sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: kiril

9 articole
Eveniment

Patriarhul Daniel rugat sănătatea patriarhului Rusiei

Patriarhul Daniel s-ar fi rugat, de Bunavestire, pentru sănătatea patriarhului Rusiei, Kiril, susținător al invaziei rusești în Ucraina, susține, pe Twitter, un jurnalist al Antenei 3, Radu Tudor. O înregistrare integrală a slujbei de Bunavestire, din acest an, ținută de patriarhul Daniel la actuala catedrală patriarhală, este de negăsit. Patriarhul Daniel s-ar fi rugat pentru sănătatea patriarhului Rusiei “Absolut dezamăgitor Patriarhul Daniel în slujba de Bunavestire : s-a rugat și pentru sănătatea Patriarhului Kiril al Rusiei. Cel despre care Patriarhul Ortodoxiei, Bartolomeu, spune pe bună dreptate că e parte a crimelor Rusiei în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Banescu, are o atitudine remarcabilă, de la declanșarea invaziei barbarilor ruși în Ucraina. Zi de zi i-a sancționat dur“, a scris Radu Tudor. Citește și: Cât de jos a ajuns Orban Viktor: vrea scoaterea patriarhului Kirill, sluga lui Putin, de pe lista de sancțiuni a UE sau blochează embargoul petrolier asupra Rusiei Absolut dezamagitor Patriarhul Daniel in slujba de Bunavestire : s-a rugat si pentru sanatatea Patriarhului Kiril al Rusiei. Cel despre care Patriarhul Ortodoxiei, Bartolomeu, spune pe buna dreptate ca e parte a crimelor Rusiei in Ucraina— Radu Tudor (@RaduTudor1970) March 26, 2023 Acum câteva zile, patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat că Biserica Ortodoxă a Rusiei împărtășește responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina. „Biserica și conducerea statului din Rusia au cooperat la crima de agresiune și și-au împărțit responsabilitatea pentru crimele rezultate, cum ar fi răpirea șocantă a copiilor ucraineni”, a spus el la o conferință desfășurată în parlamentul Lituaniei. Anul trecut, patriarhul ecumenic a spus că patriarhul Kirill al Rusiei ar trebui să își „sacrifice tronul” pentru a se opune războiului din Ucraina.

Patriarhul Daniel s-ar fi rugat pentru sănătatea patriarhului Rusiei Foto:basilica.ro
Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură dată Moscovei Foto: Patriarhia ecumenică
Eveniment

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură Moscovei

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură dată Moscovei: se oferă să-i ajute pe ortodocșii din Lituania să iasă de sub tutela patriarhului Rusiei, Kiril. Patriarhul ecumenic era deja într-un conflict dur cu patriarhia rusă, întrucât a recunoscut biserica ortodoxă ucraineană autocefală, desprinsă de Moscova. În Lituania, țară cu circa 2,7 milioane de locuitori, erau, înainte de invazia rusă în Ucraina, circa 100.000 de credincioși ortodocși. Citește și: Patriarhul rus Kiril le cere preoților să facă mai mult pentru război, material și spiritual. Ce ar trebui preoților să le spună soldaților ruși care merg la moarte Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură dată Moscovei Bartolomeu a declarat marţi că va colabora cu autorităţile lituaniene pentru a înfiinţa o nouă filială a Bisericii Ortodoxe în statul baltic, astfel încât credincioşii să nu se mai afle exclusiv sub dependenţă de Moscova, relatează Reuters. „Astăzi se deschide în fața noastră o nouă perspectivă și posibilitatea de a lucra împreună pentru înființarea Exarhatului Patriarhiei Ecumenice în Lituania", se arată într-un comunicat al patriarhiei ecumenice, după vizita lui Bartolomeu în Lituania, la Vilnius, citat de Orthodox Times. Premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat că unii dintre credincioşii ortodocşi din ţara sa, inclusiv refugiaţi ucraineni şi belaruşi, au obiectat faţă de statutul actual al Bisericii de acolo ca ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse."Este firesc şi uman ca, în condiţiile în care Rusia şi-a început agresiunea la scară largă din Ucraina cu sprijinul deschis şi activ al Patriarhului Kiril al Moscovei, unii ortodocşi lituanieni să nu mai poată, cu conştiinţa împăcată, să rămână parte a Patriarhiei Moscovei", a declarat Simonyte. Kiril este un susţinător fervent al ceea ce Moscova numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina. Biserica Ortodoxă Rusă nu a făcut niciun comentariu imediat, precizează Reuters.

Patriarhul lui Putin a fost un spion KGB în Elveția Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Patriarhul lui Putin a fost un spion KGB în Elveția

Patriarhul lui Putin, Kiril, a fost un spion KGB în Elveția, scriu publicațiile Sonntags Zeitung și Le Matin Dimache. După ce a revenit la Moscova, el ar fi vizitat de încă 40 de ori Țara Cantoanelor. Ambasada Rusiei la Berna a respins cu indignare acuzațiile, spunând că ele sunt o probă a rusofobiei care se răspândește tot mai mult în Elveția, arată Tagesanzeiger. Patriarhul Kiril este celebru pentru susținerea necondiționată a invaziei din Ucraina. Patriarhul lui Putin a fost un spion KGB în Elveția Ziarele Le Matin Dimanche și Sonntags Zeitung au citat arhive declasificate ca dovadă că patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a lucrat pentru KGB, principala agenție de securitate și informații a Uniunii Sovietice. Sonntags Zeitung a reușit să vadă fișa creată de poliția federală la acea vreme. Acesta arată în mod clar că Gundyaev, alias Kiril, a lucrat pentru serviciul secret rusesc KGB în calitate de tânăr preot. Kiril ar fi desfășurat activități de spionaj în timp ce locuia la Geneva în calitate de reprezentant oficial al Patriarhiei Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC). Misiunea lui Kiril, al cărui nume de cod era "Mikhailov", a fost de a influența acest consiliu, care fusese infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980. După întoarcerea sa la Moscova și ascensiunea sa în ierarhia bisericească rusă, Kiril a vizitat Elveția de peste 40 de ori până în prezent. Potrivit Sonntags Zeitung, el a venit la schi, ca să participe la reuniunile Consiliului Mondial al Bisericilor și pentru afaceri: în anii '90, Biserica Ortodoxă a reușit să exporte petrol rusesc prin intermediul unei companii înregistrate la Geneva. La Geneva locuiește și un cetățean elvețian din fosta Iugoslavie, cu care Kiril a făcut o afacere imobiliară. Citește și: Patriarhul rus Kirill le cere preoților să facă mai mult pentru război, material și spiritual. Ce ar trebui preoților să le spună soldaților ruși care merg la moarte Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să comenteze presupusele activități de spionaj ale lui Kiril la Geneva, în timp ce WCC afirmă că nu deține "nicio informație" pe această temă.

Subordonatul de la Chișinău a lui Kiril, ÎPS Vladmir, ia distanță de agresiunea rusă Foto: Facebook
Eveniment

Subordonatul Chișinău lui Kiril distanță agresiunea rusă

După ce Ucraina a început dezmembrarea bisericii ortodoxe subordonate Moscovei, subordonatul de la Chișinău a lui Kiril, ÎPS Vladimir, mitropolit al Moldovei, ia distanță de agresiunea rusă. Într-un interviu pentru Deutsche Welle, Vladimir spune că nu s-a rugat niciodată pentru Putin, că nu se ferește să vorbească despre „războiul din Ucraina” și insistă pe faptul că are sânge și cetățenie ucraineană. Mitropolitul a explicat că este obligat să se roage pentru șeful său ierarhic, patriarhul Kiril al Rusiei. Însă mitropolitul Vladimir are și cetățenie și pașaport diplomatic rusesc, iar recent a fost decorat patrairhul Kiril. În plus, el a avut gradul de căpitan, în armata URSS, iar în august 1998 a fost înaintat la gradul de colonel al armatei Republicii Moldova. În Republica Moldova funcționează legal și Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române. Subordonatul de la Chișinău a lui Kiril ia distanță de agresiunea rusă Într-un interviu relativ neobișnuit, el face tot posibilul să se apere de acuzația că ar susține invadarea Ucrainei. „Nu m-am rugat pentru Putin! Este video. Eu stau cu mâinile în sus la rostirea heruvicului și protodiaconul a rostit numele lui Putin. Deci, el s-a rugat pentru Putin, nu eu”, a spus mitropolitul Republicii Moldova. Mitropolitul a insistat: „Eu nu m-am rugat niciodată pentru Putin! Vă spun asta sincer, iată, cu Maica Domnului la piept”. Însă, în 2019, Vladimir Putin personal l-a decorat cu Ordinul Prieteniei. Putin l-a decorat pe Mitropolitul Vladimir cu Ordinul Prietenieihttps://t.co/SfpyMAnpv7 pic.twitter.com/3hfrgRV2Oz— Accent TV (@accent_tv) May 24, 2019 El a insistat și pe legăturile sale româno-ucrainene. „Tata a fost născut tot la Cernăuți, raionul Herța, satul Hreațca - un sat de români. Tata a fost român până la ultima suflare. Mama s-a născut în satul Colincăuți, raionul Hotin. Străbuneii mei au fost toți ucraineni. Evident că mă doare sufletul și pentru o țară, și pentru alta... În caz de pericol, trebuie să ne decidem. Eu nu pot da Ucraina la o parte. Eu sunt și cetățean al Ucrainei. În Ucraina este casa părintească”, a afirmat ÎPS Vladimir. ✝️ Mitropolitul Vladimir, la sfat cu bandiții. Interlopul Vladimir Moscalciuc, alias „Machena”, decorat în pușcărie de către mitropolitul Vladimir pic.twitter.com/dei92koMEG— Unification of Moldova and Romania (@Tati81490833) September 17, 2022 Însă șeful bisericii subordonate Rusiei s-a plâns de relația cu actuala guvernare. „Până nu demult era totul în regulă. Slujbele de la Catedrală erau transmise în direct la TV... Dar în ultima vreme ceva s-a întâmplat. Am fost dați la o parte de parcă nu am fi membri ai acestei societăți. Și asta din simplul motiv că noi, canonic, ne subordonăm Patriarhiei Moscovei”, a spus mitropolitul. Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Federației fasciste Ruse. Despre ce au vorbit? https://t.co/bGXY2fF4Ak— Timpul (@Timpul) January 13, 2023

Petrecere în bikini pe yachtul patriarhului Kiril al Rusiei  Foto: Twitter
Eveniment

Petrecere în bikini pe yachtul patriarhului Kiril al Rusiei

Petrecere în bikini pe yachtul de lux al patriarhului Kiril al Rusiei, arată imaginile distribuite, azi, pe contul de Twitter „Oculus Files”, care se prezintă drept „un expert britanic în chestiuni rusești și sovietice stabilit în Suedia/ Vânător de oligarhi”. Patriarhul Kiril al Moscovei este unul dintre principalii susținători ai războiului din Ucraina. Kiril a fost pe larg criticat de liderii religioși din întreaga lume din cauza declarațiilor sale de susținere a războiului declanșat de Vladimir Putin. Petrecere în bikini pe yachtul patriarhului Kiril al Rusiei Postarea de pe Twitter nu precizează locul în care se află yachtul și nici nu se știe cine sunt doamnele și domnii care participă. Un comentator la această postare arată că ultimele date publice despre yachtul Pallada sunt de acum 52 de zile, când se afla în apele teritoriale rusești. Imaginile însă par a fi fost realizate vara. Bikini-clad clients on board Patriarch Kirill's/Russian Orthodox Church's super yacht "Pallada". Who these young ladies and gents enjoying themselves remains a mystery... pic.twitter.com/mcj15oxZkE— The Oculus Files - The Oligarch Hunter (@oculusfiles) January 9, 2023 De obicei, yachtul este ancorat într-un port din Arhipelagul Valaam din nord-vestul Rusiei, nu de parte de Sankt Petersburg, lângă Biserica Sfântul Nicolae, reşedinţa patriarhului. Jurnaliştii ruşi spun că, pe fundalul Bisericii Sfântului Nicolae, nava patriarhului Kiril, arată ca limuzina prezidenţială pe fundalul Kremlinului. Potrivit localnicilor, şeful Biserii Ortodoxe Ruse nu se aventurează foarte des în călătorii, în schimb oaspeţii VIP sosiţi în Valaam sunt plimbaţi cu nava de lux. Acest yacht, care aparține Patriarhiei Rusiei, are 33 de metri lungime și un echipaj de patru persoane. Potrivit mai multor publicații rusești, yacht-ul a fost proprietatea Kremlinului, care l-a vândut companiei Lukoil. Iar aceasta din urmă l-a donat Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit presei ruse, Lukoil nu a dezvăluit niciodată costul tranzacției și nici motivul donației către Biserică. Yacht-ul are dotări de lux și poate găzdui până la opt pasageri în condiții care sunt asigurate cu costuri exorbitante. Citește și: În 2022, Maia Sandu a cheltuit pe vizite în străinătate puțin peste 25.000 de euro. Iohannis – 3,32 milioane euro Ceasurile pe care Kiril le poartă sunt de zeci de mii de euro. Un astfel de obiect, marca Breguet, de 30.000 de dolari, a fost decupat de Patriarhie dintr-o fotografie care înfățișa o întâlnire a lui Kiril cu unul din miniștrii de Justiție ai Rusiei. Episodul a stârnit un scandal public.

Mitropolitul Chișinăului, alături de Patriarhul Kiril Foto: Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove
Eveniment

Mitropolitul Chișinăului, alături de Patriarhul Kiril

Părintele Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al „întregii Moldove”, a fost alături de Patriarhul Kiril la o ultimă ședință din acest an a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a desfășurat la Mănăstirea Danilov din orașul Moscova. Mitropolitul Chișinăului, alături de Patriarhul Kiril Acum câteva zile, președintele Zelenski spunea că organizaţiile religioase din Ucraina care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii. „În debut, Preafericitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a adresat un cuvânt de salut participanților, punctând cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi. La Sinod au fost discutate 30 de subiecte legate de viața Bisericii”, se arată în comunicatul Mitropoliei Chișinăului și întregii Moldove. Mitropolitul Vladimir a fost decorat, în 2019, de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. În octombrie 2022, acesta a primit de la patriarhul Kiril Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”. În Ucraina, biserica ortodoxă care este subordonată Moscovei este pe cale de a fi interzisă. La Kiev, există și o patriarhie ortodoxă autocefală. „Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca „niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior”. Citește și: Pe cine a felicitat Putin de Anul Nou? Doar doi șefi de stat sau de guvern din Europa, în afara republicilor ex-sovietice, au beneficiat de atenția sa. Și doi foști lideri din UE au primit felicitări De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezenţa unei legături bisericeşti-canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”.

Patriarhul Kiril îi trimite pe ruși să moară Foto: patriarh.ru
Eveniment

Patriarhul Kiril îi trimite pe ruși moară

Patriarhul Kiril îi trimite pe ruși să moară pentru țară: „Veți fi cu Dumnezeu, în împărăția sa”, spune acesta, potrivit unei înregistrări video. Papa Francisc a relatat recent că i-a spus Patriarhului Kiril al Rusiei să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. Presa din Occident îl suspectează pe Kiril că a fost informator al KGB-ului. În 2009, presa a publicat o fotografie a patriarhului Kiril având la mână un ceas Breguet de 30.000 de dolari. Citește și: Ucraina poate câștiga războiul în câteva săptămâni, dacă primește rachete ATACMS, avioane și tancuri. Mobilizarea rusă poate doar temporiza avansul Kievului Patriarhul Kiril îi trimite pe ruși să moară În 2012, Kiril a descris domnia lui Putin drept un „miracol al lui Dumnezeu” care a pus capăt tulburărilor economice din anii 1990 după dezintegrarea Uniunii Sovietice. Însă guvernul Viktor Orban a blocat proiectul UE de a-l sancționa pe acest patriarh, deși este un puternic susținător al agresiunii asupra Ucrainei. ?Patriarch Kirill urged not to be afraid of death amid mobilization "Go bravely to fulfill your military duty.And remember that if you die for your country, you will be with God in his kingdom, glory and eternal life"Maybe Kirill will refuse an armored Mercedes and security? pic.twitter.com/Bo6WaYcUKp— NEXTA (@nexta_tv) September 22, 2022 „Mergeți cu curaj pentru a vă îndeplini datoria militară. Și amintiți-vă că dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția, slava și viața veșnică”, a spus șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe rețelele sociale circulă imagini cu recruți binecuvântați de preoții ortodcși, înainte de a fi trimiș în Ucraina. #Breaking: The "Brave Defenders of Russia" decided to get drunk before leaving"This is our army," the author of the video comments.The patriarch Kirill blessed - Nexta#Ukraine #UkraineRussiaWar #UkraineRussianWar #Internationalleaks #Russia #Russians #RussiaInvadedUkraine pic.twitter.com/TZuhZhbzJL— The HbK (@The5HbK) September 23, 2022 În 2020, revista Forbes publicase un raport în care se spunea că averea lui Kiril ar fi în jur de 4 miliarde de dolari. Publicația rusă Novaia Gazeta (ziar actualmente închis) vorbește în schimb de un total care ajunge la aproape 8 miliarde de dolari, bani acumulați grație scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica. În Rusia, biserica ortodoxă are un statut cu totul privilegiat, deasupra celorlalte culte recunoscute oficial. Partiarhul Kiril al Rusiei ar putea fi co-proprietarul unui avion de 43 de milioane de dolari, potrivit unei investigaţii a presei ruse. El ar deține și o vilă, în Elveția. Patriarhul ruşilor se mai bucură de o reşedinţă de lucru în centrul Moscovei, de zone separate de locuit la mănăstirile Troiţa-Sergheieva, Danilov şi Valaam, de case la Troiţe-Likovo, Solovki şi Rubliovka, chiar lângă vila premierului Dmitri Medvedev, şi de un adevărat palat la Ghelendjik, la malul Mării Negre.

Patriarhul Kiril nu vede crimele rușilor în Ucraina (sursa: Agerpres)
Eveniment

Patriarhul Kiril nu vede crimele rușilor

Patriarhul Kiril nu vede crimele rușilor. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ţinut duminică o slujbă pentru soldaţi, în care le-a cerut să îşi apere ţara "aşa cum numai ruşii pot" să o facă, în contextul în care Moscova îşi continuă campania militară din Ucraina, informează Reuters. Patriarhul Kiril nu vede crimele rușilor În cadrul unei slujbe ţinute la Catedrala Forţelor Armate, deschisă în urmă cu doi ani la Kubinka, în apropierea Moscovei, Patriarhul Kiril le-a spus unor militari, deopotrivă bărbaţi şi femei, că Rusia este o ţară care "iubeşte pacea" şi care a suferit mult din cauza războiului. "Cu siguranţă nu căutăm războiul sau să facem ceva care le-ar putea dăuna altora", a spus liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. "Însă am fost crescuţi de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Şi vom fi pregătiţi să o apărăm, aşa cum numai ruşii pot să îşi apere ţara", a adăugat el. Kiril, lacheul lui Putin În vârstă de 75 de ani, Patriarhul Kiril a mai făcut declaraţii de susţinere a acţiunilor militare ale Moscovei în Ucraina şi consideră războiul un mijloc de apărare împotriva culturii liberale occidentale, pe care o descrie drept decadentă, în special din cauza acceptării homosexualităţii. Sprijinul său pentru intervenţia militară, în care au murit mii de soldaţi şi civili ucraineni, i-a deranjat pe mulţi membri ai Bisericii Ortodoxe din ţară, dar şi din biserici din străinătate subordonate Patriarhiei Moscovei. Citește și: Fabuloasa poveste a yacht-ului de lux „Pallada” al patriarhului Kiril: cumpărat de Lukoil de la Putin și donat Bisericii Ortodoxe Ruse La slujba sa de duminică, Patriarhul Kiril a mai afirmat că este îngrijorat în legătură cu oamenii afectaţi de acest conflict armat. "Toţi aceştia sunt oameni ai Rusiei Sfinte. Sunt fraţii şi surorile noastre", a declarat el.

BOR, atac devastator la Patriarhul Kiril (sursa: Instagram/Vasile Bănescu)
Eveniment

BOR, atac devastator la Patriarhul Kiril

BOR, atac devastator la Patriarhul Kiril. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a postat pe pagina sa de Instagram o fotografie a Patriarhului Kiril al Rusiei. În aceasta, apare și Vladimir Putin, cei doi par a-și împărtăși câte ceva. BOR, atac devastator la Patriarhul Kiril Comentariul adiacent fotografiei este o critică devastatoare la adresa lui Kiril. Iată textul integral: "Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate: războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții. Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul." Ucrainenii, "forțele răului" Oficial, Biserica Ortodoxă Română nu a difuzat nici un punct de vedere față de poziția Patriarhului Kiril, una de susținere a invaziei ruse în Ucraina. Citește și: Putin pregătește atacul asupra Odessei, cel mai apropiat punct fierbinte de România. Scene de coșmar la Mariupol, cadavre pe stradă "Fie ca Dumnezeu să ne apere ca situaţia politică actuală din Ucraina, o ţară soră care ne este apropiată, să fie folosită în aşa fel încât forţele răului să învingă", a susţinut Kiril în predica sa de duminică, 27 februarie, a patra zi de război, din timpul liturghiei de la Catedrala Mântuitorului Hristos. "Întărește cu puterea Ta pe poporul credincios din țara Ucrainei, luminează ochii amăgiți cu lumina Ta dumnezeiască, ca să înțeleagă adevărul Tău, să le înmoaie amărăciunea, să stingă vrăjmășia și discordia asupra țării și a poporului ei pașnic înălțat, pentru toată lumea", a predicat patriarhul, potrivit patriarchia.ru.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră