duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: inrolare

4 articole
Internațional

Ucrainenii, adeverințe medicale false împotriva înrolării

Ucrainenii, adeverințe medicale false împotriva înrolării. Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, și-a anunțat demisia marți, în urma unei anchete a serviciilor de securitate care a dezvăluit un amplu sistem de corupție. Acesta a permis unor oficiali din sistemul judiciar să evite înrolarea în armată. Ucrainenii, adeverințe medicale false împotriva înrolării Andrii Kostin a recunoscut existența „multor fapte de abuzuri rușinoase” în cadrul parchetului din Ucraina. Citește și: Ipocrizia lui Lipă: dublu campion mondial lăsat fără indemnizație de merit, deși a câștigat și un proces, în timp ce angajații unor federații iau premii de sute de mii de euro În fața acestor descoperiri, el a considerat că este corect să renunțe la funcția sa și a anunțat demisia. Reuniunea consiliului pentru Securitate Națională Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că a avut loc o reuniune a Consiliului pentru Securitate Națională dedicată acestei situații. Zelenski a vorbit despre „responsabilități personale” în legătură cu descoperirile, menționând în mod special pe procurorul general. Sistemul de corupție la înrolare Ancheta condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a scos la iveală un sistem de corupție „la scară largă” în procesul de înrolare militară. Mulți oficiali au declarat „dizabilități fictive” pentru a evita mobilizarea, iar autoritățile au descoperit 4.100 de certificate de invaliditate false, care au fost ulterior anulate. Funcționari ai comisiilor medicale sunt suspectați de vânzarea de certificate medicale false, facilitând astfel obținerea de scutiri de la mobilizare pentru mai multe persoane, inclusiv oficiali de rang înalt. În luna octombrie, autoritățile ucrainene au confiscat aproape cinci milioane de euro în numerar de la șefa comisiei medicale regionale din Hmelnițki, care este implicată în vânzarea de certificate false. Scandalul din Hmelnițki Conform presei ucrainene, mai mult de 50 de procurori din regiunea Hmelnițki au obținut certificate de invaliditate datorită serviciilor oferite de șefa comisiei medicale. Aceasta le-a permis să primească pensii mari și să evite înrolarea. De la căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a confruntat cu numeroase scandaluri de corupție și și-a asumat un angajament ferm de a combate aceste practici, în special în contextul aspirațiilor sale de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, mai multe cazuri de corupție au ieșit la iveală, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării și armatei, ducând la destituiri și arestarea unor oficiali de rang înalt.

Ucrainenii, adeverințe medicale false împotriva înrolării (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Cu cât țările mai bogate, cu atât mai puțin sunt tinerii dornici înroleze Foto: Ministerul Apărării
Eveniment

Cu cât țările bogate, cu atât mai puțin sunt tinerii dornici înroleze

Armata obligatorie: cu cât țările sunt mai bogate, cu atât mai puțin dornici sunt tinerii să se înroleze, arată The Economist într-un articol intitulat „Chiar ești gata să mori pentru țara ta?”. În plus, în articol se arată că susținătorii extremei de dreapta și de stânga din Germania și Olanda sunt cei mai puțin dornici să moară pentru țara lor. Citește și: Nicuşor Dan, tricou cu mesajul ”Ştim toţi!”, ca replică la tricoul prezentat de Cristian Popescu Piedone cu mesajul ”Şi eu sunt interlop” Cu cât țările mai bogate, cu atât mai puțin sunt tinerii dornici înroleze „Pe măsură ce țările devin mai bogate, cetățenii lor tind să devină mai puțin dornici să se sacrifice pentru națiune. Herfried Münkler, un politolog german, a numit democrațiile occidentale societăți «post-eroice», în care «cea mai mare valoare este conservarea vieții umane» și a bunăstării personale. Istoria joacă, cu siguranță, un rol. Dorința de a lupta este scăzută în țările care au pierdut cel de-al doilea război mondial (Germania, Italia și Japonia). În Spania și Portugalia, decenii de dictatură militară au lăsat mulți cetățeni suspicioși față de forțele armate. Dar lucrurile se pot schimba atunci când conflictele se apropie. Potrivit unei lucrări care urmează să fie publicată de Wolfgang Wagner și Alexander Sorg de la Universitatea din Amsterdam și Michal Onderco de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, apropierea de război îi face pe cetățeni mai dispuși să lupte. În Europa, acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care în țările apropiate de Rusia sunt mai puțin «porumbei»”, scrie The Economist. Publicația prezintă sondaje care arată că extrema de stânga și de dreapta din Germania și Olanda este cea mai puțin dispusă să lupte. În Germania, susținătorii social-democraților și ai CDU, formațiunea conservatoare de dreapta, erau mai dornici să se înroleze. Grafic: The Economist Generația Z are destule oferte pentru locuri de muncă „Pe lângă schimbarea valorilor, recrutorii militari se confruntă cu un obstacol economic: în prezent, tinerii au o mulțime de angajatori care licitează pentru serviciile lor. În majoritatea țărilor bogate, generația Z are de unde alege. Șomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din Uniunea Europeană a fost de 14,5% anul trecut, în scădere de la 22,4% în 2015. În Germania a fost de doar 5,8%. Pe piețe ale forței de muncă atât de competitive, armatele au dificultăți în a concura cu sectorul privat. În plus, să stai la un birou este mai plăcut decât să te târăști prin noroi”, arată publicația britanică. The Economist arată că armata etse obligatorie doar în opt din 32 de state NATO.

Kirill demonizează tinerii care refuză înrolarea (sursa: patriarchia.ru)
Internațional

Kirill demonizează tinerii care refuză înrolarea

Kirill demonizează tinerii care refuză înrolarea. Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat marţi pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept "duşmani interni", şi a declarat că patriotismul este "cea mai mare virtute", potrivit patriarchia.ru. Kirill demonizează tinerii care refuză înrolarea Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte milioane şi-au părăsit locuinţele, căutând refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria", a declarat Kirill într-o predică. "Trebuie să le inculcăm oamenilor, inclusiv prin predica bisericii, dragostea de patrie, cea mai mare dintre virtuţi", a spus el în predica ţinută la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din incinta Kremlinului, în centrul Moscovei. Kirill nu a detaliat, dar remarcile sale par să-i vizeze în parte pe ruşii care se eschivează de recrutare, preferând uneori să plece în străinătate pentru a evita să fie chemaţi în armată pentru a merge să lupte în ceea ce Putin numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina. Kirill + Putin = dragoste Putin s-a folosit deseori de Biserica Ortodoxă Rusă şi de tradiţiile sale bogate pentru a promova sentimentul de mândrie naţională şi de patriotism în rândul ruşilor. El a participat săptămâna trecută la o slujbă de Paşte şi şi-a făcut semnul crucii de mai multe ori. Preşedintele rus, susţinut puternic de patriarhul Kirill, prezintă invazia Moscovei în Ucraina drept o ripostă defensivă împotriva a ceea ce el consideră a fi un Occident agresiv şi decadent care este hotărât să distrugă Rusia şi cultura sa. Citește și: Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului 2022. Estimarea Finanțelor pentru 2023, doar 1,9 miliarde euro, sugerează că România va abandona numeroase jaloane din PNRR Ucraina susţine că Rusia duce un război de agresiune neprovocat pentru acaparare de teritoriu şi pentru a-i strivi independenţa. Războiul, care se prelungeşte de 14 luni, a aprofundat diviziunile între creştinii ortodocşi din întreaga lume şi i-a determinat pe mulţi ucraineni să rupă cu Patriarhia Moscovei, condusă de Kirill, şi să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia în 2019.

Șoșoacă cere susținătorilor Ucrainei să se înroleze Foto: Facebook
Politică

Șoșoacă cere susținătorilor Ucrainei să se înroleze

Diana Șoșoacă cere, pe Facebook, susținătorilor români ai Ucrainei să se înroleze, voluntar, în armata acestei țări. Din păcate, susținătorii ei nu au înțeles ironia și au criticat-o. După ce i-a făcut analfabeți funcțional, Șoșoacă a adăugat la mesajul ei „Later edit: cautati in dex cuvantul "ironie"!”. Șoșoacă cere susținătorilor Ucrainei să se înroleze „Acum este momentul pentru toți cei care sustin Ucraina, să își arate cu adevărat susținerea și să se înroleze in fortele armate ucrainene pentru a lupta impotriva Rusiei. Doar a susține verbal o țară, nu este de ajuns. Atât timp cât te declari vehement susținator în acest război injust, în care oamenii sunt doar victime colaterale ale unor scelerați înnebuniti de putere și control, este obligatoriu sș demonstrezi și cu fapte această susținere. Pe ucrainieni nu îi ajută cu nimic susținerea verbală. Au nevoie de oameni pe front, nu pe Facebook. Acum vom vedea cine îi sustine cu adevarat! Hai că la înjurături sunteți toti tari, să vă vedem la fapte eroice, dragi internauti!”, a scris ea. Din păcate, publicul ei nu s-a dovedit la înălțimea așteptărilor ei. „V-am apreciat și va apreciez în continuare, pentru lupta pe care ați dus-o și pe care o duceți în continuare, împotriva acestor mișei de la conducere, dar aici, cu Ukraina, nu aveți dreptate”, îi scrie un fan. „Aveam oare-ce respect pentru domnia voastră dar se vede că sunteti dusa rău cu pluta,spor la recrutări”, îi transmite și Florin Moșu. Șoșoacă își pierde răbdarea și îi răspunde: „E grav dacă nu înțelegeți ironia! Să ne ferească Dumnezeu ce școală avem!”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră