duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: IRIS-T

3 articole
Internațional

Rachetele rusești nu mai pot lovi

Rachetele rusești nu mai pot lovi. Ucraina a primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T livrat de Germania, a anunţat ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un mesaj difuzat marţi seara pe Twitter. În Ucraina "a început o nouă eră a apărării antiaeriene", a salutat ministrul. Sistemele "Iris-T din Germania au sosit deja. Vin şi NASAMS americane", a adăugat responsabilul ucrainean. Rachetele rusești nu mai pot lovi "Nu e decât începutul", a continuat acesta, "şi avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul", a scris Reznikov. În iunie, cancelarul german Olaf Scholz a promis Kievului livrarea de sisteme Iris-T capabile, potrivit lui, să apere de raiduri aeriene un oraş mare. Luni, în timp ce asupra Ucrainei se abătea o ploaie de rachete ruseşti, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a asigurat că primul din aceste echipamente va fi furnizat Kievului "în următoarele zile" şi alte trei anul viitor, aminteşte AFP. Citește și: Nivelul de tensiune între Rusia și Occident, la un nivel critic: NATO a considerat că e nevoie să anunțe că va răspunde „unit și ferm” la un atac împotriva infrastructurii Alianței Armata germană deţine la rândul său rachete de tip Iris-T, dar nu şi sistemul sol-aer complet. Rachetele sunt lansate din avioane Tornado sau Eurofighter. SUA au promis în ce le priveşte Ucrainei sistemele de rachete sol-aer NASAMS, două urmând să fie livrate în săptămânile sau lunile următoare şi alte şase în cadrul unui ajutor pe termen mai lung. Sistemul este fabricat de grupul american Raytheon şi cel norvegian Kongsberg. Noile echipamente și costurile exorbitante ale rachetelor rusești fac aproape imposibil ca Putin să poată continua atacurile masive asupra Ucrainei.

Rachetele rusești nu mai pot lovi (sursa: Twitter/Oleksii Reznikov)
Iris-T, cel mai bun sistem antiaerian, a ajuns în Ucraina Foto: defence Express Ukraine
Eveniment

Iris-T, sistem antiaerian, a ajuns în Ucraina

Iris-T, probabil cel mai bun sistem antiaerian din lume, a ajuns în Ucraina. Der Spiegel scrie că sistemul, produs în Germania, a fost predat, azi, trupelor Kievului, livrarea fiind accelerată după bombardamentele rusești de luni dimineața. Potrivit acestei publicații, Iris-T ar fi trebuit să ajungă în Ucraina abia în noiembrie. Iris-T, cel mai bun sistem antiaerian, a ajuns în Ucraina „După recentele lovituri cu rachete și drone rusești, Ucraina nu are nevoie de nimic altceva decât de sisteme de apărare aeriană. Germania și America livrează. Dar minuni nu se pot petrece”, arată Frankfurter Allgemeine Zeitung. Breaking: Germany has provided to Ukraine the first air defence system Iris-T. It’s considered to be the best in the world— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) October 11, 2022 Germania va transfera în Ucraina patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T, care nu sunt în serviciul Bundeswehr, în loc de unul, după cum se afirmase anterior. Însă trei sisteme sunt încă pe linia de producție. Grafica: Defence Express Ukraine „Până acum, apărarea antiaeriană a Ucrainei a constat în esență dintr-un amestec de sisteme occidentale pentru distanțe scurte și sisteme sovietice pentru distanțe mai lungi. Nu se știe câte dintre acestea sunt încă folosite după șapte luni de ostilități. Prima categorie include în principal rachete lansate de pe umăr. Cea din urmă include sisteme precum S-300, despre care experții occidentali spun că a fost folosit până acum în principal pentru a proteja orașele. Altele, cum ar fi SA-11 Buk cu rază mai scurtă de acțiune, tind să fie găsite mai aproape de linia frontului, la fel ca și tancurile antiaeriene „Gepard” pe care Germania le-a furnizat Ucrainei”, explică Frankfurter Allgemeine Zeitung. Foto: The Times Doar o mică parte din teritoriul Ucrainei va fi protejat IRIS-T SLM este un sistem de apărare aeriană la sol dezvoltat de Diehl Defense pe un șasiu MAN SX 45 (8 x 8) și rachete ghidate IRIS-T cu rază scurtă de acțiune modificată. Raza de tragere verticală este de până la 40 de kilometri, înălțimea maximă la care pot acționa fiind de 20 de kilometri. Poate viza avioane, elicoptere, rachete de croazieră, artilerie cu reacție, drone, rachete antiradar și bombe. Un singur sistem costă 140 de milioane de euro. Ucraina este prima din țară din lume care va folosi Iris-T. Citește și: Vladimir Yevtușenkov, oligarhul lui Putin care produce dronele Orion folosite în Ucraina pentru a ucide civili, are afaceri profitabile în România, deși e sancționat de Occident Însă Frankfurter Allgemeine atrage atenția că protecția deplină a Ucrainei cu ajutorul lor este iluzorie. Ucraina este țara cea mai mare din Europa, suprafața ei este de 1,7 ori mai mare decât Germania. Chiar și protecția completă a tuturor centrelor urbane ar fi greu de realizat doar cu ajutorul unor astfel de sisteme.

Sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pentru Ucraina (sursa: slovoidilo.ua)
Internațional

Sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pentru Ucraina

Sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pentru Ucraina. Germania va trimite "cel mai modern sistem de apărare aeriană", IRIS-T, în Ucraina, a declarat miercuri cancelarul țării. "În următoarele săptămâni, vom furniza și alte arme, de exemplu, guvernul german a decis recent că vom furniza sistemul IRIS-T, cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are Germania", a declarat Olaf Scholz în timpul unui discurs în Parlamentul german. Sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pentru Ucraina "Acest lucru va permite Ucrainei să protejeze un întreg oraș de atacurile aeriene rusești", a spus el.Această evoluție survine în contextul în care înalți oficiali ai administrației americane au confirmat marți reporterilor că Statele Unite vor trimite sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, fabricate în SUA, ca parte a celui de-al 11-lea pachet de asistență pentru securitate acordat Ucrainei. Citește și: Va accepta Putin ca ONU să supervizeze o operațiune de deblocare a portului Odesa pentru a permite exportul cerealelor din Ucraina? Marele risc: un atac rusesc de pe mare Germania a refuzat inițial solicitărilor de a furniza armament Kievului, acceptând doar să ofere ajutor umanitar și echipamente medicale. Această abordare a fost în conformitate cu politica Germaniei, care durează de zeci de ani, de a nu furniza arme letale în zonele de criză, potrivit CNN. La sfârșitul lunii aprilie a avut loc o schimbare majoră, când Germania a fost de acord să livreze tancuri antiaeriene Ucrainei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră