sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: istanbul

5 articole
Politică

Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate

Suveranistul PSD Victor Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul: în 2022, el a cumpărat un apartament de 80 de metri pătrați în Dubai. Locuința din Istanbul are 200 de metri pătrați. Citește și: Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției În plus, fostul premier a rămas cu un apartament de 95 mp în București, deși din declarațiile de avere depuse în octombrie 2024 și ianuarie 2025 reiese că s-a separat de Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit în 2008 la Ambasada României la Beijing. Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate În anul 2020, în cadrul unei emisiuni, Victor Ponta a anunțat că are trei copii și nu doi, așa cum se știa inițial. Acesta a precizat că el, împreună cu soția sa, Daciana Sârbu, au înfiat o fetiță, pe nume Maria. De altfel, mai multe publicații au remarcat că Ponta nu mai poartă verighetă. În declarația de avere depusă după ce a fost ales deputat, în ianuarie 2025, fostul premier consemnează ceasuri în valoare de 20.000 de euro achiziționate în perioada 2023-2024. Cu toate că și-a cumpărat apartament în Dubai, a divorțat și are ceasuri de 20.000 de euro, Victor Ponta a găsit 190.000 de lei ca să împrumute PSD. În conturi bancare el deține aproximativ 130.000 de euro, în total. Singurele sale venituri pentru anul fiscal 2023 au fost un salariu anual, net, de peste 240.000 de lei de la Camera de Comerț și Industrie a României și 19.295 de lei, salariu, de la firma sa VP Project Advisers. În declarația de avere din octombrie apăreau dividende de aproape 750.000 de lei de la firmă și 100.000 de lei venituri din chirii.

Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate Foto: PSNews
Ponta și-a cumpărat apartament la Istanbul Foto: BZI
Politică

Ponta și-a cumpărat apartament la Istanbul

Victor Ponta și-a cumpărat un apartament mare la Istanbul, de 200 metri pătrați, și câștigă enorm din „consultanță”: firma sa, VP Projects Advisers, i-a adus dividende de 749.475 de lei în anul fiscal 2023. Fostul premier este consilier onorific al premierului Ciolacu pe probleme de comerț exterior. Citește și: GALERIE FOTO Cine este sexy-coafeza care l-a însoțit pe Grindeanu în deplasările din Franța sponsorizate de Nordis pentru familia Ciolacu și Sorina Docuz Site-ul Captura a scris, în 2023, că el oferă consultanță unor firme din Turcia și China, ceea ce ar putea genera un conflict de interese cu statutul său de consilier onorific. Ponta și-a cumpărat apartament la Istanbul Ponta a fost și consilier al președintelui Serbiei, Aleksandr Vucic, și a recunoscut că are cetățenie sârbă. Acum, fostul premier candidează pentru PSD la un post de deputat, în județul Dâmbovița. Interesant este că din declarația sa de avere a dispărut orice mențiune la Daciana Sârbu, a doua sa soție. Puterea scria, în septembrie, că Ponta s-a seaparat de aceasta. Ea nu apare nici măcar co-proprietar al apartamentului pe care Ponta îl are în București. Nici cei trei copii ai familiei nu mai apar în declarația de avere, deși ar fi trebuit să fie menționați dacă sunt minori și primesc alocație de la stat. Ponta a avut, în anul fiscal 2023, un salariu de la firma sa - 45.437 de lei, net, anual - și unul de la Camera de Comerț și Industrie, de 80.000 lei, net, anual.

Alegeri locale foarte importante în Turcia (sursa: Facebook/Ekrem İmamoğlu)
Internațional

Alegeri locale foarte importante în Turcia

Alegeri locale foarte importante în Turcia. Birourile de vot s-au deschis duminică la ora locală 07:00 (04:00 GMT) în estul țării în cadrul alegerilor municipale ce sunt organizate în cele 81 de provincii ale ţării. Alegeri locale foarte importante în Turcia Atenţia este concentrată mai ales pe Istanbul, unde 49 de candidaţi îşi dispută funcţia de primar şi unde se anticipează o cursă strânsă între actualul edil Ekrem Imamoglu, reprezentantul Partidului Republican al Poporului (CHP), şi candidatul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea islamistă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Murat Kurum. Citește și: Rusia a plătit europarlamentari din Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria prin intermediul website-ului „Vocea Europei”, potrivit serviciilor de informații cehești Prin victoria sa în municipalele din 2019, Ekrem İmamoğlu a reuşit să pună capăt unei perioada de 25 de ani în care AKP condusese metropola de pe malurile Bosforului. Atunci când candidatul AKP a pierdut alegerile din 2019 la o mică diferenţă, guvernul turc a decis să anuleze votul. La repetarea scrutinului, Imamoglu a obţinut victoria cu o diferenţă şi mai mare, Erdogan suferind astfel cea mai grea înfrângere de până acum din cariera sa politică. Dosarul insultelor aduse autorităţii electorale O nouă victorie, în alegerile municipale ce au loc duminică, l-ar propulsa pe Ekrem İmamoğlu (53 de ani) drept principal rival al lui Recep Tayyip Erdogan la viitorul scrutin prezidenţial din Turcia, prevăzut pentru 2028. În 1994, Erdogan a fost ales primar al metropolei Istanbul, după care în 2003 el a devenit premier şi în 2014 preşedinte al Turciei. Ekrem İmamoğlu a fost condamnat, în primă instanţă, pentru insulte aduse autorităţii electorale în 2022. Dacă verdictul devine definitiv, el nu va mai putea să deţină vreo funcţie politică.

Atentat devastator la Istanbul, morți, răniți (sursa: captură video Twitter)
Internațional

Atentat devastator la Istanbul, morți, răniți

Atentat devastator la Istanbul, morți, răniți. Cel puţin șase persoane au fost ucise şi 58 rănite într-o explozie puternică ce a avut loc duminică după-amiază pe artera comercială foarte frecventată Istiqlal din centrul metropolei turce Istanbul, relatează presa locală. Atentat devastator la Istanbul, morți, răniți După ce guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, anunţase un prim bilanţ de patru morţi şi 38 de răniţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a precizat într-o intervenţie televizată că cel puţin șase persoane au fost ucise şi 58 rănite în urma acestui "atentat ticălos". "Autorii acestui atentat vor fi demascaţi. Populaţia noastră să fie sigură că autorii vor fi pedepsiţi", a adăugat preşedintele turc. Explozia a survenit la puţin timp după ora locală 16:00 (13:00 GMT), când artera pietonală Istiqlal era destul de aglomerată. Această arteră comercială situată în apropierea Pieţei Taksim este de obicei frecventată şi de turişti străini. Explozie foarte puternică Posturile turce de televiziune au arătat iniţial o mobilizare de ambulanţe şi a poliţiei la locul exploziei, precum şi imagini cu răniţi. Între timp, Înaltul consiliu al audiovizualului turc a interzis televiziunilor să mai difuzeze imagini de la faţa locului. Alte imagini, postate de martori pe reţelele de socializare, arată un mare crater la locul deflagraţiei şi victime căzute la pământ. Citește și: Rușii se retrag și din Nova Kahovka, orașul în care se află un baraj enorm pe Nipru, semn că se pregătesc să-l arunce în aer. Zone extinse din Herson pot fi inundate Potrivit unui reporter local colaborator al AFP, poliţia a izolat zona exploziei şi există teama că ar putea surveni o a doua deflagraţie. "Oamenii alergau panicaţi. Era un zgomot enorm. Şi fum negru. Explozia a fost atât de puternică, aproape asurzitoare", spune un martor. Artera Itstiqlal a mai fost afectată de explozii, în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe oraşe ale Turciei. Revendicate o parte din ele de gruparea jihadistă Statul Islamic, acele atacuri s-au soldat cu aproape 500 de morţi şi circa 2.000 de răniţi.

Rușii, cu generali GRU la negocieri (sursa: kyivindependent.com)
Internațional

Rușii, cu generali GRU la negocieri

Rușii, cu generali GRU la negocieri. Directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev, a declarat marţi că cel puţin doi din cei cinci membri ai delegaţiei ruse la negocierile de săptămâna trecută de la Istanbul privind deschiderea unor coridoare pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia în porturile Ucrainei de la Marea Neagră erau înalţi ofiţeri ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), relatează agenţia de presă Ukrinform. Rușii, cu generali GRU la negocieri Jurnaliştii Bellingcat l-au identificat pe unul dintre ei ca fiind generalul GRU, Vladimir Alekseev, care supervizează companiile militare private, a indicat Grozev într-o postare pe Twitter. "Este generalul GRU, Vladimir Alekseev, cu numele de cod . El figurează pe lista cu sancţiuni (americane) pentru atacurile cibernetice asupra serverelor DNC (Comitetul Naţional al Partidului Democrat); în prezent supervizează activitatea companiilor militare private care ucid mii de oameni în Ucraina. În iulie 2014, el supraveghea coloane ale unei astfel de companii care escortau lansatoare Buk transferate ilegal din Rusia în Ucraina", menţionează Grozev. De altfel, cu un astfel de lansator a fost doborât avionul MH17 al Malaysian Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, iar Bellingcat i-a identificat pe soldaţii ruşi care s-au aflat în spatele acestei tragedii soldate cu 298 de morţi. Alekseev, implicat în atacurile cu Noviciok Generalul Alekseev a fost văzut cu câteva zile în urmă la Istanbul ca reprezentant al Rusiei la negocierile mediate de Turcia privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, indică directorul Bellingcat, potrivit căruia din delegaţia rusă făceau parte cel puţin doi ofiţeri GRU dintr-un total de cinci responsabili. Citește și: Putin a ieșit din bârlog pentru prima oară de la declanșarea invaziei asupra Ucrainei. Vizită extrem de importantă la Teheran Conform tabloidului britanic The Sun, general-locotenentul rus de origine ucraineană Vladimir Alekseev i-ar fi supervizat pe ofiţerii GRU suspectaţi de Londra de otrăvirea cu agent neurotoxic de tip Noviciok a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în Anglia în 2018. Negocierile de la Istanbul La 13 iulie, la Istanbul, a avut loc o reuniune a delegaţiilor militare ale ministerelor apărării din Turcia, Ucraina şi Rusia, la care au participat şi responsabili ONU, în cursul căreia s-a convenit asupra înfiinţării unui centru pentru exportul de cereale ucrainene, notează Ukrinform. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat luni că o nouă întâlnire ar putea avea loc în această săptămână, potrivit agenţiei de presă citate. Bellingcat - platformă de investigaţii jurnalistice îndeosebi privind zonele de conflict, infracţiunile (în special politice) şi încălcările drepturilor omului în diverse părţi ale lumii - a fost interzisă vineri în Rusia, care a calificat-o drept o ameninţare pentru securitatea sa.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră