sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: învestire

7 articole
Internațional

Trump, al 47-lea președinte al SUA

Trump, al 47-lea președinte al SUA. Donald Trump a depus jurământul luni, devenind cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în interiorul Capitoliului din Washington D.C., din cauza frigului extrem. Trump a folosit aceleași Biblii din 2017, cea personală și cea a președintelui Abraham Lincoln. Trump, al 47-lea președinte al SUA Potrivit imaginilor transmise de BBC, Trump a jurat să protejeze Constituția Statelor Unite, în fața judecătorului John Roberts, președintele Curții Supreme. Citește și: Apel DeFapt.ro către Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”: Nu ne mai trimiteți bani, îi vom refuza de fiecare dată Una dintre Biblii a fost ținută de Melania Trump. Ceremonia a fost marcată de tradiții precum salva de tun și imnul prezidențial „Hail to the Chief”. Invitați la eveniment În cadrul evenimentului, 750 de persoane au asistat la ceremonie în rotonda Capitoliului. Printre invitați s-au numărat lideri străini precum Nayib Bukele (El Salvador), Daniel Noboa (Ecuador), Javier Milei (Argentina) și opozantul venezuelean Edmundo Gonzalez Urrutia. De asemenea, Elon Musk a fost prezent ca aliat apropiat al lui Trump. „Epoca de aur a Americii începe acum” Trump a declarat că preluarea mandatului său marchează sfârșitul declinului Americii și un nou început pentru prosperitate și securitate. El a subliniat prioritățile administrației sale, inclusiv restabilirea suveranității și justiției. Canalul Panama și Golful Mexicului Trump a anunțat că va „prelua din nou” controlul Canalului Panama, afirmând că spiritul tratatului a fost încălcat. De asemenea, a promis redenumirea Golfului Mexicului în „Golful Americii”. Retragerea din Acordul de la Paris și explorări spațiale Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris și o „urgență energetică națională”, promițând stimularea producției de petrol și eliminarea subvențiilor pentru vehicule electrice. De asemenea, a declarat că SUA vor trimite astronauți pe Marte și vor „înfige” drapelul american pe planetă, reafirmând ambițiile naționale de explorare spațială. Două genuri și politica de migrație Trump a anunțat că politica oficială a SUA va recunoaște doar două genuri, masculin și feminin. În ceea ce privește migrația, a promis declararea cartelurilor mexicane drept organizații teroriste și reinstaurarea politicilor stricte la granița cu Mexicul. Încheind discursul, Trump a promis că țara va deveni „mai mare, mai puternică și mai excepțională ca niciodată”.

Trump, al 47-lea președinte al SUA (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Simion, invitat la învestirea lui Trump (sursa: Facebook/Mihail Neamțu)
Eveniment

Simion, invitat la învestirea lui Trump

Simion, invitat la învestirea lui Trump. Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, participă la evenimentele dedicate învestirii președintelui Donald Trump în Statele Unite ale Americii. Potrivit unui comunicat al AUR, Simion a fost invitat în calitate de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și lider al AUR. Simion, invitat la învestirea lui Trump Potrivit unui comunicat al AUR, Simion a fost invitat în calitate de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și lider al AUR. Citește și: ANALIZĂ Redistribuie propaganda Moscovei, vor naționalizări și alungarea investitorilor străini, dar se declară fanii lui Trump: Georgescu, Simion, Ponta În comunicat este subliniat faptul că informațiile despre sume de bani plătite pentru participarea la aceste evenimente sunt false și reprezintă dezinformări propagate de unele trusturi de presă. „George Simion a fost invitat în calitate oficială, fără implicarea unor costuri financiare din partea partidului,” precizează sursa citată. Participarea la "Official Hispanic Inaugural Ball" Pe 18 ianuarie, George Simion a fost prezent la "Official Hispanic Inaugural Ball", un eveniment important organizat în cadrul ceremoniei de învestire. Potrivit comunicatului AUR, participarea sa evidențiază relațiile internaționale pe care liderul partidului le dezvoltă în contextul funcției de vicepreședinte ECR. Vicepreședinția ECR Recent, George Simion a fost ales, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Alegerea a avut loc la Bruxelles, în cadrul unui congres organizat de această formațiune politică europeană, consolidând astfel poziția sa pe scena politică internațională.

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei. Luni, Donald Trump depune jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite, marcând una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din istoria Americii. Ceremonia din 20 ianuarie include tradiționalele evenimente formale și o serie de decizii executive care vor fi semnate în prima zi de mandat. Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei BBC a trecut în revistă detaliile privind ceremonia de învestire a președintelui SUA. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Jurământul va fi depus în Rotonda Capitoliului, la ora 12:00 ET (19:00 ora României), în prezența șefului Curții Supreme, John Roberts. Schimbarea locului, de pe treptele Capitoliului în interior, a fost determinată de frigul intens. După ceremonie, Trump va rosti un discurs înălțător și unificator, conform declarațiilor sale, urmat de o paradă în Capital One Arena. Invitați la eveniment Trump a invitat mai mulți lideri străini, o abatere de la tradiție. Printre aceștia se numără: Javier Milei, președintele Argentinei și susținător al lui Trump. Giorgia Meloni, premierul Italiei. Vicepreședintele chinez Han Zheng, care îl reprezintă pe președintele Xi Jinping. Președintele în exercițiu, Joe Biden, și fostul președinte Barack Obama vor fi prezenți, dar Michelle Obama va lipsi. Alte personalități marcante, precum Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, vor asista la ceremonie. Măsuri de securitate Evenimentul beneficiază de măsuri de securitate stricte. Un gard de 48 km împrejmuiește zona centrală. 25.000 de agenți de ordine și bariere de beton blochează accesul vehiculelor. Prima zi de mandat: ordine executive și decizii majore Trump pregătește o avalanșă de ordine executive pentru prima zi, care includ măsuri de securitate la frontieră. Legat de acesta, se prevede reluarea construcției zidului dintre SUA și Mexic. De asemenea sunt așteptate decizii privind creșterea producției de petrol și gaze, dar și grațieri pentru participanții la asediul Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Cine plătește pentru festivități? Ceremonia este finanțată de Comisia de Învestire a lui Trump, cu donații semnificative de la companii și personalități de top, inclusiv Amazon, Meta, Apple și OpenAI. Doar depunerea jurământului de la Capitoliu este acoperită din fonduri publice.

Securitate la nivel maxim în Washington (sursa: X/LW World News)
Internațional

Securitate la nivel maxim în Washington

Securitate la nivel maxim în Washington. Ceremonia de învestire a președintelui ales Donald Trump, programată pe 20 ianuarie, se desfășoară într-un context de securitate sporită. Un gard negru de 48 de kilometri, puncte de control de securitate și 25.000 de agenți de ordine pregătiți să gestioneze sute de mii de spectatori sunt măsurile luate pentru a proteja evenimentul. De asemenea, o mare parte din centrul Washingtonului, de la Casa Albă la Capitoliu, este închisă circulației. Teama unui „lup singuratic” Depunerea jurământului va avea loc în Rotonda Capitoliului, schimbare determinată de condițiile meteorologice și măsurile de securitate. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Ceremonia urmează unei campanii electorale tensionate, cu două tentative de atentat asupra lui Trump și alte incidente grave, inclusiv atacuri de Anul Nou care au zguduit națiunea. Autoritățile nu au identificat amenințări coordonate specifice, însă riscul unui „lup singuratic” rămâne cea mai mare preocupare. Incidentul din New Orleans și alte tentative recente au determinat FBI și Departamentul pentru Securitate Internă să avertizeze poliția din întreaga țară asupra unor posibile atacuri similare. Securitate la nivel maxim în Washington Potrivit CBS, gardul negru instalat, care măsoară 2 metri înălțime, este conceput să fie imposibil de escaladat, iar punctele de acces sunt protejate cu bariere de beton și alte obiecte grele. La securitate contribuie 7.800 de ofițeri ai Gărzii Naționale și 4.000 de polițiști din alte departamente. Multe străzi au fost blocate. Aceste măsuri fac din acest eveniment unul dintre cele mai securizate din istoria recentă a SUA. Orașul, între celebrare și proteste Pe lângă parada și mitingul de la Arena Capital One, Washingtonul se pregătește pentru manifestații ale oponenților și susținătorilor lui Trump. Orașul este plin de activitate, cu peste 70% din cele 34.500 de camere de hotel rezervate, conform Destination DC. Ceremonia de învestire a lui Trump din 2017 a avut un grad de ocupare a hotelurilor de 95%, în timp ce inaugurarea din 2013 a lui Barack Obama a atins un grad de 78%.

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump (sursa: freedomnews.tv)
Internațional

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump. Sâmbătă, mii de protestatari, în mare parte femei, s-au adunat la Washington pentru a-și exprima nemulțumirea față de învestirea președintelui ales Donald Trump. Evenimentul, organizat sub numele de "People's March", a atras participanți care au militat pentru egalitatea de gen, autonomia corporală și alte cauze sociale. Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump Potrivit Fox News, în Franklin Park, unul dintre cele trei puncte de adunare, protestatarii s-au adunat în ciuda vremii ploioase, scandând mesaje pentru drepturile femeilor. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia Alte grupuri s-au întâlnit în parcurile din apropierea Casei Albe, concentrându-se pe teme precum democrația, imigrația și problemele locale. Marșul a culminat la Lincoln Memorial, simbol al luptei pentru drepturi egale. Pălării roz și mesaje puternice Într-un gest simbolic, multe participante au purtat pălării roz, la fel ca în protestul similar din 2017, când Donald Trump a fost investit pentru prima dată. Mesajele afișate includeau sloganuri precum „Feministele împotriva fasciștilor” și „Oamenii mai presus de politică”. Vânzătorii au oferit insigne cu #MeToo și steaguri personalizate, adăugând un element vizual distinct evenimentului. Participare mai redusă față de 2017 Numărul participanților a fost semnificativ mai mic decât la marșul din 2017, care a atras zeci de mii de persoane. Reducerea numărului de participanți a fost pusă pe seama diviziunilor din mișcarea feministă după alegerile prezidențiale în care Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris. Mobilizare pentru drepturi fundamentale Protestatarii s-au organizat în jurul unor teme diverse, incluzând egalitatea de gen, drepturile imigranților și democrația. Prezența mașinilor de poliție cu sirenele pornite a fost constantă, asigurând monitorizarea evenimentului și menținerea ordinii publice.

Învestirea lui Trump: Orbán Viktor, absent (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Internațional

Învestirea lui Trump: Orbán Viktor, absent

Învestirea lui Trump: Orbán Viktor, absent. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că nu va participa la ceremonia de învestire a aliatului său ideologic, președintele american Donald Trump. Învestirea lui Trump: Orbán Viktor, absent Decizia este motivată de chestiuni de agendă, a declarat purtătorul său de cuvânt, Bertalan Havasi, pentru publicația ungară Telex. Citește și: Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară” În loc să fie prezent la Washington, Viktor Orban va rămâne la Budapesta, unde va prezenta rezultatele președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, deținută de Ungaria în a doua jumătate a anului 2024. Deocamdată, nu s-a confirmat dacă Ungaria va fi reprezentată la ceremonia de învestire de vreun emisar oficial. O relație ideologică Absența premierului ungar de la acest eveniment este remarcabilă, având în vedere relația sa apropiată cu Donald Trump. Viktor Orban a fost primul lider european care, în 2016, și-a exprimat sprijinul pentru candidatul republican la alegerile prezidențiale. Cei doi lideri împărtășesc viziuni naționaliste și o poziție fermă împotriva imigrației. De altfel, sloganul "Make Europe Great Again" al președinției ungare a Consiliului UE a fost inspirat de retorica lui Trump. Donald Trump l-a descris pe Orban drept un lider "puternic" și "respectat", în timp ce Orban l-a considerat pe Trump un aliat de încredere și singurul lider capabil să aplaneze conflictul din Ucraina. Poziționarea lui Orban în UE Viktor Orban este considerat cel mai apropiat aliat al Kremlinului din Uniunea Europeană. Premierul ungar a fost criticat frecvent pentru erodarea statului de drept și restricționarea drepturilor LGBTI în Ungaria. A fost criticată să apropierea de Rusia și refuzul de a sprijini militar Ucraina în războiul cu Moscova. O altă declarație controversată a fost aceea conform cărora războiul din Ucraina "nu ar fi avut loc" dacă Donald Trump s-ar fi aflat la conducerea SUA.

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu. Maia Sandu a fost învestită marți în funcția de președinte al Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la Palatul Republicii din Chișinău. Este cel de-al doilea mandat al Maiei Sandu, prima femeie care ocupă această funcție și primul președinte ales prin vot direct care reușește să obțină două mandate consecutive. Ceremonia de învestire a Maiei Sandu Evenimentul a avut loc în prezența Parlamentului și a Curții Constituționale, fiind deschis de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj După intonarea imnului de stat, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a citit hotărârea privind validarea alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a depus jurământul cu mâna pe Constituție, declarând: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.” După acest moment, Curtea Constituțională a confirmat oficial intrarea în exercițiul mandatului prezidențial. Primul președinte cu două mandate consecutive Maia Sandu este cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova și prima femeie care deține această funcție. Obținerea celui de-al doilea mandat reprezintă o premieră pentru țară, întrucât Maia Sandu este primul președinte ales prin vot direct care reușește această performanță. Cadru constituțional: jurământul și durata mandatului Conform Constituției Republicii Moldova, jurământul prezidențial se depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile de la data alegerilor. Mandatul prezidențial are o durată de patru ani și începe oficial din ziua depunerii jurământului. Un nou început pentru Republica Moldova Investirea Maiei Sandu pentru un nou mandat reprezintă o etapă importantă în consolidarea democrației și a parcursului pro-european al Republicii Moldova. Evenimentul a subliniat angajamentul față de valorile democratice, respectarea Constituției și integritatea teritorială a țării. Mandatul proaspăt început vine cu așteptări mari din partea cetățenilor, iar Maia Sandu și-a exprimat, prin jurământ, determinarea de a continua să contribuie la propășirea Republicii Moldova.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră