duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: istorie

4 articole
Eveniment

"Detectoriștii" români dezgroapă istoria la propriu

"Detectoriștii" români dezgroapă istoria la propriu. Au un detector de metale și unelte de săpat. "Detectoriștii" români dezgroapă istoria la propriu Sunt deţinătorii detectoarelor de metale din Iaşi, care au scos la suprafaţă artefacte nepreţuite şi fascinante: de la nasturi de argint realizaţi manual, monede romane şi medievale până la un colier germanic din bronz. Acesta din urmă are o vechime de aproape 3.000 de ani, a fost descoperit în comuna Miroslava şi acum face înconjurul lumii. Citește și: DOCUMENT Pandele a mințit: Direcția de Asistență Socială Voluntari a făcut anchetă socială la unul din azilurile groazei. Direcția e în subordinea primarului, care știa de centre Însă cei care cutreieră în lung şi-n lat dealurile şi pădurile din Iaşi şi din ţară înarmaţi cu detectoare de metale spun că nu este despre comori şi descoperiri: este mai degrabă un hobby care îi ajută să se conecteze cu natura şi să petreacă timpul în aer liber. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Detectoriștii" români dezgroapă istoria la propriu (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Bătălia de la Donbas va rămâne în istorie (sursa: Facebook/VolodimirZelenski)
Eveniment

Bătălia de la Donbas va rămâne în istorie

Bătălia de la Donbas va rămâne în istorie. Bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei "va rămâne cu siguranță în istoria militară ca fiind una dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Aceasta vine după ce oficialii militari ucraineni au declarat mai devreme în cursul zilei că trupele lor au fost împinse înapoi din centrul orașului Severodonețk, care, împreună cu orașul său geamăn Lîsîchansk, se află în centrul bătăliei actuale pentru ceea ce se află încă sub control ucrainean în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, Donbas. Bătălia de la Donbas va rămâne în istorie De asemenea, oficialii au declarat că trei poduri cheie care leagă Severodonetsk de Lysychansk sunt acum impracticabile pentru vehicule, ceea ce înseamnă că rutele de aprovizionare și evacuările prin aceste rute sunt imposibile. Citește și: Putin nu doar că împiedică exporturile ucrainene de cereale pe mare, dar a și furat de la țara invadată, cu tancurile și rachetele, peste un sfert din terenurile agricole Zelenski a declarat că ucrainenii se confruntă cu "avantajul semnificativ al rușilor în ceea ce privește cantitatea de echipament și, în special - sistemele de artilerie". "Prețul acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este pur și simplu înfricoșător. Și atragem zilnic atenția partenerilor noștri asupra faptului că doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru și, în cele din urmă, sfârșitul torturii rusești din Donbasul ucrainean", a adăugat el.Zelenski a declarat că un băiat a fost ucis luni de un bombardament rusesc în bătălia pentru Lîsîchansk, potrivit CNN. "Asta este: un băiat de șase ani de pe strada Moskovska este, după cum s-a dovedit, și un inamic periculos pentru Federația Rusă", a spus el.

30 de ani din istoria Iaşiului dispăruţi fără urmă (sursa> ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

30 de ani din istoria Iaşiului, dispăruţi fără urmă

30 de ani din istoria Iaşiului, dispăruţi fără urmă. Serviciile secrete pun mâna serios la dispariţia istoriei României şi a Iaşului de după 1989. „Nu vom putea citi documentele de la Mineriade, au fost distruse”, dă un exemplu elocvent profesorul Cătălin Botoşineanu, fost director al Arhivelor Naţionale din Iaşi. 30 de ani din istoria Iaşiului, dispăruţi fără urmă Practic, spune acesta, instituţiile s-au prevalat de modificările legislative din 2002 şi orice fel de documente care conţineau hârtii cu ştampila "Secret", unele chiar dinainte de 1989, au fost distruse pentru că erau confidenţiale. Citește și: Armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, potrivit lui Avril Haines, șefa Comunității de Informații a Statelor Unite Scopul: cercetătorii să nu dea peste numele unor ofiţeri acoperiţi. Presiunea cea mai mare pe distrugerea documentelor vine de la SRI şi de la "Doi şi-un sfert", serviciul secret al MAI. "Nu mai avem nimic de la vizita lui Mitterand sau Papei Francisc la Iaşi. Au venit, s-au uitat, le-au luat şi le-au distrus", a explicat fostul director. Se mai poate face ceva? Continuarea, în Ziarul de Iași.

Lungmetrajul CODA a scris istorie la premiile Oscar (sursa: Reuters.com)
Internațional

Lungmetrajul "CODA" a scris istorie la premiile Oscar

Lungmetrajul "CODA" a scris istorie la premiile Oscar. "CODA" a scris istorie duminică seară la cea de-a 94-a gală a premiilor Oscar. Triumful „CODA”, remake al filmului francez „La Famille Bélier”, a fost distribuit pe platforma de streaming Apple TV+, scrie Agerpres. Lungmetrajul "CODA" a scris istorie la premiile Oscar Încercând să recucerească audienţa şi cinefilii care au lipsit de mai mulţi ani, cea de-a 94-a ediţie a premiilor Oscar a scris istorie mai presus de propriile aşteptări. Citește și: Manipulare de manual a oligarhului Deripaska, care are afaceri și în România: „O mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile”. Deripaska, prieten cu Putin, sancționat Această victorie reprezintă o ilustrare perfectă a schimbării majore care s-a produs în ultimii ani în industria de la Hollywood, o schimbare a felului în care filmele sunt produse şi distribuite şi care a fost accelerată de pandemia de COVID-19. https://www.youtube.com/watch?v=0pmfrE1YL4I&feature=emb_imp_woyt&ab_channel=AppleTV Într-o perioadă în care industria cinematografică se află sub presiune pentru a-şi lărgi adresabilitatea şi pentru a prezenta mai multe poveşti despre persoane de culoare şi persoane din minorităţi subreprezentate, victoria repurtată de filmul "CODA" reprezintă din multe puncte de vedere o veritabilă depăşire a barierelor. Acest film, care spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de surditate, a fost lăudat pentru descrierea plină de sensibilitate pe care a făcut-o comunităţii persoanelor cu dizabilităţi şi pentru folosirea unor actori surzi. Lungmetrajul "CODA" s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: "cel mai bun film", "cel mai bun actor în rol secundar" (Troy Kotsur) şi "cel mai bun scenariu adaptat" (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră