duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: isw

3 articole
Eveniment

Declarațiile lui Târziu, analizate prestigios think-tank american

Declarațiile lui Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Coordonare al AUR, au fost analizate de un prestigios think-tank american, Institute for the Study of War (ISW): „Rusia pare să alimenteze și să profite de sentimentele neoimperialiste și naționaliste din Europa pentru a crea o prăpastie între Ucraina și vecinii săi occidentali”, arată acest institut. Claudiu Târziu a anunțat în urmă cu două zile la Iași că este pregătit să sacrifice statutul României de membru NATO, ca să anexeze 4 bucăți din Ucraina.În mijlocul avertismentelor, care zboară din toate direcțiile spunând că Rusia se pregătește să își refacă prin forță… pic.twitter.com/BBWjuXAmmg— Costin Andries (@CostinAndriess) January 26, 2024 De la începutul conflictului din Ucraina, ISW furnizează ample buletine zilnice și hărți privind evoluția situației, fiind, probabil,principala sursă deschisă de informații. Citește și: Sondaj catastrofal pentru liderii coaliției guvernamentale: Geoană este la aproape 10 procente în fața lui Ciolacu, iar Ciucă este sub Șoșoacă. Drulă, inexistent Această analiză a apărut în buletinul de la 29 ianuarie. Declarațiile lui Târziu, analizate de un prestigios think-tank american „Rusia pare să alimenteze și să profite de sentimentele neoimperialiste și naționaliste din Europa pentru a crea o prăpastie între Ucraina și vecinii săi occidentali. Politicianul maghiar de dreapta și liderul partidului Mișcarea Patria Noastră, Laszlo Toroczkai, a declarat la 27 ianuarie că Ungaria ar trebui să revendice regiunea ucraineană Zakarpattia în cazul unei înfrângeri ucrainene în război. Politicianul român de dreapta și liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a subliniat pe 29 ianuarie că România trebuie să "reintegreze" zonele din Ucraina învecinate cu România în care locuiau populații românești pentru a-și menține suveranitatea. Sursele rusești au amplificat declarațiile lui Toroczkai și Târziu și au subliniat aceste revendicări ultranaționaliste românești și maghiare asupra teritoriului ucrainean. Rusia a propus anterior ideea unei "Ucraine împărțite" între Rusia și Occident înainte de invazia pe scară largă. Președintele rus Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși au reaprins această narațiune în decembrie 2023, susținând că Ucraina are «dispute teritoriale» istorice cu Polonia, România și Ungaria, dar că și-ar putea menține «suveranitatea» dacă întreaga țară ar fi compusă din granițele regiunii Lviv. Cadrul ultranaționalist rusesc al conceptului Lumea rusă (Russkiy Mir) pare să fi căpătat tracțiune în rândul facțiunilor naționaliste europene, aplicat la propriile ideologii naționaliste și actorii ruși din spațiul informațional încearcă probabil să profite de această înclinație ideologică pentru a crea o prăpastie între Ucraina și vecinii săi europeni”, arată ISW.

Declarațiile lui Târziu, analizate de un prestigios think-tank american Foto: Facebook
Putin implică Belarus în următoarea mutare (sursa: RIA Novosti)
Internațional

Putin implică Belarus în următoarea mutare

Putin implică Belarus în următoarea mutare. Rusia prezintă semne potenţiale de atac asupra nordului Ucrainei dinspre Belarus, potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW). Armata ucraineană a comunicat, de asemenea, sâmbătă că Rusia şi-a mutat acolo o parte din batalioanele sale. Putin implică Belarus în următoarea mutare Experţii ISW au menţionat într-un raport publicat vineri seara că un astfel de atac încă este puţin probabil, dar că posibilul pericol trebuie luat în considerare serios. Înfiinţarea unui spital de campanie în Belarus a fost văzută ca un indiciu că Rusia ar putea ataca de acolo. "Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciţii de antrenament şi ar putea indica pregătirea pentru operaţiuni de luptă", a precizat ISW. Citește și: Putin, rupt total de realitatea din Ucraina: susține că „există progrese semnificative către demilitarizare” a țării invadate, deși Kievul are acum cele mai moderne dotări de război "Apariţia spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observaţi înainte ca Rusia să înceapă invazia sa la scară largă", continuă ISW. În Belarus, preşedintele Alexander Lukaşenko, care este dependent politic şi financiar de Moscova, şi-a pus la dispoziţie bazele militare pentru atacuri împotriva Ucrainei. Ucraina consideră că Belarusul este o parte care contribuie la război. Liderul belarus a sosit sâmbătă la Moscova, iar Lukaşenko şi Putin se vor întâlni din nou pe 26 şi 27 decembrie pentru un summit informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI). Diversiune? Institutul american consideră că este posibil ca desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus să fie o tactică de diversiune pentru a distrage atenţia forţelor ucrainene de la apărarea lor în Donbas. Rusia ar putea apoi să înceapă o ofensivă în regiunea Lugansk din estul Ucrainei sau în altă parte, au spus ei. Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Khirilo Budanov, a declarat, de asemenea, vineri, că activităţile Rusiei în Belarus ar putea fi parte a unei campanii de dezinformare. Ucraina este capabilă să îşi protejeze frontiera din nord, a spus el. Forţele armate ucrainene au, de asemenea, capacitatea de a reţine un număr mult mai mare de atacatori ruşi în oraşul Bahmut din Donbas, cel mai puternic contestat în prezent, a declarat Budanov.

Rusia n-a învățat mai nimic din înfrângerile anterioare Foto: Twitter
Eveniment

Rusia n-a învățat mai nimic din înfrângerile anterioare

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie, în analiza sa zilnică, că Rusia n-a învățat mai nimic din înfrângerile anterioare și continuă să facă aceleași greșeli la Bakhmut, principala scenă de luptă din Ucraina, în aceste zile. Foto: Twitter Rusia n-a învățat mai nimic din înfrângerile anterioare „Eforturile rusești în jurul lui Bakhmut indică faptul că forțele ruse nu au reușit în mod fundamental să învețe din campaniile anterioare, cu victime mari, concentrate pe obiective cu o semnificație operațională sau strategică limitată. De la sfârșitul lunii mai, forțele ruse și-au risipit în mod continuu puterea de luptă în așezările mici din jurul Bakhmut. În șase luni, și-au asigurat doar câștiguri de ordinul a câțiva kilometri. După cum a observat anterior ISW, eforturile Rusiei de a avansa spre Bakhmut au dus la uzura continuă a forței de luptă și a echipamentelor ruse, blocând trupele timp de săptămâni și luni în jurul unor obiective nesemnificative”, explică ISW. These photos from the trenches near Bakhmut reveal a lot. They give the struggle for Bakhmut scope, perspective, smell, cold, mud, dirt, and blood. It’s also about the unbelievable efforts of Ukrainian defenders. Photo Viktor Borinets#StandWithUkraine pic.twitter.com/qRD8BHIGqx— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) November 27, 2022 În plus, institutul apreciază că chiar dacă Bakhmut va pica, localitatea nu are vreo importanță strategică. Ukrainian soldiers ??Keep giving Ukraine ammo/tanks/drones/HIMARS/body armour, these guys will do the job and destroy ruzZia. No ride, more ammo = less ruzZians#lviv #bakhmut pic.twitter.com/fZKQk1Nr0J— TheLvivJournal (@LvivJournal) November 30, 2022 „Chiar dacă trupele ruse continuă să avanseze spre și în interiorul localității Bakhmut și chiar dacă forțează o retragere controlată a Ucrainei din oraș (cum a fost cazul în Lysychansk), Bakhmut le oferă puține beneficii operaționale. Costurile asociate cu șase luni de luptă brutală și bazată pe uzură depășesc cu mult orice avantaj operațional pe care rușii îl pot obține din ocuparea Bakhmut. Ofensivele rusești în jurul lui Bakhmut, pe de altă parte, consumă o proporție semnificativă din puterea de luptă disponibilă a Rusiei, facilitând potențialele contraofensivele ucrainene în alte părți”, mai arată acest institut. Pe de altă parte, chiar influencerii ucraineni de pe rețelele sociale arată că și forțele Kievului au pierderi serioase în luptele din jurul acestui oraș. Citește și: ANALIZĂ Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii au obiceiul să tragă după ținte false și să se omoare între ei – Royal United Services Institute

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră