vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: întâlnire

32 articole
Politică

Minciună a MAE, care a anunțat un „schimb de opinii concentrat” Hurezeanu-Grenell

Minciună fără jenă a ministerului român de externe, care, pe Twitter, a anunțat un „schimb de opinii concentrat” între ministrul Emil Hurezeanu și ambasadorul SUA Richard Grenell, trimisul special al președintelui Donald Trump. Însă, azi, într-o declarație pentru Financial Times, Grenell a spus că nu a avut o discuție „substanțială” ( de fond) cu Hurezeanu, pe care de altfel a spus că nu-l cunoaște. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video Minciună a ministerului de externe Ce a transmis ministerul de Externe, pe Twitter: „Ministrul român de Externe Emil Hurezeanu a avut un schimb de opinii concentrat cu US Ambassador Richard Grenell, trimisul special al președintelui Trump, în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen. Discuția, între doi colegi ambasadori la Berlin, a vizat teme de actualitate de interes comun pentru RO și US”. Mesajul a fost postat pe 13 februarie, dar nu avea nici o fotografie cu cei doi. ?? FM Emil Hurezeanu had a focussed exchange with ??Ambassador Richard Grenell special envoy of President Trump in the context of the Munchen Security Conference. The discussion, between two fellow Ambassadors to Berlin, covered current topics of shared interest for ?? and the… — Ministry of Foreign Affairs of Romania ?? (@MAERomania) February 13, 2025 Ce a declarat Grenell pentru Financial Times, în contextul acuizațiilor că a intervenit pe lângă autoritățile române în favoarea fraților Tate: „Grenell a negat că ar fi avut o «conversație de substanță» cu Hurezeanu, pe care a negat că-l cunoaște. «M-a văzut în hol», la Munchen și «a cerut o întâlnire», dar nu a urmat o întâlnire follow-up, a spus Grenell”, arată Financial Times. De altfel, azi, într-o declarație, șeful diplomației române a recunoscut că discuția cu Grenell a fost pe un hol: „Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România”. Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate, a anunțat azi Financial Times. Andrew Tate se află, însă, în arest la domiciliu în dosarul care vizează presupusa exploatare sexuală a 34 de femei, după ce Curtea de Apel București a admis recursul DIICOT.

Minciună a ministerului de externe Foto: X/Twitter MAE
Negocieri dintre Rusia și SUA, neclare (sursa: TASS)
Internațional

Rușii și americanii neagă acum că ar discuta în Arabia Saudită despre Ucraina

Negocieri dintre Rusia și SUA, neclare. Negocierile dintre Rusia și SUA privind pacea în Ucraina rămân neclare, a declarat Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă, care face parte din delegaţia condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Moscova și Washingtonul nu au stabilit încă detaliile lansării acestor tratative, iar SUA nu și-au desemnat un negociator-șef. Negocieri dintre Rusia și SUA, neclare Departamentul de Stat al SUA a subliniat că prima întâlnire oficială dintre delegațiile celor două țări, ce va avea loc marți în capitala saudită, nu va fi o negociere privind războiul din Ucraina. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video Scopul principal este reluarea dialogului bilateral, fără a aborda direct procesul de pace. Rusia pregătește summitul Putin-Trump Potrivit consilierului lui Putin, întâlnirea de la Riad va avea un caracter „de afaceri”. Discuțiile vor viza în primul rând restabilirea relațiilor dintre Rusia și SUA și organizarea unui summit între Vladimir Putin și Donald Trump Acesta a adăugat că există și posibilitatea lansării unor negocieri privind Ucraina SUA nu au desemnat un negociator pentru Ucraina Un obstacol major în calea negocierilor privind Ucraina este faptul că Washingtonul nu și-a desemnat un negociator oficial, conform lui Ușakov. Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a declarat că reuniunea de la Riad trebuie văzută ca o continuare a discuției telefonice recente dintre Trump și Putin, fără a fi un pas concret spre o soluție diplomatică pentru Ucraina. Președintele Ucrainei: „Orice acord SUA-Rusia va fi nul” Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat ferm, afirmând că orice eventuală înțelegere între SUA și Rusia la această întâlnire va fi considerată nulă de către Ucraina. Zelenski se află într-o vizită în Emiratele Arabe Unite și va ajunge miercuri în Arabia Saudită, vizită pe care a descris-o ca fiind planificată anterior.

Pregătirea întâlnirii dintre Trump și Putin. În imagine, Steve Witkoff (sursa: X/Steve Witkoff)
Internațional

Pregătirea întâlnirii dintre Trump și Putin

Pregătirea întâlnirii dintre Trump și Putin. Steve Witkoff, emisarul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, a confirmat că va călători duminică în Arabia Saudită, alături de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, pentru a discuta posibile soluții de încheiere a războiului dintre Rusia și Ucraina. Informația a fost dezvăluită într-un interviu pentru Fox News și reprezintă prima confirmare oficială a acestor negocieri. Pregătirea întâlnirii dintre Trump și Putin Întâlnirile din Arabia Saudită vor fi printre primele discuții directe la nivel înalt între oficiali americani și ruși din ultimii ani. Citește și: VIDEO & FOTO Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți Acestea sunt văzute ca un prim pas pentru pregătirea unei întâlniri între președintele SUA, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin. Witkoff a declarat că aceste discuții au loc „conform instrucțiunilor președintelui” și că Washingtonul speră să obțină „progrese foarte bune” în procesul diplomatic. Frustrarea Ucrainei: Kievul nu a fost invitat Oficialii ucraineni și liderii europeni și-au exprimat frustrarea că SUA a purtat negocieri cu Rusia fără implicarea directă a Ucrainei. Guvernul de la Kiev a confirmat că nu a fost invitat la aceste discuții și a subliniat că nu se va considera legat de niciun acord care ar putea rezulta din negocierile organizate în regatul saudit. Casa Albă neagă excluderea Ucrainei În ciuda acestor nemulțumiri, Steve Witkoff a respins ideea că Ucraina a fost exclusă. Emisarul Casei Albe a menționat că oficialii ucraineni au avut deja întâlniri cu reprezentanți americani în timpul Conferinței de Securitate de la München, dar nu a confirmat dacă aceștia vor fi implicați și în negocierile din Arabia Saudită. „Nu cred că este vorba despre excluderea nimănui. De fapt, este vorba despre includerea tuturor”, a declarat Witkoff.

Macron convoacă liderii europeni la Paris (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Internațional

Macron convoacă liderii europeni la Paris

Macron convoacă liderii europeni la Paris. Președintele francez Emmanuel Macron a convocat liderii europeni la o reuniune de urgență luni, la Paris, într-un context tensionat de inițiativele diplomatice ale fostului președinte american Donald Trump privind Ucraina. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski, potrivit Politico. Macron convoacă liderii europeni la Paris Premierul Poloniei, Donald Tusk, a confirmat participarea la întâlnirea de la Paris, subliniind necesitatea de a demonstra unitatea și forța Europei. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) Planul lui Trump de a lansa negocieri cu Vladimir Putin pentru o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina a generat îngrijorare în rândul partenerilor europeni. Oficialii UE doresc ca reuniunea să abordeze în mod „foarte serios” aceste provocări. „Credibilitatea SUA va depinde de modul în care se va încheia războiul, nu doar cea a administrației Trump, ci și a Americii ca întreg”, a avertizat Sikorski. Acesta i-a transmis lui Trump că, dacă dorește să „obțină Premiul Nobel”, trebuie să asigure o pace justă. UE se mobilizează În paralel, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a convocat duminică o reuniune informală a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE, prezenți la Conferința de Securitate de la München. Scopul întâlnirii este evaluarea recentelor contacte cu oficiali americani și ucraineni. „Suntem într-un moment decisiv pentru viitorul Ucrainei și al Europei. Europa este alături de Ucraina”, a declarat o purtătoare de cuvânt a UE pe rețeaua X.

Bolojan liniștește liderii mediului de afaceri (sursa: presidency.ro)
Eveniment

Bolojan liniștește liderii mediului de afaceri

Bolojan liniștește liderii mediului de afaceri. Președintele interimar Ilie Bolojan a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, o delegație formată din membri ai Confederației Patronale Concordia și ai Fundației Romanian Business Leaders. Întâlnirea a avut loc pe fondul nevoii sectorului privat de claritate și predictibilitate economică, având în vedere evoluțiile politice și internaționale recente. Bolojan liniștește liderii mediului de afaceri Reprezentanții mediului privat au reafirmat susținerea pentru menținerea României pe un parcurs proeuropean și euroatlantic. Citește și: EXCLUSIV Averea de „Dosarele X” a generalului Zisu: un teren în București, menționat la 14 ani după cumpărare, și o vilă care crește peste noapte cu 40% De asemenea, au subliniat necesitatea unor măsuri care să genereze stabilitate economică, să îmbunătățească absorbția fondurilor europene și să faciliteze investițiile și reformele. Îngrijorări legate de măsurile fiscal-bugetare În cadrul discuțiilor, antreprenorii au ridicat probleme legate de efectele măsurilor fiscal-bugetare adoptate recent. Antreprenorii au subliniat impactul acestora asupra sustenabilității finanțelor publice și asupra dezvoltării mediului de afaceri autohton. Angajamentele lui Bolojan Ilie Bolojan și-a exprimat deschiderea pentru un dialog constructiv între sectorul privat și decidenții politici, menționând că va susține organizarea unor alegeri libere și transparente și recâștigarea încrederii în instituțiile statului. De asemenea, s-a convenit asupra organizării consultărilor periodice între administrația prezidențială și reprezentanții mediului de afaceri pe teme economice și instituționale.

Liderii suveraniști europeni, reuniți la Madrid (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Internațional

Liderii suveraniști europeni, reuniți la Madrid

Liderii suveraniști europeni, reuniți la Madrid. Sâmbătă, liderii grupului „Patrioții pentru Europa” (PfE) din Parlamentul European, condus de premierul ungar Viktor Orban, s-au întâlnit la Madrid pentru a cere o schimbare radicală în politica Uniunii Europene. Aceștia au criticat puterea excesivă a instituțiilor de la Bruxelles și au solicitat un „viraj de 180 de grade” în abordarea UE față de imigrație, reglementări economice și politica climatică. Liderii suveraniști europeni, reuniți la Madrid Evenimentul a avut ca slogan Make Europe Great Again (MEGA), imitând celebrul motto al fostului președinte american Donald Trump, potrivit Politico. Citește și: EXCLUSIV O inspectoare Antifraudă ANAF care a închis ochii la schema Nordis, căsătorită cu un polițist aflat în închisoare pentru o șpagă de 1,1 milioane de euro Viktor Orban, susținător al lui Trump, și Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, au fost principalele figuri ale reuniunii. Critici dure la adresa Bruxelles-ului În discursul său, Orban a acuzat „birocrații de la Bruxelles”, administrația fostului președinte Joe Biden și organizațiile finanțate de George Soros că au „ruinat Europa” prin sprijinirea imigrației ilegale și a Ucrainei în războiul cu Rusia. Premierul ungar a subliniat că sancțiunile impuse Rusiei au dus la pierderea unor surse de energie ieftină. „Noi ne oferim banii Ucrainei pentru un război fără speranță, iar Europa este invadată de migranți ilegali”, a spus Orban, apărand politica sa anti-imigrație și opoziția față de diversitatea de gen. Marine Le Pen: "UE este în stare de șoc" Marine Le Pen a declarat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a devenit „invizibilă” după învestirea lui Trump, iar Uniunea Europeană pare blocată. Ea a criticat faptul că activitatea din Parlamentul European seamănă „mai mult cu un ONG decât cu un proces legislativ real”. Liderii naționaliști își pun speranțele în Trump Printre participanții la conferință s-au numărat și vicepremierul italian Matteo Salvini, fostul premier ceh Andrej Babis și olandezul Geert Wilders, liderul Partidului Libertății. Aceștia consideră că revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA ar putea duce la schimbări majore în politica europeană, sprijinind statele naționale în fața Bruxelles-ului. „Președintele Trump este un frate de arme pentru noi”, a spus Geert Wilders, în timp ce Orban a subliniat: „Împreună cu Trump, noi suntem viitorul!”. Absențe notabile: AfD și Giorgia Meloni De la întâlnirea de la Madrid au lipsit reprezentanții partidului german Alternativa pentru Germania (AfD) și premierul italian Giorgia Meloni. Aceștia fac parte din alte grupuri politice din Parlamentul European și nu s-au alăturat oficial alianței conduse de Orban și Le Pen. "Tornada Trump" și viitorul Uniunii Europene După un summit informal al UE, Orban a avertizat că liderii europeni trebuie să se pregătească pentru „tornada Trump”, sugerând că politicile fostului președinte american vor avea un impact puternic asupra Uniunii Europene. „În 14 zile, Trump a schimbat regulile jocului: s-a terminat cu nebunia de gen, cu finanțarea globalistă a lui Soros, cu imigrația ilegală și cu sprijinul pentru războiul din Ucraina”, a scris Orban pe rețelele sociale. Liderii suveraniști europeni speră că alegerile viitoare și sprijinul lui Trump vor permite o reconfigurare a politicii UE, diminuând influența Bruxelles-ului și întărind rolul statelor naționale.

Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski (sursa: X/Maia Sandu)
Internațional

Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a deplasat sâmbătă la Kiev pentru o întâlnire oficială cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita are loc într-un moment de tensiune, marcat de criza energetică din Transnistria, regiunea separatistă prorusă situată între cele două țări. Întâlnirea a fost anunțată de Maia Sandu printr-un mesaj postat pe platforma socială X. Criza energetică din Transnistria Transnistria, o regiune cu aproximativ o jumătate de milion de locuitori, se confruntă cu întreruperi majore de energie electrică, apă caldă și termoficare, începând cu 1 ianuarie. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” Situația a fost declanșată de expirarea contractului dintre Kiev și Moscova, care permitea tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina către Moldova și, implicit, Transnistria. Gazul rusesc era oferit gratuit de gigantul Gazprom pentru susținerea regiunii separatiste, însă tranzitul său depindea de un gazoduct ce traversa Ucraina. Odată cu încetarea contractului, acest flux a fost întrerupt, provocând o criză energetică fără precedent. Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski Președinta Maia Sandu a precizat că întâlnirea sa cu liderul ucrainean vizează teme cruciale pentru ambele țări. Printre acestea se numără securitatea regională, energia și infrastructura, comerțul bilateral. „Vom discuta despre securitate, energie, infrastructuri, comerț și sprijin reciproc pe calea aderării la Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu. Manifestații în Transnistria, presiuni asupra Chișinăului În regiunea separatistă Transnistria au avut loc vineri manifestații, locuitorii cerând Chișinăului să faciliteze reluarea livrărilor de gaze rusești. Aceștia consideră că măsurile sunt necesare pentru a pune capăt crizei energetice care afectează regiunea. În paralel, premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova de generarea instabilității în Moldova. Republica Moldova și Ucraina, sprijin reciproc În timp ce Ucraina continuă să reziste invaziei ruse, Chișinăul este îngrijorat de riscul extinderii conflictului pe teritoriul său. Republica Moldova se teme de o destabilizare suplimentară a regiunii separatiste Transnistria, orchestrată de Moscova. Restul Republicii Moldova rămâne, deocamdată, protejat de tăieri masive de energie, datorită importurilor de electricitate și gaze naturale din România.

Giorgia Meloni și Trump, întâlnire surpriză (sursa: X/America)
Internațional

Giorgia Meloni și Trump, întâlnire surpriză

Giorgia Meloni și Trump, întâlnire surpriză. Premierul italian, Giorgia Meloni, s-a întâlnit sâmbătă cu președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Mar-a-Lago, Florida. Evenimentul a fost raportat de presa italiană. Giorgia Meloni și Trump, întâlnire surpriză Giorgia Meloni a făcut o vizită surpriză fostului președinte american, unde au luat cina împreună și au vizionat un documentar. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță După doar cinci ore petrecute pe teritoriul american, Meloni s-a întors la Roma. Documentarul „Eastman Dilemma”, motivul întâlnirii Conform presei, cei doi au asistat la proiecția documentarului "Eastman Dilemma: Lawfare or Justice". Acesta promovează ideea că sistemul judiciar american ar avea „standarde duble”, acuzându-i de nedreptate pe avocații care susțin cauze conservatoare. Laudele lui Trump În cadrul întâlnirii, Donald Trump a avut numai cuvinte de laudă pentru premierul italian. Conform declarațiilor preluate de RAI, Trump a descris-o pe Meloni drept „o femeie fantastică” care „a luat Europa prin surprindere”. Subiecte abordate în cadrul discuțiilor Întâlnirea a fost o oportunitate pentru abordarea unor teme importante. Printre acestea, cazul jurnalistei italiene Cecilia Sala, reținută în Iran luna trecută. Nu a lipsit subiectul tarifelor vamale care afectează Italia și Europa. Situația războiului din Ucraina a fost și ea o temă de interes major în cadrul întâlnirii. Participanți importanți la întâlnire Evenimentul de la Mar-a-Lago a reunit și alte figuri importante ale politicii americane, inclusiv senatorul de Florida Marco Rubio, numit secretar de stat de Trump. De asemenea au fost prezenți congresmanul Mike Waltz, desemnat consilier pentru securitate națională și scott Bessent, viitorul secretar al Trezoreriei. Vizita lui Joe Biden în Italia Actualul președinte al SUA, Joe Biden, are și el programată o vizită oficială în Italia între 9 și 12 ianuarie. Aceasta ar putea fi ultima vizită internațională din mandatul său.

Putin și Fico, întâlnire la Kremlin (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin și Fico, întâlnire la Kremlin

Putin și Fico, întâlnire la Kremlin. Președintele rus Vladimir Putin l-a primit duminică la Kremlin pe premierul slovac Robert Fico, unul dintre puținii lideri europeni cu care menține relații apropiate. Imaginile întâlnirii au fost transmise de televiziunea rusă. Putin și Fico, întâlnire la Kremlin Pavel Zarubin, jurnalist de la postul public de televiziune rus și apropiat al Kremlinului, a anunțat întâlnirea pe Telegram, publicând și o scurtă înregistrare video. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că vizita a fost planificată „în urmă cu câteva zile”, fără a oferi detalii despre subiectele abordate. Tranzitul gazului rusesc Deși agenda întâlnirii nu a fost dezvăluită, Peskov a sugerat că este posibil să se discute despre tranzitul gazului rusesc. Ucraina a anunțat în această vară că nu va prelungi contractul pentru tranzitul gazului către Europa după 31 decembrie, ceea ce a stârnit îngrijorare în Slovacia și Ungaria, ambele foarte dependente de gazul rusesc. Premierul slovac și Ucraina Robert Fico, premierul Slovaciei din toamna anului trecut, a adoptat o poziție diferită față de majoritatea liderilor europeni. Slovacia, membră a UE și NATO, a oprit sprijinul militar pentru Ucraina. Fico pledează pentru negocieri de pace cu Rusia, urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban. Îngrijorări europene Cu perspectiva unui posibil blocaj al gazului rusesc de la 1 ianuarie, Slovacia și Ungaria încearcă să găsească soluții alternative. Între timp, pozițiile liderilor slovac și ungar evidențiază divergențe în politica externă europeană, în special în ceea ce privește războiul din Ucraina. Această vizită neanunțată la Kremlin subliniază complexitatea relațiilor dintre Moscova și anumite state europene, marcate de interdependență economică și diferențe de viziune geopolitică.

Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă

Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, îl va primi miercuri, 18 decembrie, la Bruxelles, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de mai mulți lideri europeni, pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina. Întâlnirea, la care nici un oficial român nu va fi prezent, are loc într-un context sensibil, cu doar câteva săptămâni înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump în SUA. Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă Printre liderii europeni care vor participa la reuniune se numără președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk și premierul britanic Keir Starmer. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia De asemenea, Antonio Costa, președintele Consiliului European, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, sunt așteptați să li se alăture. România nu are nici un reprezentant oficial. Sprijinirea Ucrainei, prioritatea discuțiilor Reuniunea va pune accent pe consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și pe susținerea acesteia în războiul împotriva Rusiei. Oficialii europeni își reafirmă angajamentul de a sprijini Kievul, în contextul îngrijorărilor legate de posibilitatea suspendării ajutorului militar american odată cu instalarea administrației Trump. Temerile Ucrainei Donald Trump a promis în repetate rânduri că va aduce pacea în Ucraina „în 24 de ore”, fără a oferi detalii concrete despre planurile sale. Această retorică a amplificat temerile Kievului că ar putea fi presat să accepte un acord care nu respectă cerințele sale legate de suveranitate și securitate. Discuții despre trupe europene de menținere a păcii Franța și Germania au început să ia în considerare posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina pentru a garanta un eventual armistițiu. Cu toate acestea, liderii europeni subliniază că prioritatea actuală este întărirea sprijinului militar, astfel încât Ucraina să fie într-o poziție de forță în eventualitatea unor negocieri. Declarațiile șefei diplomației europene „Trebuie să fie pace pentru a trimite soldați ai păcii, dar Rusia nu vrea pace”, a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Ea a îndemnat la intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina, în contextul escaladării conflictului și a incertitudinilor geopolitice. Importanța reuniunii NATO Această întâlnire crucială subliniază unitatea Europei și a NATO în sprijinirea Ucrainei, în ciuda provocărilor globale. Discuțiile de la Bruxelles vor fi decisive pentru conturarea strategiei viitoare, inclusiv în ceea ce privește ajutorul militar și diplomatic destinat Kievului.

Călin Georgescu, întâlnire cu mercenarul Potra (sursa: Antena 3)
Eveniment

Călin Georgescu, întâlnire cu mercenarul Potra

Călin Georgescu, întâlnire cu mercenarul Potra. S-a întâmplat sâmbătă seara, în preziua duminicii în care ar fi trebuit să se voteze pentru turul al doilea la prezidențiale. Călin Georgescu, întâlnire cu mercenarul Potra Călin Georgescu a susținut, la Realitatea TV, că nu-l cunoaște pe Horațiu Potra și nu s-a întâlnit niciodată cu acesta. Citește și: Călin Georgescu s-a întâlnit cu mercenarul Potra și neolegionarul Sechila pentru a organiza violențe Fotografii făcute publice de Antena 3, însă, îl arată pe candidat, la aceeași masă, cu Potra și Eugen Sechila. Acesta din urmă, lider al mișcării neolegionare, este și consilier al lui Georgescu. Procurorii vor arestarea lui Potra Horațiu Potra va fi prezentat marți instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare. Acesta a fost reținut duminică seară pentru 24 de ore, iar la expirarea ordonanței va rămâne în custodia poliției. Procurorii și polițiștii din Prahova au efectuat luni mai multe percheziții în județele Ilfov, Sibiu și în București, în cadrul unui dosar penal care vizează infracțiuni legate de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice și instigare publică. Conform comunicatului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, perchezițiile au avut loc la domiciliile lui Potra și în alte locații unde se presupune că acesta s-a întâlnit cu persoane implicate în comiterea acestor infracțiuni. Ancheta a relevat că, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, inculpații P.H. și L.A.F., alături de alte persoane, se deplasau către București având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, sume semnificative de bani (aproximativ 18.000 USD și 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare și o dronă profesională. Acestea urma să fie folosite pentru instigarea unor persoane la comiterea de infracțiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate și pentru recompensarea acestora, conform informațiilor din comunicat.

Întâlnirea dintre Potra, Sechila și Georgescu (sursa: Digi24)
Eveniment

Întâlnirea dintre Potra, Sechila și Georgescu

Întâlnirea dintre Potra, Sechila și Georgescu. Jbara Mohamed, cetățean sirian și proprietarul hergheliei Jbara Horses din Ciolpani, a fost gazda unei întâlniri controversate în noaptea de sâmbătă spre duminică. Conform declarațiilor sale, la întâlnire au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu. Potra este anchetat de procurori pentru presupusa planificare a instigării unor persoane la comiterea de infracțiuni în cadrul unor „întruniri publice neautorizate”. Întâlnirea dintre Potra, Sechila și Georgescu Întâlnirea a avut loc la herghelia Jbara Horses, un loc aparent liniștit care a devenit scena unei presupuse conspirații. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Conform procurorilor, discuțiile dintre Potra și Sechila ar fi vizat organizarea unor provocări în București. La ieșirea de la audieri, Jbara Mohamed a declarat pentru jurnaliști că, pe lângă cei doi, la herghelie s-a aflat și Călin Georgescu, despre care se știe că a fost însoțit de alte persoane necunoscute gazdei. Declarația lui Jbara Mohamed aduce în prim-plan numele lui Călin Georgescu, care ar fi fost prezent la întâlnirea de la Ciolpani. Nu se cunosc detalii suplimentare despre rolul lui Georgescu sau motivul prezenței sale. Afirmația că acesta a venit însoțit de persoane necunoscute ridică noi întrebări despre natura discuțiilor care au avut loc. Ancheta continuă Autoritățile investighează dacă întâlnirea de la Ciolpani a fost un pas în organizarea unor acțiuni ilegale. În acest context, prezența unor persoane publice și implicarea lor pot avea implicații importante asupra concluziilor anchetei. Procurorii continuă să analizeze dovezile pentru a stabili dacă planurile discutate implică instigarea la comiterea de infracțiuni sau alte activități care ar putea pune în pericol ordinea publică. Întâlnirea de la Ciolpani Întâlnirea de la Ciolpani deschide o serie de întrebări despre scopurile participanților și impactul potențial al planurilor discutate. Numele lui Călin Georgescu adaugă o dimensiune suplimentară acestei povești, atrăgând atenția asupra legăturilor dintre cei implicați. Autoritățile continuă să cerceteze, iar noi detalii ar putea apărea pe măsură ce investigația avansează.

Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump

Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat sâmbătă, la Paris, la o întâlnire trilaterală cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, și președintele Franței, Emmanuel Macron. Discuțiile s-au concentrat pe necesitatea încheierii unei „păci juste” cu Rusia, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump Evenimentul, organizat de Emmanuel Macron, a marcat prima vizită oficială a lui Donald Trump în străinătate după realegerea sa din noiembrie. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Întâlnirea trilaterală a avut loc în marja ceremoniei de redeschidere a Catedralei Notre-Dame, urmată de o cină la Palatul Élysée. Macron a reușit să-i reunească pe Trump și Zelenski de trei ori în aceeași zi, într-un moment simbolic pentru eforturile diplomatice. Pace justă pentru Ucraina La finalul discuțiilor, Volodimir Zelenski a subliniat pe rețelele sociale importanța cooperării: „Cu toții ne dorim ca acest război să se încheie cât mai curând și într-o manieră justă. Cei trei lideri au acceptat să lucreze împreună pentru a sprijini pacea și securitatea.” Declarațiile lui Macron Emmanuel Macron a comentat, la rândul său, pe platforma X: „Să continuăm acțiunea comună pentru pace și securitate.” Această întâlnire vine într-un moment delicat pentru Franța, care se confruntă cu o criză instituțională, după ce țara a rămas fără un guvern cu atribuții depline din 4 decembrie. Ajutor militar suplimentar În paralel cu întâlnirea de la Paris, administrația Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 988 de milioane de dolari. Conform Pentagonului, acesta include drone, muniție pentru sistemele HIMARS și suport pentru întreținerea echipamentelor esențiale. Importanța întâlnirii trilaterale Această reuniune a fost crucială pentru Zelenski, în condițiile în care a avut doar o scurtă discuție telefonică cu Donald Trump de la realegerea acestuia pe 5 noiembrie. Întâlnirea, „decisă oarecum în ultimul moment”, conform unei surse diplomatice franceze citate de AFP, a oferit o platformă pentru reafirmarea sprijinului internațional pentru Ucraina. Întâlnirea de la Paris marchează un pas important în coordonarea eforturilor internaționale pentru o soluție justă a conflictului din Ucraina. Mesajele de solidaritate și noile pachete de ajutor militar subliniază angajamentul global pentru sprijinirea Kievului în fața agresiunii ruse.

Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski (sursa: YouTube/MN)
Internațional

Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski

Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski. Şeful statului francez Emmanuel Macron se va reuni sâmbătă la Paris cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi cu Donald Trump, fiind prima lor întâlnire de la alegerea viitorului preşedinte al Statelor Unite, a anunţat Elysée. Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski Preşedintele ucrainean li se va alătura lui Emmanuel Macron şi Donald Trump. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la Paris, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său francez Emmanuel Macron înainte de a asista la ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre-Dame. Liderul ucrainean a sosit sâmbătă în jurul orei 12:00 (11:00 GMT) pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, potrivit unei surse de securitate. Un membru al delegaţiei ucrainene prezente la Paris a confirmat sosirea preşedintelui Zelenski şi a precizat că va rămâne în capitală până sâmbătă seara, fără a comenta eventualitatea unei întâlniri cu preşedintele ales american Donald Trump, prezent şi el în capitala Franţei. Decizii bune, așteptate "Aşteptăm o decizie bună a reuniunii de astăzi cu (Emmanuel) Macron", a comentat acest membru al delegaţiei ucrainene. După sosirea sa la Roissy, liderul ucrainean a mers la hotelul Intercontinental, în centrul capitalei franceze. El urmează să fie primit de Emmanuel Macron, după ce acesta va fi avut o întrevedere cu preşedintele Trump. Posibilă întâlnire tripartită Preşedinţia franceză nu a oferit detalii despre o posibilă întâlnire tripartită între preşedinţi şi nici despre o posibilă întâlnire între Donald Trump şi Volodimir Zelenski. De la victoria în alegerile din SUA, Trump şi Zelenski au avut doar o convorbire telefonică de douăzeci de minute pe 6 noiembrie. După ce va asista la ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre-Dame, Zelenski ar urma să părăsească Parisul sâmbătă seara pentru a ajunge în Polonia, potrivit unei surse franceze de securitate.

Întâlnire între Justin Trudeau și Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Întâlnire între Justin Trudeau și Trump

Întâlnire între Justin Trudeau și Trump. Premierul canadian, Justin Trudeau, s-a întâlnit vineri cu Donald Trump la reședința acestuia din Mar-a-Lago, Florida, pe fondul tensiunilor comerciale dintre cele două țări. Întâlnire între Justin Trudeau și Trump Întâlnirea a avut loc la doar patru zile după ce Trump a amenințat Canada cu majorarea drastică a taxelor vamale, provocând reacții puternice la Ottawa. Citește și: Călin Georgescu vrea armată obligatorie pentru toți tinerii: „Este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează” În urma declarațiilor lui Trump, guvernul canadian a început să analizeze posibilitatea impunerii unor taxe vamale suplimentare asupra unor produse americane. Această mișcare vine în contextul în care peste 75% din exporturile canadiene, în valoare de 592 de miliarde de dolari canadieni, sunt direcționate către Statele Unite, susținând aproape 2 milioane de locuri de muncă. Trudeau confirmă seriozitatea intențiilor lui Trump În fața presei, Justin Trudeau a declarat că nu are nicio îndoială privind intenția lui Trump de a implementa aceste măsuri. Premierul canadian a amintit de precedentul mandat al fostului președinte, când tarifele americane la importurile de oțel și aluminiu au fost urmate de represalii din partea Canadei. Donald Trump, activ înainte de preluarea mandatului De la câștigarea alegerilor împotriva Kamalei Harris, Donald Trump a primit la Mar-a-Lago mai mulți lideri internaționali și personalități de rang înalt, inclusiv secretarul general al NATO, Mark Rutte, șeful Meta, Mark Zuckerberg, și președintele argentinian, Javier Milei. Această activitate diplomatică subliniază influența sa în creștere înainte de investirea oficială pe 20 ianuarie.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră