sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Kaliningrad

8 articole
Internațional

Alegeri prezidențiale în Lituania, amenințare rusă

Alegeri prezidențiale în Lituania, amenințare rusă. Lituanienii votează duminică în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale la finalul unei campanii dominate de probleme de apărare, ţara încercând să-şi consolideze securitatea în faţa Rusiei vecine. Alegeri prezidențiale în Lituania, amenințare rusă Ţara baltică cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, o fostă republică sovietică învecinată cu exclava rusă puternic militarizată Kaliningrad, se teme că ar putea fi următoarea ţintă dacă Moscova ar câştiga războiul împotriva Ucrainei. Citește și: Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova "Înţelegerea de către Lituania a ameninţării ruse este unanimă şi incontestabilă, iar principalii candidaţi sunt de acord cu aceasta", a afirmat Linas Kojala, directorul Centrului de Studii Est-Europene din Vilnius. Sondajele îi conferă preşedintelui în exerciţiu, Gitanas Nauseda, fost bancher în vârstă de 59 de ani, un avantaj confortabil faţă de ceilalţi şapte candidaţi, printre care prim-ministrul Ingrida Simonyte şi un cunoscut avocat, Ignas Vegele. Actualul președinte, favorit în primul tur În primul tur, Gitanas Nauseda ar urma să obţină peste 35% din voturi, potrivit unui ultim sondaj care îi creditează cu 12% din voturi pe Ignas Vegele şi 10% pe Ingrida Simonyte. Lituania este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei, care de peste doi ani se apără împotriva unei invazii pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022. Ţara baltică îşi exprimase anterior deschiderea faţă de ideile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la desfăşurarea de trupe terestre occidentale în Ucraina. Cu toate acestea, alte state - inclusiv Germania - resping cu fermitate această idee.

Alegeri prezidențiale în Lituania, amenințare rusă (sursa: Facebook/Gitanas Nausėda)
Cehii continuă să râdă de Putin Fotoshop: Twitter
Eveniment

Cehii continuă să râdă de Putin

Cehii continuă să râdă de Putin, susținând că au anexat Kaliningradul, denumit acum Kralovec. Ironia a ajuns tirea a ajuns pe marile agenții de presă. Între timp, trolingului ceh s-a alăturat președinta Cehiei, Zuzana Kaputova, care a scris, pe Twitter că ar putea vizita noua provincie a Cehiei. I might consider a state visit. Or not. Well done our #Czech friends for de-masking the absurdity of #Russia’s fictitious referendums in #Ukraine pic.twitter.com/iIAiXHk7uE— Zuzana Čaputová (@ZuzanaCaputova) October 6, 2022 Cehii continuă să râdă de Putin Valul de ironii a început la 29 septembrie, când Putin a anunțat anexarea a 15% din Ucraina. Cehii au anunțat anexarea Kaliningradului, declarând că le aparține și, în trecut, avea denumirea de Kralovec. În realitate, regiunea Kaliningrad a făcut parte din Imperiul Prusac și apoi din Germania, sub denumirea de Prusia de Est. Trolingul pare să fi fost lansat de Tomasz Zdechovsky, un europarlamentar din grupul popularilor europeni. „Cehii au susținut decizia guvernului lor de a respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene cu o tradiție națională onorată în timp: batjocură și umor negru. Politicienii și bloggerii au susținut un site web dedicat pretinsei decizii a 97,9% dintre rezidenții din exclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică de a se alătura Republicii Cehe - și de a-i schimba denumirea în Kralovec”, scrie Bloomberg. De exemplu, ministrul de Interne al Cehiei a spus că acum caută experți în drept maritim, fiindcă este pentru prima oară când țara sa are acces la mare. La jurnalele meteo, este prezentată vremea și în Kaliningrad. Rozmowy z Wami @MarinSanna i @P_Fiala są zawsze fantastyczne, ale trzymam za słowo, że nastepnym razem spotkamy się w Kralovcu. ?Conversations with you @MarinSanna and @P_Fiala are always great. But I will keep you to your word - next time we will meet in Kralovec. ? https://t.co/QiauOtgLDh— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) October 8, 2022 Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a scris pe Twitter că le promite prietenilor cehi viitoarea sa discuție cu omologii din Cehia și Finlanda va avea loc în Kralovec. Citește și: Dîncu, poziție (oficială?) în răspăr cu UE, SUA și NATO: nu vorbește de înfrângerea Rusiei, ci de „negocieri” pentru încheierea războiului, sugerează că Ucraina poate renunța la teritorii În noiembrie, este anunțată prima paradă Pride din noua provincie cehă. În Rusia, această glumă a fost catalogată drept „declarație revanșistă”.

Mobilizați în Kaliningrad, lângă rachete nucleare (sursa: vk.com/mil)
Internațional

Mobilizați în Kaliningrad, lângă rachete nucleare

Mobilizați în Kaliningrad, lângă rachete nucleare. În enclava Kaliningrad, sediul flotei ruse din Marea Baltică, a început instruirea unor recruţi mobilizaţi recent, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova într-un mesaj preluat de Reuters. Mobilizați în Kaliningrad, lângă rachete nucleare "Întreg personalul militar mobilizat îndeplineşte standardele de tragere cu arme uşoare. În plus, cetăţenii chemaţi din rezervă îşi refac abilităţile de operare şi întreţinere a armelor şi a echipamentelor militare şi speciale", a informat ministerul pe contul său de Telegram. S-au ţinut de asemenea cursuri pentru ameliorarea aptitudinilor de tragere şi pentru pregătirea personalului militar în vederea "acţiunilor cu încredere pe câmpul de luptă" (VIDEO, aici). Citește și: Date oficiale: rușii iau UE cu asalt. În ultima săptămână, 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniune Preşedintele Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută prima mobilizare din Rusia după cel de-al doilea război mondial, în urma căreia ar putea trimite în Ucraina sute de mii de luptători. Rusia dispune de o prezenţă militară semnificativă în Kaliningrad, enclavă între Polonia şi Lituania - state care fac parte din Uniunea Europeană şi din NATO. În teritoriul rus respectiv, pe lângă flota baltică şi mii de soldaţi, există rachete care pot transporta bombe nucleare.

Putin în mijlocul poporului: 10 secunde de dialog absurd Foto: Twitter
Eveniment

Putin în mijlocul poporului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a coborât în mijlocul poporului: el a avut 10 secunde de dialog absurd din spatele mașinii blindate și înconjurat de o armată de bodiguarzi vizibil stresați. Evenimentul s-a petrecut în timpul vizitei la Kaliningrad și pare să fi fost regizat până la punctul la care s-a transformat în teatru absurd. Putin în mijlocul poporului: zece secunde de dialog absurd Potrivit imaginilor prezentate de Francis Scarr, un analist BBC care monitorizează presa din Rusia, coloana președintelui Rusiei a oprit aparent brusc, pe o șosea din oraș. Putin s-a dat jos din mașina sa blindată, înconjurat de nenumărate gărzi, și de la o distnță de, probabil, 10-15 metri le-a vorbit celor prezenți, care nu pot fi văzuți în filmare. A truly bizarre episode from Putin's visit to KaliningradHe stopped his motorcade for a 10-second conversation with locals on the side of the road"Is everything OK?""Yes""The governor isn't upsetting you?""No""Alright, have a nice day" pic.twitter.com/o6gWc7vOvf— Francis Scarr (@francis_scarr) September 2, 2022 „Totul este bine?”, întreabă liderul atotputernic de la Kremlin. „Da”, este răspunsul consemnat de Scarr. „Guvernatorul nu vă supără?”, continuă Putin chestionarul. „Nu”, vine răspunsul maselor populare. „Bine, să aveți o zi plăcută”, a spus președintele Rusiei, după care a plecat însoțit de uriașa sa coloană de protecție. Citește și: De ce Sorin Oprescu nu a fost trimis în România la pușcărie și de ce nu va sta la închisoare nici în Grecia În alte filmări, mai lungi decât cea prezentată de Scarr, se vede o coloană de circa 12-15 mașini, care circula neobișnuit de încet. Putin nu discută cu cei de pe partea sa de trotuar - care pare a fi ocupată doar de gărzile sale - ci cu cei aflați pe partea opusă.

FSB a prins iar membri Azov (sursa: Twitter/Azov)
Internațional

FSB a prins iar membri Azov

FSB a prins iar membri Azov. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi arestarea unui cetăţean rus care ar fi plănuit atentate în exclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia, pe coasta Mării Baltice, şi care ar fi făcut parte din batalionul naţionalist ucrainean Azov, transmite EFE. FSB a prins iar membri Azov Persoana arestată, în vârstă de 55 de ani, "intenţiona să comită acte de sabotaj şi terorism împotriva instalaţiilor flotei ruse la Marea Baltică şi a personalului militar (rus), precum şi asupra aeroportului Hrabrovo", se menţionează într-o notă oficială a FSB, citată de agenţia RIA Novosti. Potrivit FSB, bărbatul intenţiona să comită infracţiunea şi să fugă apoi din ţară. Citește și: Ridicola poveste inventată de FSB (ex-KGB) ca să justifice asasinarea Dariei Dughina: „agenta” ucraineană ar fi locuit în bloc cu victima și schimbat de trei ori într-o lună numărul mașinii La domiciliul acestuia a fost descoperită o bombă artizanală cu o putere echivalentă a cinci kilograme de trinitrotoluen, adaugă nota citată. Agenţii au găsit la locuinţa bărbatului simboluri având legătură cu batalionul Azov, interzis în Rusia, şi corespondenţa deţinutului cu membrii acestui grup, susţine FSB. "Bărbatul arestat şi-a mărturisit vina", încheie nota FSB.

Rusia versus NATO, un scenariu posibil (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Rusia versus NATO, un scenariu posibil

Rusia versus NATO, un scenariu posibil. Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii "specifice" şi "proporţionale" efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE. Rusia versus NATO, un scenariu posibil "Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict", a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că, dacă va fi nevoie, NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei. "Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor", aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane. Rusia amenință cu un "răspuns practic" "Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant", a declarat vice-ministrul rus de externe. "Noi ne asumăm toate circumstanţele cu un grad extrem de responsabilitate", a mai spus Riabkov, insistând că prioritatea Rusiei este de a "evita un conflict direct între puterile nucleare". Citește și: Ministerul Apărării va cumpăra blindate 4X4 de 750 milioane de euro. Americanii de la Oshkosh și francezii de la Arquus, favoriți "Ne garantăm interesele noastre, vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare", a menţionat el, după ce purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova declarase că răspunsul Moscovei faţă de restricţiile impuse de Lituania tranzitului către Kaliningrad "nu va avea caracter diplomatic, ci practic". CE: Nu e o blocadă, sunt inspecții În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii "nu sunt o blocadă" asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii "specifice" şi "proporţionale". "Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (...) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer. Aceasta "nu este o blocadă", întrucât "furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole", Lituania efectuând controale doar "asupra exporturilor ruse specifice", precum produsele din oţel sau materialele de construcţie, a mai motivat reprezentantul Comisiei Europene.

Lituania are încredere în NATO (sursa: lithuaniatribune.com)
Internațional

Lituania are încredere în NATO

Lituania are încredere în NATO. Amenințarea Rusiei de a pedepsi Lituania pentru că a blocat transporturile feroviare către enclava Kaliningrad, aflată sub controlul Moscovei, a dat emoții marți rezidenților care locuiesc de cealaltă parte a graniței și care au încredere în apartenența la NATO pentru a contracara orice potențială acțiune militară. Lituania are încredere în NATO Lituania a închis ruta pentru transportul de oțel și alte metale feroase, ceea ce spune că este obligată să facă în conformitate cu sancțiunile UE care au intrat în vigoare sâmbătă, stârnind furia oficialilor ruși care au amenințat cu un "impact negativ grav". "Nu se va întâmpla nimic rău… pentru că Lituania este în NATO și în Uniunea Europeană", a declarat el pentru Reuters. "Nu cred că ne vor ataca în mod agresiv", spune un localnic. Citește și: Lupte feroce pentru Insula Șerpilor: Ucraina încearcă să recucerească minuscula stâncă din Marea Neagră care are o importanță strategică uriașă Alți locuitori din orașul de frontieră de aproape 6.000 de locuitori au declarat că amenințările din partea Rusiei au umbrit alte probleme, cum ar fi inflația foarte mare care a afectat buzunarele multor lituanieni. "Lucrăm în apropiere de graniță, iar împușcăturile și manevrele sunt un pic îngrijorătoare", a declarat Galina Mateikuniene, o croitoreasă în vârstă de 52 de ani. "Ne este probabil mai mult teamă de război, de o invazie. Economia este economia". Kaliningrad, fostul port Koenigsberg, capitala Prusiei Orientale, a fost capturat de la Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și cedat Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial. Se află între Polonia și Lituania, membre NATO, potrivit Reuters. După ce Rusia a invadat Ucraina, Statele Unite și aliații săi au impus unele dintre cele mai severe sancțiuni din istoria modernă, o măsură pe care Kremlinul a catalogat-o ca fiind similară unei declarații de război economic.

Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul (sursa: kremlin.ru)
Eveniment

Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul

Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul. Un general în rezervă îi cere președintelui rus Vladimir Putin să trimită rachete nucleare la Kaliningrad, după blocajul impus de Lituania. Generalul locotenent Evgheni Buzhinski a declarat la televizunea rusă că Vestul se joacă cu focul, scrie Daily Mail. Fostul general spune că "Vestul" se joacă cu focul Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene. Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise Buzhinski a declarat că decizia Lituaniei este o amenințare la adresa securității Rusiei. De asemenea, Dmitri Peskov a declarat că “toată încrederea dintre Rusia și Occident s-a evaporat”. "Relațiile dintre Moscova și Vest nu vor mai reveni la nivelul anterior, deoarece nu vom mai avea niciodată încredere în asemenea parteneri. Va fi o criză de lungă durată", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. "Rusia nu se va opri să-și apere teritoriul, altfel ne vor lua Kaliningradul", a mai adăugat fostul oficial militar, la televiziunea rusă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră