întâlnit cu ministrul de externe al Austriei @a_schallenberg în marja Consiliului ministerial al #OSCE”, scrie, sec, în postarea ministerului rus de Externe. Rusia a fost invitată la această reuniune care se desfășoară la Scopje, capitala Macedoniei de Nord, de Austria, în pofida opoziției țărilor estice. Într-un interviu pentru Die Presse, Schallenberg a calificat drept „corectă" invitarea lui Lavrov la reuniunea anuală OSCE de la Skopje și a spus că este gata să poarte discuții cu acesta deoarece nu este posibil să conduci politica externă „discutând doar cu Elveția și Liechtenstein". Însă România, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au boicotat summit-ul de la Skopje în semn de protest față de prezența lui Lavrov. După întâlnirea cu ministrul rus de Externe, un purtător de cuvânt al ministerului austriac de Externe a spus că reuniunea a avut loc la solicitarea OSCE. Problema prelungirii în funcție a patru înalți funcționari ai OSCE, inclusiv a secretarului general Helga Schmid, ar fi fost principala problemă nerezolvată în cadrul reuniunii. Purtătoarea de cuvânt a adăugat că, în calitate de țară gazdă a OSCE, Austria are „o responsabilitate deosebită" și că acesta este motivul pentru care Schallenberg a fost de acord cu solicitarea OSCE de a discuta cu Lavrov.

Moscova, deranjată de atitudinea Lituaniei: Twitter @EmbassyofRussia
Internațional

Moscova, deranjată de atitudinea Lituaniei

Guvernatorul Kaliningradului a anunţat luni că ministerul rus de externe îl va convoca marţi pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri spre Kaliningrad în conformitate cu sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters. Moscova, deranjată de atitudinea Lituaniei Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava rusă situată între Lituania şi Polonia, invocând sancţiunile UE. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise "Aceasta este, desigur, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice, a declarat pentru televiziunea rusă Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului. " Din câte ştiu, mâine Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi chemat la ministerul de externe... şi va fi informat despre condiţiile corespunzătoare implicate aici", potrivit Agerpres. Nu a existat nicio confirmare oficială imediată din partea ministerului rus de externe cu privire la această convocare. Luni, Kremlinul a calificat drept "fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către regiunea rusă Kaliningrad și a promis că va reacționa. Autoritățile lituaniene au interzis tranzitul de bunuri care sunt sancționate de Uniunea Europeană pe teritoriul său, care include singura rută feroviară între Rusia continentală și exclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Printre bunurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Maia Sandul răspunde amenințărilor lui LavrovFoto: Facebook: Maia Sandu
Eveniment

Maia Sandul, răspunde amenințărilor lui Lavrov

Maia Sandul, răspunde amenințărilor lui Lavrov. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu răspunde amenințărilor venite din partea lui Serghei Lavrov cu privire la faptul că liderii de liderii de la Chișinău vor să transforme Moldova într-o nouă Ucraină prin dorința acerbă de a candida la UE. Maia Sandu a mai amintit, la TV8, că Republica Moldova a anunțat cu mulți ani în urmă intenția de aderare la Uniunea Europeană. Maia Sandul, răspunde amenințărilor lui Lavrov "Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare", a spus șefa statului, Maia Sandu. Citește și: Lavrov, ministrul de Externe al lui Putin, a renunțat la limbajul diplomatic și jignește Moldova: Apelează la cerșetorie, extorcare. Occidentul vrea o a doua Ucraină Declarațiile acesteia vin după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o "a doua Ucraină", spunând în același timp că Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene. "Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: "Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente". Și alte declarații: "Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV, potrivit Digi24.

Lavrov interzis în UE (sursa: Facebook/Sergej Lavrov)
Internațional

Lavrov, interzis în UE

Ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a anulat o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei ţări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-şi închidă spaţiul aerian, informează agenţia de presă Interfax, preluată luni de dpa. Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti. Lavrov, interzis în UE Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: "Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea". Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei. Citește și: Putin, interviu amenințător după ce Kievul a fost țintit violent din aer: Vom ataca obiective pe care nu le-am atacat încă dacă SUA livrează rachete cu rază mai lungă Ucrainei Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări. Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt, potrivit Agerpres. Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent.

Lavrov interzis în UE (sursa: Facebook/Sergej Lavrov)
Internațional

Rusia se mai gândește dacă reia legăturile cu Occidentul

Rusia se mai gândește dacă reia legăturile cu Occidentul. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters. Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la un eveniment desfăşurat la Moscova, ministrul Lavrov a spus că ţările occidentale au îmbrăţişat rusofobia după lansarea incursiunii în Ucraina, descrisă de Rusia ca "operaţiune militară specială". Rusia se mai gândește dacă reia legăturile cu Occidentul Rusia lucrează pentru a înlocui mărfurile importate din ţările occidentale, a spus el şi, în viitor, se va baza doar pe ţări "de încredere", care nu au obligaţii faţă de Occident. "Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu", a spus Lavrov, potrivit unei transcriere apărute pe site-ul ministerului rus de externe. Citește și: Republica Moldova poate deveni cel mai fierbinte punct din est, după Ucraina: în timp ce oficialii de la Moscova insistă pe neutralitatea Chișinăului, Vestul vorbește de înarmare NATO Şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat nemulţumirile faţă de ţările occidentale despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relaţiilor internaţionale în detrimentul Rusiei. "Trebuie să încetăm să fim dependenţi în orice fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitatea, economia sau sfera socială a patriei", a spus el, potrivit Agerpres. Lavrov a spus că obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China. "Acum, că Occidentul a luat o 'poziţie a dictatorului', legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid", a spus Lavrov."Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei", a adăugat el. China are tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor "care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce". Serghei Lavrov a spus că Rusia se va baza "doar pe ea însăşi şi pe ţările care s-au dovedit a fi de încredere şi care nu dansează cum le cântă alţii. Dacă ţările occidentale îşi schimbă viziunea şi propune o formă de cooperare, atunci vom putem lua o hotărâre".

Avalanșă de putiniști la televiziunile italiene  Foto: captură video
Eveniment

Avalanșă de putiniști la televiziunile italiene

După apariția scandaloasă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Rete 4, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) semnalează o avalanșă de putiniști la televiziunile italiene. Numărul lor este atât de mare și propaganda lor atât de brutală încât comisia parlamentară pentru servicii secrete este îngrijorată și vrea să monitorizeze situația. FAZ vorbește despre „difuzarea nefiltrată a propagandei rusești la televiziunea privată italiană și la postul public RAI”. ?? The European Commission has warned Italy on the dangers of airing Russian propaganda.This follows a broadcast featuring Foreign Minister #Lavrov absurdly claiming that Hitler was a Jew, to suggest that President #Zelenskyy, also Jewish, is a Nazi.https://t.co/EwNEMkliJV— EURACTIV (@EURACTIV) May 3, 2022 Avalanșă de putiniști la televiziunile italiene „Pe lângă Lavrov, de la începutul războiului din 24 februarie, un număr impresionant de jurnalişti şi experţi apropiaţi de Kremlin şi-au spus opinia în cele aproximativ douăzeci de talk-show-uri săptămânale de la diferite canale de televiziune italiene. Mai multe canale au invitat-o ​​pe jurnalista rusă Nadana Friedrichson. Ea lucrează pentru canalul „Zvezda”, care este deținut de Ministerul Apărării din Moscova. Scopul „operațiunii speciale rusești” în Ucraina este de a pune capăt războiului „pe care l-a început regimul susținut de SUA de la Kiev”, a spus Friedrichson. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Marija Zakharova, este, de asemenea, bucuroasă să se alăture. La fel ca și Lavrov, în interpretarea sa memorabilă, ea descrie în mod repetat masacrul de la Bucha de lângă Kiev ca fiind o știre falsă”, scrie publicația germană. Frankfurter Allgemeine arată că nenumărați „putiniști” locali, italieni, apar la posturile TV din această țară. 2.500 euro pe lună pentru propagandistul Kremlinului „Cele mai frecvente apariții sunt cele ale lui Alessandro Orsini, sociolog și expert în terorism la Universitatea Romană LUISS. În aparițiile periodice la postul public RAI 3, Orsini îl proclamă pe Putin câștigătorul războiului și îi cere ucrainenilor să capituleze – de dragul păcii mondiale”, explică FAZ. Întrucât emisiunile sale fac audiență, postul public dorea să-i ofere un contract de 2.500 de euro pe lună, dar este posibil să se renunțe, după protestele publice. An Italian parliamentary committee has begun an investigation into the spread of disinformation, reportedly amid suspicions that some Russian commentators hosted on television networks could be on Vladimir Putin’s payroll.https://t.co/vVRarEJqgT— Julia Davis (@JuliaDavisNews) May 11, 2022 Carlo Fuortes, șeful televiziunii publice italiene RAI, a fost audiat joi de comisiile parlamentare pentru servicii secrete pentru a explica de ce oameni direct plătiți de Kremlin sau propagandiști ai regimului de la Moscova apar atât de frecvent la posturile din Italia. Comisia vrea să înțeleagă dacă acesta este jurnalism sau este o campanie de dezinformare a regimului de la Kremlin. Citește și: De ce se dau lupte grele cu pierderi rusești uriașe pentru Insula Șerpilor: mica stâncă din Marea Neagră este esențială pentru atacul asupra Odesei și joncțiunea cu Transnistria

Lavrov dezminte că Putin este bolnav : Facebook/mid.ru)
Eveniment

Știe Lavrov cum e mai bine cu politica externă în UE

Știe Lavrov cum e mai bine cu politica externă în UE. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat marţi în Algeria că Uniunea Europeană "nu are o politică externă", ca reacţie la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, de a confisca rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite EFE. "Borrell nu trebuie să uite că postul său este în diplomaţie şi că el nu este comandant militar. Cred că în viitor acest post de şef al diplomaţiei UE va fi eliminat, ştiut fiind faptul că reflectă poziţia SUA", a susţinut Lavrov. Știe Lavrov cum e mai bine cu politica externă în UE Ministrul rus a invocat situaţia din Afganistan, ţară ale cărei active din banca centrală sunt congelate, "însă (Occidentul) nu foloseşte aceşti bani pentru a reconstrui Afganistanul, care a fost distrus ca urmare a acţiunilor NATO". Citește și: Armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, potrivit lui Avril Haines, șefa Comunității de Informații a Statelor Unite Într-un interviu publicat marţi, Borrell a arătat că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, potrivit Agerpres. Washingtonul intenţionează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan şi să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanţilor islamişti acuzaţi de terorism. Lavrov a vizitat marţi Algeria, în cadrul unei deplasări care nu a fost anunţată oficial, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Uniunea Sovietică a fost prima ţară care a stabilit relaţii diplomatice cu Algeria după ce acest stat şi-a declarat independenţa în 1962. Ultima vizită a lui Lavrov în Algeria a avut loc în 2019, iar cea mai recentă reuniune dintre şefii celor două diplomaţii s-a produs la începutul lunii aprilie la Moscova. Lavrov a sosit miercuri în Oman, într-o vizită oficială neanunţată, unde urmează să aibă întrevederi cu înalţi oficiali ai acestei ţări din Golful Persic, a informat agenţia de ştiri oficială ONA, citată de EFE.

Rusia acuză Israelul că sprijină neonazismul Foto: Kremlin.ru
Internațional

Rusia acuză Israelul că sprijină neonazismul

Rusia acuză Israelul că sprijină neonazismul din Ucraina. Acuzațiile ministerului rus de Externe vin după ce liderii israelieni l-au criticat dur pe șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a spus că Hitler avea origini evreiești. Ieri, ministerul israelian de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, la o întâlnire cu directorul general adjunct pentru Eurasia, Gary Koren, iar părțile au convenit să nu mai discute problema în public, potrivit unei surse diplomatice citate de Jerusalem Post. Rusia acuză Israelul că sprijină neonazismul În ciuda acestui fapt, ministerul rus a susținut, într-o declarație publică, că comentariile ministrului de externe Yair Lapid de condamnare a lui Lavrov sunt „antiistorice” și „explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susține regimul neo-nazist de la Kiev”. Moscova a reiterat punctul lui Lavrov conform căruia originile evreiești ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu împiedică Ucraina să fie condusă de neonazişti. „Antisemitismul în viața de zi cu zi și în politică nu este oprit [în Ucraina] și este, dimpotrivă, alimentat”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat citat de Jerusalem Post. „Când se spune „Ce fel de denazificare este aceasta dacă suntem evrei”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că asta nu înseamnă nimic”, a spus șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat duminică pentru canalul italian Rete 4. „De multă vreme auzim înțeleptul popor evreu spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a mai afirmat Lavrov. On Telegram @mfa_russia accused Israel of supporting neo-nazis in Ukraine. At a minimum the world finally sees what Putin’s Russia is. Wish it didn’t have to come to a genocide being committed in Ukraine. This is what the Kremlin has always been. Now people are paying attention— Olga Lautman ?? (@OlgaNYC1211) May 3, 2022 Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a spus că remarcile lui Lavrov sunt „de neiertat, scandaloase și o greșeală istorică teribilă”. Citește și: Secretarul consiliului de securitate al Ucrainei: Putin l-ar fi avertizat pe Viktor Orban că va ataca

Rusia amenință omenirea cu un război nuclear (sursa: mid.ru)
Internațional

Rusia amenință omenirea cu un război nuclear

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, susține că există posibilitatea ca războiul din Ucraina să escaladeze înspre folosirea armamentului nuclear. Pe de altă parte, șeful diplomației ruse a adoptat un ton optimist în ceea ce privește perspectiva unui acord de pace, transmite BBC. Rusia amenință omenirea cu un război nuclear Într-un interviu difuzat luni de televiziunea rusă de stat, oficialul rus a declarat că Moscova vrea să evite riscurile sporite „artificial” ale unui astfel de conflict. Citește și: Indiferent de soarta războiului din Ucraina, Putin e din ce în ce mai aproape de a fi inculpat pentru crime de război: procurorul Curții Penale Internaționale va coopera cu Eurojust Potrivit acestuia, riscul unui război nuclear este real, iar acest pericol "nu poate fi subestimat". "Atunci când riscurile (de a folosi arme nucleare - n.r.) sunt foarte, foarte substanțiale, nu aș dori ca aceste riscuri să fie umflate în mod artificial și există mulți oameni dispuși să facă acest lucru. Riscul este grav, este real, nu poate fi subestimat", a declarat Serghei Lavrov. El l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că „se preface” că negociază, numindu-l „un bun actor”. „Dacă urmăriți cu atenție și citiți cu atenție ceea ce spune, veți găsi o mie de contradicții”, a mai spus principalul diplomat al Rusiei.

Discuții Rusia-Ucraina, în Turcia. Imagine din Ucraina bombardată. Sursă: Twitter Reuters
Internațional

Discuții Rusia-Ucraina în Turcia

Discuții Rusia-Ucraina, în Turcia. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ar urma să se întâlnească joi cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în Antalia, Turcia, relatează BBC News. Luni, Guvernul Rusiei a publicat o listă cu țări și teritorii „neprietenoase”, între care se numără Marea Britanie, țările membre UE, SUA, Canada. Citește și: 12 zile de la invadarea Ucrainei, George Simion rezistă: nici un cuvânt de condamnare fermă a Rusiei. AUR continuă retorica Sputnik Discuții Rusia-Ucraina, în Turcia. Lavrov și Kuleba ar urma să se întâlnească în Antalya Miniștrii de Externe ai Rusiei, Serghei Lavrov, și Ucrainei, Dmitro Kuleba, ar urma să se întâlnească joi în Antalya, Turcia. Discuția a fost anunțată de Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe. Acesta a precizat că discuția a fost mijlocită de președintele turc Recep Tayip Erdogan. ⚡️ Ukrainian, Russian foreign ministers to meet in Turkey on March 10.Foreign Minister Dmytro Kuleba and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov have agreed to meet in Turkey’s coastal Antalya province, according to their Turkish counterpart Mevlut Cavusoglu.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 7, 2022 Lista țărilor „neprietenoase” în opinia Rusiei Guvernul rus a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, relatează Agerpres, citând două agenții controlate de Moscova, RIA și TASS, precum și AFP. Rusia a declarat luni că toate acordurile comerciale cu companii şi persoane din aşa-numitele „ţări neprietenoase" ar trebui de acum aprobate de o comisie guvernamentală, potrivit unei rezoluţii guvernamentale, conform Reuters. Pe această listă figurează SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie). Ţările şi teritoriile menţionate au impus ori s-au alăturat sancţiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea „operaţiunii militare speciale" a forţelor armate ruse în Ucraina. Lista a fost aprobată ca parte a decretului preşedintelui Vladimir Putin din 5 martie cu privire la procedura temporară de îndeplinire a obligaţiilor faţă de anumiţi creditori străini. Cetăţenii şi companiile ruse, statul rus, regiunile şi municipalităţile sale care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble. Un dolar american era cotat luni la 131,5000 ruble. Rubla a înregistrat o depreciere puternică după declanşarea conflictului în Ucraina. According to the #Ukrainian media, only one city, #Irpen, near #Kyiv, is currently being evacuated, where fighting has been going on for six days. About 2,000 people left the city in two hours. pic.twitter.com/amezTYXXJL— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022

Rusia amenință omenirea cu un război nuclear (sursa: mid.ru)
Internațional

Moment penibil pentru Lavrov

Moment penibil pentru Lavrov, la ONU: în timp ce vorbea, în sistem de videoconferință, ambasadorii prezenți s-au ridicat și au plecat. Moment penibil pentru Lavrov Diplomații i-au întors spatele ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în timpul ședinței Consilului ONU pentru drepturile omului. Potrivit Reuters, gestul a fost făcut în semn de solidaritate cu Ucraina. Un gest similar a avut loc în timpul Conferinței ONU pentru Dezarmare din Elveția. Ministrul rus de Externe a declarat că este timpul ca armele nucleare americane din Europa să se întoarcă acasă, transmite BBC. Lavrov era de așteptat să apară în persoană la Geneva, dar interdicțiile de călătorie au împiedicat acest lucru – așa că într-un mesaj preînregistrat, el a spus că Rusia este gata să vorbească despre stabilitate strategică cu SUA, dar a avertizat că Occidentul nu trebuie să ridice instalații militare în țările din fosta Uniune Sovietică. El a părut, de asemenea, să ofere o nouă justificare a invaziei Rusiei în Ucraina, și anume pentru a împiedica Ucraina să dobândească arme nucleare. Citește și: VIDEO șocante: Războiul din Ucraina, ziua a șasea. Șase răniți, după ce rușii au bombardat centrul Harkovului. La Herson, civilii sunt luați prizonieri, anunță autoritățile (UPDATE) Conduși de Ucraina, mulți ambasadori, inclusiv cei ai Regatului Unit, Germaniei, Australiei, Canadei, SUA și UE, au ieșit în timp ce Lavrov a început să vorbească.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră