sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: laser

4 articole
Internațional

Ucraina introduce în război tehnologie avansată

Ucraina introduce în război tehnologie avansată. Comandantul forţelor ucrainene de drone, Vadim Suharevski, a anunţat luni că Ucraina deţine o armă laser capabilă să doboare ţinte aeriene ce zboară la altitudini de peste doi kilometri. Declaraţia marchează o potențială evoluție semnificativă în arsenalul militar al Ucrainei. Ucraina introduce în război tehnologie avansată Deși Suharevski nu a oferit detalii tehnice, arma laser a fost denumită „Tryzub” – termen care înseamnă „Trident” în limba ucraineană, simbol național al Ucrainei. Citește și: EXCLUSIV Făcut general la 36 de ani de fostul ministru Bode, șeful CS Dinamo a folosit un sistem paralel ilegal de plăți pentru sportivii străini. Printre victime, celebrul antrenor Fuertes (handbal) Potrivit comandantului: "Cu acest laser putem deja să doborâm astăzi avioane la o altitudine de peste doi kilometri." Această declarație lasă loc speculațiilor, având în vedere lipsa informațiilor despre eficiența sa în luptă sau numărul de unități disponibile. Producție internă sau tehnologie externă? "Tryzub", denumirea armei sugerează că aceasta ar putea fi un produs al industriei de apărare ucrainene, dar informațiile nu sunt confirmate oficial. Totuși, legătura cu tehnologia occidentală nu este exclusă. Legătura cu DragonFire, un laser britanic? În aprilie, fostul ministru britanic al apărării, Grant Shapps, a menționat existența unei arme laser experimentale britanice, denumită „DragonFire”, care ar putea fi utilizată împotriva dronelor rusești în Ucraina. Rămâne neclar dacă există o legătură directă între aceste două arme. Implicații strategice în războiul din Ucraina Armele laser sunt considerate o soluție modernă și eficientă împotriva amenințărilor aeriene, inclusiv drone și avioane, datorită costurilor reduse per utilizare și preciziei ridicate. Introducerea armei „Tryzub” ar putea reprezenta un avantaj strategic pentru Ucraina în fața dronelor utilizate de Rusia. O provocare pentru industria militară Dacă „Tryzub” este produs local, aceasta ar evidenția capacitatea industriei ucrainene de apărare de a dezvolta tehnologii avansate chiar și în timpul unui conflict prelungit. În caz contrar, arată deschiderea Ucrainei spre integrarea tehnologiilor furnizate de aliați. O nouă eră a războiului tehnologic Anunțul despre „Tryzub” marchează un moment important în utilizarea armelor laser în conflicte moderne. Rămâne de văzut cât de eficientă va fi această tehnologie pe câmpul de luptă și dacă Ucraina poate integra mai multe astfel de arme pentru a-și consolida apărarea aeriană.

Ucraina introduce în război tehnologie avansată (sursa: ukrinform.fr)
Marea Britanie a testat laserul antidronă al Raytheon Foto: twitter
Eveniment

Marea Britanie a testat laserul antidronă al Raytheon

Marea Britanie a testat în premieră laserul antidronă al companiei Raytheon. Armata Statelor Unite a implementat deja laserul, arată Reuters, citat de news.ro. Citește și: Falsuri prin omisiune în serie în CV-ul depus de Mihai Tudose la Parlamentul European. Premierul Ciolacu îl susține să fie comisar european pe buget-finanțe Marea Britanie a testat laserul antidronă al Raytheon Raza laser de înaltă energie, care este concepută pentru a distruge dronele aeriene, a fost trasă de la bordul unui vehicul blindat Wolfhound al armatei britanice în Porton Down, o instalaţie militară din sudul Angliei, a declarat RTX Corp, compania mamă a Raytheon. Compania nu a precizat când a avut loc testul. Războiul din Ucraina a fost caracterizat prin utilizarea dronelor la o scară fără precedent, mii de sisteme de aeronave fără pilot fiind utilizate pentru a urmări forţele inamice, a ghida artileria şi a bombarda ţinte. Această transformare a tacticii de pe câmpul de luptă a crescut cererea globală atât de echipamente pentru drone, cât şi de echipamente antidrone, spun companiile din domeniul apărării. "Prevalenţa, proliferarea şi evoluţia în creştere a războiului cu drone face ca adoptarea rapidă a tehnologiilor anti-vehicule fără pilot să fie din ce în ce mai importantă", a declarat RTX. This is Raytheon's High Energy Laser (HEL) fitted to the Stryker DE M-SHORAD. Its 50 kW laser can shoot down Class I, II, and III drones at ranges > 5 km. This means small, medium and large UAS flying at altitudes of up to 30,000 ft. It can perform a C-RAM role against rockets,… pic.twitter.com/Zt8CsBmqvv— Nicholas Drummond (@nicholadrummond) September 30, 2023 Armata Statelor Unite a implementat deja laserul de înaltă energie al Raytheon, care a înregistrat peste 40 000 de ore de testare şi a doborât peste 400 de ţinte, a declarat compania.

Arme cu laser în Ucraina (sursa: sandboxx.us)
Internațional

Arme cu laser în Ucraina

Arme cu laser în Ucraina. Rusia a declarat miercuri că folosește o nouă generație de lasere puternice în Ucraina pentru a arde dronele, desfășurând unele dintre armele secrete ale Moscovei pentru a contracara un val de arme occidentale. Președintele rus Vladimir Putin a dezvăluit în 2018 o rachetă balistică intercontinentală, drone nucleare subacvatice, o armă supersonică și o armă laser. Arme cu laser în Ucraina Se știu puține lucruri despre specificul noului laser. Putin a menționat unul numit "Peresvet", numit după un călugăr războinic ortodox medieval Alexandru Peresvet. Iury Borisov, vicepremierul responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat la o conferință la Moscova că Peresvet este deja utilizat pe scară largă și că poate orbi sateliții până la 1.500 km deasupra Pământului. Citește și: Bețele puse de Erdoğan în roatele aderării Finlandei și Suediei la NATO nu-l ajută pe Putin, liderul de la Ankara doar își negociază o relație mai bună cu Occidentul El a spus că există deja sisteme mai puternice decât Peresvet care ar putea arde drone și alte echipamente. Borisov a citat un test efectuat marți, despre care a spus că a ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde, potrivit Reuters. "Dacă Peresvet orbește, atunci noua generație de arme cu laser duce la distrugerea fizică a țintei - distrugere termică, ard", a declarat el la televiziunea de stat rusă. Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, Borisov a spus: "Nu este cazul: "Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo". El a spus că arma se numește "Zadira". Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comparat lasere cu așa-numitele arme minune pe care Germania nazistă le-a prezentat în încercarea de a preveni înfrângerea în cel de-al Doilea Război Mondial.

China, laser spre avion militar australian, acuză premierul australian (sursa: Facebook/Scott Morrison)
Internațional

China, laser spre avion militar australian

China, laser spre avion militar australian. Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că China a comis un "act de intimidare". Guvernul de la Canberra a acuzat o navă chineză că a îndreptat un laser spre un avion militar australian, relatează duminică AFP. China, laser spre avion militar australian Două nave ale marinei chineze se deplasau joi în largul coastei de nord australiene când una dintre ele a îndreptat un laser spre un avion de supraveghere australian, ceea ce "putea pune în pericol vieţi", a afirmat Ministerul australian al Apărării. "Nu pot să consider acest lucru drept altceva decât un act de intimidare", a spus prim-ministrul Scott Morrison, calificând această acţiune drept "nejustificată şi neprovocată". Citește și: Cum a pus Putin la aceeași masă de consultări România și Polonia cu SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, UE și NATO Ministrul apărării Peter Dutton a denunţat la rândul lui "un act foarte agresiv". "Cred că guvernul chinez speră că nimeni nu vorbeşte despre aceste acte de intimidare agresive", a declarat el duminică pe canalul de televiziune Sky News. Potrivit Ministerului Apărării, navele se îndreptau spre est în Marea Arafura, situată la nord de oraşul de coastă australian Darwin şi la care au ieşire şi Indonezia şi Papua- Noua Guinee. Eveniment similar în Marea Chinei de Sud Autorităţile chineze nu au reacţionat până acum la acuzaţiile australiene. Canberra a mai acuzat China în 2019 că a vizat aparate de zbor ale armatei australiene cu lasere de tip militar. Era vorba despre elicoptere ale Forţelor aeriene, vizate de lasere în Marea Chinei de Sud, unde tensiunile sunt mari de ani de zile. China revendică cvasitotalitatea acestei mări prin care tranzitează în fiecare an miliarde de dolari în schimburi comerciale. Zona, bogată în resurse naturale, este de asemenea revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră