sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: integrare

7 articole
Internațional

Trump vrea integrarea Canadei în SUA

Trump vrea integrarea Canadei în SUA. Într-un mesaj publicat pe rețeaua sa socială Truth Social, Donald Trump, președintele ales al SUA, a declarat că ar fi în interesul Canadei să devină „al 51-lea stat” al Statelor Unite. Trump vrea integrarea Canadei în SUA Această afirmație a venit după anunțul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, subliniind că o astfel de uniune ar aduce beneficii economice și de securitate pentru Canada. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Trump a susținut că, printr-o fuziune cu SUA, Canada ar putea elimina taxele vamale, ar beneficia de impozite reduse și de o protecție sporită împotriva amenințărilor navale rusești și chineze. „Împreună ce mare națiune ar fi!”, a adăugat el în mesajul său. Criza politică din Canada Aceasta nu este prima dată când Trump propune ideea. La 18 decembrie, el a reiterat pe Truth Social că integrarea Canadei ar fi o „idee excelentă”, mai ales având în vedere criza politică în care se află vecinul nordic. Susținerea ipotetică din partea canadienilor Trump a mai afirmat că „mulți canadieni” ar sprijini această schimbare, menționând avantajele economice și militare pe care le-ar avea dacă țara lor ar deveni parte a Statelor Unite. Cu toate acestea, declarațiile rămân controversate, fiind doar o viziune personală a liderului american.

Trump vrea integrarea Canadei în SUA (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Trump sugerează integrarea Canadei în SUA (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump sugerează integrarea Canadei în SUA

Trump sugerează integrarea Canadei în SUA. Într-un gest surprinzător, președintele ales al SUA, Donald Trump, i-a sugerat premierului canadian Justin Trudeau integrarea Canadei în Statele Unite. Propunerea a fost făcută vineri, în timpul unei cine la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, potrivit Fox News. Trump sugerează integrarea Canadei în SUA Această sugestie vine pe fondul intenției lui Trump de a impune tarife vamale de 25% Canadei și Mexicului, o măsură anunțată pe rețelele de socializare. Citește și: Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă Președintele ales a justificat decizia prin necesitatea de a reduce fluxul de droguri și imigrația ilegală provenind din aceste țări, dar și pentru a aborda deficitul comercial de 100 de miliarde de dolari anual dintre SUA și Canada. Reacția lui Trudeau Premierul canadian Justin Trudeau a călătorit în Florida pentru a discuta direct cu Trump, încercând să sublinieze impactul negativ pe care aceste tarife l-ar putea avea asupra economiei canadiene. În timpul cinei, liderul republican a răspuns la preocupările lui Trudeau cu o propunere inedită: Canada ar putea deveni un alt stat al SUA, evitând astfel taxele vamale. Surse din cadrul întâlnirii au relatat pentru Fox News că participanții la cină, inclusiv Trudeau, "au râs nervos" la această idee. Un moment inedit a avut loc când cineva a menționat că, dacă ar fi parte din SUA, Canada ar deveni un stat liberal. La această observație, Trump ar fi sugerat împărțirea Canadei în două state: unul liberal și unul conservator. Implicațiile propunerii Deși comentariile lui Donald Trump par mai degrabă o glumă, ele reflectă tensiunile comerciale și politice dintre SUA și Canada în perioada de tranziție a administrației americane. Propunerea simbolică a stârnit dezbateri și reacții din partea publicului și experților economici, subliniind relația complexă dintre cele două țări. Această întâmplare oferă un exemplu al stilului nonconformist al lui Donald Trump, dar și al provocărilor economice și politice care marchează relația SUA-Canada.

Voturile DA depășesc clar voturile NU (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Voturile DA depășesc clar voturile NU

Voturile DA depășesc clar voturile NU la referendumul pentru integrare europeană din Republica Moldova. Voturile DA depășesc clar voturile NU La ora 10.00, cu aproape 99% din buletine numărate, voturile DA erau cu 4.711 mai multe decât cele NU. Citește și: George Simion a torpilat-o constant pe Maia Sandu: „România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău” Până la ora 10.00, din 98.56% de procese-verbale procesate, votul DA la referendum este majoritar, cu 50.16% (735.834).

Voturile DA la referendum depășesc NU (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Eveniment

Voturile DA la referendum depășesc NU

Voturile DA la referendum depășesc NU cu cel puțin 2.285 de buletine la ora 09.00. Voturile DA la referendum depășesc NU Referendumul pentru integrare al Republicii Moldova nu doar că a fost validat ca prezență. Citește și: Crește diferența în favoarea DA la referendumul european al Republicii Moldova: 744 de voturi DA mai multe decât cele NU la 08.30 Dar opțiunea finală pare că va fi, totuși, DA. În ultima oră de numărat buletine, DA a trecut pe primul loc și crește. Astfel, la ora 09.00, erau cu 2.285 de voturi DA în plus față de cele NU. Astfel, votul pro-UE a ajuns a 50,08% (732.967 voturi în favoarea schimbării Constituției). 730.682 de moldoveni au votat împotriva modificării legii supreme. Numărătoarea voturilor a ajuns la 98,42%.

Mai multe voturi DA la referendum (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Eveniment

Mai multe voturi DA la referendum

Mai multe voturi DA la referendum: în Republica Moldova, crește diferența buletinelor de vot în favoarea integrării europene. Mai multe voturi DA la referendum La ora 08.30, cu puține mii de numărat înainte de final, erau 744 de voturi în plus pentru opțiunea DA. Citește și: Maia Sandu a luat peste 41% din voturi, va intra în turul al doilea cu candidatul socialist Alexandr Stoianoglo (26%) Pentru votul pro-UE, procentul a ajuns la 50,07% de voturi DA. 49,93% din buletinele de vot erau la 08.30 împotriva modificării Constituției pentru a putea fi posibilă integrarea în UE. S-au numărat, până la 08.30, 98,38% din voturi.

Șpagă istorică plătită de Putin pentru a opri integrarea Republicii Moldova în UE Foto: Kremlin.ru
Politică

Șpagă istorică plătită Putin opri integrarea Republicii Moldova UE

Șpagă istorică plătită de regimul Putin pentru a opri integrarea Republicii Moldova în UE: 15 milioane de dolari urmau să fie împărțiți la 130.000 de alegători pentru a vota împotriva aderării la Uniune. Referendumul pentru aderarea la UE urmează să se desfășoare la 20 octombrie, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Citește și: Un fost polițist se pensionează la 48 de ani și va avea o pensie de cel puțin 25.000 de lei pe lună Șpagă istorică plătită de Putin pentru a opri integrarea Republicii Moldova în UE „Stabilim un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova, dar și pentru statele vecine și europene. Este vorba despre un amplu proces de finanțare și corupere, menit să perturbeze procesul electoral pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful poliției din Moldova. Organizația avea 130 de lideri regionali care coordonau activitatea și erau plătiți cu 45.000 de lei moldovenești. Pe scara ierarhică urmau 1.927 de președinți de sector, plătiți cu doar 4.600 de lei. În sfârșit, urmau 50.000 de activiști care strângeau datele de identitate ale simpatizanților, cu o remunerație similară președinților de sector, și peste 70.000 de simpatizanți care sunt recompensați cu sume între 5.000 și 10.000 ruble (aproximativ 900 - 1.800 lei) pentru a vota conform instrucțiunilor primite. Toate persoanele implicate sunt cercetate în stare de libertate, iar autoritățile de la Chișinău le-au recomandă cetățenilor care dețin carduri bancare legate de această schemă să le predea benevol. Dacă nu o fac, riscă să devină complici și să ajungă la închisoare. Până acum, zeci de persoane au colaborat cu oamenii legii oferind informații despre actele de corupție electorală, scrie agora.md. Banii veneau prin conturile Sberbank - bancă din Rusia care este pe lista sancțiunilor internaționale, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

Rușii ucid metodic civili în Ucraina (sursa: Facebook/EC)
Internațional

UE promite Ucrainei integrare, ajutor substanțial

UE promite Ucrainei integrare, ajutor substanțial. Rusia este ameninţată cu "descompunerea" din cauza sancţiunilor tot mai dure, în timp ce Ucraina are un "viitor european", a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în timpul vizitei la Kiev, transmite AFP. UE promite Ucrainei integrare, ajutor substanțial "Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european", a declarat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski. "Lupta voastră este şi lupta noastră. Sunt aici la Kiev cu dumneavoastră astăzi pentru a transmite un mesaj foarte puternic: UE este de partea dumneavoastră. Suntem de partea voastră", a adăugat ea. Citește și: Un nou masacru al civililor: peste 130 de ucraineni împușcați și aruncați în gropi comune, la Makarov "Ne mobilizăm puterea economică pentru a-l face pe Putin să plătească un preţ foarte, foarte mare", a subliniat preşedinta Comisiei Europene. La rândul său, preşedintele Zelenski a declarat că, deşi "personal este recunoscător" doamnei von der Leyen pentru cele cinci serii de sancţiuni ale UE, acestea "nu sunt suficiente". Ursula von der Leyen, la Bucea Însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de premierul slovac, Eduard Heger, Ursula von der Leyen s-a deplasat vineri la Bucea, care a devenit un simbol al atrocităţilor războiului din Ucraina. Cei trei lideri au mers să vadă gropile comune săpate în această localitate pentru a îngropa zecile de civili ucişi în lupte. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că instituţia sa va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE "în câteva săptămâni", după ce acesta va răspunde la întrebările din raportul pe care i l-a înmânat, transmit Reuters şi EFE. "Acesta este un pas important către UE", i-a spus von der Leyen lui Zelenski în timp ce îi înmâna plicul cu documentul, în cadrul unei conferinţe de presă la palatul prezidenţial din Kiev. "De aici începe drumul vostru spre UE", a subliniat lidera europeană, asigurându-l pe Zelenski că examinarea de către Comisie va fi "nu, ca întotdeauna, o chestiune de ani, ci de săptămâni". Cererea Ucrainei, tratată prioritar de CE Preşedintele ucrainean a dat asigurări că guvernul său va răspunde "cât mai curând posibil" la întrebările puse de Bruxelles. Comisia a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Versailles, Franţa, din 10-11 martie. Printre criteriile care trebuie confirmate în raport înainte de acordarea statutului de ţară candidată se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existenţa unor instituţii care să garanteze democraţia şi o economie de piaţă. De la semnarea scrisorii prin care Zelenski a depus cererea de aderare la UE la Bruxelles, la 28 februarie, până la punerea în mişcare a mecanismelor au trecut doar şapte zile - un record, dacă ne gândim la experienţa ţărilor din Balcanii de Vest, care au trebuit să aştepte în cel mai bun caz luni de zile pentru ca mecanismul să fie pus în mişcare după ce au depus cererea de aderare, remarcă EFE. UE trebuie să trimită funcționari pe teren în Ucraina Întrebată dacă este posibil ca Ucraina să fie încă în război după ce Comisia îşi va încheia procesul, fostul ministru german al apărării a declarat că este "profund convinsă că Ucraina va câştiga acest război, că va câştiga democraţia şi libertatea". Iar UE va "lucra cu Ucraina pentru a reconstrui ţara după război", a adăugat ea. Referitor la decizia Consiliului privind candidatura Ucrainei, von der Leyen a declarat: "Indiferent de decizie, vom sprijini întotdeauna Ucraina". Nu există termene limită pentru pregătirea analizei de către Comisie, care necesită desfăşurarea de funcţionari pe teren. "Vom continua să ne consolidăm relaţiile şi să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina pe calea sa europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană", se arată în declaraţia liderilor UE după summitul de la Versailles, din Franţa. "A fost important să încep vizita mea la Bucea. Pentru că la Bucea umanitatea noastră a fost spulberată", a scris von der Leyen pe Twitter. Mesajul meu pentru poporul ucrainean: Cei responsabili de atrocităţi vor fi aduşi în faţa justiţiei. Lupta voastră este lupta noastră".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră