sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: kremlin

73 articole
Internațional

Kremlinul critică „abordarea militaristă” a UE

Kremlinul critică „abordarea militaristă” a UE. Uniunea Europeană riscă să își agraveze problemele economice prin majorarea cheltuielilor pentru apărare, a avertizat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit Tass, oficialul rus a transmis că această strategie va avea un impact negativ asupra economiei comunitare, care se află deja în pragul unei crize. Kremlinul critică „abordarea militaristă” a UE "Actuala creștere a cheltuielilor militare pune deja economia europeană într-o zonă de grave probleme economice, aproape de o criză", a afirmat Peskov. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft "Este clar că o nouă creștere a cheltuielilor va avea un impact foarte negativ și va duce la o deteriorare suplimentară a economiei europene", a adăugat acesta. UE își intensifică strategia de apărare Declarațiile oficialului rus vin după reuniunea informală de luni a liderilor statelor membre UE la Bruxelles, unde s-a discutat despre consolidarea capacităților de apărare. Printre temele abordate s-au numărat identificarea celor mai urgente necesități militare ale UE și modalități de finanțare și dezvoltare comună a industriei de apărare. De asemenea, a fost abordată tema întăririi alianțelor internaționale în contextul amenințărilor de securitate, în special din partea Rusiei Liderii europeni au cerut Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, să prezinte o strategie de consolidare a apărării europene. Aceasta ar putea include o creștere a cheltuielilor militare peste pragul de 2% din PIB în statele membre. Rusia acuză lipsa de dialog cu UE Peskov a criticat abordarea liderilor europeni, considerând că accentul pus pe cheltuielile militare și pe alianțele strategice este o strategie eronată. "În loc să se gândească dacă nu ar merita să ia în considerare preocupările Rusiei referitoare la securitatea sa și să înceapă un dialog cu Moscova, Uniunea Europeană alege o abordare extrem de miopă și dezastruoasă, care va afecta toți contribuabilii europeni", a concluzionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kremlinul critică „abordarea militaristă” a UE (sursa: TASS)
Protestele proeuropene din Georgia irită Kremlinul (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Protestele proeuropene din Georgia irită Kremlinul

Protestele proeuropene din Georgia irită Kremlinul. Kremlinul a reacționat la valul de proteste proeuropene din Georgia, descriindu-le drept o tentativă de "Revoluție Portocalie", similară cu cele întâmplate pe Maidanul ucrainean. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a comparat situația cu evenimentele din Ucraina, susținând că protestele urmăresc destabilizarea țării. Protestele proeuropene din Georgia irită Kremlinul În cadrul unei conferințe de presă, Dmitri Peskov a declarat: Citește și: Becali și presa care susține AUR dau primele semne că vor la guvernare. „Cu Ponta poți să stai de vorbă”, spune latifundiarul din Pipera "Paralela cea mai directă este cu cele întâmplate în Maidan, în Ucraina. Există toate indiciile că se încearcă organizarea unei Revoluții Portocalii." Acesta a mai acuzat protestatarii de încălcarea legii prin atacuri asupra poliției, dar a subliniat că Rusia nu intenționează să intervină în criza din Georgia. Medvedev: "Georgia urmează calea Ucrainei" Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului Securității Rusiei, a întărit poziția Kremlinului. Pe Telegram, acesta a avertizat că Georgia riscă să repete soarta Ucrainei: "Georgia ia rapid calea Ucrainei, în abisul întunecat. De obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost." Zelenski: Rusia amenință întreaga Europă Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat, în cadrul unei conferințe comune cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, că Rusia nu limitează presiunile doar asupra Ucrainei, ci încearcă să destabilizeze și Republica Moldova și Georgia. "Rusia folosește metode diferite pentru fiecare țară, însă obiectivul este același, unul antieuropean," a declarat Zelenski, referindu-se la tensiunile politice dintre forțele proeuropene și cele proruse din regiune. Proteste împotriva guvernului prorus din Georgia Protestele din Georgia au izbucnit ca reacție la decizia guvernului, considerat prorus, de a suspenda negocierile de integrare cu Uniunea Europeană. Manifestațiile au scos în stradă mii de georgieni, susținători ai unui parcurs european. Republica Moldova și victoria Maiei Sandu Zelenski a adus în discuție și Republica Moldova, unde candidata proeuropeană Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, în ciuda ingerințelor Rusiei în favoarea opozantului prorus. "Vom continua să facem tot posibilul pentru a pune capăt acestui război început de Rusia nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva întregii Europe unite," a subliniat liderul ucrainean. O criză geopolitică în plină desfășurare Protestele din Georgia și reacțiile internaționale evidențiază un nou capitol în conflictul geopolitic dintre Rusia și susținătorii integrării europene din fostele state sovietice. Acțiunile Kremlinului și mișcările proeuropene din regiune rămân sub o atentă observație internațională.

Maia Sandu îl desființează pe Călin Georgescu Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu îl desființează pe Georgescu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță că va vota la alegerile din România, la 1 și 8 decembrie, pentru „o Românie europeană”, și îl desființează pe Călin Georgescu, fără să-i spună numele: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare”. Citește și: Rețeta TikTok a lui Călin Georgescu, inventată acum 100 de ani. Cu același efect devastator Mesajul ei a devenit viral: doar pe Facebook, avea peste 2.600 de redistribuiri, la o oră de la postare. Președintele Republicii Moldova are și cetățenie română. Maia Sandu îl desființează pe Georgescu „Dragi români, pe 1 și 8 decembrie mergem din nou la vot. Alegem Parlamentul României și Președintele României. Și eu voi merge la vot. Pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume și cu un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a scris ea. „Cei care cred că România ar fi mai puternică și mai prosperă fără Uniunea Europeană, priviți spre Republica Moldova. Vedeți cât de mult a avansat România în ultimele două decenii și cu cât s-a descurcat Republica Moldova (...) Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare. Vedeți ce face Kremlinul cu vecinii săi: îi șantajează, îi bombardează, îi ucide. Vedeți ce face cu proprii cetățeni: îi pune la închisoare doar pentru că sunt împotriva războiului sau pentru că critică autoritățile (...) Revenirea la un regim care este de partea agresorului este un pas înapoi către izolare, sărăcie, dictatură. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze din nou relațiile României cu Chișinăul”, a spus ea, în mesajul video.

Kremlinul dezminte conversația telefonică Putin, Trump (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Kremlinul dezminte conversația telefonică Putin, Trump

Kremlinul dezminte conversația telefonică Putin, Trump. Luni, Kremlinul a negat oficial că ar fi existat o convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și președintele ales al SUA, Donald Trump, după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Declarația vine după ce publicațiile AFP și EFE au relatat informații care sugerau contrariul. Kremlinul dezminte conversația telefonică Putin, Trump Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a catalogat aceste informații drept „o pură invenție” și „o informație falsă”, referindu-se la o știre publicată de Washington Post, care cita surse anonime. Citește și: EXCLUSIV Legătura financiară dintre Ciolacu și nepotul care s-a îmbogățit pe spatele statului: șeful PSD a „albit” 100.000 de euro investindu-i în afacerile nepotului sub formă de împrumut În cadrul conferinței de presă zilnice, Peskov a subliniat că „nu a existat o astfel de conversație” între cei doi lideri. Planuri de discuții? Deși Peskov a subliniat că „nu există planuri concrete” pentru o discuție telefonică între Putin și Trump, acesta a declarat că președintele rus este deschis negocierilor cu Occidentul, inclusiv în privința Ucrainei. Cu toate acestea, el a menționat că până acum „nu a fost trimis niciun semnal” din partea Occidentului pentru deschiderea unui astfel de dialog. Ultima convorbire confirmată Conform informațiilor publicate pe site-ul Kremlinului, ultima conversație telefonică între Putin și Trump a avut loc în iulie 2020, înainte ca Trump să își încheie mandatul la Casa Albă. Totuși, Washington Post a relatat că cei doi ar fi discutat recent, pe 7 noiembrie, când Trump l-ar fi sfătuit pe Putin să nu escaladeze conflictul din Ucraina și și-ar fi exprimat dorința de a iniția noi discuții. Promisiunea lui Trump În timpul campaniei electorale, Trump a afirmat că poate încheia conflictul din Ucraina în doar 24 de ore, o promisiune considerată de Kremlin ca fiind o „exagerare”. După victoria sa, Trump a discutat cu numeroși lideri mondiali, inclusiv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context informal și fără implicarea Departamentului de Stat. Echipa de tranziție refuză comentariile Un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a lui Trump a refuzat să comenteze informațiile despre presupusele discuții private între președintele ales și lideri mondiali. Acesta a subliniat că echipa republicanului nu are încredere deplină în oficialii de carieră ai Departamentului de Stat.

Trump a fost lăudat de Kremlin (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Trump a fost lăudat de Kremlin

Trump a fost lăudat de Kremlin, care a remarcat recent „semnale pozitive” în poziția exprimată de Donald Trump cu privire la conflictul armat din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu că Trump a sugerat în timpul campaniei sale că ar putea obține un acord de pace pentru Ucraina, evitând retorica de confruntare promovată de administrația actuală. Trump a fost lăudat de Kremlin „Vorbește despre pace, nu despre confruntare sau despre dorința de a învinge strategic Rusia, ceea ce îl diferențiază pozitiv de administrația actuală,” a afirmat Peskov. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Totuși, acesta a menționat că rămâne de văzut dacă Trump va respecta declarațiile făcute în campanie. Sprijinul SUA pentru Ucraina După victoria sa în alegeri, Donald Trump va trebui să răspundă întrebărilor legate de continuarea sprijinului american pentru Ucraina, care a ajutat-o să reziste împotriva invaziei ruse din februarie 2022. Trump a promis că va găsi rapid o soluție la acest conflict devastator, dar nu a oferit detalii concrete despre planurile sale în această privință.

De ce Ciolacu și Kremlinul muncesc pentru Simion (sursa: Facebook/George Simion)
Politică

De ce Ciolacu și Kremlinul muncesc pentru Simion

De ce Ciolacu și Kremlinul muncesc pentru a crește AUR și a-l aduce pe Simion în turul II al prezidențialelor: deși au obiective parțial (dar nu total) diferite, PSD și Moscova își doresc o structură „suveranistă”, anti-europeană, cât mai puternică, în România. Citește și: „Suveraniștii” jubilează, după ce referendumul pro-UE din Moldova era să eșueze: „Maia Sandu, final de drum”, anunță Cozmin Gușă De ce Ciolacu și Kremlinul muncesc pentru Simion Interesul pe termen scurt al lui Marcel Ciolacu este să-și asigure o confruntare în turul II al prezidențialelor cu George Simion. Acesta este singurul candidat pe care liderul PSD îl poate bate fără emoții. Însă, pe termen mediu, PSD nu exclude o alianță cu AUR. Acest lucru a fost deja confirmat de Mihai Tudose, deși Ciolacu s-a grăbit să-l contrazică. Președintele PSD știe că, deocamdată, nu-și poate arăta, deschis, opțiunea pro-AUR, așa că acționează prin interpuși. De exemplu, George Becali a fost detașat de strategul PSD Viorel Hrebenciuc la AUR - unde va finanța campania - cu promisiunea că, după alegeri, va primi, într-o formă sau alta, marca Steaua. Surse politice susțin că PSD îi va da voturi lui Simion, așa cum face de multă vreme cu UDMR, care obține voturi în fiefuri PSD unde nu există absolut nici un etnic maghiar. Interesul Kremlinului este să aibă în România o mișcare anti-UE cât mai puternică. După ce Diana Șoșoacă a fost scoasă din competiția de la prezidențiale, Moscova este obligată să-l susțină pe Simion. Ceea ce s-a petrecut în Republica Moldova - unde Rusia a pompat zeci de milioane de euro și a mituit alegătorii folosindu-se de rețelele de crimă organizată - se petrece și în România, dar mai discret și folosind metode mai sofisticate. Rusia repetă în România rețeta din Republica Moldova Rezultatul strâns al referendumului pro-UE din Republica Moldova este parțial mulțumitor pentru regimul de la Kremlin și îl va încuraja să folosească rețeta și în România. George Simion înțelege riscurile asocierii cu Vladimir Putin și se străduie să se lepede de acuzațiile că ar fi calul troian al Rusiei. El a evitat excesele lui Șoșoacă și nu a vizitat ambasada Moscovei la București. Dar Simion a atacat în permanență regimul Zelenski și pe cel al Maiei Sandu, rostogolind în acest fel mesajele Moscovei. Deocamdată, Simion nu a adus în discuție un referendum de ieșire din UE, dar, dacă starea din spirit din România se schimbă, va fi primul sau printre primii care vor susține un RO-exit. Marele avantaj al lui Simion este că se adaptează. După un început - ca parlamentar și lider AUR - în care nu se sfia să difuzeze mesajele Kremlinului, ușor rescrise, acum a devenit mai atent și mai subtil. Dar, chiar și așa, orientarea sa pro-Moscova este clar vizibilă.

Generalul Bădălan, mesaje din manualul Kremlinului (sursa: Youtube/Marius Tucă Show)
Eveniment

Generalul Bădălan, mesaje din manualul Kremlinului

Generalul Bădălan, mesaje din manualul Kremlinului. Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major al Armatei române, este deranjat de ceea ce numește "propaganda Occidentului" împotriva "putiniștilor". Generalul Bădălan, mesaje din manualul Kremlinului Invitat în emisiunea lui Marius Tucă de la Gândul, Bădălan a făcut mai multe afirmații referitoare la războiul din Ucraina. Citește și: Surse: PSD i-a cedat lui Dan Voiculescu pozițiile șapte de la Senat și opt, la Camera Deputaților, eligibile, de pe listele din București Toate afirmațiile fac parte din arsenalul de mesaje pe care Kremlinul le vrea răspândite în lume. Astfel, fostul șef al Armatei române a opinat că o eventuală permisiune acordată Ucrainei de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune este inutilă, întrucât aceste lovituri nu ar schimba soarta războiului. Mai mult, Bădălan a repetat chiar mesajele Moscovei, potrivit cărora astfel de acțiuni ale Ucrainei ar putea declanșa un atac nuclear din partea Rusiei. Bășcălie la adresa lui Zelenski Generalul în rezervă și-a afirmat scepticismul că Ucraina poate învinge Rusia. Ba chiar s-a arătat deranjat că Occidentul folosește o "propagandă" potrivit cărora cei sceptici sunt "putiniști". Bădălan a fost chiar bășcălios la adresa lui Zelenski: "Când Zelenski a propus planul de victorie (lui Biden - n.r.), i-a întrebat și pe ruși dacă vor să piardă?". Fostul șef al Statului Major General a adăugat și că Zelenski "vrea să-i forțeze mâna" președintelui american aflat pe final de mandat pentru a primi "a nu știu câta oară" ajutor militar și nu numai. Bădălan: Ucraina minte, nu e prietena României În chestiunea dronelor rusești care survolează teritoriul României, Bădălan a cerut ca Bucureștiul să inițieze discuții "diplomatice" cu Moscova. Generalul în rezervă nu este la primele declarații care defavorizează Ucraina. În septembrie 2023, tot în legătură cu dronele rusești, Bădălan a spus astfel: "Pentru mine, tot ce spun ucrainenii aparține propagandei de război care este normală pentru ei. Asta înseamnă că 80% din ce spun ei, dacă o încadrăm în propagandă de război, pentru mine înseamnă minciună.". Anul acesta, în martie, Bădălan a mers și mai departe: "România a devenit după invazia Rusiei în Ucraina o prietenă necondiționată a Ucrainei. Nu știu, după ce se va încheia acest conflict dacă Ucraina va avea vreun sentiment de prietenie la adresa României sau va continua atitudinea tradițională de neprietenie. Și eu nu vreau să fac acum o trecere în revistă a actelor de neprientenie ale Ucrainei la adresa României, dar ele există și sunt multe. Atît de multe încît uneori eu mă întreb dacă atitudinea decidenților politici din România de prietenie necondiționată la adresa Ucrainei este o atitudine care pornește din convingerile că în felul ăsta se îndeplinesc interesele României în zonă, sau din obligația pe care o fixează alții pentru România, ca să fie prietena necondiționată a Ucrainei.". Condamnat definitiv în dosarul "Tofan" Generalul (r) Eugen Bădălan este un om fără constrângeri penale doar din 2021. Până atunci, se afla în termenul de încercare de nouă ani dictat de Înalta Curte de Casație și Justiție după ce a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Bădălan a fost condamnat pentru abuz în serviciu după celebra afacere "Tofan" prin care Armata a dat mii de vehicule militare la schimb cu anvelope primite de la Grupul Tofan. "Faptul că acest contract a fost încheiat în defavoarea unităţii militare şi cu încălcarea dispoziţiilor legale a fost sesizat în mod repetat de Direcţia Audit Intern din MApN. Inculpatul Bădălan Eugen, ajuns comandant la SMFT, a încheiat un act adiţional pe care l-a semnat alături de coinculpaţii Calcan Eugen şi Lincă Simion, care însă nu au remediat ilegalităţile. Prin semnarea acestui act adiţional, inculpaţii şi-au asumat derularea în continuare a contractului, în aceleaşi condiţii dezavantajoase.", se arată în comunicatul DNA din 2007 care prezenta speța pentru care Bădălan și alții au fost trimiși în judecată.

Ucraina vrea "pace justă" pentru retragere (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Ucraina vrea "pace justă" pentru retragere

Ucraina vrea "pace justă" pentru retragere. Potrivit unui reprezentat al diplomației ucrainene, ofensiva ucraineană în provincia rusă frontalieră Kursk este "legitimă" şi se va opri dacă Rusia acceptă o "pace justă" şi pune capăt invaziei în Ucraina. Ucraina vrea "pace justă" pentru retragere Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean, Gheorghii Tikid, "Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (...), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forţelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus". Citește și: EXCLUSIV Cariera fantastică a „tablagiului” cu Academia de Poliție, pensionar special la 42 de ani: ajutor de șef de post de comună, Pașapoarte, spion, membru PSD, secretar de stat la Interne Tikid a calificat aceste operaţiuni ca fiind "absolut legitime". Referindu-se la operaţiunile militare care se desfăşoară de o săptămână în regiunea rusă Kursk, Tikid a afirmat că Ucraina nu încearcă să "anexeze" teritorii ruseşti. "Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altora. Ucraina nu doreşte să anexeze teritoriu din regiunea Kursk, ci vrea să protejeze vieţile poporului său", a spus diplomatul la o conferinţă de presă. Rușii, în criză Ofensiva ucrainenilor a fost considerată de Vladimir Putin drept o tentativă de îmbunătăţire a poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile tratative de pace. Kremlinul consideră atacul ucrainean o încercare de a determina Rusia să mute trupe pentru a i se opri înaintarea care continuă de-a lungul frontului din estul şi sud-estul Ucrainei. Guvernatorul interimar al provinciei Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări din această provincie după ce au pătruns 12 km în adâncime şi de-a lungul graniţei pe o lăţime 40 km. "Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a explicat Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de Putin. Informații contradictorii Ucraina a susţinut că are controlul asupra a 1.000 km pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. În prezent, ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele sale, sprijinite de aviaţie, artilerie şi drone, "au dejucat tentative ale grupurilor mobile blindate inamice de a penetra profund în teritoriul rus". "Călătoria necontrolată a inamicului a fost deja oprit", a declarat generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unităţii forţelor speciale cecene Ahmat. "Inamicul este deja conştient de faptul că războiul-fulger pe care l-a planificat nu a mers", a adăugat acesta. În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene. Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează la circa 800 de km pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate trupe ucrainene. Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri. Încă nu se știe cine deţine controlul asupra oraşului rusesc Sudja, unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.

Ambasada SUA avertizase că se pregătește un atac terorist la Moscova
Eveniment

Ambasada SUA avertizase pregătește un atac terorist la Moscova

Ambasada SUA la Moscova avertizase din 7 martie că se pregătește un atac terorist la Moscova, pe lista țintelor fiind concerte. Pe site-ul ambasadei este postat un mesaj către cetățenii americani aflați în Rusia. Citește și: VIDEO Imagini brutale ale atacului terorist de la Moscova, soldat cu circa 40 de morți. Cel puțin un trăgător arestat Însă, în urmă cu trei zile, la 19 martie, Vladimir Putin a respins avertismentele SUA cu privire la posibile atacuri teroriste în Moscova, în locuri aglomerate. El a spus că este vorba de un "șantaj pur și simplu" din partea Occidentului și de o încercare de "intimidare și destabilizare a societății noastre". Ambasada SUA avertizase că se pregătește un atac terorist la Moscova „Ambasada monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente care țintesc adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să evite adunările mari în următoarele 48 de ore. Acțiuni de întreprins: Evitați mulțimile. Monitorizați mass-media locală pentru actualizări. Fiți conștienți de împrejurimile dumneavoastră”, se arată în comunicatul ambasadei. Și ambasada britanică a lansat un avertisment asemănător. Alerta americană apărut la câteva ore după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat un atac terorist planificat împotriva unei sinagogi din Moscova. Însă avertismentul SUA a făcut propaganda pro-Kremlin să susțină că, dacă vor avea loc atacuri teroriste, ele vor fi organizate de Washington DC. Margarita Simonyan, redactorul-șef al postului rusesc de stat RT, a sugerat că SUA și Marea Britanie ar fi vinovate de „complicitate" în viitoarele atacuri teroriste care vor avea loc în Rusia dacă „informații specifice" nu sunt „transmise" Kremlinului. „SUA și Marea Britanie chiar au încetat să mai ascundă faptul că se află în spatele atacurilor teroriste din Rusia", se arată într-o postare difuzată la început de martie pe canalul de Telegram pro-Kremlin RIA Katiușa.

Doi distribuitori ai mesajelor Kremlinului, pe listele PSD-PNL Foto: Facebook
Politică

Doi distribuitori ai mesajelor Kremlinului, pe listele PSD-PNL

Doi distribuitori ai mesajelor Kremlinului se află pe listele comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, pe poziții eligibile: Maria Grapini (PPUSL), ar urma să fie pe locul 10 pe aceste liste, și Vasile Dîncu (PSD), care, deocamdată, este pe poziția opt de pe aceste liste. Ambele poziții sunt considerate a fi eligibile, România urmând să trimită 33 de reprezentanți în legislativul de la Strasbourg. Citește și: Salariile uriașe de la compania care va renova o vilă de protocol cu 56 de milioane de euro. Directoarea, numită de Dragnea, și-a secretizat salariul, dar are două vile și două BMW-uri Doi distribuitori ai mesajelor Kremlinului, pe listele PSD-PNL Ce mesaje favorabile propagandei Kremlinului a redistribuiat Maria Grapini, cunoscută de obicei prin gafele ei: Preluarea temei potrivit căreia minoritatea română din Ucraina ar fi oprimată, prilej pentru a-l ataca pe președintele Zelenski: „Domnul președinte Iohannis știa că atunci când se votează într-un parlament o lege, președintele are un timp de promulgare. Atunci ar fi trebuit să-l determine pe președintele Zelenski să nu promulge legea. Este o ipocrizie ce face acum, iar răspunsul președintelui Zelenski este de o și mai mare ipocrizie” (5 ianuarie 2023). „Când a vorbit în Parlamentul României, președintele Ucrainei a promis drepturi în oglindă pentru minoritatea română, așa cum are minoritatea ucraineană în România. După care a avut timp și ar fi trebuit să își convingă parlamentul, unde are o majoritate, ca legea educației să prevadă educație în limba minorităților. N-a făcut nimic” - 6 ianuarie 2023. „Domnule Zelenski, să vă fie rușine. Cum vă permiteți să încălcați dreptul românilor de a studia în limba română” - decembrie 2022. Declarația este preluată și în presa apropiată AUR, Active News. A susținut că cerealele românești nu mai pot fi exportate fiindcă sunt amestecate cu cele ucrainene, contaminate: „Astăzi, ne aflăm in situația în care produsele cerealiere românești sunt declasificate și refuzate la export pentru ca au fost contaminate cu organisme modificate genetic – OMG, deoarece au fost amestecate cu cereale provenite din Ucraina, care au ajuns în Romania profitându-se de acest coridor de tranzit”. Ea nu a precizat sursa acestei presupuse informații. Presa a scris în numeroase ocazii despre gafele lui Grapini, de profesie inginer textilist. De exemplu, într-o postare pe Facebook, Grapini a vorbit despre o întâlnire cu oficiali europeni, fără a ține cont prea mult de semnele de punctuație, spațiere și diacritice. De asemenea, a inventat un nou stat, „Letiția”. Foto: Facebook Dîncu, concediat de la MApN după ce a preluat tezele propagandei Moscovei Colegul ei de pe listele PSD-PNL, Vasile Dîncu, a fost dat afară de la ministerul Apărării după numeroase declarații favorabile Kremlinului: 8 octombrie 2022: „Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a afirmat Dîncu, la Prima TV. După aceste declarații, el a fost împins să demisioneze. 22 noiembrie 2022: Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu se întâlnesc la Chișinău cu Ion Ceban. Partidul lansat de edilul-șef al Chișinăului, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi finanțat din surse de la Moscova, potrivit documentului privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova. Citește și: Alexandru Muraru (PNL): Alegațiile lui Dîncu au făcut jocul Rusiei și „au fost folosite împotriva NATO” Declarațiile fostului ministru al Apărării din România au fost preluate instantaneu de către TASS, agenția de presă de stat de la Moscova (articolul, aici). În aceeași zi, pe 8 octombrie, ideile lui Dîncu au apărut și pe gazeta.ru (articolul, aici), care a citat TASS. Trei zile mai târziu, pe 11 octombrie, TASS a revenit cu o știre potrivit căreia președintele Klaus Iohannis a criticat ieșirea lui Dîncu (articolul, aici). Foto: Gandul În mai 2023, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, și un alt deputat PSD, Radu Popa, au fost surprinși la un restaurant libanez din București cu ideologul AUR, Claudiu Târziu, și controversatul ex-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea. În ianuarie 2023, el a spus despre Diana Șoșoacă că nu este putinistă.

Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft (pexels.com/Sora Shimazaki)
Internațional

Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft

Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft. Piraţi cibernetici cu legături cu serviciile de informaţii ruse au atacat mesageria electronică a cadrelor superioare ale companiei Microsoft, potrivit unui document judiciar depus de gigantul american în domeniul informaticii. Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft Potrivit Microsoft, autorul atacului cibernetic este "Midnight Blizzard", grup care are legături cu serviciile de informaţii externe al Rusiei, potrivit Washingtonului şi Londrei. Citește și: EXCLUSIV Sabotaj: deși aflată în criză de pulberi pentru muniție, Romarm vrea să vândă 400 de tone de pulberi, primite de la Rezerva de Stat, unei companii bulgare de armament "Acest grup este cunoscut ca unul ce vizează în principal SUA, entităţile diplomatice, organizaţiile non-guvernamentale şi furnizorii de servicii informatice, în SUA şi în Europa", a declarat Microsoft într-o notă în august anul trecut, cu privire la un atac cibernetic anterior. "Ei caută să adune informaţii spionând interese străine pe termen lung", a adăugat Microsoft. Activităţile grupului "Midnight Blizzard", cunoscut de asemenea sub numele de "Nobelium", au fost urmărite până la începutul anului 2018, potrivit Microsoft. Un fost cont de test, spart Echipa de securitate a companiei a detectat cel mai recent atac pe 12 ianuarie, declanşând operaţiuni de apărare care au blocat accesul piraţilor cibernetici. Atacul a început în noiembrie anul trecut, când piraţii au încercat o parolă pe o serie de conturi şi au reuşit să acceadă la un fost cont de test, a explicat Microsoft. Apoi, piraţii cibernetici au utilizat acest "punct de sprijin" pentru a accede la unele conturi ale salariaţilor Microsoft, în special ale unor persoane în funcţii de conducere şi membri ai echipei de securitate. "Ancheta arată că piraţii au vizat iniţial conturi de mesagerie pentru a putea găsi acolo informaţii legate chiar de Midnight Blizzard", precizează compania americană. Potrivit gigantului american în domeniul informaticii, nimic nu arată că piraţii ciberneticii au avut acces la conturi ale clienţilor, la sisteme de producţie, la codul sursă sau la softuri de inteligenţă artificială la Microsoft.

Kremlinul se recunoaște învins de Prigojin (sursa: Telegram/Concord)
Eveniment

Kremlinul se recunoaște învins de Prigojin

Kremlinul se recunoaște învins de Prigojin. Luptătorii grupării paramilitare Wagner, care au preluat sâmbătă controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don (sud-vest), cu şeful lor, Evgheni Prigojin, în fruntea convoiului, au părăsit oraşul, a anunţat duminică guvernatorul regional. Wagner a părăsit Rostov "Coloana grupului Wagner a părăsit Rostov şi s-a îndreptat spre taberele sale", a indicat Vasili Golubev pe Telegram, fără a oferi mai multe detalii. Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, angajat într-o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să oprească înaintarea luptătorilor săi spre Moscova şi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge. Citește și: Prigojin anunță că întrerupe marșul împotriva Moscovei, iar trupele sale revin pe front Totul, după medierea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, potrivit versiunii oficiale. Kremlinul se recunoaște învins de Prigojin "Dosarul penal va fi abandonat împotriva lui. El va merge în Belarus", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre omul de afaceri. "Nimeni nu îi va persecuta pe luptători, având în vedere meritele lor pe frontul ucrainean", a adăugat el. În acelaşi timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, este "recunoscător" aliatului său belarus, Alexandr Lukaşenko, pentru rolul său de mediator cu Evgheni Prigojin în soluţionarea rebeliunii armate eşuate a şefului grupării Wagner. Citește și: VIRAL Ce părere are despre puciul lui Prigojin măturătorul care curăța strada printre blindatele Wagner, în timp ce acestea ocupau Rostov pe Don "Suntem recunoscători preşedintelui Belarus pentru aceste eforturi", a afirmat Dmitri Peskov, salutând "o rezoluţie fără noi pierderi". "Conversaţia din cursul serii dintre cei doi preşedinţi a fost foarte lungă şi sincer caldă", a adăugat el. Rebeliunea eşuată a grupului Wagner nu va afecta "în niciun caz" intervenţia militară rusă în Ucraina, a subliniat Kremlinul, în contextul în care trupele Kievului sunt în ofensivă de câteva săptămâni.

Buncăr anti-atomic pentru elita Moscovei (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Buncăr anti-atomic pentru elita Moscovei

Buncăr anti-atomic pentru elita Moscovei. Kremlinul a semnat un contract pentru construirea unui adăpost anti-nuclear pe terenul celui mai exclusivist spital de stat din Moscova, la câteva zile după atacul cu drone în capitala Rusiei. The Moscow Times face dezvăluirea, după ce a avut acces la contractul semnat pe 26 mai de Vladimir Putin. Buncăr anti-atomic pentru elita Moscovei Buncărul este destinat să fie folosit de 800 de persoane (din câte se pare, alese din rândul elitei ruse) și este de așteptat să fie construit sub Spitalul Clinic Central al Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, cunoscut și sub numele de "Clinica Kremlin", într-un timp aproape record. Întreaga construcție, denumită oficial în acte "structură de protecție civilă", urmează să fie finalizată până pe 20 decembrie 2023. Infrastructurii i s-a alocat un buget de 35 de milioane de ruble (în jur de 400.000 de euro). Adăpostul va avea mai multe intrări și ieșiri de urgență, fiind, de asemenea, echipat cu un sistem sofisticat de ventilație și încălzire pentru a permite "proceduri medicale în timpul războiului". Nu în ultimul rând, va dispune de sisteme speciale de comunicare pentru a asigura schimbul de informații secrete. Cheltuieli mai mari pentru protecția lui Putin Inițiativa construirii buncărului vine în contextul lansării unei contraofensive ucrainene, care pare din ce în ce mai aproape. Pe 30 mai, Moscova a suferit un nou atac cu drone pe teritoriul său. Vladimir Putin, care trăiește cu frica de a fi asasinat, continuă să-și mărească măsurile de securitate prin construirea acestui buncăr antiatomic. Citește și: EXCLUSIV La achiziția transportorului MApN „înecat” în Dunăre, Ciucă a cerut neflotabil. Este vorba de 31 de Piranha IIIC. Achiziția Piranha V, de un miliard de euro, suspectă de corupție Această tendință se verifică prin analizarea cheltuielilor dedicate securității președintelui rus și colaboratorilor săi. În doar cinci luni de la începutul anului, în perioada ianuarie-mai 2023, suma cheltuită pentru securitatea prezidențială a ajuns la 15 miliarde de ruble, sau circa 172 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de circa 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, la începutul conflictului.

Kremlinul admite dificultățile mari în Ucraina (sursa: TASS)
Internațional

Kremlinul admite dificultățile mari în Ucraina

Kremlinul admite dificultățile mari în Ucraina. Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este "foarte dificilă", dar va continua, a informat miercuri agenţia de presă TASS, citând declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru un post de televiziune bosniac. Kremlinul admite dificultățile mari în Ucraina Rusia a reuşit să deterioreze grav maşina militară ucraineană şi această muncă va continua, a adăugat el într-un lung interviu în care a repetat multe din punctajele Kremlinului utilizate în discursul public despre conflictul din Ucraina. Trupele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022 în ceea ce Moscova numeşte o operaţiune militară specială şi au capturat, iniţial, un teritoriu semnificativ. Forţele armate ale Kievului au respins anul trecut ofensiva rusă şi acum plănuiesc o nouă contraofensivă. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Oficialii occidentali estimează că peste 200.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi. "Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an", a declarat Peskov, conform sursei citate. Ucraina continuă să bombardeze părţile de est ale ţării ocupate de Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul şi de a împinge înapoi forţele ucrainene. Citește și: EXCLUSIV Loteria Română scoate la vânzare 6.260 de „păcănele” achiziționate în 2013 și niciodată folosite. Acestea ar fi putut aduce venituri de un miliard de euro "Am reuşit să batem maşina militară ucraineană destul de mult", a mai spus Peskov, menţionând că Rusia a lansat nenumărate atacuri cu rachete împotriva a ceea ce el a menţionat ca fiind ţinte militare din întreaga Ucraină."Această muncă va continua", a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Ucraina acuză Rusia că atacurile sale vizează în principal ţinte civile, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Casa Albă acuză Kremlinul că "minte" (sursa: msnbc.com)
Internațional

Casa Albă acuză Kremlinul că "minte"

Casa Albă acuză Kremlinul că "minte" atunci când acuză Washingtonul că se află în spatele unui presupus atac cu drone ucrainean, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe. Casa Albă acuză Kremlinul că "minte" "Nu avem nicio legătură cu această afacere", a declarat la MSNBC purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţionale al Casei Albe, John Kirby (foto). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, "minte pur şi simplu" cu privire la acest subiect, a spus Kirby. "Deciziile privind astfel de atacuri nu sunt luate la Kiev, ci la Washington", a declarat înainte de aceasta, joi, Dmitri Peskov pentru presă, cu privire la atacul pe care Kremlinul susţine că l-a dejucat miercuri. Moscova afirmă că a interceptat două drone ucrainene ce vizau Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, cel mai spectaculos atac imputat Kievului de la începutul ofensivei ruse. Washingtonul se abţine deocamdată să se pronunţe asupra circumstanţelor precise ale acestui incident, însă şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a îndemnat miercuri ca toate acuzaţiile Moscovei cu privire la acest presupus atac ucrainean să fie primite "cu multă precauţie". "Nu contribuim la lovituri în afara Ucrainei" În ceea ce priveşte ucrainenii, John Kirby a declarat: "În mod cert, noi nu le dictăm modul în care ei se apără sau operaţiunile pe care ei le întreprind. Însă noi le-am spus clar, public şi în privat, că nu încurajăm şi nu contribuim la lovituri în afara Ucrainei.". SUA conduc o coaliţie occidentală de susţinere a Kievului după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, şi şi-au sporit livrările de armament. Citește și: EXCLUSIV Adjunctul Gărzii de Mediu, pus în funcție de PSD, cercetat de DNA pentru controale la firme de reciclare, deși nu avea astfel de atribuții Miercuri, Washingtonul a anunţat o nouă livrare de muniţii, rachete şi obuze către Ucraina, în valoare totală de 300 milioane de dolari. Armata ucraineană "are tot ce are nevoie" pentru a lansa o contraofensivă, atât în termeni de echipament cât şi de formare, a mai declarat joi John Kirby.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră