Eveniment
Jandarmul din Costinești, erou sau bătăuș?
Jandarmul din Costinești, erou sau bătăuș? Devenit erou popular peste noapte, jandarmul de la Constanța care a năucit cu mâinile goale trei bătăuși pe plajă la Costinești a stârnit și dezbateri aprinse: a procedat corect sau a făcut abuz de funcția sa?
Când se aplică "folosirea forței"
Potrivit "Ghidului de intervenție profesională" al Jandarmeriei Române (capitolul 3.6, "Imobilizarea persoanelor prin folosirea forței"), "Mijloacele şi procedeele folosite pentru imobilizare sunt alese în funcţie de: numărul persoanelor implicate și care urmează a fi imobilizate; starea de agresivitate și forța fizică a acestora; modul de manifestare a agresivității; (...).
Citește și: VIDEO Jandarmul care a bătut cu mâinile goale pe plajă la Costinești trei bărbați agresivi, propus pentru avansare de către public
Dacă pericolul la care este supus jandarmul crește, acesta poate adopta măsuri corespunzătoare pentru reducerea sau ținerea sub control a situației, astfel: utilizează forța în așa fel încât să nu pună în pericol viața atacatorului (lovituri cu corpul); folosește forța extremă (a armamentului de foc și a altor mijloace care pot afecta sau pune în pericol viața agresorului), când există indicii că pericolul a devenit sau este pe punctul de a deveni iminent, imediat, direct și material pentru viața sau integritatea corporală a jandarmului sau a altor persoane.".
În ce constă forța fizică
Capitolul 3.6.1, "Folosirea forței fizice de către jandarmi", arată că "Forța fizică constă în folosirea de procedee și tehnici specifice cu brațele, picioarele, genunchii și alte părți ale corpului pentru autoapărare, înfrângerea atacurilor violente de mică anvergură și imobilizarea adversarului atunci când acest lucru este necesar și posibil.".
Citește și: Ciolacu s-a separat de soția sa, femeia cu care a făcut celebru un chioșc din Piața Centrală din Buzău: i-a cedat părțile sociale în martie a.c.
Așadar, în funcție de cele de mai sus, jandarmul de la Constanța devenit celebru a considerat că este nevoie să-i snopească pe bătăușii de pe plajă.
Șefii săi au declarat deja public că vor urmări imaginile cu mare atenție și vor lua măsuri în funcție de regulamentele militare ale Jandarmeriei.
Jandarmul din Costinești, erou sau bătăuș?
Defapt.ro a contactat surse din Jandarmerie pentru o evaluare a situației de la Costinești.
"Jandarmul care a lovit acea persoană (unul din bătăuși - n.r.) nu a procedat corect. Deși nu se știe ce l-a determinat să lovească pentru că nu se știe ce s-a întâmplat înainte de incidentul filmat. Filmarea nu este completă. Putem presupune că poate l-a lovit pe jandarm cu piciorul și, atunci, acesta a reacționat. E doar o presupunere.
Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale
În mod normal, atunci când un echipaj al Jandarmeriei ajunge la o intervenție. trebuie să imobilizeze toate persoanele agresive și să le conducă la unitatea de poliție. Inevitabil, în astfel de conflicte, jandarmii sunt de obicei scuipați și înjurați. În acest caz, persoanelor care au scuipat sau înjurat li se poate întocmi dosar penal și pentru ultraj", a declarat unul dintre șefii Jandarmeriei Române, sub anonimat, pentru Defapt.ro.
Fără bune maniere la intervenții
Acesta a arătat, însă, că jandarmii nu au obligația să se prezinte în toate situațiile la care intervin, mai ales în cele foarte complicate. În bătaia de la Costinești, o femeie îi cerea insistent jandarmului care i-a neutralizat pe bătăuși șă se prezinte.
"Jandarmii nu sunt obligați să se legitimeze în timpul intervențiilor la incidente. Sunt obligați să o facă doar în cazul controalelor de rutină. Jandarmul căruia i s-a cerut să se legitimeze nu avea nici o obligație să o faca pentru că era în timpul intervenției. Ce faci mai întâi? Aplanezi conflictul și imobilizezi oamenii agresivi sau te legitimezi?
Normal că optezi pentru prima variantă. Doamna respectivă, daca voia să afle identitatea jandarmului, trebuia să se duca la unitatea de poliție. Acolo i se puteau da toate detaliile sau putea să faca o cerere în acest sens. Primea răspunsul ulterior", a mai explicat oficialul.