sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: întrerupere

8 articole
Internațional

Transnistria, întreruperi masive ale energiei electrice

Transnistria, întreruperi masive ale energiei electrice. Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria se confruntă cu o criză energetică severă, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc, iar Gazprom refuză să furnizeze gaze pe o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chișinăul. Transnistria, întreruperi masive ale energiei electrice Din cauza lipsei de gaze naturale și a energiei electrice, autoritățile din Transnistria au luat măsuri drastice. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță Joi, mai multe companii industriale au fost închise. Vineri au fost impuse primele întreruperi de curent pentru populație. Sâmbătă, o nouă pană de curent a fost programată pentru trei ore, între 14:00 și 17:00. Planuri pentru întreruperi îndelungate Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a anunțat că întreruperile actuale de o oră sunt insuficiente pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic. Din acest motiv, începând de duminică, durata întreruperilor ar putea crește la patru ore. Rezerve limitate de gaz și combustibil Transnistria se bazează pe rezerve limitate de gaz și combustibil. Gazele naturale pot acoperi consumul energetic limitat pentru aproximativ 10 zile în nordul regiunii și 20 de zile în sud. Centrala electrică de la Cuciurgan dispune de rezerve de cărbune și păcură, suficiente pentru aproximativ 50 de zile. Situația energetică din Republica Moldova În afara Transnistriei, Republica Moldova nu se confruntă cu întreruperi majore ale energiei electrice, datorită ajutorului din partea României. România furnizează o parte semnificativă din necesarul de energie. Măsurile drastice adoptate de autoritățile moldovene au contribuit la stabilizarea situației. Dependența de centrala de la Cuciurgan Deși Republica Moldova nu mai primește gaze rusești direct din 2022, aceasta depinde în continuare de energia produsă la centrala de la Cuciurgan. Centrala funcționează pe bază de gaz rusesc și livrează energie Moldovei la un preț fix și scăzut. Cauzele crizei Contractul dintre Ucraina și Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa a expirat pe 31 decembrie 2024, ceea ce a dus la întreruperea aprovizionării centralei de la Cuciurgan. Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaze printr-o rută alternativă, invocând o datorie de 709 milioane de dolari, din care guvernul moldovean recunoaște doar 8,6 milioane de dolari. Vulnerabilitatea Transnistriei Criza energetică din Transnistria scoate în evidență vulnerabilitatea regiunii separatist-pro-ruse, dependentă de gazul și energia electrică furnizate prin rute externe. În timp ce restul Republicii Moldova beneficiază de sprijin internațional, situația din Transnistria se agravează, ridicând semne de întrebare asupra sustenabilității pe termen lung.

Transnistria, întreruperi masive ale energiei electrice (sursa: X/conner)
Mesajele AUR, la meciul România - Kosovo (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Mesajele AUR, la meciul România - Kosovo

Mesajele AUR, la meciul România - Kosovo. Meciul naţionalei de fotbal a României şi selecţionata Kosovo a fost întrerupt de arbitru în min. 21, la scorul de 0-0, din cauza manifestărilor suporterilor români, marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Mesajele AUR, la meciul România - Kosovo Fanii au aruncat în min. 18 cu torţe în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric, astfel că arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă jocul. Citește și: EXCLUSIV România și alte state din UE alimentează mașina de război rusească din Transnistria cu motorină, în ciuda sancțiunilor internaționale Suporterii au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner "Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia", la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii. De asemenea, s-a făcut apel la instalaţia de sonorizare ca spectatorii să se comporte în mod civilizat. Arbitrul a trimis echipele la vestiare în min. 21. George Simion, liderul AUR, a fost mulți ani șeful unor galerii ultras. El a contribuit la apariția grupărilor Honor et Patria și Uniți Sub Tricolor, care reunesc suporteri ai echipei naţionale a României. Imagini de la meciul România-Kosovo (sursa: Inquam Photos/George Călin)

Rușii au lăsat Odesa fără electricitate (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Rușii au lăsat Odesa fără electricitate

Rușii au lăsat Odesa fără electricitate. Oraşul din sudul Ucrainei a rămas aproape în totalitate fără electricitate după un atac cu "drone kamikaze" lansat de Rusia în timpul nopţii, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene. Rușii au lăsat Odesa fără electricitate "Deocamdată, oraşul este fără electricitate", a declarat un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, într-un mesaj pe contul său de Telegram. Cu toate acestea, infrastructurile esenţiale, inclusiv spitalele şi maternităţile, au acces la curent, a precizat el. "Situaţia rămâne dificilă, însă este sub control", a declarat Timoşenko. Potrivit lui Maksim Marşenko, guvernatorul regiunii Odesa, Rusia a atacat oraşul cu "drone kamikaze" în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. "Din cauza loviturilor, nu este electricitate în aproape toate districtele şi comunităţile regiunii noastre", a declarat el. Două drone au fost doborâte de unităţi ale apărării aeriene ucrainene, a mai spus Marşenko. Amenințarea lui Putin Vineri, Kievul a subliniat că regiunile din sudul ţării sfâşiat de război, inclusiv Odesa, suferă cele mai grave pene de curent, la câteva zile după cea mai recentă serie de atacuri ruse împotriva reţelei energetice ucrainene. Rusia a tras luni zeci de rachete de croazieră asupra infrastructurilor-cheie, exercitând o şi mai mare presiune asupra reţelei deja în dificultate a Ucrainei, după atacuri repetate. Citește și: VIDEO Putin, cu un pahar de șampanie în mână, promite că va continua să atace rețelele de utilități ucrainene Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că armata rusă va continua loviturile asupra reţelei energetice ucrainene, în pofida criticilor ferme ale Occidentului împotriva atacurilor sistematice care au cufundat milioane de persoane în frig şi obscuritate. Portul Odesa de la Marea Neagră era o destinaţie de vacanţă preferată de numeroşi ucraineni şi ruşi înainte de declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Furnizarea gazelor rusești României, întreruptă brusc (sursa: profit.ro)
Eveniment

Furnizarea gazelor rusești României, întreruptă brusc

Furnizarea gazelor rusești României, întreruptă brusc. Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, relevă date analizate de Profit.ro. Furnizarea gazelor rusești României, întreruptă brusc De ce este important: În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 67% pline. Cum producția curentă se situează în aceste zile la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh), atingând ținta impusă de UE. Citește și: Viktor Orban își primește tainul: Putin îi furnizează cantități suplimentare de gaz. Dar nu cât ar vrea Ungaria Însă, chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).

Rusia poate lăsa Franța fără gaz (sursa: Facebook/Bruno Le Maire)
Internațional

Rusia poate lăsa Franța fără gaz

Rusia poate lăsa Franța fără gaz. Guvernul de la Paris se pregăteşte de o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters. Rusia poate lăsa Franța fără gaz În condiţiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unele din statele vecine, dar Executivul pregăteşte planuri de urgenţă. Întreruperea este în mod special problematică acum deoarece producerea de energie nucleară în Franţa nu face faţă cererii, multe reactoare fiind închise pentru lucrări de mentenanţă. "Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală... şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu", a afirmat oficialul în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei. Prima măsură: reducerea consumului "Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu", a declarat Bruno Le Maire. Acesta a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalaţie plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate. Citește și: Rușii continuă să atace civili în Ucraina: 15 morți după prăbușirea unui bloc lovit de o rachetă Uragan în localitatea Ceasiv Iar Mai drastic, Guvernul analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe.

Fără gaz rusesc în iarna viitoare (sursa: Facebook/European Commission)
Internațional

Fără gaz rusesc în iarna viitoare

Fără gaz rusesc în iarna viitoare. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor din Rusia, transmite dpa. Fără gaz rusesc în iarna viitoare Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc. Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări. Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen. Energia regenerabilă, în cărți Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti". Citește și: Boris Johnson, mesaj foarte important în favoarea Ucrainei: Teritoriul capturat de Rusia poate fi recuperat. Întreaga comunitate internațională sprijină Kievul Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.

Bloc din centru, fără apă curentă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Bloc din centru, fără apă curentă

Bloc din centru, fără apă curentă. O situaţie conflictuală între două asociaţii a lăsat câteva zeci de familii fără apă de două săptămâni. Bloc din centru, fără apă curentă Se-ntâmplă în Cantemir, pe str. Decebal, iar unii dintre cei afectaţi spun că au ajuns în pragul disperării. Conflictul datează de peste opt ani, de la momentul în care un bloc cu două scări a decis să se despartă de Asociaţia PT12 Cantemir. Citește și: Autoritatea lui Putin se fisurează încetul cu încetul: văduva mentorului său din perioada Sankt Petersburg îi apără pe oamenii de cultură ruși care critică invadarea Ucrainei Au urmat zeci de procese, iar situaţia a culminat cu sistarea de către ApaVital a alimentării cu apă la cele două scări care s-au separat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Primul avertisment al Kremlinului pentru Finlanda (sursa: Facebook/Sanna Marin)
Internațional

Primul avertisment al Kremlinului pentru Finlanda

Primul avertisment al Kremlinului pentru Finlanda: Rusia va suspenda începând de sâmbătă furnizarea de electricitate către țara vecină, a anunţat vineri compania intermediară finlandeză RAO Nordic Oy, deţinută de compania rusească InterRAO, în timp ce operatorul reţelei de electricitate a Finlandei a dat asigurări că se poate lipsi de energia rusească, transmite AFP. Primul avertisment al Kremlinului pentru Finlanda Anunţul survine în contextul creşterii tensiunilor între Helsinki şi Moscova, după ce Finlanda şi-a anunţat intenţia de a adera la NATO "fără întârziere". Presa finlandeză a evocat şi o posibilă oprire a furnizării gazelor naturale din Rusia, dezminţită însă de Moscova. Citește și: Rușii au capturat Insula Șerpilor, au instalat sisteme de apărare antiaeriană și pregătesc amplasarea de sisteme de rachete. Ucraina: Vor bombarda statul nostru, dar nu numai Compania RAO Nordic Oy a declarat că nu a mai primit din data de 6 mai plăţi pentru energia furnizată Finlandei, susţinând că prin urmare nu mai dispune de mijloace băneşti pentru a plăti electricitatea importată din Rusia, dar speră că "situaţia se va ameliora curând" şi livrările vor putea fi reluate. După acest anunţ, operatorul reţelei de electricitate a Finlandei, societatea Fingrid, a dat asigurări că se poate lipsi de energia rusească. "Eram pregătiţi pentru asta şi nu va fi greu. Ne putem descurca mărind puţin importurile din Suedia şi Norvegia", a declarat un reprezentant al acestei companii.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră