sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: investigatie

11 articole
Eveniment

Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi

Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi. Investigația vizează posibile încălcări ale legislației concurențiale, inclusiv stabilirea unor onorarii minime pentru serviciile stomatologice. Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi Inspecțiile inopinate, desfășurate și la Iași, vizează suspiciuni privind restricționarea recrutării personalului între cabinetele stomatologice, ceea ce ar putea duce la împărțirea forței de muncă și impunerea unui salariu minim fix. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Aceste practici ar putea limita concurența în domeniu, afectând atât profesioniștii, cât și pacienții. Dacă se confirmă, măsurile colegiului ar putea bloca mobilitatea specialiștilor, împiedicându-i să obțină oferte mai bune în alte cabinete. Continuarea, în Ziarul de Iași

Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Oprirea investigației împotriva lui Donald Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Oprirea investigației împotriva lui Donald Trump

Oprirea investigației împotriva lui Donald Trump. Jack Smith, procurorul special care investiga tentativele ilegale ale fostului președinte Donald Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020, a anunțat recomandarea de încetare a urmăririlor penale. Decizia vine în contextul în care Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite. Oprirea investigației împotriva lui Donald Trump Smith a subliniat că această hotărâre se bazează pe o politică veche de peste cinci decenii a Departamentului de Justiție al SUA (DOJ), care prevede că un președinte în exercițiu nu poate fi urmărit penal. Citește și: Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului” „Deși cazul actual al unui candidat urmărit penal și apoi ales președinte este fără precedent, această politică se aplică situației de față”, a explicat procurorul special. Un caz fără precedent în istoria politică a SUA Situația lui Donald Trump este unică în istoria SUA: un candidat penal urmărit, care ulterior câștigă alegerile prezidențiale. Conform deliberărilor biroului procurorului special, aplicarea acestei politici a fost considerată cea mai potrivită soluție în contextul actual, consolidând statutul politic al lui Trump ca președinte ales. Impactul deciziei asupra justiției și politicii americane Recomandarea de încetare a urmăririlor penale împotriva lui Donald Trump reflectă nu doar respectarea tradițiilor instituționale, ci și o recalibrare a echilibrului dintre justiție și politică în SUA. Această decizie ar putea avea implicații semnificative asupra viitorului mandat al lui Trump și asupra modului în care vor fi tratate cazuri similare în viitor.

Șoșoacă, investigată pentru posibilă fraudă electorală (sursa: Facebook/Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial)
Eveniment

Șoșoacă, investigată pentru posibilă fraudă electorală

Șoșoacă, investigată pentru posibilă fraudă electorală. Polițiștii Capitalei efectuează verificări privind o posibilă încălcare a legii de către europarlamentarul Diana Șoșoacă, după ce aceasta s-ar fi filmat în cabina de votare, potrivit surselor judiciare Șoșoacă, investigată pentru posibilă fraudă electorală Conform unui comunicat emis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB), Secția 6 Poliție a fost sesizată în legătură cu o femeie, europarlamentar, care a realizat un clip video în interiorul cabinei de vot. Citește și: Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica "Astăzi, 24 noiembrie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 6 Poliţie au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie, europarlamentar, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare". Posibile consecințe legale Polițiștii investighează încălcarea normelor prevăzute de Legea nr. 370/2004, care interzice fotografierea sau filmarea buletinului de vot prin orice mijloace. În funcție de concluzii, vor fi dispuse măsurile legale necesare. Clipul live din cabina de vot Europarlamentarul a transmis un clip live pe pagina sa de Facebook, în care apare în cabina de vot cu un buletin de vot pe care a tăiat numele celorlalți candidați la alegerile prezidențiale. Rămâne de văzut ce decizie vor lua autoritățile cu privire la acest incident, care ar putea reprezenta o încălcare a normelor privind secretul votului și desfășurarea procesului electoral.

Georgia respinge investigația internațională privind alegerile (sursa: Facebook/Shalva Papuashvili)
Internațional

Georgia respinge investigația internațională privind alegerile

Georgia respinge investigația internațională privind alegerile. Autoritățile georgiene au respins solicitarea unei investigații internaționale pentru presupusele nereguli în alegerile parlamentare din 26 octombrie, contestate de opoziție. Georgia respinge investigația internațională privind alegerile Președintele parlamentului, Șalva Papuașvili, a declarat că o astfel de anchetă ar pune la îndoială suveranitatea Georgiei, sugerând că țara ar părea controlată din exterior dacă ar accepta o astfel de inițiativă. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Partidul Visul Georgian, condus de premierul Irakli Kobajidze și considerat pro-rus de opoziție, a obținut aproximativ 54% din voturi. Pe de altă parte, blocurile opoziției, care au obținut în total aproape 38%, susțin că rezultatele sunt viciate de fraude și cer fie o investigație internațională, fie organizarea de noi alegeri sub supravegherea unei „administrații internaționale”. Președinta Zurabișvili sprijină diaspora și acuză restricțiile impuse votului extern Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, a exprimat regretul că diaspora georgiană nu a avut o participare masivă la vot, spre deosebire de diaspora moldovenească. Ea a subliniat că Republica Moldova a beneficiat de votul din diaspora la alegerile prezidențiale, în timp ce doar 34.000 de georgieni din străinătate au reușit să voteze în alegerile parlamentare. Renumărarea manuală a voturilor și reacția autorităților Comisia Electorală a Georgiei a renumărat manual voturile în 366 de secții pentru a asigura transparența, în baza unei prevederi recente. În 91% dintre secții, rezultatele au rămas aceleași, iar în restul cazurilor au existat modificări „nesemnificative”, conform anunțului comisiei. Acuzațiile privind influența Rusiei și reacția Bruxellesului În campania electorală, premierul Kobajidze a susținut că opoziția pro-europeană ar putea implica Georgia într-un conflict cu Rusia dacă ar prelua puterea. Opoziția acuză Rusia de implicare în procesul electoral, acuzație respinsă de Moscova. Între timp, Bruxellesul și Washingtonul au solicitat investigarea neregulilor semnalate de observatorii internaționali, precizând că aderarea Georgiei la UE rămâne înghețată. Opoziția georgiană a convocat un nou protest în centrul capitalei Tbilisi, unde susținătorii acesteia se vor reuni pentru a manifesta împotriva guvernului și a partidului Visul Georgian, contestând rezultatul alegerilor și cerând o soluționare corectă a acuzațiilor de fraudă.

UE cere investigarea neregulilor alegerilor georgiene (sursa: Facebook/Nana Malashkhia)
Internațional

UE cere investigarea neregulilor alegerilor georgiene

UE cere investigarea neregulilor alegerilor georgiene. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut autorităților electorale din Georgia să investigheze „neregularitățile” din alegerile legislative câștigate de partidul pro-rus de guvernământ. Rezultatele au fost contestate de opoziția pro-europeană, iar Michel a subliniat necesitatea unei analize transparente și independente a acuzațiilor. UE cere investigarea neregulilor alegerilor georgiene Charles Michel a solicitat Comisiei Electorale Centrale și altor autorități să își asume responsabilitatea de a investiga prompt și corect toate neregulile raportate. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău El a evidențiat importanța unei abordări serioase în privința acestor acuzații, bazându-se pe evaluările preliminare ale observatorilor internaționali. Situația Georgiei în cadrul reuniunii UE Liderii Uniunii Europene vor discuta despre evoluția relațiilor cu Georgia în cadrul întâlnirii de la Budapesta, programată pentru începutul lunii viitoare. Charles Michel a subliniat că UE dorește angajamentul ferm al Georgiei pe calea integrării europene, un obiectiv pe care țara și l-a asumat în Constituție. Viitorul Georgiei în UE Uniunea Europeană a avertizat că șansele Georgiei de a adera vor depinde de corectitudinea alegerilor recente. Opoziția din Georgia susține că victoria partidului Visul Georgian apropie țara de Moscova și îndepărtează Georgia de parcursul său european, un drum pe care mulți cetățeni îl consideră crucial. Opoziția pro-europeană din Georgia refuză mandatele Primii 20 de candidați ai blocului de opoziție Coaliția pentru Schimbări au renunțat la mandate în Parlamentul Georgiei, protestând împotriva rezultatelor alegerilor recente. Opoziția acuză că acest partid este apropiat de Kremlin, contestând corectitudinea procesului electoral. Contestarea rezultatelor Lidera Coaliției pentru Schimbări, Nana Malashjia, a afirmat că rezultatele alegerilor au fost falsificate și că opoziția nu dorește să legitimeze un proces pe care îl consideră compromis. Cu 11,3% din voturi și 18 locuri obținute, Coaliția decide să renunțe la mandate ca semn de protest. Boicotul Mișcării Naționale Unite și blocul Unitate Partidul Mișcarea Națională Unită, parte a blocului de opoziție Unitate și fondat de fostul președinte Mihail Saakașvili, a anunțat, de asemenea, boicotarea Parlamentului. Lidera partidului, Tinatin Bokuceava, a subliniat că, în absența unei recunoașteri a rezultatelor, opoziția nu va participa la sesiunile parlamentare. Boicoturi și proteste precum în alegerile din 2020 Situația amintește de boicotul și protestele masive din 2020, când opoziția a refuzat să recunoască rezultatele și a organizat manifestații intense în fața Parlamentului, unele devenind violente. Opoziția continuă să conteste legitimitatea rezultatelor și acum. Reacția Visului Georgian și propunerea de excludere a opoziției Secretarul executiv al Visului Georgian, Mamuka Midnaradze, a sugerat că opoziția ar trebui să își retragă listele de la Comisia Electorală Centrală, pentru a permite un Parlament funcțional, fără „sabotaje”. După finalizarea numărării voturilor și anularea rezultatelor unei secții de votare din Marneuli din cauza neregulilor, Visul Georgian își menține majoritatea cu 53,92% din voturi. Restul blocurilor de opoziție au obținut împreună 37,78%, consolidând tensiunile în spațiul politic georgian.

Parlamentul are obligația să clarifice acuzațiile la adresa lui George Simion privind colaborarea cu fostul KGB Foto: Facebook
Politică

Să clarifice acuzațiile adresa Simion privind colaborarea cu KGB

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, face apel către Parlament, pe site-ul universității pe care o conduce: „Are obligația să clarifice acuzațiile la adresa lui George Simion privind colaborarea cu fostul KGB”. Solicitarea sa vine la câteva zile după ce presa a arătat că senatorul AUR Claudiu Târziu a propus dezmembrarea Ucrainei, România urmând să recupereze sudul Basarabiei, Bucovina de Nord și Ținutul Herței. Un lider extremist maghiar, Laszlo Toroczkai, a avut o solicitare asemănătoare: „Dacă acest război se termină cu pierderea statalităţii Ucrainei, pentru că şi acest lucru este în cărţi, atunci, ca singurul partid maghiar care adoptă această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia". Citește și: VIDEO Salariul uriaș al judecătorului filmat când băga bani în decolteul unei dansatoare. Fost „dispecer” la sistemul 112, el primește 33.600 lei doar pentru chirie „Să clarifice acuzațiile la adresa lui Simion privind colaborarea cu KGB” „De cel puțin 3-4 ani, George Simion vorbește și acționează după cum dictează Putin. Toate temele promovate de George Simion în România sunt în interesul Moscovei și în detrimentul țării noastre. Vedem și auzim mesajele sale pro-Kremlin aproape zilnic, numai instituțiile Statului Român nu văd, nu aud și nu dau semne că ar fi preocupate de subiect. Cred, însă, că această inacțiune, reală sau simulată, poate avea consecințe asupra traseului democratic al României. În opinia mea, dacă nu se investighează oficial și la vedere legăturile lui George Simion (și ale altora din jurul său) cu serviciile secrete din Rusia, acest politician de factură legionară va continua să-i păcălească pe români și să afecteze stabilitatea țării. Din datele deja expuse în spațiul public, există premise pentru demararea procedurilor legale privind scoaterea AUR în afara legii, iar unii dintre pseudo-politicienii acestui partid să fie investigați pentru încălcarea prevederilor constituționale, legale și a jurământului de credință față de poporul român. Având în vedere că în această săptămână începe o noua sesiune parlamentară, cer public (pentru a treia oară) ca Parlamentul României să constituie o comisie specială care să analizeze rețelele de agenți străini, pe teritoriul României, care au ca obiectiv destabilizarea țării și influențarea alegerilor democratice, din acest an. Acești pioni ai Rusiei sunt prezenți nu numai în politică, dar și în presă, administrațiile locale, comunitatea de afaceri, iar lista… Dumnezeu știe cât de lungă poate fi! Multe țări occidentale au făcut deja acest lucru, sub diferite forme, iar rezultatele investigațiilor au fost publicate. De asemenea, aceste țări (de exemplu, SUA, Marea Britanie, Germania, Franța etc.) au adoptat sau sunt pe cale să adopte măsuri concrete, pentru a limita efectele infiltrării Moscovei în politica lor internă”, a solicitat Pricopie.

Investigaţie cu privire la măsurile de sprijin acordate Blue Air Foto: Facebook Blue Air
Economie

Investigaţie măsurile de sprijin acordate Blue Air

Comisia Europeană deschide o investigaţie detaliată cu privire la măsurile de sprijin acordate de România societăţii Blue Air, anunță un comunicat al executivului UE. Din noiembrie 2022, Blue Air a încetat să funcționeze, deoarece autoritățile române i-au suspendat temporar licența de operare, din cauza situației financiare a societății. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Investigaţie cu privire la măsurile de sprijin acordate Blue Air Comisia va efectua o investigație detaliată pentru a stabili dacă preocupările sale inițiale sunt confirmate. În special, Comisia va examina dacă: planul de restructurare poate restabili viabilitatea pe termen lung a Blue Air fără ajutor de stat suplimentar sau continuu; contribuția proprie a Blue Air sau contribuțiile de pe piață la costurile de restructurare sunt reale, efective, suficiente și nu implică acordarea de ajutor, astfel încât să se asigure faptul că ajutorul de restructurare este proporțional; există măsuri adecvate pentru a se limita denaturările concurenței create de ajutorul de restructurare pe piața internă a serviciilor de transport aerian. Inițierea unei investigații aprofundate oferă României și părților terțe interesate, inclusiv beneficiarului ajutorului, posibilitatea de a prezenta observații. Faptul că a fost inițiată o investigație nu anticipează în niciun caz rezultatul acesteia. Guvernul Orban, darnic cu Blue Air În august 2020, Comisia a aprobat două măsuri în favoarea Blue Air luate de guvernul Ludovic Orban: o garanție publică în valoare de aproximativ 28 de milioane EUR (aproximativ 137 de milioane RON) pentru a compensa daunele suferite în contextul pandemiei de coronavirus și al restricțiilor de călătorie vizând limitarea răspândirii virusului impuse de România și de alte țări și o garanție publică de aproximativ 34 de milioane EUR (aproximativ 164 de milioane RON) aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parțial nevoile de lichidități ale Blue Air în următoarele șase luni. România s-a angajat să se asigure că garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare va înceta după șase luni sau că va comunica Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air în vederea evaluării ajutorului de stat. Citește și: DOCUMENT Rusia a devenit mult mai eficientă în manipulare: rețelele sociale, pline de dezinformări despre armata Ucrainei și efectele colaterale ale vaccinării

Coca-Cola: Unele rețete, adaptate pentru români (sursa: coca-cola.ro)
Economie

Coca-Cola: Unele rețete, adaptate pentru români

Coca-Cola: Unele rețete, adaptate pentru români. Compania Coca-Cola România va colabora cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în ceea ce investigaţiile demarate pentru verificarea a trei produse Fanta în toate statele membre UE pentru depistarea dublului standard şi va oferi argumente şi dovezi pentru a fundamenta poziţia companiei în raport cu acuzaţiile aduse. Coca-Cola: Unele rețete, adaptate pentru români "Cooperăm cu ANPC în această chestiune încă din luna iunie 2022 şi vom continua să oferim argumente şi dovezi pentru a fundamenta poziţia companiei noastre în raport cu acuzaţiile aduse în cadrul acestei investigaţii. Suntem dedicaţi angajamentului nostru ferm de a le oferi consumatorilor băuturi la cele mai înalte standarde de calitate, în fiecare ţară în care activăm. Totodată, unele reţete pot fi adaptate din motive legitime, cum ar fi reglementările locale sau preferinţele consumatorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare", susţin reprezentanţii Coca Cola într-un punct de vedere transmis vineri. De asemenea, compania susţine că asigură transparenţă totală în privinţa ingredientelor şi a valorilor nutriţionale din produsele folosite, oferindu-le consumatorilor informaţii clare, atât pe ambalaje, cât şi online (pe website-ul www.coca-cola.ro), aceştia având astfel posibilitatea de a alege informat. Concentrații diferite în funcție de state Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), România a solicitat verificarea etichetelor a trei produse Fanta în toate statele membre UE pentru depistarea şi combaterea ca practică comercială incorectă a calităţii diferenţiate, în condiţiile în care au fost depistate ingrediente sau concentraţii extrem de diferite dintr-un anume ingredient, în funcţie de statul UE unde sunt comercializate aceste produse. În cazul în care se va stabili că a avut loc încălcarea legislaţiei la nivel trasfrontalier se va proceda la sancţionarea dublului standard, conform prevederilor legale în vigoare, cu amendă contravenţională în cuantum de până la 4% din cifra de afaceri a companiei producătoare şi distribuitoare, ceea ce, doar în cazul României, s-ar putea ridica la peste 20 milioane de euro, susţin reprezentanţii ANPC. Trei sortimente Fanta, verificate european În urmă cu cinci luni, România, prin ANPC - în calitate de Birou Unic de legătură şi autoritate competentă, în sensul Regulamentului 2394/2017, de cooperare transfrontalieră - a transmis o alertă, în cadrul sistemului Internal Market Information al Comisiei Europene, solicitând verificarea, în statele membre ale Uniunii Europene, a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr şi Fanta Lămâie. Citește și: Apa Dunării, la Brăila, infestată cu Clostridium Perfringens. Bacteria, care apare când apa devine hazna pentru gunoaie și animale moarte, poate provoca toxinfecții alimentare grave Joi, 12 ianuarie 2023, ţara noastră a solicitat iniţierea unei acţiuni coordonate de către România, la nivelul UE, de verificare comună, împreună cu Autorităţile competente din alte state membre, care au atribuţii de identificare a presupusei încălcări, pe scară largă a prevederilor Directivei nr. 2161/2019. "Această iniţiativă reprezintă, practic, un pionierat în depistarea şi combaterea, ca practică comercială incorectă, a calităţii diferenţiate - aşa-numitul "dublu standard" - pentru cele 3 produse consumate, în cantitate mare, de către cetăţenii europeni", au spus reprezentanţii ANPC.

Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR

Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR. O înţelegere în piaţă este inevitabilă în cazul dobânzilor, pentru că aşa se stabileşte preţul, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, el precizând că dobânzile nu sunt ridicate având în vedere că sunt la jumătate din rata inflaţiei. "Aşa se stabileşte preţul. Nu?" "Aţi folosit corect cuvântul creştere artificială pentru că o înţelegere în piaţă este inevitabilă. Aşa se stabileşte preţul. Nu? Se bate palma şi se stabileşte. Când mergeţi şi dumneavoastră în piaţă, nu, vă înţelegeţi cu... sunteţi cumpărător şi vă înţelegeţi cu vânzătorul. Nu vă luaţi la bătaie cu el. Până la urmă are loc o înţelegere. Deci, e foarte corect şi din această cauză investigaţia Consiliului Concurenţei, care este absolut normală, este dreptul şi datoria lor să facă acest lucru, este atât de dificilă, pentru că e vorba de un anumit tip de înţelegere. Nu? Când legile antitrust au apărut în America aşa ca să vă aduc aminte de ceva, pe la 1900, acolo au apărut prima oară, se refereau la dumping. Adică înţelegeri de preţuri scăzute ca să scoţi concurenţa din piaţă. Deci, nu înţelegeri de preţuri ridicate. Dobânzile nu sunt prea ridicate, spune guvernatorul BNR Acum înţeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înţelege să fie dobânzile prea ridicate. Şi aici fac un scurt comentariu. Nu au cum să fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflaţiei. Cel care plăteşte în prezent această ieşire din represiunea financiară în care am intrat în ultimii câţiva ani buni este cel care face economisirea, nu debitorul. Nu utilizatorul de credite, apropo de discuţiile care au loc în spaţiul public. Mai trebuie să vă uitaţi şi la el, că el pierde. Şi pierde masiv. La o inflaţie de 16% să-i dai dobândă de numai 1-2% este puţin. De aceea şi scandalul din Germania. Acolo inflaţia este în loc de 16%, este de 10 - 11% şi dobânda de numai 1%", a spus Isărescu, întrebat dacă s-au înţeles băncile pentru creşterea artificială a ROBOR-ului. Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR El a afirmat că printre participanţii la piaţă ar trebui să existe o formă de comunicare, altfel nu ar avea cum să realizeze tranzacţii. "Am făcut această precizare pentru că am observat că . Calculatoarele. Păi, vorbesc, comunică între ei, ce să facă? Cum vrei să stabilească, prin semne, prin telepatii?! Citește și: Băncile, înțelegere ilegală pentru a ține indicele ROBOR sus, astfel încât și dobânzile să fie foarte mari, suspectează Consiliul Concurenței Deci, să fim mai atenţi la aceste discuţii şi să le dăm dreptate celor de la Consiliul Concurenţei când spun: am luat toate datele şi le analizăm şi durează mult să vedem dacă sunt înţelegeri, aţi spus bine dumneavoastră, artificiale. Putem să folosim şi alte cuvinte, care sunt anticoncurenţiale, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, şi acestea sunt de determinat. Acum, referitor la ROBOR, văd că a ajuns o mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul a ajuns vedetă. Dumneavoastră l-aţi făcut vedetă pe ăsta la trei luni de zile. Dar el e şi la over-night, e şi la o săptămână, e şi la o lună. Deci, avem o grămadă de ROBOR-uri. Celelalte nici nu vă interesează. Acelea sunt mult mai scăzute, sunt în apropierea ratei de politică monetară. Speculaţia şi arbitrajul Ce se întâmplă cu acest ROBOR la trei luni? Am mai explicat aici. Unu: este la trei luni. Deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr şi la rata de politică monetară a noastră, dar începe să gândească: . Şi face o evaluare. În economie se numeşte speculaţie, dar nu în sensul negativ, de speculant. Speculaţia şi arbitrajul sunt instrumente economice. Te uiţi în viitor şi încerci să gândeşti unde se duce preţul. https://www.youtube.com/watch?v=LdmQUin9Hos&t=45s Dacă vă uitaţi la momentul în care am făcut acea declaraţie cu , deci mi-am cântărit cuvintele, nu am spus că , ci , pentru că se referea la trei luni de zile. Deci, ei, în august, aşa vedeau Banca Naţională, că ne ducem vârtos înainte. Greşeau? Au greşit că nu ne-am dus aşa vârtos. Dar putem să-i acuzăm că greşeau când chiar analişti economici, unii de renume şi cu funcţii în trecut, spuneau ", a explicat el. "Eu, cel puţin, sunt foarte mulţumit" Guvernatorul BNR a spus că este foarte mulţumit de ROBOR la trei luni şi l-a comparat cu un sondaj, precizând că este unul pe bani. "Deci, spre deosebire de un sondaj: cu cine veţi vota?, ăla spune: uite, voi vota.... Ăsta e pe bani. Pentru că în momentul în care treci acolo o cotaţie şi vine cineva să-i spună peste trei luni , trebuie să-i dea. Deci, e cu responsabilitate ROBOR-ul la trei luni. Şi atunci noi suntem mulţumiţi. Eu, cel puţin, sunt foarte mulţumit. Este un indicator de piaţă monetară. Dar legea şi Parlamentul României în 2010, dacă nu mă înşel, sau 2011, i-a mai dat o funcţie. A legat creditele cu dobândă variabilă de acest ROBOR la trei luni şi a devenit un indicator cu mare putere socială. E indicator social. Asta le-a spus guvernatorul. Şi le-o mai spun o dată: . Când vedeţi un tăvălug mediatic de nemulţumire, ieşiţi cel puţin să explicaţi. Nu ne lăsaţi numai pe noi, cei de la Banca Naţională, să explicăm, că apare imediat acuza: Isărescu este avocatul băncilor. Şi nu sunt avocatul băncilor", a susţinut Isărescu.

Curtea Penală Internațională așteaptă cooperare rusă (sursa: icc-cpi.int/)
Internațional

Curtea Penală Internațională așteaptă cooperare rusă

Curtea Penală Internațională așteaptă cooperare rusă. Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan. Curtea Penală Internațională așteaptă cooperare rusă "Invitaţia există. Uşa mea este deschisă şi, de asemenea, voi continua să bat la uşa Federaţiei Ruse", a declarat Karim Khan. "Dacă există acuzaţii din partea Federaţiei Ruse, dacă există informaţii pe care le deţin, dacă îşi desfăşoară propriile investigaţii sau urmăriri penale sau dacă au informaţii relevante, vă rugăm să ni le împărtăşiţi", a adăugat el. Avocatul britanic a insistat, de asemenea, că cei vinovaţi de crime de război ar putea fi aduşi în faţa justiţiei, deşi a refuzat să spună dacă preşedintele Vladimir Putin s-ar putea număra, într-o bună zi, printre suspecţi. Rusia face ce știe: răspândește minciuni Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, dar Kievul a acceptat jurisdicţia Curţii şi colaborează cu parchetul în investigarea posibilelor crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul său. Procurorul CPI a anunţat la patru zile după invazia rusă o anchetă asupra situaţiei din Ucraina, care de atunci a primit undă verde de la zeci de state părţi la CPI. Citește și: Ucraina, foarte aproape de a lovi ținte din Rusia: Pentagonul a confirmat că poate livra Kievului lansatoare multiple de rachete cu rază de acțiune de minimum 300 de kilometri Cu toate acestea, Rusia susţine că acuzaţiile de crime de război sunt false, iar preşedintele Putin a justificat invazia afirmând că în estul Ucrainei are loc un genocid al populaţiei vorbitoare de limbă rusă. "Dacă cineva face astfel de acuzaţii, atunci cooperează, împărtăşeşte informaţiile", a remarcat Karim Khan.

Cum circulă banii în AUR Foto: Facebook AUR
Eveniment

Cum circulă banii în AUR

Cum circulă banii în AUR: o investigație Rise Project prezintă “un aparat de cumetrii“ în interiorul formațiunii lui George Simion. “Banii au rămas în familie“, scriu jurnaliștii de la acest site de investigații. Citește și: Antena 3, în campanie pentru liderii AUR. Simion și Călin Georgescu, mediatizați favorabil În articol se arată că banii cheltuiți de AUR în campania electorală - și care apoi au fost decontați de Autoritatea Electorală Permanentă, din bugetul de stat - s-au dus la firme ale unor apropiați ai partidului. Foto: Rise Project Cum circulă banii în AUR Tranzacții de 1,1 milioane de lei arată o “clientelă în formare“, explică RISE Project: Un deputat condamnat pentru fraudă cu fonduri europene a încasat peste jumătate de milion fiindcă a tipărit o broșură semnată de lider, pe banii susținătorilor.O basarabeancă de 27 de ani, radicalizată în platforma unionistă a lui George Simion, gestionează un laborator de propagandă finanțat de stat.Gruparea conservatoare din fieful lui Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, ia bani cu două mâini: și de la AUR, și de la liberali.Sociologul de partid al mogulului Sebastian Ghiță, refugiat în Serbia, facturează servicii în bula patriotică după ce a lucrat cu PSD ani de zile. “Procentul tranzacțiilor “in-house” este covârșitor la AUR, formațiune care, altminteri, susține că vrea să desființeze finanțările de stat ale partidelor“, mai scrie Rise Project. Citiți aici întreaga investigație RISE Project: Cum circulă banii în AUR

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră