sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: internet

9 articole
Eveniment

Traficul global pe Internet crește accelerat

Traficul global pe Internet crește accelerat. Un nou raport Ericsson Mobility Report arată o creștere semnificativă a traficului global de date mobile, estimându-se că acesta va crește de aproape trei ori până la sfârșitul anului 2030. În aceeași perioadă, numărul de abonamente 5G la nivel global ar putea ajunge la 6,3 miliarde. Traficul global pe Internet crește accelerat Potrivit raportului, rata de creștere anuală a traficului de date mobile încetinește, fiind de 21% pentru anul 2024. Cu toate acestea, traficul total este așteptat să crească exponențial până în 2030. Citește și: Geoană desființează minciunile lui Georgescu: „România nu va intra în război, scenariul privind oprirea instalării președintelui Trump este aberant” „Tehnologia 5G reprezintă viitorul. Accelerează conectivitatea avansată și generează inovație, deschizând noi orizonturi pentru economii digitale și, mai ales, pentru transformarea industriilor”, a declarat Daniel Tudose, country manager Ericsson România. 5G: viitorul conectivității globale Ericsson estimează că 80% din traficul global de date mobile până în 2030 va trece prin rețele 5G, comparativ cu 34% în prezent. În plus, 60% din cele 6,3 miliarde de abonamente 5G proiectate pentru 2030 vor include servicii 5G Standalone. Fixed Wireless Access (FWA): o soluție populară de conectivitate Raportul subliniază creșterea popularității Fixed Wireless Access (FWA), al doilea cel mai utilizat scenariu pentru 5G, după enhanced Mobile Broadband (eMBB). „În Europa de Vest, 52% dintre furnizorii de telecomunicații oferă servicii FWA, o creștere semnificativă față de 32% în urmă cu un an”, se arată în raport. Până în 2030, se estimează că vor exista 350 de milioane de conexiuni FWA la nivel global, 80% dintre acestea fiind bazate pe tehnologia 5G. Primele implementări 6G sunt așteptate în 2030 În timp ce tehnologia 5G continuă să se extindă, Ericsson anticipează că primele implementări 6G vor avea loc în 2030. Acestea vor fi bazate pe infrastructura 5G Standalone și 5G Advanced, reprezentând un nou salt tehnologic. 5G depășește 4G până în 2027 Până la sfârșitul anului 2023, abonamentele 5G vor reprezenta 25% din totalul abonamentelor mobile globale, ajungând la aproape 2,3 miliarde. Estimările indică faptul că, până în 2027, 5G va depăși 4G ca număr total de abonamente. Ericsson Mobility Report evidențiază potențialul uriaș al tehnologiei 5G în transformarea economiilor digitale și industriilor. Cu o creștere rapidă a abonamentelor și o infrastructură în continuă dezvoltare, 5G pregătește terenul pentru următoarea generație de conectivitate, 6G, care va debuta în următorul deceniu.

Traficul global pe Internet crește accelerat (sursa: Pexels/Field Engineer)
La ce folosește internetul în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

La ce folosește internetul în România

La ce folosește internetul în România. Românii excelează în utilizarea rețelelor sociale, dar rămân reticenți în ceea ce privește cumpărăturile și operațiunile bancare online. La ce folosește internetul în România Deși se situează la nivelul țărilor nordice în privința socializării digitale, adoptarea serviciilor financiare moderne pe internet este încă redusă. Citește și: Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă Acest contrast evidențiază un potențial uriaș nevalorificat în peisajul digital al României. Provocările în adoptarea tehnologiilor financiare moderne persistă, dar oportunitățile de dezvoltare sunt considerabile. Continuarea, în Ziarul de Iași

Armata rusă folosește internetul lui Musk (sursa: X/Elon Musk)
Internațional

Armata rusă folosește internetul lui Musk

Armata rusă folosește internetul lui Musk. Forţele ruse folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a susţinut Ucraina duminică, făcând publică ceea ce a spus că este o interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi ca dovadă a utilizării "sistemice" a acestuia. Armata rusă folosește internetul lui Musk Sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicaţiile Ucrainei pe câmpul de luptă pe parcursul invaziei ruseşti de aproape doi ani, deoarece Kievul s-a confruntat cu o armată mai mare şi mai bine echipată. Citește și: România plătește cele mai mici pensii din UE, sub nivelul Bulgariei. Numai Letonia plătește mai puțin pentru pensia minimă, dar mai mult la cea medie. Unele state plătesc 13 pensii pe an Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram o înregistrare audio despre care a spus că redă discuţii între militari din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei. Direcţia nu a oferit detalii despre presupusa amploare a utilizării sau despre modul în care au fost obţinute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andri Iusov a declarat sâmbătă presei ucrainene că această chestiune începe să capete un caracter sistemic. Ministerul rus al Apărării nu a dat o replică pe acest subiect. SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a afirmat săptămâna trecută într-o declaraţie pe X că "nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa" şi că serviciul său nu funcţionează în Rusia.

Copiii ajung prizonieri în lumea virtuală (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Copiii ajung prizonieri în lumea virtuală

Copiii ajung prizonieri în lumea virtuală. În era tehnologiei, gadget-urile au devenit o parte importantă din viaţa noastră, însă dependenţa de acestea se resimte din ce în ce mai mult în rândul copiilor şi adolescenţilor. Copiii ajung prizonieri în lumea virtuală Pe cât de utile sunt smartphone-urile, tabletele şi laptopurile, pe atât de mari sunt capcanele lumii virtuale care le captează atenţia celor mici. Citește și: Salarii uriașe și mii de angajați la spitalul unde o mamă a trei copii a murit după ore de chinuri, așteptând un medic. Spitalul Județean Botoșani, condus de un lăcătuș mecanic din PSD Câţiva părinţi au povestit cum au ajuns să nu se mai înţeleagă cu proprii copii, iar specialiştii au explicat cum această dependenţă aduce schimbări semnificative în dinamica familială şi în dezvoltarea copiilor. Psihologul clinician Alina Daniela Romaniuc şi prof. univ. dr. Constantin Cucoş, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), au arătat cum influenţează dependenţa de gadget-uri atât relaţia cu familia, cât şi parcursul educaţional al unui copil. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Starlink-ul lui Elon Musk va asigura internet în trenurile ucrainene Foto: Twitter
Eveniment

Starlink-ul Musk asigura internet în trenurile ucrainene

Starlink-ul lui Elon Musk va asigura internet în trenurile ucrainene, a anunțat, azi, șeful căilor ferate din Ucraina Alexander Kamișin. Acesta a participat, azi, la primele teste, într-un intercity din Ucraina. Potrivit lui Kamișin, până la finalul lui 2023, toate trenurile intercity ar urma să aibă conexiune la internet prin rețeaua Starlink. Finished testing of wifi based on #Starlink on our intercity train. Called on video to VPM @FedorovMykhailo and thanked for support. Speed up to 100Mbit, availability 97%. VPM @OlKubrakov said we must deploy it on all intercity trains by end of 2023. How do you like it @elonmusk? pic.twitter.com/C4GIt2ewrI— Alexander Kamyshin (@AKamyshin) January 20, 2023 Starlink-ul lui Elon Musk va asigura internet în trenurile ucrainene În 5 ianuarie, The Economist scria că Elon Musk și rețeaua sa Starlink au salvat Ucraina, mai ales la începutul războiului, când hackerii ruși reușiseră să blocheze serverele de comunicații ale armatei ucrainene. Publicația britanică arată că, în noiembrie, Starlink a permis restabilirea legăturilor la internet în Hersonul proaspăt eliberat de sub ocupația rusă. .@elonmusk While I don’t agree with you about giving voice to people that brings the worst out of all of us, thanks for @SpaceXStarlink in Kherson, a city with no electricity, or in a train from Kherson to Kiev…We were connected because Starlink and allowed us to feed thousands! pic.twitter.com/fEraesVlJY— José Andrés (@chefjoseandres) November 20, 2022 „Starlink a devenit parte integrantă a răspunsului militar și civil al Ucrainei la invazia Rusiei. Considerat ca o agitație colaterală cerească, care ar putea ajuta la plata misiunilor pe Marte, dragi fondatorului SpaceX, Elon Musk, acesta nu permite doar Ucrainei să riposteze. ci modelează modul în care face acest lucru, dezvăluind potențialul militar al comunicațiilor aproape omniprezente. «Este o schimbare cu adevărat nouă și interesantă», spune John Plumb, secretarul adjunct al Apărării pentru politica spațială al Americii”, scrie The Economist. Recent, Kamișin, anunța, pe Twitter, că, la 15 ianuarie, 97% din trenurile din Ucraina au plecat la timp, iar 96% au ajuns la timp. Această performanță este realizată în condițiile în care țara sa este constant bombardată, în încercarea Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică și de transport. Citește și: În timp ce-n România, șeful CFR este urmărit penal, în Ucraina, directorul Căilor Ferate anunță că, la 15 ianuarie, 97% din trenuri au plecat la timp, iar 96% au ajuns la timp Traficul feroviar transfrontalier dintre România şi Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Valea Vişeului a fost reluat marţi, 17 ianuarie.

22.760 euro, unui "general" de internet, bani de la o femeie din Vicovu de Sus (sursa: Facebook/Primăria Orașului Vicovu de Sus)
Eveniment

22.760 euro, unui "general" de internet

22.760 euro, unui "general" de internet. O femeie din oraşul sucevean Vicovu de Sus a sesizat Poliţia că a fost înşelată de un bărbat pe care l-a cunoscut pe o reţea de socializare şi care, pretinzând că este general de război în Orientul Mijlociu, i-a cerut, cu titlu de împrumut, peste 22.000 de euro. 22.760 euro, unui "general" de internet Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, din verificările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că, din luna iunie 2022 până în prezent, femeia a luat legătura prin intermediul unei reţele de socializare cu o persoană necunoscută, care i-ar fi relatat că este general de război în misiune şi are nevoie urgentă de bani pentru a se întoarce în România. "Persoana vătămată a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacţii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuţi către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit", precizează poliţiştii. Persoana vătămată i-a transferat falsului general suma totală de 22.760 de euro. În urmă cu câteva zile, persoana vătămată a relatat cele întâmplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta şi-a dat seama că a fost indusă în eroare. Dosar penal de înșelăciune Potrivit IPJ Suceava, sumele de bani pe care persoana vătămată le-a virat în diferite conturi erau bani primiţi de la copiii săi. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, ce urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă. Poliţiştii atrag atenţia cu privire la acest mod de înşelăciune şi recomandă să nu se dea curs unor astfel de relaţionări păguboase şi să nu fie virate sume de bani în conturile solicitate de persoane necunoscute. Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea sau păstra legătura amoroasă. Tehnologia, greu de descifrat Avansul tehnologic şi aplicaţiile de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, fac ca această metodă să fi devenit tot mai sofisticată, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor. Citește și: Cum a reușit Republica Moldova în doar șase luni să implementeze reforme cerute de UE esențiale pentru începerea negocierilor de aderare Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele "conducte"), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final, subliniază poliţiştii.

Armata vrea să controleze internetul românesc (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Armata vrea să controleze internetul românesc

Armata vrea să controleze internetul românesc. Noul proiect de lege privind securitatea cibernetică prevede că MApN va avea atribuții sporite de apărare a fruntariilor virtuale ale patriei, va transforma Internetul național într-un câmp tactic și va chema la instrucție firmele private, potrivit organizației APADOR-CH. Armata vrea să controleze internetul românesc Noul proiect de lege a securității cibernetice, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Cercetării, conține mai multe prevederi de natură să militarizeze Internetul românesc, punându-l sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Sub pretextul asigurării securității spațiului cibernetic național, MApN obține puteri de coordonare, control și reglementare a spațiului virtual civil, lucru inadmisibil într-o societate democratică. APADOR-CH a formulat cinci propuneri de modificare a proiectului de lege. 1. Legea militarizează Internetul privat sub pretextul securizării La Art. 3 al. 1 lit. c din proiect se prevede că legea aflată în dezbatere se aplică atât rețelelor și sistemelor informatice deținute de autorități și instituții publice, cât și persoanelor juridice care furnizează servicii publice ori de interes public. Practic, proiectul de lege vizează orice furnizor de internet şi orice reţele sau sisteme informatice, pentru că această activitate poate fi considerată ca fiind de interes public. APADOR-CH cere eliminarea din lege a referirii la persoanele juridice care furnizează servicii publice ori de interes public și lăsarea unui spaţiu liber, care să nu intre sub reglementările cvasi militare ale acestui proiect de lege, pentru reţelele şi sistemele informatice „civile”, care nu interesează securitatea naţională. A introduce toate reţelele şi sistemele informatice în sistemul de protecţie a securităţii naţionale este excesiv şi dăunător pentru libertatea de exprimare şi dreptul la viaţă privată. 2. Un consiliu consultativ va emite hotărâri obligatorii La art. 8 din proiect se prevede că COSC (Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică) este un organ consultativ, care emite hotărâri obligatorii, ceea ce reprezintă un oximoron, deoarece organele consultative nu ar trebui să poată emite decât recomandări, nu hotărâri obligatorii. 3. Armata vrea să apere cu forța și Internetul civil Art. 11 din proiect prevede că MApN „este autoritate competentă la nivel național în domeniul apărării cibernetice” primind atribuții în domeniul apărării cibernetice atât asupra rețelelor și sistemelor informatice militare și de apărare, cât și asupra sistemelor civile. Aceasta indică o militarizare a spaţiului cibernetic, sub pretextul apărării securităţii acestuia. APADOR-CH consideră că ar fi de dorit ca spaţiul cibernetic să nu fie apărat de militari, ci de civili cu pregătire adecvată. Prin urmare asociația cere eliminarea din art. 11 a formulării „Ministerul Apărării Naționale, denumit în continuare MApN, este autoritate competentă la nivel național în domeniul apărării cibernetice”. Astfel, se păstrează doar partea din art. 11 care prevede că MApN se ocupă de problemele de securitate cibernetică strict militare. 4. MApN va conduce Internetul național ca pe o unitate militară La art. 29 din proiect, se prevede că, în domeniul apărării cibernetice, MApN are şi alte atribuţii decât cele de a apăra și proteja sistemele și rețelele informatice aparținând MapN, cum ar fi: – planifică și conduce operații în spațiul cibernetic prin Centrul Național Militar de Comandă; – planifică și execută operații defensive în spațiul cibernetic, pe timp de pace, prin Comandamentul Apărării Cibernetice; – dezvoltă și implementează capabilități militare de execuție a operațiilor în spațiul cibernetic prin Comandamentul Apărării Cibernetice; – participă la activități de descurajare în spațiul cibernetic; – elaborează și implementează politici și standarde în domeniul apărării cibernetice, în acord cu interesul național, precum și cu standardele și cerințele instituțiilor sau agențiilor NATO ori ale Uniunii Europene. Toate aceste atribuţii acordate MApN de proiectul de lege, suplimentar faţă de atribuţia – rezonabilă – privind apărarea și protecţia sistemelor și rețelelor informatice aparținând MApN, vor duce la o implicare excesivă a militarilor în spaţiul cibernetic, care este de nedorit din perspectiva normală că spaţiul cibernetic, ca şi cel geografic, ar trebui să fie un spaţiu predominant civil, în care armata/autorităţile militare să nu aibă un rol central şi dominant, ci să reprezinte o excepţie, ca prezenţă, participare şi implicare. APADOR-CH cere eliminarea din art. 29 din proiect a atribuţiilor prevăzute pentru MApN la lit. b,c,d,g şi i. Acestea, dacă sunt indispensabile menţinerii securităţii cibernetice, ar putea fi prevăzute pentru autorităţi civile, nu militare. 5. Recrutarea și instruirea furnizorilor de Internet Art. 30 din proiect prevede că MApN poate convoca mediul privat pentru formare şi instruire periodică, după cum apreciază necesar, pe baza unor criterii pe care tot MApN le va stabili printr-o lege pe care urmează să o iniţiere. "APADOR-CH consideră că acest drept prevăzut pentru MApN este excesiv, dacă se pleacă de la premisa că societatea în care trăim este preponderent civilă şi că armata, deşi este o componentă indispensabilă a societăţii, nu este totuşi componenta primordială. Asociația cere eliminarea completă a articolului 30 din proiectul de lege.", potrivit unui comunicat al organizației.

Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei (sursa: Twitter/Elon Musk)
Internațional

Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei

Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei. Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat sâmbătă Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta. "La naiba... Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume. Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei Antreprenorul multimiliardar, fondatorul SpaceX, a solicitat vineri Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit. SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună. Citește și: Musk cere sume exorbitante pentru internetul furnizat Ucrainei (gratuit, până acum): până la 400 de milioane de dolari până la finalul lui 2023 De la începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente. Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.

Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean (sursa: CNN)
Internațional

Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean

Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean. Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit. Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN. După începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente. Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni. Citește și: Putin dă semne că se sufocă fără banii europeni pentru gazul rusesc: insistă pe lângă Erdoğan să creeze un hub gazier în locul Nord Stream "Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită", a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie. Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă nedezvăluită până acum adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră